Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Gosc_gość
witam

ja juz odliczam dni do pierwszego dnia rozpoczecia inwestycji, jak dla mnie wyzwanie na maxa:)

Trzymam kciuki Witolo - wiesz dlaczego 8)

i będę Cię nawiedzał od czasu do czasu na budowie :wink:

Mam! Mam! Mam!

Pozwolenie na budowę :D

No to teraz dopiero zaczną się kłopoty :D

Ale co tam przynajmniej będzie ciekawie - chyba!

no to gratulacje :lol:

u mnie:

-geodeta działa

-gość od płotu zacznie w przyszły piątek

-mam warunki przyłączenia tymczasowego od Enei (realizacją zajmę się w przyszłym tygodniu)

-mam nadzieję, że przejściowe, ale jednak problemy kadrowe w ekipie murarskiej :cry:

- no i kredyt, w końcu trzeba go zaciągnąć :wink: (czyli wycena i reszta tych papierków)

Poza tym cały czas mi chodzi po głowie dziennik...z jednej strony zazdroszczę Marzinowi i reszcie, a z drugiej: ani czasu, ani pisać nigdy nie lubiłam, a poza tym nawet zdjęć nie potrafię dobrze wkleić :oops:

Piec na pelety - ktoś ma?

Jakie macie doświadczenia? Czy wychodzi to taniej niż gaz z sieci? Jakie są dobre piece? Ile miejsca potrzeba na składowanie opału?

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki - węglem opalać nam nie wolno a gaz nie wiadomo kiedy będzie

jakby co to poproszę o namiary do dobrych firm zajmujących się tym w okolicach Poznania :)

pozdrawiam

Pyrgon

Pyrgon, gdzie s budujesz?

Ogrzewanie peletami jest droższe niz weglem i drewnem ale tansze niz gazem.Potrzeba dodatkowego pomieszczenia, zeby skladowac tam pelet na caly rok, ktore zaciagnie sobie piec.moze to byc drugie pomieszczenie gospodarcze lub mozna wydzielic male pomieszczonko z garazu.Mozna tez zamawiac sobie dostawy mniejsze ale czesciej ale to juz wiekszy koszt i klopot. wazne zeby bylo blisko do kotlowni. Pelet jest teraz jeszcze relatywnie drogi bo to nowość :-), ale mysle ze za kilka lat bedzie na poziomie kosztow opalania drewnem, bo to w koncu resztki.

pozdrawiam

Dzięki; buduję (a właściwie mam zamiar wkrótce zacząć :) w Golęczewie (k. Chludowa). Z tym miejscem na składowanie - ile trza liczyć m. kw. - 2 czy 3 wystarczą np. w garażu? Zresztą jak to jest w szczelnych workach to może wystarczy to składać w jakiejś szopie?

Zdaje się też że sam piec zajmuje więcej miejsca niż gazowy?

Cześć wszystkim.

A u mnie już robią strop :D

W środę mają podobno już zalewać :o muszą jeszcze uzbroić balkony (mam trzy :lol: )

Ciekawa jestem jak to wszystko pójdzie... no wiecie ściana kolankowa, dach, dachówki itp...

Mam straszny dylemat OKNA. Cały czas chciałam białe ze szprosami, ale dzisiaj ogladaliśmy Dom w Rododendronach 6 (nasz to 5) i tam właśnie były okna i rolety złoty dąb. Strasznie mi się spodobały :o Domek jest do sprzedania ale cena kosmos 560tyś z działeczką 1000m.

Czy ktoś ma namiar na jakieś dobre tanie i ładne okna??? ale nie drewno

pozdrawiam

Atka

Piec jest wiekszy od gazowego i duzy jest zasobnik.Pewnie jesli kupisz z zasobnikiem np.tygodniowym, to nie bedzie Ci potrzebne dodatkowe pomieszczenie.Jesli chcesz miec spokoj caly sezon grzewczy to wtedy piec jest bez zasobnika ale potrzebujesz miejsce na pelet luzem ktory piec bedzie sobie zasysal rura, najczesciej ciagnieta pod sufitem.przynajmniej tak widzialam w jakims muratorze.Piec kup sobie najlepiej kostrzewy, albo jakis z zaglebia piecowego( Pleszew).czesto spotykane sa takie ktore pala pelet, drewno i wegiel ( do wegla jest inny ruszt) , ( ja taki planuje). Drewno jest tanie a tez jest paliwem ekologicznym. zreszta te wszystkie piece maja certyfikaty koniczynki :-) Jesli masz duza kotlownie to na Tw miejscu wybralabym piec z zasobnikiem na kilka dni zamiast poswiecac drugie pomieszczenie.Oczywiscie nie mozesz trzymac opalu luzem w kotlowni :-) ale to wiedza male dzieci :-)

pozdrawiam :-)

Witam, na piecach na pelet się nie znam ,więc mądrował się nie będę.

Próbowałem swoich sił w stawianiu scianek działowych. Estetycznie jest... hmmm.... śrdenio, ale jedno wiem, jest prosto.

Zajechał do mnie Misiak, potem ja po polzałem do niego popatrzeć jak wypompowuje resztki wody. Sąsiedzka sielanka, gdyby nie te kłopociki z niestabilnym gruntem. Ale myśle, że będzie dobrze.

Jesli masz duza kotlownie to na Tw miejscu wybralabym piec z zasobnikiem na kilka dni zamiast poswiecac drugie pomieszczenie.

