Pyrgon 13.12.2007 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Tyż prawda. A z Eneą wolę nie zadzierać. "Prawdziwy" prąd w mieszkaniu urasta u nas ostatnio do rangi największego marzenia. Szkoda że nie dało rady na gwiazdkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 13.12.2007 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 wiecie może jakie są teraz stawki za ułożenie m2 ogrzewania podłogowego ?chodzi o robociznę i ile sobie liczą instalatorzy od punktu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 13.12.2007 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Nasz instalator chce chyba ok. 120zł od punktu i tak samo traktuje każdy obwód (czy jak to się zwie) ogrzewania podłogowego - jak jeden grzejnik.Ponoć to niska stawka (mamy go od kolegi - po znajomości) i ceny typu 150-200zł też się widuje na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 14.12.2007 01:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 Nasz instalator chce chyba ok. 120zł od punktu i tak samo traktuje każdy obwód (czy jak to się zwie) ogrzewania podłogowego - jak jeden grzejnik. Ponoć to niska stawka (mamy go od kolegi - po znajomości) i ceny typu 150-200zł też się widuje na rynku. no bo mi robił "znajomy" i teraz nie wiem czy kwota którą zawołał 3800 netto jest ok moze napisze co zrobił to będzie łatwiej porównać podłogówka na 60 m2 (4 sekcje ) montaż 3 skrzynek na rozdzielacze + podłączenie wszystkiego pod rozdzielacze rozprowadzenie rur pex i montaż 14 grzejników podprowadzenie od rozdzielaczy do pieca rurek miedzianych jakies 4-5 m przy okazji materiał mi wyszedł bez pieca 17 tys brutto wiec doliczając piec i ew. jakieś duperelki całkowity koszt c.o. wyniesie mnie ok 30 k za wode i kanalize z montażem 2 giberitów zapłacilem 1700 zl netto + materiał 2500 brutto (rurki, giberity, detale ) w sklad tego wchodzi : lazienka górna - podejcie wody i kanalizy pod wanne, prysznic,umywalke, wc + montaż giberitu kuchnia -podejscie wody i kanalizy pod zlew razem z zmywarka (1 punkt), zasilanie zimnej wody pod kostkarke od lodówki ubikacja dolna- podejscie wody i kanalizy po umywalke, i wc + montaż giberitu no i kotłownio-pralnia podejscie pod piec z woda , wyjscie na zew ciepłej i zimnej wody , podejscie wody i kanalizy pod zlew, wanne, pralkę + zrobienie 3 pionów do kanalizy (kucie) + ułożenie rury do nawiewu kominka (kucie) co wy na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 14.12.2007 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 Wydaje mi sie że cena robocizny jest ok, ja płaciłam podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 14.12.2007 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 Misiak, jak dla mnie cena OK (mimo, że jeszcze tego nie przechodziłam). Mam też pytanie do tych, którzy część komina murowali z klinkieru - dziurawki, a wierzchnie warstwy z pełnej - mi się zawilgaca komin - szukam przyczyn. Najnowsza teoria to, że fuga (kupowałam gotową zaprawę barwioną w masie Kreisel - służyła za zaprawę i fugę) nasącza się wodą opadową, która spływa przez dziurki w cegle i wypływa z momencie gdy dochodzi do pomarańczowej cegły pełnej w domu - co Wy na to? Czy ta teoria może być prawdą?????! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 14.12.2007 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 Misiak, jak dla mnie cena OK (mimo, że jeszcze tego nie przechodziłam). Mam też pytanie do tych, którzy część komina murowali z klinkieru - dziurawki, a wierzchnie warstwy z pełnej - mi się zawilgaca komin - szukam przyczyn. Najnowsza teoria to, że fuga (kupowałam gotową zaprawę barwioną w masie Kreisel - służyła za zaprawę i fugę) nasącza się wodą opadową, która spływa przez dziurki w cegle i wypływa z momencie gdy dochodzi do pomarańczowej cegły pełnej w domu - co Wy na to? Czy ta teoria może być prawdą?????! Ania poszukaj na Forum. Pamiętam że gdy podejmowaliśmy decyzje o tym z czego i jak ma być zbudowany komin to przeryłam posty. Szukaj hasła mokry czy zamakający komin. Jeśli juz grzejesz i wtedy wystepuje to zjawisko to wg. opinii fachowców przyczyną jest sam klinkier który nie wchłania wody. Woda się wykrapla i masz mokry komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 14.12.2007 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 Wciornastek, dzięki za radę. Poszukałam i trochę znalazłam - same złe wieści A najgorsze, że nie ma mi kto zrobić poprawek (zlicować fug z klinkierem na dachu, zaimpergnować fug i zrobić daszka nad kominem, żeby woda nie