Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ile kosztuje projekt gazowy?

U mnie w promocji dla stałych grupowiczów ;) 150zł, tak normalnie za typowy biorę 200zł - no chyba że jakaś rozbudowana instalacja, to do uzgodnienia

Pozdrawiam

Asia

OK. :) Fajno. Co jest potrzebne? Jaka mapa projektowa?

Wczoraj dostałem warunki. Muszę jeszcze poszukać, jak wygląda sprawa z terminami tzn, kiedy i co załatwić.

U mnie w promocji dla stałych grupowiczów ;) 150zł, tak normalnie za typowy biorę 200zł - no chyba że jakaś rozbudowana instalacja, to do uzgodnienia

Pozdrawiam

Asia

OK. :) Fajno. Co jest potrzebne? Jaka mapa projektowa?

Wczoraj dostałem warunki. Muszę jeszcze poszukać, jak wygląda sprawa z terminami tzn, kiedy i co załatwić.

Właściwie potrzebne są warunki i rzut kondygnacji na której będą urządzenia gazowe (standardowo parter :) )

Potem tylko 2 spotkania (oczywiście można wszystko mailami i pocztą tylko po co?) jedno na ustalenie co i jak, drugie po paru dniach na odbiór gotowej dokumentacji :)

Pozdrawiam

Asia

Gość hubx

majania napisal

Upss...nie chciałam Cię dołować, ale mając na co dzień do czynienia z wyciąganiem z Urzędów decyzji wiem, że różnie to bywa. My dostaliśmy swoją decyzję PnB w okolicach 30 dni od złożenia wniosku (ze Starostwa Poznańskiego) ... więc ... Będzie dobrze !

nie, nie mnie nie jest tak latwo podladowac twardo stapam po ziemi, a jak to jest z urzedami to raczej wiekszosc z grupy wie :x [/b]

Pozdrawiam

Asia

No to ładnie przepłaciłem - 450 zł za projekt instalacji wewnętrznej tj. od ogrodzenia do domu i w środku. :-?

A masz może jakiegoś wykonawcę, który ma dobre ceny?

jjsod

Jeśli chodzi o projekt to ok. Ja mam na myśli coś innego, mając gotowy projekt trzeba pewno zrobić parę ustaleń np. z ZUD i wystąpić o PnB. O tą procedurę chodzi.

Uzgodnień w ZUDzie całe szczęście nie trzeba robić :) ZUD interesują przyłącza...

Należy wziąć te 4 egz dokumentacji i złożyć tak samo jak projekt domu na Jackowskiego do PnB wypełniając wniosek

Po uzyskaniu PnB można wykonać instalację, potem próba ciśnieniowa, odbiór kominiarski podłączenia urządzeń i wentylacji pomieszczeń, odbiór techniczny z gazowni, potem już w zasadzie umowa sprzedaży z gazownią

W razie jeszcze jakiś pytań jestem do dyspozycji :)

Pozdrawiam

Asia

No to ładnie przepłaciłem - 450 zł za projekt instalacji wewnętrznej tj. od ogrodzenia do domu i w środku. :-?

A masz może jakiegoś wykonawcę, który ma dobre ceny?

niestety też będziemy szukać :) mąż ma również uprawnienia wykonawcze, tylko że jego umiejętności są bardziej żeby przypilnować, powiedzieć jak... i podbić poprawne wykonanie :) niestety nie samemu zrobić :D

Nie przejmuj się przepłaceniem, po prostu jak będziecie budować kolejny dom to pamiętajcie do kogo się zgłosić ;)

Pozdrawiam

Asia

jjsod - skoro podpisałem już umowę z ZG na wykonanie przyłącza do granicy działki, to też powinienem starać się o projekt od liczników do odbiorników, nie? Czy zająć się tym dopiero po wykonaniu przyłącza przez ZG?

Musisz teoretycznie zająć się tym teraz, bo jak wykonają przyłącze to teoretycznie powinieneś być przygotowany do odbioru gazu (ta data wpisywana na umowie) oczywiście jak się nie zdąży to pisze się pismo że "coś tam" i się nie zdążyło, ale projekt przynajmniej warto zrobić wcześniej :)

Pozdrawiam

Asia

Melduję się po dzisiejszej walce :)

humus zdjęty

garaż postawiony (dzięki Misiak za namiary)

ktoś pytał o tani beton z gruchy w moich okolicach 208zł/m netto (z pompą +20zł/m) betoniarnia w Swarzędzu 618173036

udało mi się też znaleźć bloczki M6 za 1,90 ale chyba bez FV tylko,że pod Koninem i transport oraz palety trzeba skombinować (jeśli ktoś chce się przyłączyć, to zapraszam, może koszty będą mniejsze) w okolicy 2,20 netto i czas oczekiwania do kwietnia :-?

i pytania za sto punktów: po ile teraz chodzi żwir? i co lepiej robić ciągnąć z większej odległości, ale dobry?(600zł za 25ton). Czy tańszy, ale podobno gorszy?

Dobra idę spać bo padam...

humus zdjęty

ktoś pytał o tani beton z gruchy w moich okolicach 208zł/m netto (z pompą +20zł/m) betoniarnia w Swarzędzu 618173036

udało mi się też znaleźć bloczki M6 za 1,90 ale chyba bez FV tylko,że pod Koninem i transport oraz palety trzeba skombinować (jeśli ktoś chce się przyłączyć, to zapraszam, może koszty będą mniejsze) w okolicy 2,20 netto i czas oczekiwania do kwietnia :-?

i pytania za sto punktów: po ile teraz chodzi żwir? i co lepiej robić ciągnąć z większej odległości, ale dobry?(600zł za 25ton). Czy tańszy, ale podobno gorszy?

No to gratulacje! Pierwsze koty za płoty!

A ten żwir? To jaki, do murowania? Bo jak tak to ja płacę jakies 250 zł netto/tona. Pospółka taniej.

Własnie wczoraj zamówiłem 10 ton. Będę ścianki działowe murował :o

Wstawię jeszcze małą reklamę. Pisałem o tym w dzienniku, ale nie wszyscy go czytają :wink:

Jeżeli ktoś z Was będzie rozglądał się za kominem systemowym, polecam firmę Plewa

Dlaczego ta firma a nie inna? (czyt. Schiedel, IBF) Bo ich produkt jest bardzo dobrej jakosci, tylko na naszym rynku jeszcze mało znany, bo cena za tę jakość jest niższa niż Schiedel a podobna do IBF, bo siedzibę mają w Poznaniu. Kontakt złapałem na Budmie, następnie podjechałem do nich do biura. Pogadaliśmy, zamówiłem. Towar dostarczyli wg uzgodnień. Potem w czasie przeładunku pękł mi jeden pustak. Zrobiłem cyfrakiem fotki, wysałałem mailem i dostałem nowy pustak.

W dniu montażu przyjechał na moją budowę jeden pan i pokazał jak robić.

Dokałdne namiary:

Plewa Polska

ul. Świerzawska 10 (okolice stadionu Lecha)

Poznań, tel 061 66 22 745

a najlepiej rozmawiać z Panem Sławomirem Pyziakiem, tel 0 500 254 278

jeżeli ktoś z Was będzie się z tym Panem kontaktował, wspomnijcie, że namiar od Marcina który buduje w Rokietnicy obok budynku Policji. Żeby wiedzieli, że ich poleciłem, bo na to zasłużyli. I żeby wiedzieli jak wielka jest siła tego forum :wink:

humus zdjęty

No to gratulacje! Pierwsze koty za płoty!

A ten żwir? To jaki, do murowania? Bo jak tak to ja płacę jakies 250 zł netto/tona. Pospółka taniej.

Własnie wczoraj zamówiłem 10 ton. Będę ścianki działowe murował :o

ja póki co do podbetonu? jak ja się nie znam na tym wszystkim :x , ale to chyba pospółka jakaś i cena 18zł za tonę, możliwe? Te 600zł to może sam transport?

uwaga pierwsza próba wklejenia zdjęcia: jestem dośc atechniczna...:wink:

http://images21.fotosik.pl/60/2e9a97ea8f11ddd2.jpg

witam!!!!!

szybko szybko napiszcie gdzie kupie beton z gruchy bez zadnych problemow w ciagu tygodnia :-)

Brzydlak - ja brałam z Lafarge - oni sa blisko - na Gdyńskiej więc koszt transportu odpada.

Byli naprawdę terminowi i dośc dobrzy cenowo - zalewali mi fundamenty i strop - byłam zadowolona choc to było w okresie lipiec - wrzesień teraz ceny skoczyły i wogóle bardzo trudno cokolwiek dostać najgorzej wygląda sprawa porothermu, który jest na magazynach ale hurtownie nie sprzedają - czekają na podwyżki cen. To samo dotyczy styropianu - kupujcie jak najszybciej bo ceny skocza za 2 dni.