wilma 20.10.2006 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 wilma: ja tez mialem tragiczna wode. na czas budowy byla ok, ale teraz blizej przeprowadzki trzeba bylo cos zrobic. mialem za duzo zelaza, manganu. ponadto byla kwasna. zebralem oferty na filtry i wybralem odpowiednie stacje w cenie umiarkowanej. teraz po dwoch tygodniach wiem, ze decyzja byla sluszna. nie wyobrazam sobie abym mogl mieszkac z woda nie uzdatniona. - moge ja pic prosto z kranu, - jest miekka wiec zuzycie proszkow i innych srodkow czystosci minimalne. (zmywarka ma ustawione zmiekczanie na 0) - herbata ma doskonaly smak. - samochod nia umyty nie musi byc suszony gdyz wysycha bez zaciekow. i to wszystko za jedyne 4500 zl. a mozesz podac namiary na wykonawce? dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjj 20.10.2006 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 Poszlo na priv'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
71kkk 25.12.2006 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2006 wilma: ja tez mialem tragiczna wode. na czas budowy byla ok, ale teraz blizej przeprowadzki trzeba bylo cos zrobic. mialem za duzo zelaza, manganu. ponadto byla kwasna. zebralem oferty na filtry i wybralem odpowiednie stacje w cenie umiarkowanej. teraz po dwoch tygodniach wiem, ze decyzja byla sluszna. nie wyobrazam sobie abym mogl mieszkac z woda nie uzdatniona. - moge ja pic prosto z kranu, - jest miekka wiec zuzycie proszkow i innych srodkow czystosci minimalne. (zmywarka ma ustawione zmiekczanie na 0) - herbata ma doskonaly smak. - samochod nia umyty nie musi byc suszony gdyz wysycha bez zaciekow. i to wszystko za jedyne 4500 zl. u mnie nadmiar manganu, zelazo w normie, reszty swinstw brak / bialoleka dworska/ - poprosze namiary na twoich magikow od uzdatniania wody, pls Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 26.12.2006 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 Jezeli chodzi o centralne to jaest tak, że napełnia się go raz, więc nie raczej znaczenia jaka wodą. Niektórzy próbuja napełniać instalacje co wodą destylowana co jest poważnym błędem bo po pewnym czasie ta woda robi się kwaśna co źle wpływa na kocioł i grzejniki. A co z kamieniem kotłowym w instalacji CO ? Mi własnie zapchał sie wymiennik ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 27.12.2006 02:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 NOTO,jeżeli zapchał Ci się wymiennik, sprawdziłbym twardość wody.Jak masz problemy z c.o., to zobacz co się dzieje w instalacji ciepłej wody.W "centralnym" z wody wszystko się wytrąca i osiada na "zakrętach" (tam gdzie przepływ wody nie jest burzliwy). Po jakimś czasie płynie woda uzdatniona: miękka, odżelaziona itd.Bardziej bym się martwił o ciepłą wodę użytkową. Tam (rury, kocioł, zasobnik ciepłej wody, perlatory...) odkłada się kamień kotłowy, którego z każdym następnym metrem sześciennym jest coraz więcej.Do c.o. dobrym rozwiązaniem jest filtr narurowy z wkładem zmiękczającym (tzw. żywicznym lub pralkowym). Koszt takiego filtra to kilkadziesiąt zł, co w porównaniu ze stratami jest kwotą niewielką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 27.12.2006 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 NOTO, jeżeli zapchał Ci się wymiennik, sprawdziłbym twardość wody. Jak masz problemy z c.o., to zobacz co się dzieje w instalacji ciepłej wody. W "centralnym" z wody wszystko się wytrąca i osiada na "zakrętach" (tam gdzie przepływ wody nie jest burzliwy). Po jakimś czasie płynie woda uzdatniona: miękka, odżelaziona itd. Bardziej bym się martwił o ciepłą wodę użytkową. Tam (rury, kocioł, zasobnik ciepłej wody, perlatory...) odkłada się kamień kotłowy, którego z każdym następnym metrem sześciennym jest coraz więcej. Do c.o. dobrym rozwiązaniem jest filtr narurowy z wkładem zmiękczającym (tzw. żywicznym lub pralkowym). Koszt takiego filtra to kilkadziesiąt zł, co w porównaniu ze stratami jest kwotą niewielką. Wodę mam twardą ale zużywam mało wody (2 osoby przez 3 miesiące). Ale woda w CO ma wysoką temp. i tam filtr pralkowy mi się rozpuści .... Może chodzi o CWU ... ale na ile m3 taki filtr wystarcza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 27.12.2006 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 NOTO,spróbuj założyć filtr pralkowy na dopuście zimnej wody do instalacji c.o. Do wody użytkowej lepsze są zmiękczacze. Z takiego jak na zdjęciu (Paweł297) można uzyskać od 2 do 4 m3 wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 28.12.2006 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 NOTO, spróbuj założyć filtr pralkowy na dopuście zimnej wody do instalacji c.o. Do wody użytkowej lepsze są zmiękczacze. Z takiego jak na zdjęciu (Paweł297) można uzyskać od 2 do 4 m3 wody. Mi chodziło na ile taki filtr wystarcza tzn. ile m3 można przez niego puścić do wyrzucenia/zregenrowania filtra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 28.12.2006 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2006 NOTO,z filtra narurowego z wkładem zmiękczającym możesz uzyskać ok. 50 - 100 liltrów deszczówki (całkiem zmiękczonej wody).Musisz przepuszczać wodę powoli, jeżeli dasz na "full", wkład może przepuszczać wodę twardą. Dokładniejsze informacje powinien udzielić sprzedawca.Wkłady zmiękczające wymieniasz, lub regenerujesz roztworem soli (poszukaj, bo było na forum).Moim zdaniem wkład zmiękczający (z powodu jego małej wydajności) nadaje się tylko do zastosowań typu c.o., pralka, ekspres do kawy itp.Po zalaniu c.o. w obudowę filtra możesz włożyć inny wkład (sznurkowy, węglowy...) i wykorzystać do wody użytkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 29.12.2006 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 50- 100 litrów.Przecież pralka do jednego prania bierze z 50 l. A taki filtr ma starczyć na np. rok x 104 prania .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kafelka 11.07.2008 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Podczas gotowania woda się pieni, jaka może być tego przyczyna? I tak nie obejdzie się bez badania wody, ale może ktoś się domyśla dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 11.07.2008 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Podczas gotowania woda się pieni, jaka może być tego przyczyna? I tak nie obejdzie się bez badania wody, ale może ktoś się domyśla dlaczego? moze to wina miekiej wody?! widze ze mieszkasz w gorach a tam woda mieka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts