blackrs 09.10.2006 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Szanowny pan instalator sanitarny zrobił mi szambo dwukomorowe z kręgów betonowych. Zakopał w ziemi, pobrał kasę i odjechał. Po tygodniu odkrywam właz, zaglądam i co widzę - widzę,że w komorach jest ok. 50% wody. W domu nie ma jeszcze urządzeń sanitarnych, więc woda w szambie jet wodą podskórną, która u mnie występuje już na metrze. Po wezwaniu instalatora powiedział (po oględzinach tego co był zrobił) on, że teraz to tylko wymiana na plastikowe i związana z tym duza dopłata. Czy instalator ma rację? Czy nie ma możliwości zaizolowania tych kręgów? PS. Szczegółów budowy mojego szamba nie znam, więc nie wiem np. czy wylewał na spód beton i czy jakoś izolował kręgi. PSII. Sprawa dość pilna, bo w czwartek ma przyjechać i coś z tym robić, a boję się, ze mnie naciągnie na koszty.PSIII. Wydaje mi się, że jeżeli spartolił robotę, to powinien ją naprawić bez obciązania mnie dodatkowymi kosztami. Przecież jak kopał dół to widział, że woda jest na metrze!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 09.10.2006 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Oczywiście, że powinien naprawić. Propozycja kupna nowego zbiornika to jakaś kpina. A z tymi kręgami to co niby masz zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert74 09.10.2006 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Z tego co wiem to należało odrazu kupić zbiornik który posiada atest i jest szczelny teraz problema co byłoby z odbiorem budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackrs 09.10.2006 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 To jest Albercie super odpowiedź. Typowa dla Polaka! Dzięki. PS. Zepsuła mi się sonda lambda w BMW. Co mam zrobić? Odpowiedź: trzeba było nie kupować BMW tylko Mercedesa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bezele 09.10.2006 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 To jest Albercie super odpowiedź. Typowa dla Polaka! Dzięki. PS. Zepsuła mi się sonda lambda w BMW. Co mam zrobić? Odpowiedź: trzeba było nie kupować BMW tylko Mercedesa. ...he he he dobre ,ale wracając do tematu ja mam tak samo tylko tyle że ja kupiłem szmbo z atestem takie ładne amerykanskie ,betonowe wymalowane dysperbitem i nawet słyszałem że jest dodany do betonu wodoszczel i co ...kupa Odkrywam włas a tam surprise kinder jajo w morde pół szamba wody , w nie spełna tydzien Pozostało mi wziaśc gościa za mordke co mi sprzedał , przyjechał odkopał i stwierdził że zle zamontowane nie dodano do zaprawy wodoszczelu na kytórym połozono przykrywa i woda tak sobie kapie i kapie Ma naprawić ale ile sie z gosciem naszarpałem to moje .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 09.10.2006 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Blackers - jesli wiedziałeś, że wody podskórne są na 1m to powinieneś bezwarunkowo zamontować szambo szczelne. I to najlepiej ze stabilizatorami (coby na pusto po dużych ulewach nie wyskoczyło na wierzch). Chyba jest całkowicie logiczne (wszyscyśmy mieli fizykę w podstawówce ), że kręgi nie są specjalnie szczelne więc trza zafundować sobie zbiornik szczelny? Sam miałem taki problem to wiem. Swoją drogą nie jestes fachowcem w tej dziedzinie więc tu możesz się odwoływać do owego "kerownika". A elementarne zasady przyzwoitości powinnym nakazać mu wymianę skazanego zgóry na niepowodzenie "urządzenia" na właściwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackrs 09.10.2006 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Mały - ja jestem tylko inwestorem, więc wiedzy fachowej nie muszę posiadać. To instalator ma mi doradzić, a czasem nawet nawet nakazać dobre rozwiązanie. Ale to tylko dywagacje, a zasadniczy problem pozostał nietknięty. Czyli aktualnym jest pytanie czy można istniejące u mnie w glebie kręgi jakoś uszczelnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 09.10.2006 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Mały - ja jestem tylko inwestorem, więc wiedzy fachowej nie muszę posiadać. To instalator ma mi doradzić, a czasem nawet nawet nakazać dobre rozwiązanie. Ale to tylko dywagacje, a zasadniczy problem pozostał nietknięty. Czyli aktualnym jest pytanie czy można istniejące u mnie w glebie kręgi jakoś uszczelnić? ..ale ,że BMW trzeba tankować to chyba wiesz....z plastikowym tez nie wolno sie rzucać tak od razu - trzeba odpowiednio wykonać bo wypłynie (betonowe tez potrafią). Sprawdziłbym czy nie ma mozliwości zamcowania uszczelek na obwodzie kręgów (mało prawdopodobne bo z reguły są w zestawie) , sprawdził szczelność dna, obojętnie czy próbować uszczelniać czy wykonac od nowo koszty i tak będą - tanio rczej chyba się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackrs 10.10.2006 14:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 To, że koszty będą to jasne. Tylko dla kogo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 10.10.2006 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Moim zdaniem ma poprawiać