Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wstawiać okna przed zimą czy nie

dzidzia

Recommended Posts

Witam

Własnie skończyliśmy dach , aktualnie dom jest w stanie surowym bez okien.

Zastanawiam się czy wstawić okna przed zimą czy zostawić go w stanie otwartym niech go przemrozi.

Jak uwazacie ?

jezeli okna beda obrobione i otynkowane sciany to mozna..w innym przypadku moga nie doczekac wiosny bo lubia opuszczac teren budowy bez pytania..

ja zakładałem odrazu po dachu , w zimie robiliśmy instalacje i okna sie przydały , bo jak nic bym w zimie nie robił to może i zakładałbym na wiosnę, a bez okien i drzwi zewnętrznych to też byłoby strach np. instalecje zostawić , bo też mogłyby opuścić budowę.... okna i drzewi to jednak jakieś zabezpieczenie, lepsze niż folia na oknach i deski na gwożdze.

Jeśli chcesz mieć okna drewniane to kup teraz okna drewniane poprostu ciągle drożeją i niema co liczyć na promocję wiosenną .W innym wypadku rób jak ci wygodnie.Tylko niekupój okien nazapas okna żle przechowywane np.(oparte o ścianę pod kątem bez pionow )są jeszcze gorsze niż użytkowane.

Jedni mi mowią by niezakładać okien na zime ze wzgledu na to ze nowy budynek osiada przez zime i moge na wiosne okien nie otworzyc.

Jedni zaś że dobrze jest by budynek się przemroził , sama nie wiem co robić.

Tu nie chodzi o sama kwestie przemrozenia..Zastanow sie kiedy szybciej na balkonie schna ciuchy...czy jak jest wiatr czy jak go nie ma(zwroc na to uwage jak do tej pory nie mialas okazji :wink: ) po prostu domek intensywniej schnie i przy okazji "oczyszcza" sie z chemii jaka jest uzywazna do budowania...bez okien jest to skuteczniejsze jak z oknami...

Jeśli chcesz mieć okna drewniane to kup teraz okna drewniane poprostu ciągle drożeją

W zimie materiały budowlane tanieją. Teraz nie jest dobry moment na zakupy (moim zdaniem).

Dotšd w większoœci przypadków tak było ,ale w tym roku i następnym wštpię .Może tylko objęte zostanš promocjš materiały wykończeniowe typu panele podłogowe ,armatura ,tapety,wykładziny itp ale nie poważne markowe materiały budowlane-mam nadzieję że się mylę

z materialami to ogolenie teraz jest maskara, przynajmniej we Wroclawiu na wszystko trzeba czekac albo nawet wogole nie na co liczyc w tym roku, no i ceny ida w gore z dnia nadzien.

Ja w przyszlym tygodniu bede wstawiac okna i zaczne tynkowanie. Zimie chce robic instalacje w srodku wiec budynek musi byc zamkniety.

Jedyny warunek to natychmiastowe ubezpieczenie domu :)