Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skrócona umowa z wykonawcą na stan surowy bez dachu..

AAgnieszk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 285
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 5 weeks później...

A ja stworzyłam na własny użytek coś takiego, jak poniżej. Może się komuś przyda, a może ktoś zgłosi jakieś uwagi, poprawki itp....

zawarta dnia ................. w ...................... pomiędzy:

..............................zam. ...........................................

zwanym dalej Zamawiającym,

a

.......................................................................................................................................................

z siedzibą w ..................................................................................................................................

reprezentowanym przez: ............................................................................................................., zwanym dalej Wykonawcą.

§ 1.

1Zamawiający zleca, a Wykonawca przyjmuje do wykonania roboty budowlane polegające

na wykonaniu zgodnie z zasadami wiedzy technicznej do stanu surowego otwartego budynku mieszkalnego ...................... w miejscowości ................... wg dokumentacji przedstawionej przez Zamawiającego.

§ 2.

Terminy rozpoczęcia i zakończenia oraz zakres poszczególnych zadań inwestycyjnych określa uzgodniony przez strony harmonogram realizacji inwestycji, stanowiący Załącznik

nr 1 do niniejszej umowy.

§ 3.

Zamawiający obowiązany jest:

1. Przekazać Wykonawcy dokumentację projektową.

2. Udostępnić Wykonawcy plac budowy oraz pobór wody i energii elektrycznej

3. Zapewnić nadzór inwestorski.

§ 4.

1. Roboty wykonane będą z materiałów dostarczonych przez Zamawiającego.

2. Wykonawca zapewni maszyny i urządzenia, niezbędne do realizacji i wyposażenia inwestycji.

§ 5.

1. Ustala się ryczałtowe wynagrodzenie Wykonawcy w wysokości ....................... brutto

(słownie .......................................) za wykonanie robót ujętych w Załączniku nr 1. płatne w trzech transzach:

1) po wykonaniu stanu „zero” – ............... zł,

2) po wylaniu stropu – ................ zł,

3) po zakończeniu robót – ................ zł.

Wartość wynagrodzenia ryczałtowego jest niezmienna do końca realizacji przedmiotu niniejszej umowy.

2. Wykonanie robót dodatkowych nie objętych umową, może nastąpić jedynie na podstawie aneksu, sporządzonego w oparciu o zlecenie otrzymane od Zamawiającego. Wykonanie robót dodatkowych nie objętych zleceniem Zamawiającego nie stanowi podstawy do wystawienia faktury przez Wykonawcę. Koszt tych robót będzie obciążał wyłącznie Wykonawcę.

3. Bez uprzedniej zgody Zamawiającego wykonane być mogą jedynie prace niezbędne

ze względu na bezpieczeństwo lub konieczność zapobieżenia awarii.

4. Rozliczenie końcowe nastąpi w terminie 7 dni od dnia zakończenia końcowego odbioru robót.

5. Podstawą do wypłaty końcowej jest bezusterkowy protokół odbioru końcowego.

§ 6.

Wykonawca ponosi odpowiedzialność na zasadach ogólnych, za szkody wynikłe na terenie budowy w okresie od chwili przejęcia terenu od Zamawiającego do chwili odbioru końcowego obiektu. Wykonawca ponosi również odpowiedzialność za szkody wyrządzone przez podwykonawców.

§ 7.

Zamawiający może od umowy odstąpić, jeżeli:

Wykonawca opóźnia się z rozpoczęciem prac poza terminy określone w harmonogramie realizacji inwestycji tak dalece, iż nie jest prawdopodobne, aby zakończono inwestycję w umówionym terminie.

Wykonawca realizuje inwestycję w sposób sprzeczny z treścią niniejszej umowy.

W toku odbioru stwierdzono wady istotne, nie nadające się do usunięcia.

§ 8.

Wadą istotną jest wada uniemożliwiająca wykorzystanie obiektu określonego w § 1 niniejszej umowy zgodnie z jego przeznaczeniem.

§ 9.

1. W razie stwierdzenia wady, Zamawiający wyznaczy Wykonawcy odpowiedni termin na jej usunięcie.

2. Jeżeli Wykonawca nie usunie wady w wyznaczonym terminie, a wada nie jest istotna, Zamawiający może żądać obniżenia wynagrodzenia, o którym mowa w §5 niniejszej umowy.

§ 10.

Wykonawca zapłaci Zamawiającemu karę umowną w razie:

- zwłoki w wykonaniu robót poza terminy określone w harmonogramie realizacji inwestycji w wysokości ...... zł za każdy dzień zwłoki

- zwłoki w usunięciu wad poza termin wyznaczonym zgodnie z treścią §9 niniejszej umowy w wysokości ...... zł za każdy dzień zwłoki.

Zamawiający zapłaci Wykonawcy karę umowną w razie:

- odstąpienia od umowy z przyczyn niezależnych od Wykonawcy w wysokości ........ zł.

§ 11.

Obok kary umownej każda ze stron może żądać odszkodowania uzupełniającego na zasadach ogólnych, przewidzianych w Kodeksie cywilnym. Odpowiedzialność odszkodowawcza ograniczona jest do rzeczywistej straty, jaką poniesie strona.

§ 12.

Wszelkie zmiany niniejszej umowy mogą być dokonywane jedynie w formie pisemnej, pod rygorem nieważności.

§ 13.

W sprawach nie uregulowanych niniejszą umową zastosowanie mają: Kodeks Cywilny oraz Prawo budowlane

§ 14.

Wykonawca udziela Zamawiającemu ..... miesięczną/letnią gwarancję na wykonane przez siebie roboty.

§ 15.

Umowę sporządzono w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla każdej

ze stron.

podpisy zamawiającego i wykonawcy

To jeszcze i ja poproszę: [email protected], też zależy mi zwłaszcza na załączniku z harmonogramem robót.

A przy okazji pytania:

1) kiedyś była tutaj przybita chyba nawet na początku potężna wielostronicowa umowa o ile dobrze pamiętam autorstwa niejakiego jareko. Co się z nią stało? Nie mogę jej znaleźć nawet wyszukiwarką, co prawda ona była tak potężna i rozwlekła, że aż strach brał na nią patrzeć, ale parę dobrych pomysłów w niej było. Została zdjęta jako przynosząca więcej problemów niż pożytku samąą szczegółowością, porządki jakieś na forum były, czy ja źle szukam?

2) czy praktykuje się coś takiego jak umowa przedwstępna z podwykonawcą? Ekipę mam wstępnie zaklepaną dość dobrą, robota rusza w przyszłym roku a póki co oni chcą ode mnie jakąś zaliczkę/zadatek, jak twierdzą, żeby mieli pewność, że tą robotę mają zaklepaną. Na gębę im tego nie dam, mogę z nimi niby po prostu podpisać docelową umowę, ale w niej jest mowa o harmonogramie, kosztorysie - ja tego wszystkiego jeszcze nie mam.

3) przeszukując forum spotykam rozróżnienie umów z wykonawcą na takie "z dachem" i "bez dachu" - a co za różnica? Skoro zakres robót i tak określa załącznik a sama umowa mówi jedynie, że ma być budowane zgodnie ze sztuką, harmonogramem itp?

• 5 weeks później...
  • 1 month później...
  • 3 months później...