aż do skutku.Odkopać-izolować,odkopać -izolować.Szambo ma być szczelne,a jeśli wiedział,że poziom wód gruntowych jest wysoki to teraz nie ma usprawiedliwienia.Solidny wykonawca powinien powiedzieć "sorry ale musi pan mieć inne szambo,woda jest za wysoko i murowane może nie być szczelne" a nie łakomić się na pare złotych zarobku.U mnie było podobnie jak miał :bezele facet był dwa razy,teraz już nie kapie spod kominka wlotowego...no powiedzmy kapie niewiele jak sprawdzałem lejąc wodę z węża bezpośrednio przy szambie.Wody gruntowe są wiosną już na 50cm:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 10.10.2006 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 To jest Albercie super odpowiedź. Typowa dla Polaka! Dzięki. PS. Zepsuła mi się sonda lambda w BMW. Co mam zrobić? Odpowiedź: trzeba było nie kupować BMW tylko Mercedesa. NIestety typowe dla Polaka też jest posiadanie takowego szamba, co się rzadko opróżnia, albo zwalanie winy na kogoś. Jeśli dom budujemy systemem gospodarczym, to sami mamy olbrzymi wpływ na tą budowę, a więc i na konstrukcję tego szamba. Byle jaki folder, lub informacja o szambie zwraca nam uwagę na takie hasła jak "atest, szczelność". A tu budowa szamba z kręgów, może rzucać pewne światło na inwestora. Choć akurat nie uważam iż tak musiało być w przypadku blackrs'a Wysoki Sądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackrs 10.10.2006 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Mdzalewscy - wypowiedzi nie powinieniem komentować, bo same brzydkie wyrazy cisną mi się na usta. Oczywiście winien jest inwestor, bo to on wg Ciebie powinien się na znać na budownictwie, hydraulice, elektryce, geodezji itd. Jak myślisz - jeżeli poprosisz mechanika w warsztacie o założenie do Twego auta klocków hamulcowych z kartonu, to zrobi to? Nie - i poinformuje, ze klocki zakłada się metalowe. I będzie ok, bo Ty na klockach akurat nie musisz się znać. Tak jak ja na szambie. PS. A nie słyszałeś o szczelnych szambach z betonu?PS2. I proszę na przyszłość bezpodstawnie nie rzucać złego światła na uczciwych ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 10.10.2006 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Mdzalewscy - wypowiedzi nie powinieniem komentować, bo same brzydkie wyrazy cisną mi się na usta. Oczywiście winien jest inwestor, bo to on wg Ciebie powinien się na znać na budownictwie, hydraulice, elektryce, geodezji itd. Jak myślisz - jeżeli poprosisz mechanika w warsztacie o założenie do Twego auta klocków hamulcowych z kartonu, to zrobi to? Nie - i poinformuje, ze klocki zakłada się metalowe. I będzie ok, bo Ty na klockach akurat nie musisz się znać. Tak jak ja na szambie. PS. A nie słyszałeś o szczelnych szambach z betonu? PS2. I proszę na przyszłość bezpodstawnie nie rzucać złego światła na uczciwych ludzi. nerwowyś, stop szkoda życia. Przecież napisałem, że nie podejrzewam Ciebie o celowe działanie. I jeszcze Ci się brzydkie wyrazy cisną . A może potraktował byś swój post tak jak ja go potraktowałem, edukacyjnie, tak żeby inni błędów nie popełniali. Sam ich trochę popełniłem. Co do klocków to trochę przykład bezsensowny. Raczej ten pasuje, autentyczny... mój dobry kolega kupił do auta klocki, w sklepie było oryginały po 160zł, zamienniki markowe po 120zł i inne zamienniki po 60zł(takie ala szambo z kręgów). W sklepie gość powiedział, że te i te pasują. Po założeniu się okazało iż te po 60zł inaczej się zachowuja, słychać popiskiwanie,itd... Reklamacji sklep nie uznał, bo klocki już użyte, a i kupujący powinien po cenie spodziewać się czegoś.......... argument podobny, On się nie zna na mechanice Wracając do tematu u sąsiada też się szambo same napełnia, może nie tak szybko, ale przy budowie popełnił on kilka błędów, zastosował za słabą mieszankę betonową i zbyt szybko zdjął szalunki (po kilku dniach)pękneła ściana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 10.10.2006 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Jeśli już Ty albo wykonawca się podda to spróbuj jeszcze jednego rozwiązania. Zacznij użytkować to szambo. Z czasem jeśli oczywiście dasz radę z tym żyć, jeśli nie będziesz musiał pompować co 3 dni to szambo to zacznie się uszczelniać. Pamiętaj czas działa na twoją korzyść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 10.10.2006 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Jeśli już Ty albo wykonawca się podda to spróbuj jeszcze jednego rozwiązania. Zacznij użytkować to szambo. Z czasem jeśli oczywiście dasz radę z tym żyć, jeśli nie będziesz musiał pompować co 3 dni to szambo to zacznie się uszczelniać. Pamiętaj czas działa na twoją korzyść. Nie tak do końca bo ciecz będzie tu płynęła w obie strony,a właściwie się sączyła. A to może nie pozwolić na uszczelnienie kręgów. Blackrs - sugeruję wymianę szamba na szczelne ze stabilizatorami ale lepiej nie plastikowe. Sumarycznie może okazać się to tańszym rozwiązaniem niż kombinowanie z uszczelnianiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts