brzydlak 21.03.2007 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 tak, z rozladunkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzydlak 21.03.2007 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 moze inwestor dostal taka cene za urok osobisty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krys1 21.03.2007 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Ja również mam pytanko: gdzie najtaniej dostanę bloczki M6 ? pozdro all Może tu (???): Terbud z Turkowa 814 90 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 21.03.2007 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 majania dzieki za namiary - panowie wspolpracuja za soba - jden wozi o kaparka rozplanowuje na dzialce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 21.03.2007 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 majania dzieki za namiary - panowie wspolpracuja za soba - jden wozi o kaparka rozplanowuje na dzialce Zgodnie ze zdjęciami w moim dzienniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjsod 21.03.2007 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 mam pytanko:czy ma ktoś na zbyciu deski/słupki po geodezyjne - tzn te co wbija geodeta przy wytyczaniu. Mi przysłał zapotrzebowanie na taki zestaw:2 deski o długości 2 metrów16 desek o długości 1,2 metra38 kołków o wymiarach 5x3 cm i długości 1,20 mJak widać przyjmę/odkupię dość sporą ilość - lub skorzystam z pomysłu skąd najtaniej takie coś wziąćZ góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 21.03.2007 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 jjsod, mój geodeta doliczał kasę, ale sam załatwiał materiał na wytyczenie - namiar masz wyżej na stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 21.03.2007 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 mam pytanko: czy ma ktoś na zbyciu deski/słupki po geodezyjne - tzn te co wbija geodeta przy wytyczaniu. Mi przysłał zapotrzebowanie na taki zestaw: 2 deski o długości 2 metrów 16 desek o długości 1,2 metra 38 kołków o wymiarach 5x3 cm i długości 1,20 m Jak widać przyjmę/odkupię dość sporą ilość - lub skorzystam z pomysłu skąd najtaniej takie coś wziąć Z góry dzięki slupki to najtaniej chyab kupic laty i pociac na odpowiednie dlugosci deski tez w tartaku i pociac na budowie chyba ze masz dostep do darmowych palet ale wtedy trzeba je rozebrac co zajmuje dosc duzo czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celt 21.03.2007 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Witam,Czy ktos z was buduje z generalnym wykonawca?? Jesli tak i jestescie zadowoleni to prosze o namairy Bede bardzo zobowiazany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acidtea 21.03.2007 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Czy ktoś drążył temat ociepleń? Jakie ceny za wełnę i robociznę (ocieplenie poddasza)? A jakie za styropian (elewacje)? za ocieplenie poddasza: 35 zł/m2 (wełna między krokwie+10 cm na stelażu+płyta g-k), do tego 10 zł/m2 za szpachlowanie połączń płyt za styropian na elewacji: 30 zł/m2 (styro, klej, siatka, tynk silikatowy) To oczywiście ceny samej robocizny. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 21.03.2007 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 mam pytanko: czy ma ktoś na zbyciu deski/słupki po geodezyjne - tzn te co wbija geodeta przy wytyczaniu. Mi przysłał zapotrzebowanie na taki zestaw: 2 deski o długości 2 metrów 16 desek o długości 1,2 metra 38 kołków o wymiarach 5x3 cm i długości 1,20 m Jak widać przyjmę/odkupię dość sporą ilość - lub skorzystam z pomysłu skąd najtaniej takie coś wziąć Z góry dzięki podjedz do stolarza w twojej okolicy powiedz co chcesz a tobie zrobi koszt za tyle okolo 70-100 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidka87 21.03.2007 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Szukamy dobrego elektryka i hydraulika i jakie to są koszty +/-na dom o powierzchni 155m/2.Towar z robocizną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 21.03.2007 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Słuchajcie, sytuacja na rynku materiałów budowlanych nie jest wesoła, ale też nie jest beznadziejna!! To co robią niektórzy hurtownicy woła o pomstę do nieba. Na własnej skórze odczułam brak cegły na mury; Porothermu brak - zamienników brak. Zapisy w tej chwili na czerwiec/lipiec. Za materiałem zaczęłam dzwnić już w połowie lutego. Dowiadywałam się, że jak był ostatnio to w cenie oscylującej w okolicach 6,50 zł/szt brutto (w listopadzie proforma na 4,90 zł/szt). Mozna było wpłacić 100% kwoty i czekać ok 2-3 tygodni. Ale wtedy nie mieliśmy jeszcze kredytu, a niepełnych kwot nie chceili nigdzie przyjąć. Sytuacja z dnia na dzień wyglądała gorzej. Cena Porothermu-widma oiągnęła najpierw 7,20, a w tej chwili ostanie dostawy szły po 8,50. Oczywiście po tyle były sprzedawany materaił JAK BYŁ!!! Zdarzyły mi sie telefony od hurtowników z propozycją cegły w ciągu tygodnia w cenie 9,65 zł/szt, kiedy średnia cena była w okolicy 7,50!!! Rozbój w biały dzień!!! A teraz ku pokrzepieniu serc. Udało mi się zdobyć Poroherm w rozsądnej cenie i w zasadzie z dowozem w ciągu tygodnia. Jak to zrobiłam?? Poświęciłam kilka godzin na dzwonienie po hurtowaniach w wielkopolsce, małopolsce i w lubuskiem! Na 50 miejsc gdzie usłyszałam "Nie ma" lub oferowali materiał w kosmicznej cenie znalazły się też dwa miejsca (więcej nie szukałam), gdzie Porotherm był i byli też normalni hurtownicy! Cena z dowozem za PTH 25 ok. 7,50 zł/szt brutto. A na koniec powiem tylko tyle: "Ludzie ludziom zgotowali ten los". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 21.03.2007 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 A teraz ku pokrzepieniu serc. Udało mi się zdobyć Poroherm w rozsądnej cenie i w zasadzie z dowozem w ciągu tygodnia. Jak to zrobiłam?? Poświęciłam kilka godzin na dzwonienie po hurtowaniach w wielkopolsce, małopolsce i w lubuskiem! Na 50 miejsc gdzie usłyszałam "Nie ma" lub oferowali materiał w kosmicznej cenie znalazły się też dwa miejsca (więcej nie szukałam), gdzie Porotherm był i byli też normalni hurtownicy! Cena z dowozem za PTH 25 ok. 7,50 zł/szt brutto. A na koniec powiem tylko tyle: "Ludzie ludziom zgotowali ten los". No i masz rację majania. Ja pochodzę z lubuskiego, więc praktycznie każde poważniejsze zakupy zaczynam do rozeznania jak to wygląda np w Gorzowie Wlkp, ojciec często sprawdza mi ceny w rodzinnym Drezdenku, a ponieważ jest tam stałym klientem jednej z hurtowni, wiemy jakie są stawki bez konieczności targowania. Przykłady - pierwsze rozmowy o dachówkach - Prodach Gorzów. Tam dostałem dobre ceny, a potem sprawdziłem tylko, czy ktoś da takie w Poznaniu. Udało się! Więźba z okolic Drezdenka. Wyceny drewnianych okien - Drezdenko. Płyty stropowe - kupiłem w Międzychodzie. Same wstępne wyceny budowy sprawdzałem w Drezdenku. To taki punkt odniesienia. Nie ma tam takiej budowlanej koniunktury, więc hurtownicy bardziej skłonni do negocjacji. A teraz nie wiem, czy czasami nie sprowadzę z tamtąd instalatora. ojciec juz działa. A najlepsze jest to, że tam nie ma anonimowych fachowców. Wszyscy wiedzą, że pan Zenek jest najlepszy od rygipsów, ale drogi, za to pan Janek tańszy, ale chleje. Wybór jest prosty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1kinia1 21.03.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 witam wszystkich budujących wielkopolan - proszę o namiary gdzie w poznaniu najlepiej pytać o dachówki z PRODACHu?może wiecie jakie w tej chwili są ceny np marsylki lub polki lub innych - nie jesteśmy jeszcze zdecydowani którą wybrać ale dachówki mają interesujące...pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 21.03.2007 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 witam wszystkich budujących wielkopolan - proszę o namiary gdzie w poznaniu najlepiej pytać o dachówki z PRODACHu? może wiecie jakie w tej chwili są ceny np marsylki lub polki lub innych - nie jesteśmy jeszcze zdecydowani którą wybrać ale dachówki mają interesujące... pozdr. Zapytaj w Patexie na Złotowskiej. Namiary w moim dzienniku. Brałem tam dachówki Prodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
druti 21.03.2007 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 ja z tego artykulu zrozumialem ze nie mozna stosowac wentylacji wywiewnej przy kominkach piecach itd a juz nawiewno-wywiewna mozna otóż to to znaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjsod 21.03.2007 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 ja z tego artykulu zrozumialem ze nie mozna stosowac wentylacji wywiewnej przy kominkach piecach itd a juz nawiewno-wywiewna mozna otóż to to znaczy? to znaczy że się zgadzam z powyższym twierdzeniem zasada jest taka: nie należy mechanicznie wywoływać podciśnienia w pomieszczeniu gdzie jest urządzenie korzystające z naturalnego ciągu kominowego - zaznaczam, że artykułu nie czytałam więc nie odnosiłam się do niego tylko do samego wniosku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
druti 21.03.2007 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 ja z tego artykulu zrozumialem ze nie mozna stosowac wentylacji wywiewnej przy kominkach piecach itd a juz nawiewno-wywiewna mozna otóż to to znaczy? to znaczy że się zgadzam z powyższym twierdzeniem zasada jest taka: nie należy mechanicznie wywoływać podciśnienia w pomieszczeniu gdzie jest urządzenie korzystające z naturalnego ciągu kominowego - zaznaczam, że artykułu nie czytałam więc nie odnosiłam się do niego tylko do samego wniosku ok. wiec moze inne pytanie: mam juz 3 kominy (ktore wlasnie dzisaj skonczyli murowac) i chce zalozyc kominek. Czy to stwarza jakis problem? mUsze instalowac jakies inne cuda poza kominami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjsod 21.03.2007 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 druti w artykule chodzi o wentylację mechaniczną - jeśli masz tylko kominy, wentylację grawitacyjną - to wszystko jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts