Bonzai 09.10.2006 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 No właśnie - może głupie pytanie - Skąd czujnik pogodowy wie jaka jest temperatura wewnątrz domu? Jakie kryteria bierze pod uwagę jęśli np na zewnątrz jest 10 stopni, jak długo ma grzac aby uzyskać 23 stopnie w domu?[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 09.10.2006 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Podobno z termometru Czujnik mierzy temperaturę podłogi a jak wiadomo temperatura otoczenia w domu z ogrzewaniem podłogowym zależy w silnej mierze od temperatury podłogi (ale odkrycie) . A jeśli na dworze jes zimno to wewnątrz domu obniżanie temperatury powoduje szybsze wychładzanie szlichty o czym poinformuje nas (sterownik) czujnik zatopiony w betonie który uruchomi źródło ciepełka. Oczywiście ze względu na dużą bezwładność sterowanie czujnikiem w podłodze nie należy do najprosztszych trzeba dobrze poeksperymentować z histerezami. Acha ponadto u mnie podłogówka sterowana jest dwoma czujnikami tj wewnętrznym zatopionym w betonie oraz zewnętrznym który bada mroźność zimy i przesuwa całą histerezę zależnie od temperatury na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 09.10.2006 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 MARKOG nie prawda. Moja pogodówka nie mierzy temperatory podłogi. Tak naprawdę to "czysta" pogodówka mierzy temp. na zewnątrz i na tej podstawie ustala do jakiej temperatury kocioł ma grzać wodę w CO. Resztę robią termostaty w grzejnikach. Pogodówka w czystej formie rzadko występuje. Najczęściej ma także czujnik temperatury pokojowej (bynajmniej nie w podłodze, lecz w obudowie) co pozwala zapobiegać przegrzewaniu pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 09.10.2006 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Ale czemu twierdzisz ze nie prawda - przeciew wiem jak mam zrobione co nie przeczy temu ze mozna sterowac podłogówkę czujnikami reagującymi na temperaturę w pomieszczeniu czy tez na temperaturę na zewnątrz. Co więcej nie twierdzę nawet ze tak jak ja mam to jest najlepiej na swiecie bo nie wiem. Opisuje tylko sytuacje jaką mam w domu i działa bez zarzutu Jakie termostay w grzejnikach od kiedy to podłogówka wyposażona jest w grzejniki (nowy system???) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 09.10.2006 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 MARKOG spokojnie. Wątek jest o pogodówce, a nie podłogówce...Pogodówka do CO z grzejnikami to bardzo powszechne zjawisko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 09.10.2006 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 faktycznie - hehe zjadam literu juz nawet przy czytaniu jestem spokojny, jestem spokojny, jestem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts