Tomcus 30.12.2007 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 Wczoraj byłem na budowie rozliczyć się z sąsiadką za prąd. Byłem w ciężkim szoku ile prądu kosztuje wybudowanie domu w stanie surowym otwartym (ściany plus dach). Budowa trwała trzy miesiące. Majstry nie oszczędzały prądu używając go nie tylko do betoniarek, pił i wiertarek, ale także do grzania wody na herbatę i trochę do oświetlania pracy wieczorową porą (głównie w listopadzie i w grudniu). Domek stoi i mozna go podziwiać w pełnej krasie . No i kosztowało to ... UWAGA ... 31,5 PLN. 75 kWh po 0,42 PLN. Jak sąsiadka mi to zakomunikowała to byłem w CIĘŻKIM SZOKU . Byłem przygotowany na jakieś 200 - 300 PLN. Nawet nie miałem przy sobie drobnych. Dałem sąsiadce 100 PLN i mam nadzieję jak najdłużej korzystać z jej życzliwości. Przez te trzy miesiące jednego dnia nie było prądu we wsi i musiałem wypozyczyc agregat (z siłą) za 65 PLN - czyli ten jeden dzień kosztował mnie dwa razy więcej niż trzy miesiące pracy na pożyczonym prądzie. Jak sobie pomyślę , że zdziercy z ENEI biorą sobie chyba ok. 40 PLN miesięcznie za samą gotowość do swiadczenia usługi przesyłowej to , aż mnie skręca. I pomyśleć, że jeszcze cztery miesiące temu zastanawiałem się czy podłączać się do ENEI, do sąsiada czy też korzystać z agregata ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 30.12.2007 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 Wczoraj byłem na budowie rozliczyć się z sąsiadką za prąd. Byłem w ciężkim szoku ile prądu kosztuje wybudowanie domu w stanie surowym otwartym (ściany plus dach). Budowa trwała trzy miesiące. Majstry nie oszczędzały prądu używając go nie tylko do betoniarek, pił i wiertarek, ale także do grzania wody na herbatę i trochę do oświetlania pracy wieczorową porą (głównie w listopadzie i w grudniu). Domek stoi i mozna go podziwiać w pełnej krasie . No i kosztowało to ... UWAGA ... 31,5 PLN. 75 kWh po 0,42 PLN. Jak sąsiadka mi to zakomunikowała to byłem w CIĘŻKIM SZOKU . Byłem przygotowany na jakieś 200 - 300 PLN. Nawet nie miałem przy sobie drobnych. Dałem sąsiadce 100 PLN i mam nadzieję jak najdłużej korzystać z jej życzliwości. Coś dziwnie mało, ja za 2 miesiące( od połowy września do połowy listopada), w tym czasie tylko był robiony dach i wstawione okna + instalacja alarmowa i zużycie na grzanie i świecenie w sumie przez kilka dni - razem 292 kWh skąd te 75 kWh ? chyba się walnęła sąsiadka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frodo-pl 30.12.2007 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2007 No właśnie. 1 godzina pracy wiertarki to jakieś 0,8 - 1,2 kWh. Piła tez coś koło tego, czajnik elektryczny 2.2 kWh. Hmmm można to przeliczyć na średnie dzienne zużycie i wyjdzie wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 31.12.2007 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 a moze ktos sie wypowie w sprawie nowych taryf ktore maja obowiazywac od nowego roku czyli juz prawei sa? Sprawdzal ktos moze ta sprawe jaka teraz bedzie taryfa na budowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 31.12.2007 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 a moze ktos sie wypowie w sprawie nowych taryf ktore maja obowiazywac od nowego roku czyli juz prawei sa? Sprawdzal ktos moze ta sprawe jaka teraz bedzie taryfa na budowie? Budowlanki nie sprawdzałem bo i tak nie mam wyjścia Zwykłe taryfy są niby ciekawe ale trzeba zużywać sporo w nocnej (koło 70%) lub pozaszczytowej (ponad 50%) żeby był sens stosować inne niż całodobowe. Reasumując, jak ktoś nie używa prądu do c.o. i c.w.u. to tylko całodobowa mu zostaje a i pozostałe przypadki trzeba policzyć każdy osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomcus 31.12.2007 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 No właśnie. 1 godzina pracy wiertarki to jakieś 0,8 - 1,2 kWh. Piła tez coś koło tego, czajnik elektryczny 2.2 kWh. Hmmm można to przeliczyć na średnie dzienne zużycie i wyjdzie wynik. Niby tak, ale na własne oczy widziałem na liczniku, że nabiło się 75 kWh przez te 3 miesiace. Na liczniku przed rozpoczęciem pracy było 50 kWh, a licznik był od osoby która postawiła dom (mury, bez dachu). Czyli wynika z tego, że na mury potrzeba jakieś 50 kWh, a na dach 25 kWh. Przez te trzy miesiące ekipy były u mnie na budowie przez jakieś 35-40 dni czyli wypada średnio jakieś 2 kWh na dzień. Wydaje mi się , że to jest realne zużycie - zresztą sąsiadka powiedziała , że nie zauważyła żadnej odczuwalnej zmiany w wysokości rachunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frodo-pl 31.12.2007 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2007 No to OK skoro tak piszesz to musi tak być. Widocznie mają wiertarki i betoniarki energooszczędne to teraz takie modne słowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomcus 01.01.2008 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Korzystając z okazji , że jestem pierwszy na tym forum w tym roku, życzę wszystkim forumowiczom powodzenia we właśnie rozpoczętym roku 2008. Aby wasze plany się spełniały, domy się budowały, a ekipy Was nie wk... wkurzały. Tomcus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atka13 01.01.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 witam Ja tez przyłączam sie do życzeń noworocznych Żebysmy tylko nie zwariowali od nadmiaru wrażeń budowlanych i w pełnym zdrowiu wprowadzili się do naszych nowiutkich ślicznych domków pozdrawiam, ściskam i wszystkiego dobrego atka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 01.01.2008 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Witam noworocznie Poszukuję poznańskich miejsc z akcesoriami elektrycznimy (włączniki, gniazdka itp ) Sprawa pilna... Gdzie warto zajrzeć - dobre ceny, ciekawy asortyment... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 01.01.2008 22:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2008 Witam noworocznie Poszukuję poznańskich miejsc z akcesoriami elektrycznimy (włączniki, gniazdka itp ) Sprawa pilna... Gdzie warto zajrzeć - dobre ceny, ciekawy asortyment... ? też wam życzę wszystkiego naj w tym 2008 roku a odnosnie elektryki to zobacz w morsie http://www.mors.pl/ mi dali lepsze ceny na berkera niż w novafrance Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 03.01.2008 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 poszukuje styropian Termoorganiki na posadzke o grubosci 2cm, niewiele bo na 30m2. Niestety hurtownie maja inwentury wiec nie mam gdzie kupic, czy ma ktos moze na zbyciu taki styropian? Witolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
druti 03.01.2008 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 poszukuje styropian Termoorganiki na posadzke o grubosci 2cm, niewiele bo na 30m2. Niestety hurtownie maja inwentury wiec nie mam gdzie kupic, czy ma ktos moze na zbyciu taki styropian? Witolo mam 30 metrow. Podalem numer na priva - prosze o telefon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 04.01.2008 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2008 Witam wszystkich w Nowym Roku! Mam pytanie i prośbę, czy macie kogoś godnego polecenia do położenia wełny na elewacji i zrobienia podbitki z płyt OSB? Dodam, że to wełna lamelowa. Szukam też ekipy do ułożenia wełny i płyt G-K na poddaszu. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martuszek 05.01.2008 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Witam serdecznie w Nowym Roku i życzę Wszystkim zakończenia budowy domu! Proszę też o namiary na ekipę wykonujaca ocieplenie poddasza wełną wraz z kartongipsem. Sprawa robi się pilna Niestety mróz blokuje mnie w zakończeniu instalacji wewnętrznych, nie mówiąc już o tynkach. Ubolewam bardzo.... bo zimno, a okien nie wstawię, aż tynków i posadzek nie skończę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 05.01.2008 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2008 Ja też poszukuję takowej ekipy Moje tynki marzną w oczekiwaniu na podłączenie kotła, mam lód na ścianach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 07.01.2008 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2008 Witam pogoda dopisuje, prognozy na najblizsze tygodnie sa obiecujace dlatego poszukuje kolejnej ekipy - sprawdzonej, sprawnej i fachowej grupy do ELEWACJI ZEWNĘTRZNEJ oczywiscie kompleksowo od ocieplenia po tynk plus ocieplenie fundamentow. Tradycyjnie z gory dziekuje za informacje. Witolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakrzewianka 08.01.2008 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Chcialabym zapytać, czy macie może kogoś do projektu instalacji gazowej? Czy mogłabym prosić o namiar? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomcioB 08.01.2008 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Witam Powiedzcie mi czy warto instalatorom od elektryki powierzać kwestie instalacji telewizyjnej czy domowej sieci komputerowej, czy moze zrobić to w późniejszym okresie ?? Czy warto bawić sie w kablową sieć komputerową, czy może jednak dostęp bezprzewodowy jest na tyle skuteczny, że wystarczy na dom z poddaszem. bo różne słyszałem o tym opnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 08.01.2008 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Czy warto bawić sie w kablową sieć komputerową, czy może jednak dostęp bezprzewodowy jest na tyle skuteczny, że wystarczy na dom z poddaszem. bo różne słyszałem o tym opnie. Moim zdaniem nie warto. Polecam kupić dobry Router z technologią MIMO (300-500 PLN) i starczy na cały dom i nawet na ogród. I masz internet wszędzie, a nie tylko w kilku punktach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts