Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

RATUNKU

Czy ktoś kupował lub widział ostatnio cegłę K-3?

Jeszcze gorzej niż cegłą pełną.

A dostałeś gdzieś pełną na komin ? Normalnie masakra z tymi cegłami, chyba pójdę do znajomych co mają glinę na działce i sobie wypalę :roll:

Sytuacja jest wielowątkowa. Przy zamawianu styropianu na ścianę fund. w Nadstadze miła pani dorzuciła mi paletkę cegieł - ale tylko 400 szt.

Natomiast chyba będę miał to K-3 a może i ceglę, ale cicho sza, żeby nie zapeszyć.

Natomiast chyba majania stronę lub wcześniej podawała telefon do GS Swarzędz, będą mieli ceglę we wtorek po 1,50 :o :evil:

Normalnie, co się dzieje. Już, że rosną ceny to ok, ale żeby materiał był, a nie dzwonię 2 dzień z rzędu.

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

RATUNKU

Czy ktoś kupował lub widział ostatnio cegłę K-3?

Jeszcze gorzej niż cegłą pełną.

A dostałeś gdzieś pełną na komin ? Normalnie masakra z tymi cegłami, chyba pójdę do znajomych co mają glinę na działce i sobie wypalę :roll:

Zapraszamna moją działkę-sama glina.nawet piec w ziemi możesz sobie zrobić,przynajmniej będzie już jakiś wykop pod fundament :D :D

Proponując takie rozwiązanie, wogóle nie pomagasz, oprócz dobijania kogoś.

sprowadzam na ziemie.....

za pare lat jak mu chałupa zacznie sie przechylać jakiej rady mu udzielisz?

owszem, da sie wybudować dom nawet na środku morza, ale nie tanim kosztem

i głównie na to zwracam uwage - KOSZTY mogą okazać sie po zakończeniu budowy o wiele większe niż zakładał, a że buduje na kredyt to dopiero może być dobijające jak będzie miał niewykończony dom i kredyt do spłacania

i jeszcze jedno na koniec - widziałem kiedyś reklame firmy z Wrocławia, która robi coś na wzór prześwietlenia gruntu - polegało to na tym, że wkopują w ziemie na działce kable (całe mnóstwo) o na podstawie odbicia fal dają dokładny obraz geologiczny - reklama była skierowana do inwestorów indywidualnych, więc usługa nie może być za droga

fotograf nie ma co dramatyzować.położenie fundamentów na palach jest droższe,fakt,ale każda zmiana fundamentu ze zwykłego na inny jest droższa.pale to nie zniowu taki wynalazek,podobno stawiają je nawet na kurzawce.

misiak jeżeli to cię uspokoi to przy solnej nad wartą budynek stawiają na takich właśnie palach(no może ciut większe)

bądz dobrej myśli

Pozdrawiam

Proponując takie rozwiązanie, wogóle nie pomagasz, oprócz dobijania kogoś.

sprowadzam na ziemie.....

za pare lat jak mu chałupa zacznie sie przechylać jakiej rady mu udzielisz?

owszem, da sie wybudować dom nawet na środku morza, ale nie tanim kosztem

i głównie na to zwracam uwage - KOSZTY mogą okazać sie po zakończeniu budowy o wiele większe niż zakładał, a że buduje na kredyt to dopiero może być dobijające jak będzie miał niewykończony dom i kredyt do spłacania

i jeszcze jedno na koniec - widziałem kiedyś reklame firmy z Wrocławia, która robi coś na wzór prześwietlenia gruntu - polegało to na tym, że wkopują w ziemie na działce kable (całe mnóstwo) o na podstawie odbicia fal dają dokładny obraz geologiczny - reklama była skierowana do inwestorów indywidualnych, więc usługa nie może być za droga

fotograf nie ma co dramatyzować.położenie fundamentów na palach jest droższe,fakt,ale każda zmiana fundamentu ze zwykłego na inny jest droższa.pale to nie zniowu taki wynalazek,podobno stawiają je nawet na kurzawce.

misiak jeżeli to cię uspokoi to przy solnej nad wartą budynek stawiają na takich właśnie palach(no może ciut większe)

bądz dobrej myśli

CHOLE.. nie mogę przliczyć U BK 24cm + 20 cm styropianu

POMOCY

ale jakiej odmiany ten BK ?

500 na zwykłej zaprawie

To wychodzi U=0,145 :wink: oczywiście dla styro o lamda 0,04 i mówimy o bloczku+styro, zaprawa zwykła przy takiej warstwie ocieplenia niewiele zmieni. Natomiast pamietaj, że okna dodają tak +/- 0,1 do U ściany (w zależności od okien i mocowania, chyba, że specjalne dla domów pasywnych)

Piec na pelety - ktoś ma?

Jakie macie doświadczenia? Czy wychodzi to taniej niż gaz z sieci? Jakie są dobre piece? Ile miejsca potrzeba na składowanie opału?

