Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To ja juz sam nie wiem

Cześć!

Moje doświadczenia z ostatnich tygodni - zebraliśmy już potrzebne opinie prąd/woda/gaz.

Wnioski składaliśmy w połowie marca. We wszystkich dołączyliśmy NIEAKTUALIZOWANĄ NIENASZĄ MAPKĘ SPRZED 3 LAT (a właściwie nie mapkę, tylko wydruk skanu mapki). O wrysowywaniu domu nie mogło być mowy, skoro wyraźnie mówi się, że mapka może być nieaktualizowana tzn. nie musimy jeszcze figurować jako właściciel.

Do Enei wysłaliśmy wniosek pocztą, do Aquanetu przez internet, do gazowni osobiście. W gazowni pani z biura obsługi klienta sprawdziła i powiedziała że wszystko jest cacy, co później okazało się nieprawdą.

Dobrym ruchem było obdzwonienie wszystkich 3 "gestorów" po kilku dniach. Grunt to przedrzeć się przez działy obsługi klienta, panienki tam siedzące są miła ale niewiele wiedzą i mogą. Trzeba dotrzeć do informacji, kto konkretnie się zajmuje wnioskiem w jakimś tam dziale technicznym, i te osoby "męczyć".

Przy "męczeniu" wyszło we wszystkich 3 miejscach, że nasze mapki są niewystarczające. Ale wcale nie dlatego, że są stare, nieaktualizowane, tylko dlatego, że brakowało na nich kawałka drogi dojazdowej (30 m), która została wytyczona później.

Nadal nie mieliśmy swoich mapek z nami jako właścicielami (geodeta jeszcze nie wydobył ze starostwa, bo dopiero co kupiliśmy działkę), więc zxerowaliśmy mapkę od siąsiada, na której co prawda naszej działki był tylko kawałek, ale za to był brakujący fragment drogi.

Dodatkową mapkę do Enei i gazowni zaniosłem osobiście, do Aquanetu mailem. I o dziwo to wystarczyło.

Opinie zaczęły przychodzić. Licząc od złożenia wniosku, gazownia uwinęła się w jakieś 17 dni, Enea (Szamotuły dodam) 22 dni, wodociągi jakieś 35 dni.

Swoją drogą to poza Eneą napisali nam że wody/gazu na razie nie będzie i nie wiadomo kiedy będzie wiadomo :evil: . Ale to już zupełnie inna historia :wink:

Witam wszystkich !!! Kupilismy z mezem dzialke w Steszewku, przy Puszczy Zielonce, wiem, ze Natus bedzie moja sasiadka, moze ktos jeszcze?

Ja też buduję się przy PZ tylko że po drugiej stronie, w Potaszach

---------------------------------------------

Tak się cieszyłem, że podpisałem umowę już w lutym na robociznę i materiały... Ale dziś rozmawiałem z wykonawcą i... nadal się cieszę, bo wartość umowy nie chcą renegocjować, tylko że muszę pomóc im znaleźć ten beton komórkowy na ściany, które mają mi postawić. Tak więc od poniedziałku przyklejam się do telefonu.

Słuchajcie, olejcie te gadanie o podwyżkach. Jak pod koniec stycznia biegałem pytać o ceny, straszyli że od 1 lutego podwyżka. Potem jak już prawie zdecydowałem się zamawiać, to usłyszałem że ceny do góry od 1 marca. Dziś jest kwiecień, a dachówki które kupiłem nie podrożały od grudnia 2006 ani grosza!

jeszcze jedna prosba

czy mozecie napisac ile wyszlo Wam za pokrycie dachu - dachowki zwykle plus te wszystkie dodatki bez wiezby. i jakie to duze dachy. wiem ze wazny jest ksztalt dachu, ale potrzebuje tylko przyblizonej kwoty.

zastanawiam s czy starczy mi 20k na te wszystkie rozne dachowki ( bez robocizny i wiezby. moj dach ma 270m2)

z gory dzieki za info

Brzydlak, mój maluńki i chyba najprostszy na tym forum dach kosztował tak:

- więźa 7 tyś

- cieśla 3 tyś

- papa 1 tyś

- dachówki 5 tyś

- okna połaciowe 6 tyś

- rynny 1 tyś

Ceny trochę pozaokrąglałem, ale do tego dolicz jeszcze dekarza. W moim przypadku byłoby to 4 tyś

Razem: 27 tyś. Dach 130 m2

Zastanawiam się nad oknami połaciowymi :roll: Poczytałam i opinie na forum o producentach są różne ... Skłaniam się ku wyrobom firmy Roto, głównie ze względu na propozycje okien wysokoosiowych. Potrzebuje 4 szt - w tym dwa okna będą w systemie combi - prawdopodobnie te będą uchylno-obrotowe ze względu na pełnienie jednocześnie funkcji wyłazu do obsługi komina ... Czy ktoś z Was też się nad nimi zastanawiał?

mój maluńki i chyba najprostszy na tym forum dach kosztował tak:

- więźa 7 tyś

- cieśla 3 tyś

- papa 1 tyś

- dachówki 5 tyś

- okna połaciowe 6 tyś

- rynny 1 tyś

Ceny trochę pozaokrąglałem, ale do tego dolicz jeszcze dekarza. W moim przypadku byłoby to 4 tyś

Razem: 27 tyś. Dach 130 m2

Nasz dach ma 215 m2. To ile on będzie kosztował :o :o :o :o :o

Czy może ktoś ma dobrą cenę na dachówkę cementową?

Pozdrawiam

Sylwia

Wiem że w tym tygodniu mieli beton komórkowy w hurtowni na wjeżdzie do Murowanej Gośliny niestety nie znam ceny bo o to nie pytałem ale można zadzwonić i spytać tel.8920233 Moge jedynie ich polecić bardzo w porządku hurtownia Wiem bo korzystałem z nich i nadal korzystam (nawet przy małym zamówieniu transport jest gratis nie to co w innych hurtowniach) a i bardzo słowni jak umówią się na konkretną godzinę to są punktualnie

Witam wszystkich

Ja mam takie pospolite pytanko, szukam Betonu Komorkowego, z terminem na 2ga polowe lipca, czy ktos moze ma jakies pojecie w ktorym regionie polski nalezy czegos takiego szukac?

Bede zobowiazany za wszelkie wskazowki.

Pozdrawiam

Ja kupiłem w Vox - ie wbrew pozorom najtaniej w okolicy, obsługa - OK

z tego co wiem najszybszy termin dostawy na siporex to Maj/czerwiec

Upss :oops: Coś mi się nie udało

Witam wszystkich serdecznie

Już dawna czytam posty na tej grupie i czerpię z niej jak z czary interesujących informacji. Dzisiaj postanowiłem się uaktywnić

:lol: .

Krótko po nas. W lipcu zaczęliśmy zbieranie niezbędnych dokumentow. Po siedmiu miesiącach udało nam się wszystko zebrać do przysłowiowej "kupy". Wniosek na pozwolenie złożyliśmy pod koniec lutego a odbierać będziemy w przyszłą środę.

Planujemy zbudować domek o powierzchni 100m2, bo na większy nas nie stać - a tak naprawdę to większego nie potrzebujemy( jest nas trójka )Lokalizacja budowy - Janikowo. Planujemy ruszyć w czerwcu i jak dobrze pójdzie to na przyszłe wakacje letnie chcemy się przeprowadzać. Jak to wszystko się skończy - zobaczymy . Póki co, jesteśmy dobrej myśli !!! Z drugiej strony jak patrzę na galopujące ceny materiałów to coraz mocniej się drapię w głowę :( . Ale co tam słowo się rzekło, kobyłka u płotu.

Uff jak na pierwszy raz wystarczy.

Marek :) :)

Widzę, że temat dachówek na topie. Skoro mnie tak naszło na pisanie, to wszystkim, którzy jeszcze dachówki nie zamówili radzę omijać z daleka hurtownię WASZ DACH. Opiszę na czarnej liście moje przygody z nimi. Jeszcze w życiu nie spotkałam się z taką ignorancją, chamstwem i olewaniem klienta, jak u nich :evil: :evil: :evil: .

Hej,

a co u nich nie tak? Też byłem u nich i dostałem wycenę. Fakt, że wygląd "biura" nie zachwyca.

Cenowo wcale nie są rewelacyjni. Mam jeszcze wyceny z Pimaru i Weny.

Jeszcze chcę wziąć z tej Tiny z Gniezna.

A Wy skąd wzięliście dachówki?

Zastanawiam się nad oknami połaciowymi :roll: Poczytałam i opinie na forum o producentach są różne ... Skłaniam się ku wyrobom firmy Roto, głównie ze względu na propozycje okien wysokoosiowych. Potrzebuje 4 szt - w tym dwa okna będą w systemie combi - prawdopodobnie te będą uchylno-obrotowe ze względu na pełnienie jednocześnie funkcji wyłazu do obsługi komina ... Czy ktoś z Was też się nad nimi zastanawiał?

Z tego co oglądałem - velux i fakro - jakościowo lepiej wygląda velux, u fakro mi się podobała klamka na dole, lepszy otwieranie dla osób o niższym wzroście.

Okna bierzecie, tam gdzie dachówkę? Czy też jest gdzieś sklep tylko z tym?

Widzę, że temat dachówek na topie. Skoro mnie tak naszło na pisanie, to wszystkim, którzy jeszcze dachówki nie zamówili radzę omijać z daleka hurtownię WASZ DACH. Opiszę na czarnej liście moje przygody z nimi. Jeszcze w życiu nie spotkałam się z taką ignorancją, chamstwem i olewaniem klienta, jak u nich :evil: :evil: :evil: .

Hej,

a co u nich nie tak? Też byłem u nich i dostałem wycenę. Fakt, że wygląd "biura" nie zachwyca.

Cenowo wcale nie są rewelacyjni. Mam jeszcze wyceny z Pimaru i Weny.

Jeszcze chcę wziąć z tej Tiny z Gniezna.

A Wy skąd wzięliście dachówki?

Z tego co oglądałem - velux i fakro - jakościowo lepiej wygląda velux, u fakro mi się podobała klamka na dole, lepszy otwieranie dla osób o niższym wzroście.

Okna bierzecie, tam gdzie dachówkę? Czy też jest gdzieś sklep tylko z tym?