Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

Ponadto dodam, że mam mieć wyciąg nad kuchenką gazową w kuchni (rurą przez dach) i ponoć nie kłóci się to z nawiewem/wywiewem znajdującym się w tejże samej kuchni w ramach wentylacji mechanicznej. (Trochę mam wątpliwości czy odrobinę nie tracę przez to na odzysku ciepła, ale najwyraźniej nie jest to problem.) Nie wiem jak to wykonują inne firmy.

nie wolno łączyć wentylacji grawtiacyjnej z mechaniczną, jest to również w Dz.U. :lol:

Witam doświadczonych forumowiczów i budowlańców.

Mam pytanie odnośnie powyższych cytatów. U mnie kotłownia - kocioł na paliwo stałe - będzie zlokalizowana w jednej połówce dwustanowiskowego garażu odcięta ściankami działowymi. Oczywiście musi tam być zlokalizowany nawiew. Garaż jest przylegający do domu, a w domu reku. Mam nadzieję, że to nie kłóci się z przywołanymi przez Mice'a przepisami?

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ponadto dodam, że mam mieć wyciąg nad kuchenką gazową w kuchni (rurą przez dach) i ponoć nie kłóci się to z nawiewem/wywiewem znajdującym się w tejże samej kuchni w ramach wentylacji mechanicznej. (Trochę mam wątpliwości czy odrobinę nie tracę przez to na odzysku ciepła, ale najwyraźniej nie jest to problem.) Nie wiem jak to wykonują inne firmy.

nie wolno łączyć wentylacji grawtiacyjnej z mechaniczną, jest to również w Dz.U. :lol:

Witam doświadczonych forumowiczów i budowlańców.

Mam pytanie odnośnie powyższych cytatów. U mnie kotłownia - kocioł na paliwo stałe - będzie zlokalizowana w jednej połówce dwustanowiskowego garażu odcięta ściankami działowymi. Oczywiście musi tam być zlokalizowany nawiew. Garaż jest przylegający do domu, a w domu reku. Mam nadzieję, że to nie kłóci się z przywołanymi przez Mice'a przepisami?

standardowo kotłownia nie może być w garażu ale jeśli kotłownia będzie osobnym pomieszczeniem zamkniętym, to dalej już normalnie nawiew + komin wentylacyjny.

witam

nie mogę znależć wątku z polecanymi wykonawcami, więc wcisnę to tutaj, może się komuś przyda.

Z czystym sumieniem do układania granitu i do tynków silikonowych mogę polecić firmę "SebLech". Wszystko zrobili bardzo dokładnie, w terminie i mają atrakcyjne ceny. do tego ekipa sympatyczna. namiary- Sebastian Biskup tel. 667 352 883

polecam te konkretne prace, ponieważ te u nas wykonali. a na wizytówce napisano 'układanie kostki brukowej, granitowej, elewacje dociepleniowe,tynki"

pozdrawiam budujących

• 2 months później...
  • 3 weeks później...
Jak mnie tutaj dawno nie było :)

Ale jak widać to was tez :)

Miło sobie powspominać te pytania i rady, teraz każdy robi drobnostki wg własnego rozumu no i doświadczenia pewnie ;p

pozdrawiam wszystkich

U mnie to by juz sie przydał delikatny remoncik :lol:

Ściany u dzieciaków w pokojach i w kuchni trzeba by było juz pomalować, a w niedzielę ułamała mi się klamka u drzwi wejściowych i musieliśmy wymienić na nową :roll:

• 2 months później...

Witam witam :)

I jak Wam się mieszka? U nas pod dwóch latach od zasiedlenia i po wykluciu się naszego pisklaka domek nadaje się do remontu :) ale co tam - odpoczeliśmy trochę, więc miło ( :-? ??? ) znowu nawiązać kontakty z ekipami budowlanymi i tzw. ekipami budowlanymi też :)

Nauczona doświadczeniam, zapytuję Was o namiary na sprawdzone i polecane namiary na:

- płytkarza (została nam górna łazienka do zrobienia);

- brukarza (Seb Lech już uwzględniłam);

- stolarza (płot i balustrady z drewna mi się marzą) + ślusarza (profil pod bramę przesuwną i furtkę);

- klinkierarza (?) na płotek z klinkieru oczywiście

Odwdzięczę się fotkami z zakończonych robót :) a teraz przesylam serdeczne pozdrowanienia wszystkim towarzyszom doli i niedoli budowlanej :)

• 4 months później...
Odsprzedam budę na budowę: bardzo solidna, posiada dwa niezależne wejścia, w tym takie przez które wmieści się betoniarka. Na wyposażaniu dużo praktycznych szafek i schowków, mini biurko z szufladami, piec w którym można napalić w chłodne dni, podwójna podłoga pod którą można schować długie elementy, łaty murarskie itp. W budce są także dwa miejsca do spania lub drzemki. Unoszony dach zapewniający znośne warunki podczas upałów. Budka została zaadaptowana z nadwozia wojskowej radiostacji. Bardzo solidna. Możliwość wysłania fotek. Wszelkie pytania proszę kierować na priv