Joasia 09.10.2006 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Na ostatnich targach widziałam przeeeepięęękny parkiet - jesion select. Jasny, ciemny i łaciaty - trzy rodzaje. No po prostu - cudo. Wszystkie słoje proste, równiutkie jak spod igły. Marzenie po prostu. Ale... Ale dowiedziałam się, że te klepki są robione z odrzutu po cięciu forniru. Gość ma jakieś dojście do jednej takiej znanej fabryki, w której m.in. tną forninry. Tłumaczył mi, że taka łapa trzyma drewno i maszyna je skrawa płatami - aż zostaje deska gruba na 20 mm. I to jest ten odrzut, I on z tego właśnie robi klepki. I dlatego ten parkiet ma nietypową grubość - 20 mm. Czy jakiś fachowiec (Boorg, jesteś tu? Hop, hop!) mógłby mi powiedzieć, czy to dobry parkiet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 11.10.2006 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Hej, hej !!! Czy ktoś wie, czy taki odrzut nadaje się na parkiet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ersste 01.11.2006 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2006 nie nazwał bym tego odzutem to drewno z przyczyn technicznych nie da sie zeskrawac do końca dlatego zostaje przeznaczone od dalszego uzytku,jest to przewaznie deska rdzeniowa pochodzaaca z samego srodka kłody,dlatego układ słojów jest reguralny drewno na okleine to smietanka z pierwszej klasy.drewno z tego przekroju ma dobry układ słojów i nadaje sie na klepke najlepszy przekrój poprzeczny to 45'kat pochylenia słojów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 02.11.2006 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 W tych klepkach słoje są zupełnie prostopadłe do lica klepki. Więc nie są pod kątem 45 st. Kupić je czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ersste 02.11.2006 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 prawde mówiac to ten przekrój jest najlepszy ,prostopadły do lica wiec jaknajbardziej polecam.klepka o tym przekroju nie jest narazona na pekniecia ,skrzywienia.Mozna by powiedziec ze takie klepki zdazaja sie sporadycznie w sprzedazy bo ile by trzeba pni pociac aby uzyskac klepki o tym przekroju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 03.11.2006 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Dzięki. No to kupuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw 04.11.2006 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Napisz lepiej gdzie i za ile to można kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roszponka 04.11.2006 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Joasiu ja też marzę o parkiecie jesionowym .Proszę podaj namiary i cenę na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts