Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mam traginczna wode - jaki filtr zastosowac?

wilma

Recommended Posts

wilma: ja tez mialem tragiczna wode. na czas budowy byla ok, ale teraz blizej przeprowadzki trzeba bylo cos zrobic.

mialem za duzo zelaza, manganu. ponadto byla kwasna.

zebralem oferty na filtry i wybralem odpowiednie stacje w cenie umiarkowanej.

teraz po dwoch tygodniach wiem, ze decyzja byla sluszna. nie wyobrazam sobie abym mogl mieszkac z woda nie uzdatniona.

- moge ja pic prosto z kranu,

- jest miekka wiec zuzycie proszkow i innych srodkow czystosci minimalne. (zmywarka ma ustawione zmiekczanie na 0)

- herbata ma doskonaly smak.

- samochod nia umyty nie musi byc suszony gdyz wysycha bez zaciekow.

i to wszystko za jedyne 4500 zl.

a mozesz podac namiary na wykonawce? dzieki!

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...
wilma: ja tez mialem tragiczna wode. na czas budowy byla ok, ale teraz blizej przeprowadzki trzeba bylo cos zrobic.

mialem za duzo zelaza, manganu. ponadto byla kwasna.

zebralem oferty na filtry i wybralem odpowiednie stacje w cenie umiarkowanej.

teraz po dwoch tygodniach wiem, ze decyzja byla sluszna. nie wyobrazam sobie abym mogl mieszkac z woda nie uzdatniona.

- moge ja pic prosto z kranu,

- jest miekka wiec zuzycie proszkow i innych srodkow czystosci minimalne. (zmywarka ma ustawione zmiekczanie na 0)

- herbata ma doskonaly smak.

- samochod nia umyty nie musi byc suszony gdyz wysycha bez zaciekow.

i to wszystko za jedyne 4500 zl.

u mnie nadmiar manganu, zelazo w normie, reszty swinstw brak / bialoleka dworska/ - poprosze namiary na twoich magikow od uzdatniania wody, pls :o

Jezeli chodzi o centralne to jaest tak, że napełnia się go raz, więc nie raczej znaczenia jaka wodą. Niektórzy próbuja napełniać instalacje co wodą destylowana co jest poważnym błędem bo po pewnym czasie ta woda robi się kwaśna co źle wpływa na kocioł i grzejniki.

A co z kamieniem kotłowym w instalacji CO ? Mi własnie zapchał sie wymiennik ... :(

NOTO,

jeżeli zapchał Ci się wymiennik, sprawdziłbym twardość wody.

Jak masz problemy z c.o., to zobacz co się dzieje w instalacji ciepłej wody.

W "centralnym" z wody wszystko się wytrąca i osiada na "zakrętach" (tam gdzie przepływ wody nie jest burzliwy). Po jakimś czasie płynie woda uzdatniona: miękka, odżelaziona itd.

Bardziej bym się martwił o ciepłą wodę użytkową. Tam (rury, kocioł, zasobnik ciepłej wody, perlatory...) odkłada się kamień kotłowy, którego z każdym następnym metrem sześciennym jest coraz więcej.

Do c.o. dobrym rozwiązaniem jest filtr narurowy z wkładem zmiękczającym (tzw. żywicznym lub pralkowym). Koszt takiego filtra to kilkadziesiąt zł, co w porównaniu ze stratami jest kwotą niewielką.

NOTO,

jeżeli zapchał Ci się wymiennik, sprawdziłbym twardość wody.

Jak masz problemy z c.o., to zobacz co się dzieje w instalacji ciepłej wody.

W "centralnym" z wody wszystko się wytrąca i osiada na "zakrętach" (tam gdzie przepływ wody nie jest burzliwy). Po jakimś czasie płynie woda uzdatniona: miękka, odżelaziona itd.

Bardziej bym się martwił o ciepłą wodę użytkową. Tam (rury, kocioł, zasobnik ciepłej wody, perlatory...) odkłada się kamień kotłowy, którego z każdym następnym metrem sześciennym jest coraz więcej.

Do c.o. dobrym rozwiązaniem jest filtr narurowy z wkładem zmiękczającym (tzw. żywicznym lub pralkowym). Koszt takiego filtra to kilkadziesiąt zł, co w porównaniu ze stratami jest kwotą niewielką.

Wodę mam twardą ale zużywam mało wody (2 osoby przez 3 miesiące).

Ale woda w CO ma wysoką temp. i tam filtr pralkowy mi się rozpuści ....

Może chodzi o CWU ... ale na ile m3 taki filtr wystarcza ?

NOTO,

spróbuj założyć filtr pralkowy na dopuście zimnej wody do instalacji c.o.

Do wody użytkowej lepsze są zmiękczacze. Z takiego jak na zdjęciu (Paweł297) można uzyskać od 2 do 4 m3 wody.

Mi chodziło na ile taki filtr wystarcza tzn. ile m3 można przez niego puścić do wyrzucenia/zregenrowania filtra.

NOTO,

z filtra narurowego z wkładem zmiękczającym możesz uzyskać ok. 50 - 100 liltrów deszczówki (całkiem zmiękczonej wody).

Musisz przepuszczać wodę powoli, jeżeli dasz na "full", wkład może przepuszczać wodę twardą. Dokładniejsze informacje powinien udzielić sprzedawca.

Wkłady zmiękczające wymieniasz, lub regenerujesz roztworem soli (poszukaj, bo było na forum).

Moim zdaniem wkład zmiękczający (z powodu jego małej wydajności) nadaje się tylko do zastosowań typu c.o., pralka, ekspres do kawy itp.

Po zalaniu c.o. w obudowę filtra możesz włożyć inny wkład (sznurkowy, węglowy...) i wykorzystać do wody użytkowej.

• 1 year później...