Pablita 09.10.2006 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Witam,czy ktos moze mi dokladnie powiedziec jak to jest z projektem na przelozenie dachu ,otoz dach domu jednorodzinnego wolnostojacego zostal przelozony w roku1999 nie byl jeszcze moja wlasnoscia ,zostal mi przepisany aktem darowizny w roku 2001. Moj "dobry sasiad" napisal do urzedu i teraz urzad chce ode mnie projekt na zniane dachu , dach ma w dalszym ciagu ten sam ksztalt jedynie zostaly zmienione stare dachowki ne onduline. Czy na prawde musze dostarczyc projekt nawet jesli nie bylam jeszcze wlascicielem domy? Czy urzad moze o taki dokument starac sie od dawnych wlascicieli? (to sa moi rodzice) Czy na ocieplenie domu potrzebuje zezwolenie ? Prosze o pomoc i porade , z gory dziekuje.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makol 10.10.2006 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Zmiana pokrycia dachu wg tego co ja wiem nie wymaga projektu, ale zgloszenia jak najbardziej. Ja przynajmniej zmiane pokrycia + wstawienie okien dachowych zalatwilem przez zgloszenie. Ocieplenie budynku do jakiejs wysokosci ( chyba 11m ) tez nie wymaga projektu tylko zgloszenia. Oficjalnie po zgloszeniu czekasz na odpowiedz pozytyna lub po 30 dniach bez odpowiedzi (w domysle brak sprzeciwu) przystepujesz do robot. Zrobiles samowolke, mozesz probowac to teraz jakos zalegalizowac. Zglos,ze masz zamiar zmieniec pokrycie dachowe, popros o szybka odpowiedz, zaznacz ze musisz przystapic do prac niezwlocznie bo dach przecieka - moze sie uda, choc jak masz sasiada donosiciela to moga byc klopoty. Przystpienia do robot mozesz dokonac bez oczekiwania na zgode jedynie w przypadku gdy nieprzystapienie jest zagrozeniem dla zycia (np rozbiorka grozacej zawaleniem ruiny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pablita 10.10.2006 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Dziekuje serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts