Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek szkieletowy

Kubaty

Recommended Posts

Wejdź na stronę http://www.szkielet.com.pl i tam bedziesz miał wszystkie za i przeciw szkieletkowi. Poza tym Pan Wojciech Nitka, który jest krajowym specjalistą od domów szkieletowych chętnie odpowiada na wszelkie zapytania. Poszukaj na Forum, niejednokrotnie się tu wypowiadał.

Pozdrawiam

Może się ktoś wypowiedzieć, kto już mieszka kilka lat w domu szkieletowym drewnianym i cos sprawdzonego może na ten temat powiedzieć? Bo jak dotąd to wypowiadają się ludzie, którzy jak sadze tylko przypuszczają o istniejących wadach a nie przechodzą przez to wszystko. Ponieważ stoję przed dylematem takiego domu czy postawić szkielet drewniany czy murowany to proszę o sprawdzone informacje?! I o ogrzewanie również... Jakie ogrzewanie w 70 m2 domu szkieletowym drewnianym z poddaszem /razem 70 m2/ - mały, ale swój?!! Czy można się spodziewać conajmniej 30 letniej dobrej kondycji tego domu? Za takim budowaniem przemawiają dwa aspekty wg mnie: niewiele tańszy.... Jakieś 100.00 Do 200.00 pln na m,2...ale to nie wszystko... Uzysk pow,uzytkowej przy pow. zabudowy 100 m2 jest to Ok 10 m2 - to jakby nie było ładny pokój za darmo! Dobrze wykonany dom w techn.szkieletu drewnianego to myślę ze nie jest zły pomyśl.. Niech ktoś się wypowie, kto to użytkuje!!!! wiem ze lata ostanie dały dużo doświadczenia naszym bobom budowniczym w stawianiu tych domów i dlatego domy sprzed 10 laty mogą mieć nieco więcej wad niż te budowane w latach 2002 i 2003.... Oprócz cienkich i ciepłych ścian mamy również w domach szkieletowych uzysk czasu.. Oczywiście dom szkieletowy położony czy złożony w 2 tygodnie nie może być dobrze złożony. Po rozmowach z firma http://www.abpnet.pl dowiedziałem się ze takie domy musza być pieczołowicie składane/budowane i musi to trwać około 6-8 tygodni!!! Same fundamenty i wybitnie pieczołowicie położona izolacja wymaga 4 tygodni pracy. Odwiedźcie stronę http://www.abpnet.pl wypowiedzcie się na ten temat!!! Co robić??? Dom szkieletowy o pow. 70 m2 pod klucz za 100,000.00....Czy??? 0 Dom z, ytonga ale za to tylko pow.60 m2 pod klucz za 120,000.00

Oba kosztorysy dotyczą oczywiście tego samego projektu LMP26 ze strony http://www.lipinscy.pl cos za cos?! tu szkielet, technologia jakby niebezpieczna dla zatwardziałych tradycjonalistów ale "ciut" taniej.... Za to więcej pow.użytkowej ; albo gazobeton, zawsze jest to mur chociaż nieco droższy i kosztem ok.10 m2 pow.uzytkowej ...Ludzie pogadajcie cos na tym forum o "kanadyjczykach" bo nikt nic nie mówi... zawsze tylko przypuszczenia albo bo sąsiad to ma pęknięcia albo sąsiad narzeka... Mówcie o swoich doświadczeniach!!!! i dodajcie coś o ogrzewaniu takiego małego domu!!!!

pozdrawiam

[email protected]

Spróbuję choć będzie mi trudno ustosunkować się do zagadnienia. Moje doświadczenie w zamieszkiwaniu takiego domu pochodzi bowiem z drugiej półkuli. Jak dobrze wiecie taki sposób budowy jest powszechnie stosowany w Ameryce Północnej. Mieszkam w takim domu, który zbudowaliśmy w roku 1998. Jak do tej pory nie zauważyłem zbyt wielu problemów. Co do trwałości to myślę, że dom o konstrukcji szkieletowej nie przetrzyma domu całkowicie murowanego. Materiał drewniany męczy się szyciej i z czasem będzie wymagał napraw i remontów. Wszystko zależy też w dużej mierze od jakości wykonania. Najważniejszym plusem jaki przemawia według mnie za zudowaniem takiego domu to to, że z konstrukcją drewnianą łatwiej się pracuje, łatwiej cokolwiek przerobić. Możemy być pewni, że jak tylko zdecydujemy się na jakieś poważniejsze prace czy zmiany to nie będziemy zmuszeni do kucia betonów i cegieł czy pustaków. Myślę, że kreatywności i pomysłowości nie ma końca w domu o konstrukcji szkieletowej. Łatwiej tu o wstawienie dodatkowego okna, łatwiej też pracować między ścianami, które można przesuwać wedle potrzeby. Ściana wewnętrzna w domu szkieletowym jest zawsze ciepła (porównując do cegły czy pustaka). Moim zdaniem jeśli szkielet można zbudować taniej i uzyskamy więcej miejsca to napewno budowałbym szkielet. Po moich doświadczeniach w mieszkaniu w takich domach od 19 lat napewno bym się nie wahał. Zawsze boimy sie tego co nowe. Mam tylko nadzieję, że domy drewniane sprawdzą się w naszym klimacie.

Pozdrawiam,

:smile:

• 1 month później...

Mam doświadczenie - mieszkam w takim domu zbudowanym w ziemniejszej, wschodniej części Polski już 6 lat. Jestem bardzo zadowolony. Dom jest ciepły i jak na razie nie śmierdzi. Mam nadzieję, że nie zacznie, bo jest zrobiony wg prawideł sztuki. Ważne jest w tej budowie, czy firma budująca tak do końca wie, o co chodzi i nie myli jej się paroizolacja z wiatroizolacją itd. Każdy następny dom wybudowałbym też w tej technologii. Służę swoją wiedzą. Marek

orfi,

pamiętaj tylko o jednym - rzetelena firma wykonawcza to klucz do sukcesu. Branie jakiejś tam firmy, tylko dlatego że jest tania, sprowadzi na Ciebie wiele problemów. Wszystko ileś tam musi kosztować - dom również. Tani dom można wybudować tylko i wyłącznie gdy oszczędza się na materiałach i jakości lub ... gdy buduje się samemu.