Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mam traginczna wode - jaki filtr zastosowac?

wilma

Recommended Posts

krzysztofh,

wszystko się zgadza, woda może jest lepza, tylko ta sama woda zapchała rury z ocynku wciągu 7 lat, były odcinki prawie niedrożne, to musi być tego paskudztwa sporo. Przecież gdyby tego żelaza nie było tak dużo to rury by ta k szybko nie zarastały. Teraz zaplanowana jest rozbudowa naszego domku i w ramach jej, ale tylko jako wodę do gotowania zaplanowana jest instalacja filtrów odwróconej osmozy. Ta woda do nnych zastosowań się nadaje. A że do ujęcia wody olidoceńskiej mamy niedaleko, to chwilowo korzystamy z tej wody. W naszej okolicy planowany jest wodociąg, nawet wpłaciliśmy na projekt, tylko kiedy to będzie trudno powiedzieć

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wilma twoja woda najlepsza nie jest i nie jest tu problemem żelazo bo norma jest przekroczona ale to dośc łatwo się usunie, natomiast niepokojąca jest ilość manganu, który jest bardzo trudno usunąć. Trudno nie oznacza niemożliwe.

Trzeba z pewnością skorzystać z firmy, bo na własną rękę nic nie zdziałasz.

Zygmor, rury nie zarastają jedynie żelazem, twarość wody a głównie twardość przemijająca, na którą skłądają się związki wapnia i magnezu zawarte w wodzie dają znać o sobie też.

Wilma twoja woda najlepsza nie jest i nie jest tu problemem żelazo bo norma jest przekroczona ale to dośc łatwo się usunie, natomiast niepokojąca jest ilość manganu, który jest bardzo trudno usunąć. Trudno nie oznacza niemożliwe.

Trzeba z pewnością skorzystać z firmy, bo na własną rękę nic nie zdziałasz.

Zygmor, rury nie zarastają jedynie żelazem, twarość wody a głównie twardość przemijająca, na którą skłądają się związki wapnia i magnezu zawarte w wodzie dają znać o sobie też.

ok ok, a ten mangan jest bardzo niebezpieczny dla czlowieka? i czy stan wody ma wplyw na instalacje CO ... zastanawiam sie czy robic natychmiast, czy mozna z filtrami poczekac kilka miesiecy

dzieki.

Przez kilka miesięcy z pewnością Ci nie zaszkodzi, ale działenie długotrwałe może być zagrożeniem dla zdrowia. Nadmiar manganu wpływa głównie na układ nerwowy blokując wydzielanie dopaminy.

Tu możesz poczytać na ww. temat:

http://www.adhd.org.pl/portal2/index.php?option=com_content&task=view&id=40&Itemid=63

Jezeli chodzi o centralne to jaest tak, że napełnia się go raz, więc nie raczej znaczenia jaka wodą. Niektórzy próbuja napełniać instalacje co wodą destylowana co jest poważnym błędem bo po pewnym czasie ta woda robi się kwaśna co źle wpływa na kocioł i grzejniki.

Przez kilka miesięcy z pewnością Ci nie zaszkodzi, ale działenie długotrwałe może być zagrożeniem dla zdrowia. Nadmiar manganu wpływa głównie na układ nerwowy blokując wydzielanie dopaminy.

Tu możesz poczytać na ww. temat:

http://www.adhd.org.pl/portal2/index.php?option=com_content&task=view&id=40&Itemid=63

Jezeli chodzi o centralne to jaest tak, że napełnia się go raz, więc nie raczej znaczenia jaka wodą. Niektórzy próbuja napełniać instalacje co wodą destylowana co jest poważnym błędem bo po pewnym czasie ta woda robi się kwaśna co źle wpływa na kocioł i grzejniki.

Krzysztofh - dzieki wielkie za odpowiedź!

wilma: ja tez mialem tragiczna wode. na czas budowy byla ok, ale teraz blizej przeprowadzki trzeba bylo cos zrobic.

mialem za duzo zelaza, manganu. ponadto byla kwasna.

zebralem oferty na filtry i wybralem odpowiednie stacje w cenie umiarkowanej.

teraz po dwoch tygodniach wiem, ze decyzja byla sluszna. nie wyobrazam sobie abym mogl mieszkac z woda nie uzdatniona.

- moge ja pic prosto z kranu,

- jest miekka wiec zuzycie proszkow i innych srodkow czystosci minimalne. (zmywarka ma ustawione zmiekczanie na 0)

- herbata ma doskonaly smak.

- samochod nia umyty nie musi byc suszony gdyz wysycha bez zaciekow.

i to wszystko za jedyne 4500 zl.

Odbiegając nieco od tematu filtrów a wrcając do jakości wody...

Pomimo tego iż w naszym przyszłym domku woda zła nie będzie (studnia) to i tak pozostaję przy dystrybutorze wody który mam na codzień. W sumie nieduży koszt miesięczny a woda idealna do gotowania czy bezpośrednio do picia, zawsze schłodzona latem (rachunki za prąd nie zwiększyły się).

a ja pozostaje przy swojej schlodzonej wodzie ze studni, ktora i smakowo i wizualnie mi odpowiada.

natomiast woda z dystrybutora jest twarda i zawsze mam osad kiedy z niej robie herbate.

Lekazr kiedys mnie ostrzegl, ze prz uzywaniu takiej wody na dluzsza mete moga sie wytracac kamienie w nerkach.

Oczywiscie wazne sa indywidualne predyspozycje osobnika.

Twarda woda to jedynie zwieksza szanse na kamienie ale nie oznacza to, ze tak musi byc.

a ja pozostaje przy swojej schlodzonej wodzie ze studni, ktora i smakowo i wizualnie mi odpowiada.

natomiast woda z dystrybutora jest twarda i zawsze mam osad kiedy z niej robie herbate.

Lekazr kiedys mnie ostrzegl, ze prz uzywaniu takiej wody na dluzsza mete moga sie wytracac kamienie w nerkach.

Oczywiscie wazne sa indywidualne predyspozycje osobnika.

Twarda woda to jedynie zwieksza szanse na kamienie ale nie oznacza to, ze tak musi byc.

pij a gdzie w Warszawie masz dobrą wodę ze studni. Przecież Warszawa i okolicze sa skazani przeważnie na wodę z dużą zawartościa żelaza.

Witam

Miałem taki sam problem z wodą ze studni, za dużo żelaza, manganu i dosyć twarda. Woda była niesmaczna, brudziła ceramikę w zastraszającym tempie no i ten mangan...

Stacja uzdatniania wody za około 5000 zł załatwiła sprawę, woda jest rewelacyjna, inwestycja się opłaciła...

Polecam, naprawdę warto.

Pozdrawiam

Paweł, podaj trochę więcej szczegółów na temat tej stacji. I namiary, gdzie kupowałeś. Dzięki

Witam

Stacja składa się z wstępnego filtra mechanicznego (nie pamiętam nazwy) i ze zmiękczacza Tapworks 25.

http://images1.fotosik.pl/215/bde9b84362280578.jpg

Firma jest z Wołomina, na początku byłem bardzo sceptyczny jeśli chodzi o tą firmę (nie bardzo wierzyłem w usuniecie żelaza przez zmiększacz) ale po zamontowaniu u moich sąsiadów i zrobieniu ponowych badań wody wszystko wypadło bardzo dobrze...

tel. 602 295 001

Pozdrawiam.

Wow !

Zmiękczacz ? Œwietny pomysł ! Przepraszam, ale jestem uczulony na takie pomysły.

Zmiękczacz œwietnie usuwa żelazo i mangan (takie właœciwoœci ma żywica jonowymienna), ale zmiękcza wodę. Nie jest to wcale szkodliwe: nie odkłada się kamień w pralce, w czajniku, na perlatorach, w rurach itd. Ale...mycie sprawia problemy, mydło się długo zmywa (wrażenie jakby ręce cały czas były œliskie).

Zmiękczacz nie powinien być używany jako odżelaziacz ! (chociaz dobrze spelnia swojš rolę).

Stare "normy" pozwalały na zmiękczanie wody do zera. Obecnie dopuszczalna wartoœć jest nieco wyższa. Uwarunkowane jest to nie warunkami zdrowotnymi (każdy z nas uzupełnia wapń jedzšdz chociażby czekoladę lub pijšc jogurt), ale tym, że woda miękka jest korozyjna dla instalacji.

Żelazo nawet w dużych iloœciach nie jest szkodliwe dla człowieka (niestety nie staniesz się ironmenem). Mangan ? Nie ma dokładnych badań, chociaż ewdług WHO może być szkodliwy dla dzieci, pod warunkiem, że wodš pijš wiadrami :) .

Żelazo, mangan, twardoœć. Te parametry wody sš zabójcze dla człowieka poœrednio: żelazo i mangan powodujš rude zacieki na armaturze, twardoœć zmusza (mnie) do systematycznego odkamieniania młotkiem grzałki w pralce :D . Mam wodę miejskš o twardoœci 12-15 st. niem.)

Bardziej zabójcze jest to, czego nie widać: bakterie, azotany (wszystko przezroczyste).

Lepiej wydać 300 - 500 zł na analizę wody, i popytać w kilku firmach zajmujšcych się uzdatnianiem wody (polecam mojš :wink: ).

Nie wierz w cuda, 35 krotne przekroczenie norm, usunięcie żelaza na filtrze narurowym dyskowym ? Polecam ponowne badanie wody surowej.

Witam

Badania zrobione ponownie po kilku miesiącach, wszystko w normie, woda nie jest za miękka...

Pani w "sanepidzie na Saskiej Kępie" powiedziała że można ją "butelkować" :)

Ja nie widzę nic dziwnego w tym pomyśe :o Jeżeli wszystko działa jak należy ??!!

Poprzednio używałej tej wody przez 3 miesiące i to był koszmar dla ceramiki i instalacji, teraz różnica jest ogromna... :) :)

Mydło zmywa się tak samo, tylko miękka woda daję złudzenie ciągłego namydlenia jest po prostu bardziej śliska...

Natomiast skóra po umyciu w miękkiej wodzie jest bardziej przyjemna w dotyku, nie jest taka szorstka ale kto co lubi :lol: :lol:

Pozdrawiam.

a co myslicie o takim rozwiązaniu? czy ktos zna? koszt ponad 6000 zl.

Opatentowany system Chem-Free MacCLEAN otwiera nową erę w usuwaniu żelaza i manganu z wody. System uzdatniania wody Chem-Free w przeciwieństwie do innych typów urządzeń oferowanych na rynku nie wymaga stosowania dodatkowych chemicznych utleniaczy i regeneratorów złoża. System regeneruje się automatycznie podczas płukania wstecznego w sposób ekologiczny, wyłącznie wodą. System Chem-Free dzięki głębokiej filtracji obniża koszty inwestycyjne i eksploatacyjne pozwalając na rezygnację z dodatkowych kolumn dozujących w projektowanym systemie uzdatniania wody.

Urządzenia MacCLEAN w sposób niedościgniony uzdatniają najbardziej zażelazione wody, są też z powodzeniem stosowane jako odmanganiacze, podnosząc automatycznie wartość pH redukują mangan z wody. System ma zdolność usuwania: żelaza 30 mg/l, manganu 3 mg/l, siarkowodoru 5 mg/l, oraz kwasów humusowych (tanina) 0,5 mg/l. Materiały, z których zbudowane są urządzenia to najwyższej klasy mosiądze, laminaty szklane i tworzywa.

Urządzenia MacCLEAN są skonstruowane w sposób gwarantujący bezproblemowe użytkowanie także przy skrajnie trudnych parametrach wody przeznaczonej do uzdatniania. Udzielamy gwarancji na usługi, wykonawstwo, urządzenia, jak i na jakość uzdatnianej wody. Naszą misją jest rozwiązywanie problemów zanieczyszczonej wody.

Nie ma jak marketing. Podobnie jak firma Bose od kolum n głośnikowych - matketing to jest to.

Przecież ja o niczym innym nie piszę jak o takim włąśnie układzie redukcji żelaza i manganu. Baniak do natleniania wody i filrt z odpowiednio dobranym (na podstawie analizy wody) złożem do odfiltrowania wytrąconego żelaza i odebrania mangany na złożu dolomitowym abyodpowiednio podnieść pH.