Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt BABIE LATO pracownia DOMOWE KLIMATY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 609
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam babie lata i kreski.

Projekt Babiego Lata wreszcie w moich dloniach. Pierwsze kartkowanie i pierwsze dylematy.

1. Ogladajac swego czasu szczecinska Kreske w budowie w konstrukcji dachu nie bylo grama stali. U nas w Babim Lecie platwie dachowe o dl prawie 9m i slupki sa ze zespawanych ceownikow. Jedna platew wazy ok. 300kg. Kreskowicze jak to jest w waszym oryginale czy moze byla to zmiana adaptacyjna. A wlasciciele Babiego lata czy moze zmienialiscie konstrukcje dachu

2. W projekcie sa schody wylewane a moze tansze i latwiejsze sa schody drewniane?

3. Ogrzewanie podlogowe tylko w kuchni. Ja bym rowniez widzial je w lazience a jak wy to planujecie rozwiazac? Wysepka w kuchni faktycznie odpada ok. 80cm luzu. Jezeli na scianie zewnetrznej to kanal went. pochlaniacza do komina po suficie.

4. Dach podziurkowany jak sito. 7 okien dachowych 4 kominy 3 wylazy 3 stopnie dachowe.

5. Strop wylewany monolityczny na pierwszy rzut oka wyglada bardzo skomplikowanie. Moze warto zmienic

No coz widzialy galy co kupowaly... chociaz nie wszystko. Klamka zapadla i bedziemy walczyc.

Jakikolwiek komentarz na temat moich pierwszych spostrzezen bedzie mile widziany.

Pozdr.

Marsov1

Cześć,

konstrukcji dachu jakoś ne zmieniałam- ale godna uwagi sprawa, może warto zapytać budowniczych kreski??

"W projekcie sa schody wylewane a moze tansze i latwiejsze sa schody drewniane?"- u nas będą wylewane bo przede wszystkim są cichsze (u tesciów mamy drewniane/ażurowe i strasznie hałasują), poza tym chcemy wykoańczać poddasze na raty więc drwniane by się w tzw. międzyczasie zniszczyły; z ceną to akurat różnie- zależy jakiie drewniane.

3. Ogrzewanie podlogowe tylko w kuchni. Ja bym rowniez widzial je w lazience a jak wy to planujecie rozwiazac? - też miałam taki pomysł- tylko nie pamiętam dlaczego go zarzuciłam :roll:

kuchnia na scianie zewnetrznej to kanal went. pochlaniacza do komina po suficie- hymmm, przy zamontowaniu wentylatorka plus taka specjalna kratka wentylacyjna na zewnątrz (typ żaluzji) to zdaniem faceta od systemów kominowych powinno załatwić sprawę. Ale jeszcze to sprawdzę.

4. Dach podziurkowany jak sito. 7 okien dachowych 4 kominy 3 wylazy 3 stopnie dachowe.- to istotnie dramat (nie wspominając o cenie kominów w takiej ilości)myślę o rezygnacji z wyłazu i ławy przy kominach na frontowej elewacji- są one tylko wentylacyjne i nie sądzę, by kominiarz miał je zbyt często odwiedzać. Jak zaistnieje problem to spróbuję załatwic to poprzez drabinę lub uprząż.

5. Strop wylewany monolityczny na pierwszy rzut oka wyglada bardzo skomplikowanie- ale za to przy wykuszu ułatwia sprawę a poza tym jako jedyny nie pęka (gęstożebrowy lub płyty dają rysy ktore można zakryć podwieszanym sufitem ale to rozwiązanie obniża wysokość parteru :( )

TO BYŁ JAKIKOLWIEK KOMENTARZ (sic!)

ad. 1. Ja będę miał wszystko drewniane, cieśla przejrzał, podał wymiary i koniec...

ad. 2. My robimy drewniane - dąb będzie już niedługo przesychał, 4-5 lat ? myślę, że do tego czasu zaczniemy mieszkać więc może być...

ad. 3. Kuchnia jest na końcu nitki grzewczej więc można pominąć skomplikowane sterowanie, jeśli chcecie w łązience czyli wcześniej trzeba założyć jakieś ustrojstwo które jak mi wyliczyli będzie w kosztach istotnym skłądnikiem tego ogrzewania (w skali łazienki)

ad. 4. Przemyśl swoje potrzeby. Co do wyłązów to podzielam pogląd bikosy.

ad. 5. My robimy płyty - wylewamy tylko te fragmenty których się ułożyć nie da. Powód - nikt w okolicy nie chce zrobić monolitu... może za chore stawki ale nie mam już siły... Szukaj firmy mającej swoje szalunki i doświadczenie... Bikosa czy ty już znalazłaś?

Pozdrawiam

Zadzwoniła do mnie moja miłą pani architekt, że ma problemy przy mojej ścianie 3w i tu miłe zaskoczenie - telefon do Charkiewiczów i już po kilku minutach miałęm zgodę na faxie !!!

To była reklama...

Teraz może z pewną inicjatywą.... Siedzimy z naszymi domkami w tych projektach bo tak na prawdę to w większości poza nie nie wychodzimy. Może więc jak wbijemy na wiosnę szpadel w ziemię założymy nowy wątek gdzie już będziemy się wymieniać konkretnymi poradami sprawdzonymi w praktyce. Co wy na to?

Pozdrawiam

PS. We wtorek ZUD, do końca lutego - no może połowy marca powinienem mieć zezwolenie na budowę !!! :D

• 2 weeks później...

Witam Wszystkich Serdecznie !!!!!!!!

No to sie narobiło . Właśnie potwierdziłem zakup BABIEGO LATA, projekt pzyślą w poniedziałek. Zaczynam być chory z wrażenia.

Działka jest , projekt wybrany, dokumenty prawie skompletowane .

PANIE I PANOWIE BUDOWĘ CZAS ZACZĄĆ !!!!!!

Co będzie dalej napiszę jak trochę ochłonę.

Pozdrowienia dla wszystkich

Witam wszystkich po dluzszej przerwie a szczegolnie nawego milosnika Babiego Lata.

Jestem juz po pierwszych rozmowach adaptacyjnych. Wybralismy ten projekt z mysla ze nie bedziemy robic zadnych poprawek ale rzeczywistosc okazala sie przewrotna.

Trafilismy niestety albo stety na konstruktora (albo on na nas) dla ktorego nie ma rzczy niemozliwych. Co prawda wiekszosc zmian zostala wymuszone adaptacją poddasza na ewentualne przyszlosciowe samodzielne mieszkanie dla corki ale czesc zostalo przez niego zaproponowana jako rozwiazania alternatywne. Pisze o nich bo ktos z sympatykow moze z nich skorzystac. Oto po dyskusjach nasze i jego proponowane zmiany :

- przeniesienie schodow na poddasze z korytarza do wiatrolapu w miejsce szafy co pociagnelo za soba:

-przeniesienie WC w miejsce schodow

-przesuniecie komina kuchennego do plaszczyzny schodow

-powiekszenie komina w salonie w kierunku korytarza z dwoma nowymi otworami dla celow poddasza

-likwidacja podciagow przy wejsciu do salonu i do kuchni (twierdzi ze stropy wylewane ze zbrojeniem jednokierunkowym naleza do przeszlosci -obecnie stosuje sie zbrojenia krzyzowe)

-obnizenie stropu w garazu o 30 cm z mozliwoscia wykorzystania powierzchni nad garazem

-podniesienie stropu parteru o 20 cm celem mozliwosci zastosowania went. z rekuperatorem i systemu DGP

-przejscie z korytarza do garazu

-w konstrukcji dachu celem ujednolicenia z platwiami wzdluznymi zastosować platwie poprzeczne rowniez jako spawane z ceownikow.

To na razie tyle. O poddaszu nawet nie pisze bo to sprawa przyszlosciowa.

Nikomu nie zycze podobnych zmian. Obyscie byli bardziej wytrwali w swoich pierwotnych zalozeniach.

Podniesienie stropu w domu o 20 cm. Zgoda, ale czy będziesz kożystał z rekuperatora? Jesli nie czy warto?

Co do stropów to czy masz wykonawcę na monolit? ja nie więc całość stropów przerobiłem na płyty. Myślę, że przy stropach najpierw trzeba znaleźć kogoś kto je wykona... Ja nie znalazłem, bikosa chyba już ma, a Ty?

Czesc Rafalek

Nie wiem czy bede korzystal z rekuperatora. Nie wiem czy bedzie mnie stac na ten system. Jest to jakas furtka na przyszlosc. A jezeli juz go zainstaluje to latem pewnie nie bedzie konieczny natomiast zima sie przyda. Obecnie mieszkam w szeregowcu Po wymianie okien dom jest szczelny i sa klopoty z wentylacja mimo 10m kominow. Rozszczelnianie okien powoduje wychlodzenie pokoju.

Wykonawcy monolitu jeszcze nie mam ale rozmawialem z jednym takim co dla niego nie byloby problemu go wykonac. Na temat ceny jeszcze nie bylo rozmowy - za wczesnie.

Marsov- ale dałeś czadu!! Muszę przyznać, że z głową!! Tym bardziej, że w planach wydzielenie góry i w ten sposób naprawdę będzie trioch/e więcej izolacji :lol: My tez podnieśliśmy parter o 20cm. Aha- co do spotkania to pasuje czwartek bo w piątek wyjeżdżam. Jeszcze sie zgadamy.

Rafałek- Wykonawcy monolitu jeszcze nie mamy ale nie sądzę by był to problem- wielu ludzi takie stropy ma.

Miłego weekendu wszystkim życzę!