natus 10.11.2006 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Czesc:) ja na zupelnie innym etapie...nie udalo mi sie z moja wymarzona parterowka, bo powierzchnia zabudowy za duza no i siedzenie wieczorami nad poszukaniem nowego... stanelo na tym, ze daja mi razem 140m z garazem i udalo mi sie jakis projekt znalezc, no i dialam (czytaj czekam na decyzje o WZ). Pozniej, to czarna dziura...musze jakiegos rozdzkaza znalezc,zeby ztudni nie kopac 100 razy nie macie kogos sprawdzonego? p.s. oczywiscie gratulacje dla wszystkich, ktorym udalo sie rozpoczac...te galopujace ceny mnie troche przerazaja Pozdrawiam Natalia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 10.11.2006 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 ...te galopujace ceny mnie troche przerazaja Spoko spoko, więcej w tym paniki niz to warto. Powodzenia w załatwianiu papierkologii! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 10.11.2006 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 wlasnie do mnie dzownil rumcyk - zebral z miejsca gdzie mam wytyczony dom 60- 70 cm ziemi i okazalo sie ze jest ok nie jest tak zle jade sprawdzic mam nadzieje ze do 17 dojade - Marcin bedziesz ? a jutro ok 12 umowilem sie z kierbudem na dzialce dobra teraz musze szybko zorbic fundamenty i bede modly o pogode juz sa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 10.11.2006 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Misiak, a Ty widzę masz projekt Archonu. Jeśli przerabiałeś, możesz polecić architekta i napisać +/- cenę ? No bo qrde nie wytrzymam, byłem wczoraj w drugim biurze arch. W pierwszym można zrobić wszystko, nawet nie zdążyłem powiedzieć co więc dziękuję. W drugim moja wiedza budowlana jest wyższa od ich wiedzy, a cena wg mnie kosmiczna. No poprostu masakra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 10.11.2006 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 jade sprawdzic mam nadzieje ze do 17 dojade - Marcin bedziesz ? Będę, właśnie tak koło 17. Jak coś to daj cynka na kom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola.d 10.11.2006 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Misiak, a Ty widzę masz projekt Archonu. Jeśli przerabiałeś, możesz polecić architekta i napisać +/- cenę ? No bo qrde nie wytrzymam, byłem wczoraj w drugim biurze arch. W pierwszym można zrobić wszystko, nawet nie zdążyłem powiedzieć co więc dziękuję. W drugim moja wiedza budowlana jest wyższa od ich wiedzy, a cena wg mnie kosmiczna. No poprostu masakra Architekci uzależniają swoje ceny od ilości przeróbek i wielkości domu. Mój projekt adaptował architekt z Przeźmierowa. Wydaje mi się, że nie jest zbyt drogi ok. 900zl (miałam tylko kilka małych przeróbek) ale myślę, ze facet jest do dogadania. Niestety jest wooolnyyy. Ja czekałam miesiąc i musiałam go ostro "poganiać". Być może teraz ma mniej roboty i będzie szybciej. Witam Wszystkich, bo jeszcze się nie przywitałam, albo gdzieś tam moje przywitanie sobie jest Jestem na etapie Starostwa (dzisiaj dowiozłam brakujące "uzgodnienie" zjazdu na drogę gminną) i czekam. Wciąż jednak mam cichutką nadzieję, że pogoda na początku grudnia będzie ładniutka ...i...może jakieś ... fundamenty się pojawią w tym roku Pozdrowionka wieczna optymistka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakrzewianka 10.11.2006 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Natalia a gdzie budujesz? W Poznaniu sa miejsca, gdzie o wodę nietrudno.... Może do studni kogoś potrzebujesz? (może studniarz rozwiąże problem "miejsca") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 10.11.2006 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Witam Wszystkich, bo jeszcze się nie przywitałam, albo gdzieś tam moje przywitanie sobie jest Jestem na etapie Starostwa (dzisiaj dowiozłam brakujące "uzgodnienie" zjazdu na drogę gminną) i czekam. Wciąż jednak mam cichutką nadzieję, że pogoda na początku grudnia będzie ładniutka ...i...może jakieś ... fundamenty się pojawią w tym roku Cześć Jolka! Podobno prawdziwa zima ma przyjść pod koniec grudnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 10.11.2006 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Misiak, a Ty widzę masz projekt Archonu. Jeśli przerabiałeś, możesz polecić architekta i napisać +/- cenę ? No bo qrde nie wytrzymam, byłem wczoraj w drugim biurze arch. W pierwszym można zrobić wszystko, nawet nie zdążyłem powiedzieć co więc dziękuję. W drugim moja wiedza budowlana jest wyższa od ich wiedzy, a cena wg mnie kosmiczna. No poprostu masakra dom w winorosli projektowala barbara mendel z archonu projekt kosztowal 1540 zl ale naprawde to nie wiem o co tobie chodzi qpujesz gotowca ktory sie tobie najbardziej podoba a pozniej adaptator robi wszelakie zmiany jakie chcesz - archon bez problemu daje takie pozwolenie moj domek za bardzo nie bedzie podobny do orginalu !!! polecam wejsc na strone wybrac i nawet przez net zamowic !!! tak jest najszybciej !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 10.11.2006 23:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 kto budowal lub bedzie budowal fundamenty lawy nie w wykopie tylko za pomoca szalunku (chyba tak to sie nazywa )? w zwiazku z niepewnoscia co sie kryje na mojej dzialce podjalem decyzje o wykopaniu wielkiego dolu na jakies 60-70 cm na calosci tam gdzie bedzie dom stal od poziomu 0 wytyczonego. Do dna dolu mam 125 (-132 w projekcie) okazalo sie ze nie jest zle dokopali sie do twardego podloza (jutro dokladnie to oceni kierbud )ale teraz musze na lawe zrobic szalunki i zastanawiam sie czy nie odpuscic sobie budowania z kanoldow i wylac calosc betonem (nie wiem czy to taniej czy drozej - jeszcze nie liczylem ) tylko w takim razie bede potrzebowal szalunku na wysokosc 130-140 czy mozna to gdzies wynajac czy lepiej z plyt samemu robic a moze tylko zorbic szalunek na sama lawe a reszte budowac z kanoldow ??prosze o opinie i pomoc w rozwiazaniu tego problemu - moze ktos ma doswiadczenie z sowjej budowy odnosnie szalunkow ?dzieki z gory ! to pytanie dalem tez na grupie wlkp !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus 10.11.2006 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Zakrzewianka, budowac mam sie w Steszewku kolo Tuczna i kto wie, moze i studniarz wystarczy, ale musialby byc dobry, bo z tego co slyszalam, to tam z woda bardzo roznie... PozdrawiamNatalia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 11.11.2006 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 prosze o opinie i pomoc w rozwiazaniu tego problemu - moze ktos ma doswiadczenie z sowjej budowy odnosnie szalunkow ? dzieki z gory ! jesli chodzi o szalunki to ja lalem sciany fundamentowe w szalunkach poniewaz raz ze latwiej bylo mi je zrobic samemu niz murowac z kanoldow a dwa ze i tak mialem w projekcie wieniec na scianie fundamentowej wiec jakis tam szalunek musialbym robic natomiast lawe lalem do gruntu ale to w sumie nie ma znaczenia co do Twojej sytuacji to uwazam ze lepiej robote podzielic na 2 etapy tzn jednego dnia wylac lawe o odpowiedniej wysokosci i potem na tym wylac sciane nastepnego dnia czy tam za kilka dni mozesz uzyc tego samego szalunku wystarczy go troche poskracac i bedize gotowy ja szlaunek robilem kombinowany tzn plyta osb na wysokosc 62.5 cm (polowa plyty) i potem nad nia jeszcze 2 deski (sciana fundamentowa wysokosci 80 cm) sciany szalunku pomiedzy soba skrecilem pretami gwintowanymi umieszczonymi w rurce elektrycznej zeby je mozna bylo uzyc w dalszej czesci budowy i to tyle trzeba tylko mocno zrobic narozniki to lubia sie rozjechac jak sie wibruje jakby jakies inne pytania to sluze swoim doswiadczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 11.11.2006 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 @Misiak Może policz tak: 1.sprawdź objętość ścian, które chciałbyś zalać, a potem pomnóz to razy 230 złe netto za m3 betonu. Dolicz do tego płyty OSB i trochę roboty 2. policz powierzchnię ścian fundamentowych i w ten sposób będziesz wiedział ile potrzebujesz bloczków. U mnie bloczki to był koszt 1000 zł, murowanie 60 zł/m2, cement jakieś 150zł i żwir ok 300 zł Kalkulator i heja, ale coś czuję, że beton z gruchy wyjdzie drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 11.11.2006 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 dzisiaj bylem z kierbudem na dzialce i sie troche zdziwil gleba - mowi ze bardzo dziwna jest! W juz zrobionym wykopie chcialem zrobic jeszcze male wykopu probne i szpadla nie moglem wbic tak twardo nie udalo mi sie za bardzo nic wykopac bo bardziej skrobalem i odpadaly grudki dziwnej ziemi nie wyglada to na torf ani nie jest to pisasek ani ziemia - jakas dziwna mieszanka musze ta brylke pokaza geologowi (moze znacie kogos) i niech powie co to za dziadostwo obok jest studnia dosc gleboka i lustro wody jest wyżej niz spod wykopua w wykopie ani sladu wody od (jak sie okazalo ) srody !!!juz nic nie wiem moze ktos cos doradzi brylka z wykopu 2 brylka widok wykopu na zachod widok wykopu na wschod wykop1 wykop2 wykop3 widok wykopu na polnoc widok na moje wykopy a moze to jest jakis stary wysuszony torf ?? jest to koloru czarnego i jest dosc twarde (wydaje mi sie ze torf jest miekki )[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 11.11.2006 18:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 sorrki za wielkosc fotek !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola.d 11.11.2006 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 dzisiaj bylem z kierbudem na dzialce i sie troche zdziwil gleba - mowi ze bardzo dziwna jest! W juz zrobionym wykopie chcialem zrobic jeszcze male wykopu probne i szpadla nie moglem wbic tak twardo nie udalo mi sie za bardzo nic wykopac bo bardziej skrobalem i odpadaly grudki dziwnej ziemi nie wyglada to na torf ani nie jest to pisasek ani ziemia - jakas dziwna mieszanka musze ta brylke pokaza geologowi (moze znacie kogos) i niech powie co to za dziadostwo obok jest studnia dosc gleboka i lustro wody jest wyżej niz spod wykopu a w wykopie ani sladu wody od (jak sie okazalo ) srody !!! juz nic nie wiem moze ktos cos doradzi a moze to jest jakis stary wysuszony torf ?? jest to koloru czarnego i jest dosc twarde (wydaje mi sie ze torf jest miekki ) Misiak, nie zazdroszczę ci i trzymam kciuki, zeby było ok Sprawdź (zasięgnij języka u starszych mieszkańców) co tam kiedyś było, bo być może ktoś już coś tam kiedyś kopał i żeby zasypać nazwoził jakiegoś żużla itp. Pozdrawiam Jola ale może to czarne złoto i zamiast w dom, to może w jakąś kopalnię węgla byś zainwestował? ... upsss...przepraszam za ten tekst, ale chyba jakoś łatwiej znosić trudności żartując z nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 11.11.2006 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Misiak, ale zapodałeś foty, przy mojej prędkości neta po 15 minutach wszystko się nie załadowało. A odnosnie gleby, zrób wykop, tam, gdzie jest ta ciemna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 11.11.2006 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Misiak, ale zapodałeś foty, przy mojej prędkości neta po 15 minutach wszystko się nie załadowało. ok juz zmieniam na linki - u mnie dziala blyskawicznie A odnosnie gleby, zrób wykop, tam, gdzie jest ta ciemna. wszedzie nawet tam gdzie jest glina pod 15-20 cm tej jest taka ziemia(wykop2) a co najlepsze zapomnij ze szpadel wbijesz twardo jak ......... nie udalo mi sie tam gdzie ta ziemia czarna nawet na 20 cm wykopac tam brakowalo kilofa (wykop1 i wykop3) wszedzi jest tak twardo a co jeszcze dziwne w studni lustro wody jest troche wyżej niz dol wykopu i jak narazie (od srody) ani sladu wody w wykopie - dzisiaj chodzilem i nic sie do papci nie przylepilo - twardo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 11.11.2006 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Misiak, nie zazdroszczę ci i trzymam kciuki, zeby było ok Sprawdź (zasięgnij języka u starszych mieszkańców) co tam kiedyś było, bo być może ktoś już coś tam kiedyś kopał i żeby zasypać nazwoził jakiegoś żużla itp. dzieki, tez mam taka nadzieje ze bedzie wsio ok Jak pokazalem babci fotke i opisalem jak to wyglada stwierdzila (ponoc to ma jakas nazwe) ze chyba domysla sie co to jest - mowi ze jak swoj dom budowali i jak dziadek kopal innym studnie i trafiali na ten "piasek" to ponoc mieli przegwizdane nie do ukopania kilofami jak z weglem musieli sie z tym obchodzic dopiero pod ta powloka byla woda i piasek mam nadzieje ze nie jest to zle i ze domek mozna na tym postawic ale może to czarne złoto i zamiast w dom, to może w jakąś kopalnię węgla byś zainwestował? ... upsss...przepraszam za ten tekst, ale chyba jakoś łatwiej znosić trudności żartując z nich tez tak myslalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 12.11.2006 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 Misiak, pogadaj z jakimś studniarzem, oni kumają temat. Najlepiej z okolic Rokietnicy. Gosć z doświadczenia będzie wiedział co może byc pod tym czyms twardym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts