Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Miłego czytania , sam kiedyś założyłem taki sam wątek .

Ciekawe do jakich ty dojdziesz wniosków .

Później mogę Ci powiedzieć co wybrałem ja .

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=72027&highlight=

pozdr

Jacek

Witaj Agnieszko.... różnica jest w składzie.

Dachówki cementowe mają w składzie cement, a ceramiczne glinkę. Cementowe są bardziej kruche....wczoraj własnie rozmawiałam z kolegą który kładzie dachy :wink: .Polecił nam niedrogą dachówkę -bodajże WIEKOR(jeszcze nie dowiadywałam się nic na temat tej firmy, ale facet zna się na rzczy więc myślę że doradził dobrze :D ). Dlatego my już w zasadzie podjęliśmy decyzję....na dachu będziemy mieć dachówkę ceramiczną.

Pozdrawiam, Dagmara.

i wiem, że nic nie wiem...powoli zaczynam mieć dosyć tej budowy. cały piątek debatowałam z przedstawicielami Braasa, Robena i dekarazami czy na nasz dach można położyć dachówkę bez deskowania (15 stopni nachylenia). Jedni mówią, że tak inni, że nie, bo deszcze czy śnieg będzie zacinał (pod dachówkę? Będzie padał "od dołu"? :o ). Teraz jeszcze doszła sprawa dachóka ceramiczna czy cementowa...bo blacha odpada....
Agnieszko....a może faktycznie zastanowisz się nad gontem? Przy Twoim dachu to było chyba najmniejsze ryzyko-gont jest trwały, ewentualne naprawy wychodzą za grosze, a wzory które ostatnio oglądałam są naprawdę fajne-jakie chcesz: jednokolorowe, cieniowane, we wszystkich kolorach, śliczne wzory...... :D .Jest z czego wybierać. Ja sobie myślę, że na taki "małostopniowy" :wink: dach -dachówka to jakieś tam ryzyko. Jeśli Pan będzie chciał Ci wcisnąć dachówkę to nie będzie miał skrupułów i powie że na Twój dach jest w sam raz-podczas gdy prawda może być zgoła inna. Może zadzwoń do swojego wykonawcy (jeśli już masz) i zapytaj co on o tym myśli. A jeśli nie to zapytaj kogoś obiektywnego o radę-nikogo kto chce Ci coś sprzedać.

Tak sobie myślę. Konstrukcja dachu obliczona pod blachodachówkę, nachylenie dachu też wskazuje raczej na blachodachówkę lub gont.

Skąd w takim razie dachówka (więźba była przeliczana ?). Jesli juz, to raczej cementowa, bo jest lżejsza. Gdzieś czytałem, że dachówka powinna "wisieć" na dachu, bo t5aka jest jej konstrukcja. Takie nachylenie (15 stponi) jest dla dachówki minimum i bedzie prawie leżeć. Mogą (co wcale nie znaczy, że będą) być kłopoty. Rozważ jeszcze raz decyzję co do dachówki.

Pozdrawiam.

Widziałam gont na podobnym dachu, wygląda brzydko (wg. mnie i mojego męża :lol: ). Blachodachówka na ten dach (odpady!!!) wychodzi w cenie dachówki. Widziałam w Toruniu dach o tak niskim stopniu pochylenia dachu z dachówką i wygląda naprawdę ładnie. Dlatego tak cały czas mnie to męczy... :cry: Nie mogę jednak dotrzeć do właściciela tego domku, a teraz jest tam jakiś auto komis...

Mam przed sobą reklamę koramic i jest tu napisane, że przy dachach niższych niż 22 stopnie powinno zastosować się membranę. Ale to przecież normalne, że ta membrana będzie. Znajomy dekarz powiedział mi, że inni tak krzyczą, żeby deskować pod dachówkę, bo to dla nich kasa. Każdy mówi co innego...

Moi dekarze dopuszczają kładzenie dachówki do min. 15 stopni (przy podobnym spadku najczęściej kładli marsylkę koramica).

Odnośnie wagi m2 dachówki cementowej i ceramicznej - euronit podaje 45kg/m2 natomiast koramic 42-49kg/m2 w zależności od rodzaju dachówek (zakładkowe).

i wiem, że nic nie wiem...powoli zaczynam mieć dosyć tej budowy. cały piątek debatowałam z przedstawicielami Braasa, Robena i dekarazami czy na nasz dach można położyć dachówkę bez deskowania (15 stopni nachylenia). Jedni mówią, że tak inni, że nie, bo deszcze czy śnieg będzie zacinał (pod dachówkę? Będzie padał "od dołu"? :o ). Teraz jeszcze doszła sprawa dachóka ceramiczna czy cementowa...bo blacha odpada....

Wiatr potrafi wepchać wodę w każdą mozliwą szczelinę.

:o Te debaty z przedstawicielami chyba nie dotyczyły dachu bo przy takim kącie tylko jednej firmy dachówkę można położyć bez zabezpieczenia i aż dziw bierze ,ze przedstawiciele takich firm dyskutują na ten temat.Jeśli 15 stopni to musi być deska i papa albo folia ale tylko ze 100 procentową gwarancją wodoszczelności.

Pozdrawiam

dzwonił do mnie znajomy dekarz. Powiedział, że mamy założyć membranę max plu, która daje 100 szczelności i spokojnie zakładać dachówkę....