Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak się zabezpieczyć?

dyzmund

Recommended Posts

Sytuacja jest następująca:

- ktoś ma podpisaną umowę z developerem na segment szeregu, budowa się dopiero rozpoczyna

- chce mi odstąpić ten segment

- w umowie przedwstępnej z deweloperem jest paragraf, że w jej miejsce nie można wstawić nikogo innego bez jego zgody

Chcemy podpisać przedwstępną umowę notarialną, która:

- zobowiąże osobę mającą umowę z developerem do podpisania właściwego aktu notarialnego bezzwłocznie po podpisaniu przez nią aktu z deweloperem

- zobowiąże mnie do wpłacania rat bezpośrednio na konto dewelopera

- da mi pełnomocnictwo do dysponowania w czasie budowy ew. przeróbek itp. oraz pełnomocnictwo do sprzedaży tej nieruchomości (jeśli tak w ogóle można)

Pytanie czy mogę czuć się w pełni bezpieczny posiadają taką notarialną umowę przedwstępną i mieć pewność, że ta osoba nie zrobi jakiegoś kroku za moimi plecami. Czy może w jakiś sposób zrzec się wszelkich praw do dysponowania nieruchomością przed notariuszem i deweloperem? Zaznaczam, że bezpośrednie przepisanie umowy na moją osobę jest niemożliwe bo za nią czeka kolejka chętnych, którzy płacą więcej i byłaby okazja dla dewelopera na podniesienie ceny.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.