dostawała się do wnętrza przewodów komina ) Mój wykonwaca zamknął firmę, robotnicy uciekli, a mi z rozliczenia wynika, że po odliczeniu "kar" za wtopy, które trzeba poprawić, facet powinien mi oddać nadpłaconą kasę .... no i "dekarz" który może nawet by się podjął czeka na resztę wynagrodzenia - 5000pln od naszego wykonawcy (który jak już pisałam zbankrutował i wisi mi kasę) Sorrry, za moje żale - może jest ktoś na forum kto zna jakiegoś fachowca od wszystkiego co podjął by się łatania cudzych błędów po nie zawyżonych cenach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tokas 17.12.2007 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 witamszukam kierownika budowy, jesli macie namiary na kogos sensownego to prosze na pw. Dodam tylko ze nie szukam kierownika stemplownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 17.12.2007 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2007 witam poszukuje ekipy do tynkow tradycyjnych, jezeli macie kogos godnego polecenia prosze o namiary. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alpino 18.12.2007 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2007 witam poszukuje ekipy do tynkow tradycyjnych, jezeli macie kogos godnego polecenia prosze o namiary. pozdrawiam Polecam Jarka Błaszczyka 0665 998 483. Wykonywał całą murarkę i tynko cem - wap. Ekipa sprawna i solidna. Jestem zadowolony z współpracy. Powołajcie się na Adama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SM 19.12.2007 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Ja znowu o dachówkach. Czy ktoś zna firmę JACOBI, która produkuje ceramiczne dachówki? Jest to firma niemiecka. http://www.cerabud.com.pl/?s=4&catid=1 to przedstawiciel w Polsce. Pozdrawiam Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 20.12.2007 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Witam Temat: tynki - posadzki Ogólnie przyjęte jest, że tynki robi się przed tynkami. Czy można jednak przed zrobieniem tynków wewnętrznych wylać posadzki ??Jakie są niebezpieczeństwa z tym związane ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 20.12.2007 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Witam Ogólnie przyjęte jest, że tynki robi się przed tynkami. Czy można jednak przed zrobieniem tynków wewnętrznych wylać posadzki ?? Jakie są niebezpieczeństwa z tym związane ?? Widzę, że święta za pasem i się język plącze. Możesz zrobić posadzkę przed tynkiem, tylko potem możesz mieć problem (a raczej będziesz miał problem) z jej doczyszczeniem. Tynkowanie nie należy do czystych zajęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 20.12.2007 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Ja tak zrobiłam. Minusy - posadzki są nieziemsko brudne, ale jak się wszystko porządnie zamiecie i zeskrobie, to jedyne co będzie o tej kolejności przypominać to to, że posadzki będą białawe, mi to absolutnie nie przeszkadza.Cieszę się że taką kolejność zastosowałam - tuż po skończeniu tynków wystarczy tylko podłączyć kocioł i można już grzać żeby je suszyć. Poza tym nie muszę kuć ścian i gotowych tynków na podejścia do umywalek, grrzejników itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 21.12.2007 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 Ja zrobiłem tak jak Altariela. Ale dlatego też, że CO miałem zrobione dużo wcześniej i nie chciałem, żeby tynkarze po tym łazili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasia 21.12.2007 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2007 Hej, fajnie, że idą Święta, prawda?! - będzie można odsapnąć choć na chwilę od budowy... a ona od nas chciałam Wam życzyć... po prostu Pokoju na Święta i powodzenia we wszystkim w 2008 roku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 23.12.2007 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2007 Chciałam Wszystkim życzyć spokojnych, rodzinnych Świąt i szybkich przeprowadzek do własnego domku. http://bi.gazeta.pl/im/6/2447/z2447456X.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joaz 24.12.2007 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 Zdrowych i spokojnych świąt dla wszystkich budujących z Wielkopolski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 24.12.2007 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2007 Hej, hej forumowicze! Wesołych Świąt! ... i dokończenia Waszych domków, żeby starczyło kredytów, a nawet trochę zostało! Żeby każdy z tych którzy tu piszą, zamieszkał w 2008 roku we własnym domku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts