Aaricia 30.03.2007 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Kochani, potrzebuje namiar na kogos, kto fachowo i realnie wyceni projekt, czy ktos moze pomoc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 30.03.2007 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Kochani, potrzebuje namiar na kogos, kto fachowo i realnie wyceni projekt, czy ktos moze pomoc? Daj chociaż namiar jaki to projekt ?? bo jak nie wiadomo to można tylko to wróżki się udaćpo wycene. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 30.03.2007 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Kochani, potrzebuje namiar na kogos, kto fachowo i realnie wyceni projekt, czy ktos moze pomoc? Nikt fachowy nie zrobi Tobie tego za darmo, od tego jest np. kierownik budowy, firma budowlana itp. Sporo rzeczy możesz sobie sama wycenić mając wykaz materiałów lub licząc "na piechotę" zapotrzebowanie (da się, jakieś 3-4h roboty z projektem, kalkulatorem, kartką i długopisem). Do tego wybierasz średnie ceny za robociznę i +/- koszt masz orientacyjnie. Wiele cen jest podawanych na forum, wystarczy poczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia 30.03.2007 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Mice, domyslam sie, ze za to zaplace, chodzilo mi bardziej o polecenie firmy, specjalisty, ktory to zrobi. Sama niestety nie mam na to czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia 30.03.2007 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Chcemy budowac Benedykta III z MGProjekthttp://mgprojekt.com.pl/domki/benedykt3/index.php - moze ktos rowniez tutaj buduje ten domek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 30.03.2007 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Chcemy budowac Benedykta III z MGProjekt http://mgprojekt.com.pl/domki/benedykt3/index.php - moze ktos rowniez tutaj buduje ten domek? No przecież tam na stronie jest cały kosztorys, tylko wpisać aktualne ceny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzydlak 30.03.2007 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 aaricia- srednia w ubieglym roku w wielkopolsce z izby budowlanej to 1000zl/m2 (material plus robocizna) netto, wiec nie uwierze ze da s ten dom w stan surowy otwart postawic za 135tys netto skoro ma 265m pow netto, a od tej pow wiekszosc firm liczy koszt budowy. nawet jesli te dane byly w ubieglym roku zawyzone to w tym roku po takich podwyzkach tysiaka za metr za st sur otw musisz liczyc. moj dom po przerobkach bedzie mial ok 140 m i mysle ze ze st sur otw zmiescimy s w 120 tys z robocizna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 30.03.2007 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Chcemy budowac Benedykta III z MGProjekt http://mgprojekt.com.pl/domki/benedykt3/index.php - moze ktos rowniez tutaj buduje ten domek? To mogę Ci powiedzieć, że jak w 400 tys PLN się zmieścisz do wprowadzenia to będziesz się mogła cieszyć, ale lepiej założyć więcej tak z 450, albo nawet 500 tys PLN Lepiej założyć więcej i wydać mniej niż odwrotnie. Ja buduję Maje2 z tej samej pracowni i jeszcze 2 kolegów z tego forum i założenia mamy pod 450-550 tys PLN do wprowadzenia z górką. Nikt Ci dokładniej tego nie wyliczy, bo zbyt dużo czynników ma wpływ na cenę i sporo czynników zmienia się w trakcie budowy. Chyba, że zamówisz sobie dom pod klucz, ale wtedy to musisz konkretnie gadać z wykonawcą, a i tak w umowie wykonawca zastrzeże sobie punkty na zmianę ceny w zależności od warunków np. podatkowych w budownictwie, czy też wzrostu cen materiałów budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia 30.03.2007 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 wlasnie o to mi chodzi, ze to, co na stronie, a realia, to chyba calkiem co innego. Pomijajac wzrost cen materialow, robocizna tez jest drozsza. Brzydlak, gdzie budujesz w Puszczy Zielonce?Mice, wiem, ze jest kosztorys i wystarczy wpisac nowe ceny. Sek w tym, ze ja nie mam pojecia, z czego sie buduje, ile tego trzeba - dlatego potrzebuje pomocy, goscia, ktory ze mna usiadzie, doradzi, policzy. Zreszta kosztorys i tak potrzebny bedzie do banku.Kristofuros, twoj domek tez fajny, podobnie duzy do mojego, na ile wyceniasz budowe do stanu zamknietego? jesli moge spytac, oczywiscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia 30.03.2007 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Chcemy budowac Benedykta III z MGProjekt http://mgprojekt.com.pl/domki/benedykt3/index.php - moze ktos rowniez tutaj buduje ten