Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

taśma do łączenia folii. Potrzebna?

Danielek

Recommended Posts

Witam

czy nalezalo by uzyc tasmy do laczenia membrany dachowej?

na calym dachu czy tylko w "trudnych miejsach" typu kosze, komin, ...?Mysle by folie polozyc normalnie tylko na zaklad 15/20 cm a tasma laczyc w "trudnych miejsach"

Folie kupilem Tyvek Pro, i kupuja teraz do tego tasme tyvek zbankrutowal bym :( droga ta tasma jak ...

a moze jesli trzeba tasme to zastosowac jakas tansza ?

U mnie folia była kładziona na zakład. Ale taśmę i tak musiałem kupić - dekarze przez pomyłkę wycięli otwór na okno dachowe w złym miejscu :o , poza tym zrobili parę małych dziur i trzeba było je zakleić. Generalnie - klejenie na całym dachu byłoby bardzo kosztowne, to już lepiej kupić folię z samoprzylepnymi brzegami.

Witam

na calym dachu czy tylko w "trudnych miejsach" typu kosze, komin, ...?Mysle by folie polozyc normalnie tylko na zaklad 15/20 cm a tasma laczyc w "trudnych miejsach"

Folie kupilem Tyvek Pro, i kupuja teraz do tego tasme tyvek zbankrutowal bym :( droga ta tasma jak ...

a moze jesli trzeba tasme to zastosowac jakas tansza ?

To zależy o jaką taśmę Ci chodzi.

Do łączenia fwk możesz użyć kilku rodzajów taśm.

Zobacz na http://www.corotape.pl (albo jakoś tak).

Ja mam zakłady poklejone taką taśmą 2 stronną.

Ta droga taśma to wg mnie taśma naprawcza do zaklejania dziur w folii.

Napewno też się przyda.

Do łączenia fwk możesz użyć kilku rodzajów taśm.

Zobacz na http://www.corotape.pl (albo jakoś tak).

Ja mam zakłady poklejone taką taśmą 2 stronną.

Ta droga taśma to wg mnie taśma naprawcza do zaklejania dziur w folii.

Napewno też się przyda.

Coroband - do naprawy rozdarć 25 m za 35 zł np. na Allegro

Coromix - do sklejania pasów folii 25 m za 25 zł też na Allegro lub w specjalistycznych sklepach.

A czy potrzebna? U mnie zastosowano prawidłowe zakłady i pasy przylegały do siebie dość ciasno. Ale bywały też miejsca np. w okolicy kosza gdzie folia była luźniejsza, także ja kleiłem. A taśmę do reperacji warto kupić, chociażby do obróbki okien dachowych a rozdarcia lub rozcięcia zawsze się zdarzą.

Nie kupuj tej taśmy. Sam zakład wystarczy, aby woda spłynęła na zewnątrz.

Również w tzw. trudnych miejscach nie ma co sklejać folii. Możesz dać pas folii wzdłuż kosza, lecz nic więcej.

Podstawowym zabezpieczeniem dachu jest dachówka i obróbki blacharskie, jakie zastosujesz w koszu, łączone uszczelką z resztą połaci dachowej. Jeżeli wykonałbyś drugie tak szczelne pokrycie dachowe z folii, to nie zauważyłbyś ew. niedoróbek w dekarce. Nawet gdy takie się przydażą to pewno będzie to zawilgocenie, drobne przesączanie (chyba nie pozostawią żadnych wielkich dziur :-? )

Witam

na calym dachu czy tylko w "trudnych miejsach" typu kosze, komin, ...?Mysle by folie polozyc normalnie tylko na zaklad 15/20 cm

Zakład sugerowany przez producenta powinien spokojnie wystarczyć. Jak folia będzie źle położona to i jej sklejanie może niewiele pomóc. Ja nic nie kleiłem.