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki - węglem opalać nam nie wolno a gaz nie wiadomo kiedy będzie

jakby co to poproszę o namiary do dobrych firm zajmujących się tym w okolicach Poznania :)

pozdrawiam

Pyrgon

odnośnie pelet to wyczytałem kieduś w muratorze ,że wielu polskich producentów dodaje do nich klej.podobno przy spalaniu powstaje jakiś syf.potem są problemy z piecem no i kominy trzeba częsciej czyścić :cry:

marzin- okna mam zamowione. u znajomego. po cenie jaka on dostaje dla swojego sklepu.

a kosztorys mialam na myslii taki jaki inwestor sklada do banku by napisac na co dokladnie zamierza przeznaczyc ta kase. pozniej pojawia s rzeczoznawca z banku i stwierdza czy te kwoty sa realne. wiara ma widze ostatnio problem z kosztorysem inwestorskim.

a z oplata za wycene dalej stoje przy swoim. jest to zwykla usluga wiec nie jest gratis. jest to chyba cecha polakow ze sami chca zarabiac jak najwiecej i innych chetnie robic w czlonka a inni to maja dla nich pracowac za darmo. i nie mowie tego bo mam kase i lubie ja trwonic. nie mam kasy i dlatego zdobywam cegle z odzysku- bo jest gratis. ale szanuje czyjs czas tak samo jak swoj i traktuje innych tak jak chce byc sama traktowana.

milego budowania i optymizmu, zwlaszcza dla tych startujacych

bądz dobrej myśli

ja pale sobie odpuscilem bo co z tego ze bede mial wzmocnione fundamenty ale podloga nie :(

i na dodatek caly ten "syf" po moim domem mial byc ?

wiec po namowach profesora z politechniki poznanskiej ktory specjalizuje (wyklada tez) posadowienie domow, mostow itp. na gruntach nie nosnych

zdecydowalem sie na wymiane gruntu

ostateczne koszty to

piasek 15 zl tona x 600 ton = 9 000 zl (w tym juz mam na wsypanie do sordka domu mam nadzieje ze starczy )

koparki 3100 zl

wynajecie ubijaka 150 zl doba x 4 doby z rabatem wyszlo 480 zl

paliwo do ubijaka 100 zl

napiwki dla operatorow 100 zl

razem 12 780 zl

wiec sporo kasy poszlo

:cry:

A teraz ku pokrzepieniu serc. Udało mi się zdobyć Poroherm w rozsądnej cenie i w zasadzie z dowozem w ciągu tygodnia. Jak to zrobiłam?? Poświęciłam kilka godzin na dzwonienie po hurtowaniach w wielkopolsce, małopolsce i w lubuskiem! Na 50 miejsc gdzie usłyszałam "Nie ma" lub oferowali materiał w kosmicznej cenie znalazły się też dwa miejsca (więcej nie szukałam), gdzie Porotherm był i byli też normalni hurtownicy! Cena z dowozem za PTH 25 ok. 7,50 zł/szt brutto.

A na koniec powiem tylko tyle: "Ludzie ludziom zgotowali ten los".

możesz dać jakieś namiary :wink:

drobna uwaga dla kupujacych netto zabiast brutto.

sprawdzajcie dokladnie ceny bo nie wiem czy wiecie ale do konca 2007 mozemy odliczyc róznice w VAT (dla tych materialow co po wejsciu do UE VAT wzrosl z 7% do 22%). mi np wyszlo ze kupujac beton w Lafarge i placac brutto po odliczeniu VAT wyjdzie mi taniej niz w Stanbudzie a dodatkowo mam fakture (np dla banku czy w przypadku reklamacji gdy zamiastr B25 przyjedzie B15). Moze warto poczekac na zwrot i zaoszczedzic - tu 100, tam 100 i uzbiera sie troche tego.

tak naprawde to to netto ktore sie placi to i tak jest brutto:) przeciez nikt nie bedzie sie narazal na kontrole z US i sprzedawal wszystkim po cenach netto :) zwlaszcza gdy smialo mowi o tym przez telefon.

a teraz pytanie z innej beczki. jaki piach na tynki cementowo wapienne i skad go brac (w Krzesinach maja kiche :( )????

czytam forum od poczatku ale bardzo wolno mi to idzie:| jestem na 14 stronie pozniej uskok od 48 do obecnych, zwolnijcie troszke tempo pisania bo chce dogonic was czytac tylko te obecne:p

A tak apropo to szukam Architekta do adaptacji

i jeszcze male pytanko zanim zakupie projekt to

- co zmienia mi za free w biurze projektowym tam gdzie kupuje, (rozmiary okien scianki dzialowe itp?)

- co moze mi juz zmienic tylko architekt do adaptacji?

-czego nie musi mi nikt zmieniac, bo wystarczy tylko wpis do dziennika.

Wiem ze pytania takie meczące ale jak ktos znajdfzie chwilke i chec to bardzo mu dziekuje z Gory :D

ps,jak co to na priva zeby nie zasmiecac tematu

Pozdrawiam Scooby