Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt BABIE LATO pracownia DOMOWE KLIMATY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 609
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

CZEŚĆ !!!!!!

Dawno nie pisałem , ale czasu mało oj bardzo mało.

Dostałem pierwszą wycenę od wykonawcy. Zakres prac : roboty ziemne, fundamenty ,ocieplenie fundamentów , zasypanie ,wylanie chudziaka, pierwsza i druga kondygnacja, strop,schody, więźba, odeskowanie dachu i obicie papą Koszt całości w/w prac to 30000 zł . Drogo to czy tanio, co o tym Sądzicie :roll: .Pozdrawiam wszyskie BABIE LATA Mirek.

Witam !!!

Jak nie pisałem to nie pisałem , a teraz drugi raz tego samego dnia.

Właśnie skończyłem rozmowę z drugim wykonawcą , wstępna cena w/w zakresu spadła z 30000 do 19000 ale konkrety po obejrzeniu projektu przez majstra . Muszę się z tym oswoić , ale chyba nie znajdę już tańszego wykonawcy. Dodatkowym atutem tego wykonawcy jest to że znam już jego zrealizowane projekty, jest szybki i solidny.

Pozdrowionka Mirek.

Witam

Uwazam zarowno cene Miroslawa (30tys) jak i Rafalka (26,8tys) za bardzo korzystna oczywiscie zakladajac ze sa to f-my solidne. Gdybym za taka cene w Szczecinie znalazl wykonawce (solidnego) to bylbym zadowolony.

Zreszta widać po pierwszej ofercie Bikosy ze u nas jest znacznie drozej. 56tys to sporo ale mysle ze nizej 40 tys bedzie ciezko nam wykonawce na Babie lato znalezc.

Cena 19tys jest niewiarygodnie niska a wykonawca mocno podejrzany

Pozdrowienia

Witam !!!!!!

Co do ceny 19000 to nie jest zbyt wygórowana . Na Kaszubach to cena wyjściowa można trafić niższe 3000 za fundament 4000-5000 za kondygnacje . Co do dachu to rozpiętość cen jest ogromna.

W piątek jestem umówiony z wykonawcą na szczegółowe ustalenie zakresu prac oraz dokładną wycenę . Ten sam wykonawca budował dom mojemu kumplowi trzy lata temu - chałupa jeszcze stoi cała.Jutro spotkanie z wykonawcami podłaczenia wody i prądu . Trzymajcie kciuki może coś utarguje .

Odezwę się w piątek jak będę znał ostateczne ceny - Pozdrówka Mirek.

• 2 weeks później...

Witam !!!!!!!

Tylko czy jest jeszcze KOGO??

Umarło to nasze forum. Ja się tu skarżę a sam nie jestem lepszy .

Załatwiania od groma . Zaklepałem wykonawców , zjechał z ceny 37000 do20500 razem z robotami ziemnymi , postraszyłem go że jak na ten teren wejdzie inny tańszy to już tu więcej robory nie dostanie , a jest jeszcze parę domów do wybudowania. Geodeta zrobił mapkę pod przyłączę wody 10 działek 200m. 400 zł .Wykonawca przyłącza 33zł za m ,

projektant 500zł +100 za uzgodnienia , geodeta za odbiór 450 zł. Elektryk za prąd tymczasowy budowlany 1200 zł. Teraz rozglądam się za materiałem , dostałem gazetkę z LERROY MERLIN dość atrakcyje ceny a co najważniejsze 0 % raty. Pozdrówka dla wszystkich zapracowanych.

Co tu dużo pisać... jak już powyżej napisano - roboty co niemiara... albo to człowiek załątwia rabaty albo sam coś kopie... a tak na marginesie załątwiłem ceny na beton i bloczki i inne z 7% VAT'em po 1 maja.

Działka uprzątnięta, gałęzie popalone, w najbliższym tygodniu chcę zgarnąć humus i wyrównać teren, wygop pod wodę... kanalizę na razie odpuszczam bo i po co no i przygotowuję materiał do budowy szopy !!.

W sobotę wycinałęm żerdzie... ale praca konia zrywkowego mnie wykończyła - stwierdziłęm, że takie oszczędności nie są warte tej pracy.

Tak więc zbieram siły do wykopów pod wodę... no i może w końcu zaczniemy dziennik, ale czasu brak.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

witam babiolatokreskowiczów

jestem w trakcie gry wstepnej budowy, co oznacza, że wybrałem projekt, walczę o piękną działkę (37 arów ze starymi drzewami) i kombinuje kto za to zapłaci :D . Mam w planie zbudować dom, który będzie połączeniem zalet Kreski i Babiego. Zrobiłem projekt rzutu parteru, który w stosunku do projektów APA różni się przede wszystkim tym, że (bez zmian w konstrukcji nosnej): a) rezygnuję z garażu przylepionego do domu (będzie w wąwozie na mojej wymarzonej działce) b) wykorzystując symetyrię elewacji północnej BL ustawiam również południowy tympanon w osi, aby widok od ogrodu był zgodny z założeniami zabudowy dworkowej c) rezygnuję z wykusza w jadalni (w projekcjie jest wstawiony, aby optycznie równoważył brak symetrii bryły budynku) d) ponieważ jest nas tylko trójka do mieszkania - przenoszę łazienkę do pokoju północnego (łazienka 10 m2 - rozpusta :D :D ), a w miejscu łazienki planuje garderobę. jeżeli będziecie chcieli zerknąż mogę puścić rzut emajlem.

No i to, o czym Bikosa wspomniała - broń Boże płaskich kolumn z rury kartonowej!!! One muszą być obłe i smukłe, żeby całość nie była wyrobem "dworkopodobnym"

Witam Kreski i Babie Lata po dluzszej przerwie.

Nie odzywalem sie bo specjalnie nie bylo z czym. Caly czas czekalem na adaptacje projektu. I tu juz pierwsza nauczka. Z projektantem nie podpisalem umowy i w ten sposob zwodzil mnie tydzien po tygodniu. W koncu sie jednak doczekalem. W czwartek dokumenty zostaly wreszcie zlozone w starostwie. Licze na nastepne 2 m-ce oczekiwania na pozwolenie. Podobno ktos czekal w naszym urzedzie nawet 9 m-cy co jezeli jest to prawda to chyba jest rekordem.

Pozdrowiam

• 2 weeks później...

Dzień doberki Kreskom i Babim Latom ;)

Uff - przebrnąłem przez całe archiwum tego tematu, co nie było łatwe ... a znalazłem się tutaj ponieważ ... no właśnie - Kreska :) Projektów przeglądneliśmy tysiące równolegle szukając działki w okolicy naszego miasta (Wrocław). Znaleźliśmy wymarzone miejsce, podpisaliśmy akt własności i zaczynamy walkę o WZiZT (co nie jest łatwe z uwagi na brak planów miejscowych i zabudowy sąsiednich działek, ale to zupełnie inny temat). Jest to więc dobry czas by zmierzyć się także z projektem.

Kreska jest jednym z dwóch projektów, które przypadły nam najbardziej do gustu (drugi jest D-2Z jesli nie pomylilem tych literek-cyferek; niestety w internecie tego projektu nie widzialem, ale jesli ktos chce to moge zeskanowac i podeslac) i z uwagi na ogólną funkcjonalność jest naszym faworytem. Rozważamy jednak realizację projektu indywidualnego z uwagi na kilka w sumie drobnych zmian i to, że jeden z naszych sasiadow bedzie budował Kreske według projektu typowego (nie bezposrednio przy nas ale mozna powiedziec ze na tym samym "osiedlu").

A teraz do rzeczy - kto dotarł do tego miejsca :) - czy macie porobione jakies fotki Waszych Kresek i Babich Lat, które moglibyście podesłać na maila lub umieścić na jakiejś stronce byśmy mogli obejrzeć fazy budowy w praktyce? A moze ktos z Was mieszka niedaleko (do 100 km powiedzmy) od Wroclawia i byłby tak miły i pozwolił obejrzeć gotowy dom lub budowę? I rzecz ostatnia to chciałbym się zapytać z czego stawiacie ściany i stropy i dlaczego właśnie z takich materiałów.

Dzięki z góry za odpowiedzi a Bikosie dodatkowo za super dziennik ;)

Pozdrawiam

jacaO

Witam serdecznie!!!!

Właśnie skończyłem straszny tydzien , który upłynoł na szalenstwie zakupów . Do ostatniej chwili zwlekałem z zakupem stali no i stało się jestem lżejszy o 10000 to jest ta zła strona takiej powierzchni ław i stropu .Wczoraj kupiłem bloczki fundamentowe po 1,78 (to zaliczam do sukcesów ) , cegły klinkierowe na komin oraz styropian 8 do izolacji fundamentów. Przedtem kupiłem porotherm na ściany udało się na 0% raty 10x po 1000 zł. Humus na działce zdjęty i tu następny sukces okazało się że mam własną prywatną żwirownię , zawsze to jakaś oszczędność. Teraz parę dni odetchnę a potem po szklanie i na rusztowanie . Odezwę się za pare dni.

Pozdrówka

Cześć wszystkim wielbicielom tego wątku!!

Mirosław- ciągle się mylę i myslę, że to moje wypowiedzi :wink:

JacaO- dzieki za komplement :oops: Nie jestm nieststy tak zaawansowana w budowie jak bym chciała. Jeśli jedank chodzi o technologie stawiania domku to ściany z betonu komórkowego, strop monolityczny, kominy schiedla, dachówka cementowa braasa, okna PVC w obustronnje okleinie- to w wielkim skrócie.

Pozdrawiam raz jeszcze i trzyamam kciuki za realizację naszych marzeń!!