domek? To mogę Ci powiedzieć, że jak w 400 tys PLN się zmieścisz do wprowadzenia to będziesz się mogła cieszyć, ale lepiej założyć więcej tak z 450, albo nawet 500 tys PLN Lepiej założyć więcej i wydać mniej niż odwrotnie. Ja buduję Maje2 z tej samej pracowni i jeszcze 2 kolegów z tego forum i założenia mamy pod 450-550 tys PLN do wprowadzenia z górką. Nikt Ci dokładniej tego nie wyliczy, bo zbyt dużo czynników ma wpływ na cenę i sporo czynników zmienia się w trakcie budowy. Chyba, że zamówisz sobie dom pod klucz, ale wtedy to musisz konkretnie gadać z wykonawcą, a i tak w umowie wykonawca zastrzeże sobie punkty na zmianę ceny w zależności od warunków np. podatkowych w budownictwie, czy też wzrostu cen materiałów budowlanych. No wlasnie o taka odpowiedz mi chodzilo, dzieki Kristofuros, zaraz zerkne dokladniej na twoj projekt. Pzodrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzydlak 30.03.2007 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 za 550 tys to juz wolalabym sobie kupic gotowy dom Krys1 chyba widziala pod zielonka ale to oczywiscie kwestia zasobnosci skarbca nasz swieci pustkami pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzydlak 30.03.2007 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 aaricia- buduje s na trasie ( od poznania) kicin-kliny po lewej stronie.jedyny dom z suporeksu na tym pomaranczowym osiedlu sorki za bl bla na tym topiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adisan1 30.03.2007 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 wciaz poszukuje putsakow wentylacyjnych 2 i 3 komorowych, producent ze Srody Wlkp. wycofal sie z produkcji, moze ktos poratuje namiarami na nowego dostawce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia 30.03.2007 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Kristofuros, a jakie ogrzewanie bedziesz mial? My zastanawiamy sie nad pompa lub olejem (bo gazu nie ma), pompa + went. mechaniczna wyszlaby podobno w cenie 120 tys. tak nam wyliczyl znajomy z Viessmanna, naprawde tyle to moze kosztowac? Jakis obled. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 30.03.2007 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Kristofuros, a jakie ogrzewanie bedziesz mial? My zastanawiamy sie nad pompa lub olejem (bo gazu nie ma), pompa + went. mechaniczna wyszlaby podobno w cenie 120 tys. tak nam wyliczyl znajomy z Viessmanna, naprawde tyle to moze kosztowac? Jakis obled. Gaz oczywiście - kocioł gazowy kondensacyjny Viessmana, zasobnik do CWU i oczywiście wentylacja z rekuperatorem+GWC (jeszcze nie wiem jaka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzydlak 30.03.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 adisan1 Plewa Polskaul. Świerzawska 10 (okolice stadionu Lecha)Poznań, tel 061 66 22 745 - te robil Marzin lub Schiedel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aaricia 30.03.2007 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 ok, ja zmykam, pogadamy w pn, pozdrawiam wszystkich i zycze milego weekendu !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 30.03.2007 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Tia buduje a właściwie się wykańcza dosłownie i w przenośni. Czegu dusza pragnie wiedzieć? Tak w temacie keramzytu ... miał być porotherm, ale ponieważ sytuacja jest taka a nie inna, zastanawiam się nad keramzytem od Muchy. Czytałem że jest trudny przy kuciu bruzd ,wieszaniu szafek itp. Jak tojest w Twoim przypadku ? Pozdrawiam Z kuciem to fakt tylko bruzdownicą. Wieszać jeszcze niczegi nie mieliśmy okazji, poza gwożdziami fachowców na ubrania Ale u mnie nie będą instalacje w bruzdach bo i tak najlepiej na keramzyt dać tynk wapienno- cementowy a ten kładzie się na 1,5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 30.03.2007 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Kristofuros, a jakie ogrzewanie bedziesz mial? My zastanawiamy sie nad pompa lub olejem (bo gazu nie ma), pompa + went. mechaniczna wyszlaby podobno w cenie 120 tys. tak nam wyliczyl znajomy z Viessmanna, naprawde tyle to moze kosztowac? Jakis obled. z tyle to można prądem grzać 30 lat albo więcej wliczając w to zakup instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 30.03.2007 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2007 Czy ktoś zamawiał ostatnio cegłę pełną? Gdzie i w jakiej cenie? A swoją drogą ... gdzie jest nawiększy wybór cegieł i płytek klinkierowych do pooglądania i oczywiście do kupienia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts