Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

Misiak, jeśli jeszcze nie podpisałes umowy z Thermoplastem to nie polecam. To jedne z gorszych profilii, szczególne gdy się bieże tzw. kolor biały... Strasznie żółkną ... to tego stopnia że sam Thermoplast malował okna farbą w ( w swoim punkcie )aby nie było widać... Nie polecam- zdecydowanie.

no jeszcze nie podpisalem

qrde moj szwagier ma od 15 lat juz nie pamieta na jakich profilach ale pewnie na thermoplascie i okna nie sa zolte

to na co oni daja 10 lat na profile ?

skad masz taka informacje to pewne ?

mialem jutro jechac podpisac umowe :(

Wiem to z doświadczenia - jestem z branży. Jeśli chodzi o profil polecam Deceunincka, vekę, aluplasta ale nie thermoplast. Podejrzewam, że trochę się poprawili ale to i tak zdecydowanie odbiega od reszty konkurencji. Oczywiście wszystko to jest kwestią szczegółow ... może jestem zbyt wyczulona na takie kwestie??? :D Sam musisz podjąć decyzję - najlepiej sprawdż jakie okna ma brat, na jakim profilu. Jesli Ci odpowiada to sorki za zamieszanie w głowie :)

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kochani mam wielka prośbę może ktoś doradzi z czego z czego budowac domek. Co sądzicie o ytongu. :D

Mika, ytong to bardzo dobry materiał. Można go polecić, zwłaszcza, jeżeli budujesz ścianę jedowarstwową. Tu ytong nie ma sobie równych. Przy dwuwarstwowej możesz budować z gazobetonu z innych (tańszych) firm, gdyż wówczas i tak ściana będzie przykryta ociepleniem.

Witam

Powiedzcie mi jakie są rozmiary standardowe bram garażowych :o

Mam garaż 2-ustanowiskowy z dwiema bramami. Maksymalną szerokość mam 2,55 cm, planuję bramę segmentową.

Muszę zrobić nadproże bram, a nie wiem na jakiej wysokości.

Czy produceni bram zakładają jakies wymiary standardowe, które są tańsze od wymiarów pod zamówienie, czy rozmiar "nie ma znaczenia" i cena jest proporcjonalna do wielkości bramy?

Bardzo proszę o szybką poradę. :)

Pozdrawiam

Podaję namiary na mojego dekarza, co prawda do końca roku jest raczej zajęty, zlecenia przyjmuje głównie po zachodniej stronie Poznania, ale może komuś na przyszłość się przyda. Robotę wykonał solidnie, KB zadowolony jest zwłaszcza z obróbek przy rynnach (powiedział że porobi zdjęcia i będzie pokazywał dekarzom na innych budowach jak prawidłowo to powinno wyglądać). Jedyny minus że wszedł na dach z dwutygodniowym opóźnieniem, ale więźba też przyjechała opóźniona więc jakoś to przebolałam.

p. Grynia 692479373.

Poszukuję natomiast ekipy do ocieplenia + tynków zewnętrznych - oczywiście sprawdzonej, niezawodnej i taniej ;-) Może ktoś kogoś polecić?

Pozdrawiam,

Aga

Pisałem już o tym na bla bla bla, ale ponieważ nie wszyscy tam zaglądają, ponowię sprawę tutaj.

Chodzi o liczenie powierzchni tynków do rozliczenia. Mi wyszło 291 m kw. a majstrowi 311 m kw. Rozmawiałem z majstrem i znaleźliśmy przyczynę. On liczy pow ścian w całym domu. Okien nie odejmuje, ale OK, to rozumiem. Natomiast śmiesznie liczy otwory drzwiowe. Przyjmuje jeden otwór jako dwa metry kw i odejmuje ich liczbę od łącznej pow ścian. Jak dla mnie to trochę nie teges, bo u mnie wziął sobie 6 otworów razy 2 metry kw i odjął 12 metrów od łącznej powierzchni. Ale przecież ściana ma dwie strony, obie są otynkowane, i obie mają otwór. Więc z jednej strony odliczam 2 metry kw. i z drugiej też.

Ciekaw jestem jak jest przyjęte. Czy u innych foumowiczów liczono podobnie?

Witam

Powiedzcie mi jakie są rozmiary standardowe bram garażowych :o

Mam garaż 2-ustanowiskowy z dwiema bramami. Maksymalną szerokość mam 2,55 cm, planuję bramę segmentową.

Ja jestem już po decyzji w sprawie bramy. Wybrałem Krispol szer. 2,5m wys 2,25m, ale wiem że robią też na wymiar, choć oczywiście są droższe.

Wybrałem Krispol bo ma w standardzie 4cm grubości i piankę w środku. Za tą samą cenę dostałem ofertę z Hormana 2cm gr bez pianki. Więc wybór był prosty...

Okazało się że lepiej wziąć bramę od firmy która się w tym specjalizuje niż od firmy od krórej brałem okna - u minie 300 zł różnicy :o

Ja jestem już po decyzji w sprawie bramy. Wybrałem Krispol szer. 2,5m wys 2,25m, ale wiem że robią też na wymiar, choć oczywiście są droższe.

Wybrałem Krispol bo ma w standardzie 4cm grubości i piankę w środku. Za tą samą cenę dostałem ofertę z Hormana 2cm gr bez pianki. Więc wybór był prosty...

Okazało się że lepiej wziąć bramę od firmy która się w tym specjalizuje niż od firmy od krórej brałem okna - u minie 300 zł różnicy :o

Ile zapłaciłeś? Możesz zdradzić w jakiej firmie? Miałeś już montaż?

Marzin

ale jak można nie odejmować okien? Ja mam 2 okna 2,40 x 2,30 i tago mają nie odjąć? Coś nie teges....

Jak powierzchnia, to powierzchnia, a nie tak "czasem x 2"

Pozdrawiam

Wiesz, z oknami to jest tak, że nie policzy Ci powierzchni, to policzy za obróbkę. To akurat mieliśmy ustalone przed robotą i tego się nie czepiam. Chodzi o odejmowanie otworów drzwiowych.

Witam wszystkich,

jesli budujecie od wiosny, to pewnie tez jesteście po przejściach z zakupem materiałów - cos strasznego!!!

Alee, najwazniejsze, że idzie do przodu:)

Może komus zwolniły sie stemple budowlane - chętnie odkupię. Potrzebuje ok.150sztuk (do ustalenia) 2,8-3,0m długości. Jeśli ktos ma, to prosze o kontakt (608 133 003).

Jesli trzeba, to reflektuje tez na deski szalunkowe.

pozdrawiamy

Bardzo mi przykro, ale nikt nie odpisał na moje zapytanie z jakiego materialu najlepiej budowac. Może to wydawać się dla niektórych banalne pytanie ale ja proszę o jakieś podpowiedzi. Teraz poradzono mi ytong, ale obawiam się,że to może być drogo. Proszę o rady. Pozdrawiam. mika

De facto ma to małe znaczenie z czego się buduje ściany. Najważniejsze kryterium to cena, potem własne widzimisię -reszta to marketingowe bzdury.

Mąż jaloski

Ile zapłaciłeś? Możesz zdradzić w jakiej firmie? Miałeś już montaż?

Umowę podpisałem z firmą Ergo

Jeszcze nie miałem montażu, więc nie będę ich polecał w ciemno. Dam znać pod koniec sierpnia.

Zapłaciłem zaliczkę, brama będzie mnie kosztowała około 3100zł (złoty dąb, bez silnika).