Mr Marc 09.10.2006 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Witam Forumowiczów, właśnie usiłuję urządzić mieszkanie w bloku z płyty o pow. 53 mznajdujące sie na 3 piętrze w 3 piętrowym bloku z 1980 roku.Mam spółdzielcze wlasnościowe prawo do lokalu. Po obmierzeniu mieszkania i skopiowaniu planu ze spóldzielni, doszedlem do wniosku, ze lepiej skasować jeden mały 10 m pokoik i przestrzen po nim rozdzielic miedzy dwa sasiednie pomieszczenia tj. kuchnie (6 m) i drugi pokój (11m). Przy okazji wywaliłbym tez beznadziejne korytarzyki do kuchni i powiększył o nie i o osobną mikro toaletę lazienkę z 3m do ok 5,5m. Z planów wynika, że sciana miedzy jednym małym pokojem a tym drugim (którego chce sie pozbyc) jest scianą nośną. chciałbym tą sciane na długosci 3 m wyburzyć i postawić druga o metr dalej w głąb likwidowanego pokoju. Pozostałe scianki sa scianami działowymi. Kto mi poradzi czy to możliwe i jak sie za to zabrać od strony i prawno-administracyjnej oraz technicznej. Jestem w tych sprawach laikiem. Dla zainteresowanych moge podeslac zrobiony w wordzie plan mieszkania dotychczasowy i projekt tego co chce uzyskac. Chetnie posłucham osób z doswiadczeniem w tych sprawachi w bojach ze spółdzielniami i urzędami. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 09.10.2006 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 1. Pozwolenie ze spoldzielni2. Projekt wykonany przez osobe z uprawnieniami3. Nadzorczasem moga byc jeszcze inne schody.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr Marc 09.10.2006 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Dzieki za wstęp, a jak wyglada kwestia rozmów ze spóldzielnią ??moga nie wydac zgody na podstawie " nie bo nie" ??czy jesli mam odpoiwedni projekt, zgloszenie, nie mają podstaw do odmowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 09.10.2006 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Mogą odmowic , ale nie moze to byc bez uzasadnienia. Po to piszesz do nich podanie, zeby Ci udzielili na nie odpowiedzi. Warunkow odmowy moga szukac na rozne sposoby -istniejaca ekspertyza budowlana, forma wlasnosci lokalu itp. Ale nie zakladaj z gory najgorszego scenariusza. No chyba , ze masz na pienku z prezesem Dla tego najlepiej najpierw rozmowa i podanie, potem projekt. Projekt kosztuje, glupio by bylo zaplacic paręset zl za niepotrzebny papier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr Marc 10.10.2006 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Witam, wczoraj bylem w społdzielni, i pokazałem pani projekt tego co chce zrobić, a ona: "o nie sciana nośna, ja już to przeżywałam..... ja musze patrzeć na budynek jak na całość, rozumiem drzwi wybic w tej scianie to tak, ale 3 m sciany ??"a dwa czasu wcale nie miala ... zeby spokojnie pogadać, ponadto spławiła mnie tekstem, że skoro chce polączyc kuchnie z pokojem oraz wc z lazienką to zmieniam przeznaczenie i ilośc pomieszczeń a zatem musze miec pozwolenie na budowę .... z gminy i rozmawiaj tu z taką .... Czy to faktycznie potrzebne ?? Czy - zakładając ze wystąpie do gminy o pozwolenie na budowe - w tym wystąpieniu wystarczy moj wlasny projekt pokazującym jakie scianki działowe (na razie nie wspominam o nosnej) chce wyburzyć czy muszę się bawić w fachowe i kosztowne projekty ? Uff wiem ze z urzedami i to zawsze sa walki i ze trzeba twardo domagac sie swojego ... Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 10.10.2006 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Witam. Niestety, bez ekspertyzy się nie obejdzie. A to kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts