Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja sie powaznie zastanawiam nad kupnem styropianu już teraz... rozmawialam z hurtownią - styro na elewację był kilka dni temu po 145 zł, teraz ma być po 150 zł a na kwiecień są przewidziane podwyżki rzędu 20 zł za m3!!! Nie mówiąc o tym, że prawdopodobnie tak jak w zeszłym roku styropianu najzwyczajniej na świecie... zabraknie :o Żałuję że nie uwzględniłam w kredycie wyższej pierwszej raty na zaliczkowanie materiałów - kupiłoby się wszystko teraz i byłby spokój 8)

brzydlak gratulacje :) Wiem jaka to ulga zamówić materiał po widmie rozpoczęcia budowy za rok :lol:

brachol jak z Twoją silką? udało się zamówić?

misiak z cenami to jest tak, że najlepiej samemu podzwonić po kilku hurtowniach - cena zależy też od tego, dokąd mają dowieźć, więc ceny uzyskane przez kogoś innego mogą się różnić o tych, które dadzą tobie

ryby dzięki za wyjaśnienia, ale wciąż mam wątpliwości... zamki to chyba tylko jeden z elementów drzwi antywłamaniowych? a co z odpowiednią ościeżnicą, bolcami antywyważeniowymi, konstrukcją samego skrzydła?? A co do Gerdy to sprawdziłam na Allegro - znalazłam np. takie drzwi z zamkiem klasy C (model TT) za 1600 zł z montażem :roll: Tak się dopytuję o te drzwi, bo też w zasadzie nie chciałabym mieć Gerdy z jednego prozaicznego powodu: Gerda nie robi drzwi z naświetlami bocznymi a ja takie mam w projekcie i takie chcę kupić, ale jednocześnie chcę, by drzwi były też jakąś ochroną a nie tylko ozdobnikiem do domu :-?

No to kalkulator w dłoń i licz: koszt innego dekarza + utracony czas żeby na niego poczekać (bo pewnie nikt inny terminu na maj nie bedzie mial) kontra dachówka braasa (droższa ok 40 gr na m2, chociaż ja akurat nie dostałam dobrej ceny na Prodach, a na Braasa tak) :wink: Tak naprawdę po zrobieniu rozeznania a temacie dachówek cementowych wyszło mi, że wszystkie są tak naprawdę bardzo podobne i trzeba brać to co korzystniej w danej sytuacji wypada a nie kierować się marką :roll:

brzydlak, a my to się jakoś spyknąć musimy i połączyć siły...ja co prawda dopiero jutro mam zaczynać kopać fudamenty (rękoma murarzy) , ale przez te Twoje rejony przejeżdżam do mnie dość często- jeśli dobrze sobie wydedukowałam :lol: jesteś gdzieś przy Trakcie poznańskim? między Kicinem, a Klinami?

Witajcie!

jestem nagminną obserwatorką grupy budującej w Wielkopolsce, sami zaczynamy w czerwcu więc to forum to prawdziwa skarbnica wiedzy.

Zdecydowałam się pierwszy raz napisać gdyż o dziwo wydaje mi sie że mogę pomóc.

Zdecydowaliśmy się na drzwi Gerda , które nam zamontowano do mieszkania w bloku i jesteśmy bardzo zadowoleni.

Obejrzeliśmy wystawkę drzwi w firmie ANROKO na Alejach Wielkopolskich 33 ale największym fachowcem okazał sie sam montarzysta proponuję dzwonić bezpośrednio do niego tel. 501-36-66-50.

Cieszę się że mogłam pomóc, jego telefon zdobyliśmy od znajomych, którzy też byli zachwyceni jego pracą. Polecam.

Asiula

Więźbę mi zrobi ekipa ktora dzis przyjezda w ramach tych 27k

Co do tesciow to wiem cos o tym

tesc na wiesc ze kupilismy dzialke wpadl w jakis roszczeniowy żal, ze jak to on nie ma kasy a my kupilismy taka droga dzialke.krew mnie zalala( z racji podniesionego cisnienia :-) ) Nadmienie ze on cale zycie chlal i chleje chociaz potrafi nie pic, a na dzieci nie dal ani zeta prze kilkadziesiat lat a teraz czegos oczekuje od swoich dzieci.I nie pomyslal oczywiscie ze my s zadluzamy na cale dorosle zycie i bedziemy splacac ten cholerny kredyt.Ale za to jest dobrym fachura, zlota raczka i dzis przyjezdza z ekipa budowlancow. Oczywiscie zaplacimy mu tak jak reszcie bo pracuje naprawde dobrze :-)

Mozesz mi napisac czy masz juz oczyszczalnie i jesli tak to jaka? :-)

Z gory dzieki :-)

troche (eufemizm) jestem spieta ze dzis jest TEN dzien :-) a tyle na niego czekalam :-)

z racji tego ze przez zime materialy tak podrozaly to juz wiem ze zabraknie mi na dokonczenie budowy wiecej niz myslalam. Nie wiem jak na to spojrzy bank. Czy nie bedzie mi robil problemow ze za wyplacona transze nie udalo mi s zrobic tego co bylo tam zapisane. Chcialabym sie z nimi rozliczyc rok po wyplaceniu ostatniej transzy, bo konczyc za biezaca gotowe musimy wiecej niz s wczesniej spodziewalismy. a przeciez tez na kasce nie spie i musze miec czas zeby ja zarobic i wlozyc w domek. Wiesz moze czy da s to jakos zalatwic?

goraco pozdrawiam :-)

|Ja będe miała mini oczyszczalnie - załatwiona taniej ze Sanpolu - ale jeszcze o tym nie mysle bo dopiero elektryke mi kończą a instalator wejdie pod koniec kwietnia.

Daj znać czy dostałaś ode mnie wiadomośc na priva.

A czy Niemczyk skończył to swoje cudo rekreacyjne w Debogórze?

pozdrawiam Dębogórzanina - tam tez sa ładne działki a ja się buduje w Mielnie:)

Mice

dzieki za pomoc :-)

moja ekipa wykopala juz wiekszosc dolow pod fundamenty...a dojechali ok 16, wiec jestem pod wrazeniem :-) we środe chca zalewac :-) coraz mniej sie martwie

jedynym smutkiem jest to, ze WYKARCZOWALI mi ("siekierką") ok 300 brzozek przed domem.nie mam do nich pretensji bo w koncu nie przyjechali mi przesadzac drzew.mam zal do siebie ze jesienia ich nie przesadzilam , glupia ja :-(

No głupiaś głupiaś - ja nie pozowliłam uszkodzić ani jednego drzewka a miałam ich ponad 100!!

Cala zeszłą wosnę je przesadzałam - szkoda , że nie widziałaś jak ciągne 3 metrowe korzenie klona albo akacji:)

pozdrawiam goraco :-)

natus, brzydlak> czytałem sobie przed chwilą strategię rozwoju gminy Czerwonak i podobno planują w ramach IV ramy komunikacyjnej Poznania drogę na linii Biedrusko - Owińska - Mielno. Co prawda nie wierzę w szybką realizację tego zamierzenia ale i tak wychodzi na to że będą ciąć po Puszczy Zielonce... :-?

brzydlak - bez emocji, szkoda nerwów. Primo między Owińskami a Mielnem już droga jest co prawda szutrówka (co mnie osobiście nie przeszkadza), secundo do dopiero plany i jak sądzę nie zostaną zrealizowane wcześniej niż za parę lat, tertio akurat most na Warcie w okolicy Owińsk się przyda - odciąży ruch na gdyńskiej a to też będzie z korzyścią dla środowiska. A tak w celu wyjaśnienia to ja też się budować będę na skraju Puszczy