No rzeczywiście wygląda to całkiem zachecająco - bo z tego wynika że inwestując kilka tysięcy więcej niż w piec gazowy można mieć spokój i taniej nieco. Inny forumowicz polecił mi również firmę z Pleszewa, chyba tam uderzę. Mamy ostatnią chwilę na zmiany w projekcie domu więc kwestia miejsca do składowania jest chyba krytyczna.

Dzięki za porady

Pyrgon

Dzięki; buduję (a właściwie mam zamiar wkrótce zacząć :) w Golęczewie (k. Chludowa)

Witam sąsiada :)

Ja buduję się w sąsiedniej wiosce - w Zielątkowie. Wprawdzie rozpoczęłam w sierpniu 2006, ale widzę, że jestem na podobnym etapie co niektórzy tutejsi forumowicze - dom pod dachem.

Obecnie rozmawiamy z instalatorem co i wod-kan., elektrykiem oraz zbieramy ofertę na okna drewniane i bramy garażowe.

A tak wygląda obecnie nasz dom

http://img204.imageshack.us/img204/6956/dscn1897on4.jpg

Sylwia

Witam!

Ja równierz budowę rozpoczęłam w 2006 roku

Teraz mam stan taki jak na zdjęciu.

Wewnątrz elektryk pan Krzysztof Kabat-najlepszy fachowiec na mojej budowie :o) rozłożył kable prądowe i teraz czekam na tynkarza:O)

http://images22.fotosik.pl/36/b2fe37b65b220ea7.jpg

Sylwio napisz proszę czym będziecie ogrzewać Wasz domek?

Pozdrawiam wszystkich budujących :D

Atka13 napisała

A u mnie już robią strop

W środę mają podobno już zalewać muszą jeszcze uzbroić balkony (mam trzy ) Ciekawa jestem jak to wszystko pójdzie... no wiecie ściana kolankowa, dach, dachówki itp...

Nie mogę się doczekać aż zacznę Cię gonić :lol: Ściany i dach to taki przyjemny moment w budowie, kiedy dom nabiera właściwych kształtów i chyba nie ma takiego, kto się nie zastanawia jak to wyjdzie, czy nie za wysoko, nie za nisko itp, itd... i w tym cały urok :wink:

Mam straszny dylemat OKNA. Cały czas chciałam białe ze szprosami, ale dzisiaj ogladaliśmy Dom w Rododendronach 6 (nasz to 5) i tam właśnie były okna i rolety złoty dąb.

Wszystko zależy jaki kolor dachu planujesz. Biała stolarka pasuje do wszystkiego i nie ma problemu z wyborem koloru elewacji. Złoty dąb trochę oklepny (jak na mój gust) i wszedzie go proponują. W standardzie jest też orzech, ale jest ciemny ... no i mahoń. W przypadku mojego antracytowego dachu orzech odpada (wg mnie będzie za ponury efekt), więc pozostaje mi biel lub kolory niestandardowe (patrz w Dzienniku). A co do miejsc; na forum kilkakrotnie przewinęła się propozycja MS Okna http://www.msokna.pl. Może na początek zajrzyj tam :)

Kobietka napisała

najlepszy fachowiec na mojej budowie

Zapomniałaś wspomnieć o dekarzach :wink: Dzięki za namiary - umowa podpisana ..

Pozdrawiam, Ania

witam

zaczynam dopiero niestety jesienią, ponieważ to był jedyny termin wolny dla mojej ekipy budowlanej ekipa podobno bardzo dobra, chociaż to na razie są tylko opinie osób, które z niej korzystały. :( oglądałam ich pracę i wydaje się ok. za stan surowy otwarty wezmą 19.000pln. nie jest to mało, ale postanowiłam na nich poczekać. sondowałam też INVESTDOM zreszta dzięki pomocy wloczykija , ale niestety plany finansowe nie poszly w tym kierunku co chcialam a to oznacza ze musze budowac powolutkuuu. :x jestem lekko przerażona jak niektóre osoby na tym forum bo obawiam się, że nie dogonię w zyciu tych cen- wrzesien daleko. no coz nie mam wyjscia zawitam do hurtowni w swarzedzu i garbach zorientowac sie i zapisac w kolejce (buduje z porothermu). prosba: jakies namiary na ciesli i dekarzy tudziez fachowcow od wod-kan-co? spisalam kilka numerow na tych podanych na forum, ale moze ktos ma jeszcze inne adresy? :D

Witajcie ludu budujący.

Oto moja chatka Zalasewo k/Swarzędza

http://img363.imageshack.us/img363/9449/hpim4439malyvy6.th.jpg

Stan już troszkę nie aktualny.

A to jest lista którą dostałem od murarza który robi mi wnętrza.

Prośba o podanie cen za poszczególne materiały (jednostkowa mnie interesuje) a co do piasku to najlepiej coś z okolic aby za transport za dużo nie płacić.

Będę wdzięczny ponieważ szukam porównania.

siporeks lub silka 8cm
    siporeks lub silka 18 cm
    bloczek M-6
    piasek 0,2 gr - 2 tony
    cement - 5 workow
    klej KB-15
    Pręt żebrowany Ř8 18 mb

j mam wycenę 8 firm też kupię złoty dąb dwustronny i szpros złoty za 16 okien (rododendendrony 6)22,760 brutto -fabryka okien grobud ul.piękna 51 tel.061 843 3920.też dzisiaj oglądałam ten dom z rokietnicy buty do szorowania a cena kosmos okna kupili od jasińskiego ja zrezygnowałam z jego oferty.pozdrawiam