Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nasz instalator chce chyba ok. 120zł od punktu i tak samo traktuje każdy obwód (czy jak to się zwie) ogrzewania podłogowego - jak jeden grzejnik.

Ponoć to niska stawka (mamy go od kolegi - po znajomości) i ceny typu 150-200zł też się widuje na rynku.

no bo mi robił "znajomy" i teraz nie wiem czy kwota którą zawołał 3800 netto jest ok

moze napisze co zrobił to będzie łatwiej porównać

podłogówka na 60 m2 (4 sekcje )

montaż 3 skrzynek na rozdzielacze + podłączenie wszystkiego pod rozdzielacze

rozprowadzenie rur pex i montaż 14 grzejników

podprowadzenie od rozdzielaczy do pieca rurek miedzianych jakies 4-5 m

przy okazji materiał mi wyszedł bez pieca 17 tys brutto

wiec doliczając piec i ew. jakieś duperelki całkowity koszt c.o. wyniesie mnie ok 30 k :o

za wode i kanalize z montażem 2 giberitów zapłacilem 1700 zl netto + materiał 2500 brutto (rurki, giberity, detale )

w sklad tego wchodzi :

lazienka górna - podejcie wody i kanalizy pod wanne, prysznic,umywalke, wc + montaż giberitu

kuchnia -podejscie wody i kanalizy pod zlew razem z zmywarka (1 punkt), zasilanie zimnej wody pod kostkarke od lodówki 8)

ubikacja dolna- podejscie wody i kanalizy po umywalke, i wc + montaż giberitu

no i kotłownio-pralnia podejscie pod piec z woda , wyjscie na zew ciepłej i zimnej wody , podejscie wody i kanalizy pod zlew, wanne, pralkę

+ zrobienie 3 pionów do kanalizy (kucie)

+ ułożenie rury do nawiewu kominka (kucie)

co wy na to ?

Misiak, jak dla mnie cena OK (mimo, że jeszcze tego nie przechodziłam).

Mam też pytanie do tych, którzy część komina murowali z klinkieru - dziurawki, a wierzchnie warstwy z pełnej - mi się zawilgaca komin :cry: - szukam przyczyn.

Najnowsza teoria to, że fuga (kupowałam gotową zaprawę barwioną w masie Kreisel - służyła za zaprawę i fugę) nasącza się wodą opadową, która spływa przez dziurki w cegle i wypływa z momencie gdy dochodzi do pomarańczowej cegły pełnej w domu - co Wy na to?

Czy ta teoria może być prawdą?????!

Misiak, jak dla mnie cena OK (mimo, że jeszcze tego nie przechodziłam).

Mam też pytanie do tych, którzy część komina murowali z klinkieru - dziurawki, a wierzchnie warstwy z pełnej - mi się zawilgaca komin :cry: - szukam przyczyn.

Najnowsza teoria to, że fuga (kupowałam gotową zaprawę barwioną w masie Kreisel - służyła za zaprawę i fugę) nasącza się wodą opadową, która spływa przez dziurki w cegle i wypływa z momencie gdy dochodzi do pomarańczowej cegły pełnej w domu - co Wy na to?

Czy ta teoria może być prawdą?????!

Ania poszukaj na Forum. Pamiętam że gdy podejmowaliśmy decyzje o tym z czego i jak ma być zbudowany komin to przeryłam posty. Szukaj hasła mokry czy zamakający komin.

Jeśli juz grzejesz i wtedy wystepuje to zjawisko to wg. opinii fachowców przyczyną jest sam klinkier który nie wchłania wody. Woda się wykrapla i masz mokry komin.

Wciornastek, dzięki za radę.

Poszukałam i trochę znalazłam - same złe wieści :(

A najgorsze, że nie ma mi kto zrobić poprawek (zlicować fug z klinkierem na dachu, zaimpergnować fug i zrobić daszka nad kominem, żeby woda nie dostawała się do wnętrza przewodów komina :cry: ) Mój wykonwaca zamknął firmę, robotnicy uciekli, a mi z rozliczenia wynika, że po odliczeniu "kar" za wtopy, które trzeba poprawić, facet powinien mi oddać nadpłaconą kasę :cry: .... no i "dekarz" który może nawet by się podjął czeka na resztę wynagrodzenia - 5000pln od naszego wykonawcy (który jak już pisałam zbankrutował i wisi mi kasę) :evil:

Sorrry, za moje żale - może jest ktoś na forum kto zna jakiegoś fachowca od wszystkiego co podjął by się łatania cudzych błędów po nie zawyżonych cenach?

Witam

Ogólnie przyjęte jest, że tynki robi się przed tynkami.

Czy można jednak przed zrobieniem tynków wewnętrznych wylać posadzki ??

Jakie są niebezpieczeństwa z tym związane ??

Widzę, że święta za pasem i się język plącze. Możesz zrobić posadzkę przed tynkiem, tylko potem możesz mieć problem (a raczej będziesz miał problem) z jej doczyszczeniem. Tynkowanie nie należy do czystych zajęć.

Ja tak zrobiłam. Minusy - posadzki są nieziemsko brudne, ale jak się wszystko porządnie zamiecie i zeskrobie, to jedyne co będzie o tej kolejności przypominać to to, że posadzki będą białawe, mi to absolutnie nie przeszkadza.

Cieszę się że taką kolejność zastosowałam - tuż po skończeniu tynków wystarczy tylko podłączyć kocioł i można już grzać żeby je suszyć. Poza tym nie muszę kuć ścian i gotowych tynków na podejścia do umywalek, grrzejników itp.