Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kanał samochodowy

grz3chu

Recommended Posts

Witam!

Swój kanał zrobiłem ponad 20 lat temu gdy byłem jeszcze uczniem szkoły sredniej i od tego czasu sam kanał nie zmienił się - nie jest to więc nic specjalnego, jest to po prostu najprostszy kanał z drewnianymi schodkami, ale swoją zasadniczą rolę spełniał dla mnie wystarczająco. Kanał był planowany przed wykonaniem posadzki więc odpadło mi kucie; wybrałem po prostu ziemię na głebokość stosowną do swojego wzrostu, następnie wybrałem ziemię pod fundamenty ścianek kanału ( chyba jakieś 40 cm ale już nie pamiętam dokł.), wylałem fundament, wymurowałem ścianki z cegły (12cm -długie ścianki, 6cm krótkie), na ściankach wylałem jeszcze coś w rodzaju wieńca (bardziej wyrównujacy niż wzmacniajacy), wieniec jest obnizony wzgledem posadzki o grubość desek przykrywających kanał; schodki wykonałem z drewna; oczywiście można tu mówić o szczegółach typu kontownik wokół otworu, ale nie jest on potrzebny; nie mam też odprowadzenia ściekowego czy wbudowanego oświetlenia, ale zdecydowanie jesli miałbym dzisiaj jeszcze raz robić kanał to zrobiłbym tak samo.

Kanał w warsztacie usługowym warto z pewnością inaczej zrobić, ale to juz inna bajka. Dobranoc :)

• 8 years później...
  • 1 month później...