Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Posiadam klasyczny domek z dachem dwuspadowym. Powyżej stropu poddasza użytkowego (strop z wełny pomiędzy jetkami, na to deski) zrobił się całkiem obszerny strych (60m2, 2m wysokości w szczycie). Nie planuję tam mieszkać, ale zagospodarować przynajmniej jako schowek.

I tutaj pytanie jak wykończyć skosy. Obecnie posiadam patrząc od góry: dachówki, folia wysoko-paroprzepuszczalna, krokwie. Chciałbym dać 15 cm wełny (mam już 20cm wełny na stropie poddasza) aby temperatury na strychu nie były zbyt ekstremalne.

I pytanie, czym zabezpieczyć tą wełnę aby nie pyliła w dało się korzystać z tego strychu dość komfortowo:

Przychodzą mi pomysły następujące:

1. Płyta GK (materiał 15zł/m2 + 30zł/m2 robocizna), trochę drogo i zbyt ekskluzywnie

2. Panele plastikowe jak do podbitki (materiał 10zł+10 zł robocizna), troche taniej, ale bardziej palnie i nie wiadomo co zrobić z wentylacją

3. Panele scienne LDF (materiał 10zł+10 zł robocizna) również palny materiał – pytanie czy wytrzyma takie warunki (temperatury i wilgoć)

4. Zwykła folia dachowa – (materiał 3zł + 2 robocizna) najprościej ale czy to wystarczy?

Czy szanowni forumowicze mają jakieś inne pomysły lub doświadczenia? Jakieś komentarze do powyższych wariantów?

Pozdrawiam,

Olek.

https://forum.murator.pl/topic/63444-wyko%C5%84czenie-skos%C3%B3w-na-strychu/

ja mam pomysła

chyba jedny z tanszych rozwiązań jest dać płyty pilśniowe z okleina takie jak daje się szafach i meblach od tyłu o grubości chyba 3 mm są dosyć tanie 275cm x 170cm za 34,17 cco daje 7,30 brutto /m2 a robocizna żadna - wystarczą gwozdziki, wkręty, co tam kto ma i wyżynarka piłak - co tam kto ma

Ps Ja mam na razie samą folię - montaż błyskawiczny moze ze 2 godziny robiłem (1 rolka - chyba 100m2) - zobaczymy ile wytrzyma - jak więcej niz 2 lata to opłaca mi się ją wymieniać niż inwestowac w jakiekolwiek zabudowy

https://forum.murator.pl/topic/63444-wyko%C5%84czenie-skos%C3%B3w-na-strychu/#findComment-1394226

też się zastanawialem i wymysliłem sobie właśnie folię dachową paroprzepuszczalną , dlatego że osłoni wełnę i zakryje, będzie to jako tako wyglądało , a przy okazji będzie zachowana wymagana wentyjacja takiego stryszku .

( poczatkowo planowałem dać tam płyty GK tak jak na poddaszu , ale przez małe niedopatrzenie zrobiłem najpierw skosy i sufit poddasza , ociepliłem , pomontowałem ruszt pod GK , zamocowałem schody strychowe i okazało się że nie mam już jak ani którędy wsadzić na strych płyt GK ani profili :D ) :D więc będzie folia dachowa , sam sobie to zrobie zszywacz i godzinak roboty.

https://forum.murator.pl/topic/63444-wyko%C5%84czenie-skos%C3%B3w-na-strychu/#findComment-1394312

• 1 month później...

Witam

ja zrobiłem podobnie jak podpowiada MARKOG

dałem płytę OSB 8 mm (cišgle nad tym pracuję popołudniami).

Policzyłem sobie ile będzie mi potrzebne takich płyt, wcišgnšłem na strych przed zrobieniem skosów na poddaszu i teraz mogę sobie kręcić kiedy mi się podoba. Nie zamierzam ocieplać strychu od strony dachu, jest blachodachówka i folia dachowa.

Będzie tam graciarnia i miejsce na wieszanie prania.

Pozdrawiam

P.S. postaram się kiedyœ wkleić zdjęcia

https://forum.murator.pl/topic/63444-wyko%C5%84czenie-skos%C3%B3w-na-strychu/#findComment-1451522