Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

OK bede starał sie pisac przejżyscie!!! i bez błędów orto!!!, tylko moja klawiatura nie zawsze wstukuje literki jak nie do konca dodusze piszac szybko.

A teraz kolejne glupie pytanie, czy BK to to samo co siporex? bo ja nie widze róznicy na pierwszy rzut oka.:|

dzis w hurtowni gdzie bede zakupywal chyba wszystkie materialy zarezerwowalem towar, poki co bloczki i BK 25 a mialęm budowac z 36:| to mi powiedzieli ze teraz juz sie z takiego nie buduje tylko 25:|

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

OK bede starał sie pisac przejżyscie!!! i bez błędów orto!!!, tylko moja klawiatura nie zawsze wstukuje literki jak nie do konca dodusze piszac szybko.

A teraz kolejne glupie pytanie, czy BK to to samo co siporex? bo ja nie widze róznicy na pierwszy rzut oka.:|

dzis w hurtowni gdzie bede zakupywal chyba wszystkie materialy zarezerwowalem towar, poki co bloczki i BK 25 a mialęm budowac z 36:| to mi powiedzieli ze teraz juz sie z takiego nie buduje tylko 25:|

To pisz wolniej, to nie jest trudne :lol:

I kolejna prośba oprócz pisowni, poświęć 10 minut na poszukanie czy nie było takiego pytania bo z tym siporexem to co rusz ktoś pyta :-?

siporex to marka, podobnie jak Ytong, wszystko to beton komórkowy.

i raczej nie ma 25 tylko 24cm szerokości.

Witam, mam pytanie czy za polozenie kanalizy, rury do kominka oraz wprowadzenie wody przez fundament 860 zl za robote to duzo? nie caly dzien pracy 2 pracownikow. Materily 700zl.

pozdr. Fred

Ja zapłaciłam 950 za robocizne ale trzeba było kopać. Za materiały zapłaciłam duzo więcej, ale to zależy od wielkości domu, ilości wyprowadzeń, itd....

Mam pytanie.Taniej wyjdzie budowanie komina z cegły czy kupno gotowego?

ja za 2 kominy z podwójnymi szybami wentylacyjnymi zapłaciłem 5200 brutto

jeden pod kominek 8,5 m

drugi pod gazowe z zamknięta komora spalania z wkładem 8 m

za cegle zapłacisz 2 zl za szt i jej brak + robota + cement + wkład do gazowego mi wyszło ok 9 - 10 k za te dwa kominy !

bralem od plewy powołaj sie na forum muratora i rokietnice :wink: tel, 503914510

Mam pytanie.Taniej wyjdzie budowanie komina z cegły czy kupno gotowego?

ja za 2 kominy z podwójnymi szybami wentylacyjnymi zapłaciłem 5200 brutto

jeden pod kominek 8,5 m

drugi pod gazowe z zamknięta komora spalania z wkładem 8 m

za cegle zapłacisz 2 zl za szt i jej brak + robota + cement + wkład do gazowego mi wyszło ok 9 - 10 k za te dwa kominy !

bralem od plewy powołaj sie na forum muratora i rokietnice :wink: tel, 503914510

Plewa miała ostatnio podwyżkę :roll:, fuksem załapałem się przed 8)

Ja też poproszę namiary na tynki i posadzki.

A z cegłą to faktycznie koszmar teraz :evil: Robię komin do kominka z cegły tylko z jednego powodu - salonu nie mam zbyt wielkiego więc murarz mi go tak wymuruje, żebym wkład sobie wsunęła w głąb komina - w systemowych raczej takiej możliwości nie ma i kominek musiałby stać "przed" kominem :(

Ale jestem twarda: nie dam zarobić tym krwiopijcom i nie kupie cegły za 2zł! Ciągle mam nadzieję że upoluję gdzieś taniej. W piątek byla w Leroyu za 1,29 zł ale jak na drugi dzień pojechałam to już jej nie było :cry:

A z cegłą to faktycznie koszmar teraz :evil: Robię komin do kominka z cegły tylko z jednego powodu - salonu nie mam zbyt wielkiego więc murarz mi go tak wymuruje, żebym wkład sobie wsunęła w głąb komina - w systemowych raczej takiej możliwości nie ma i kominek musiałby stać "przed" kominem :(

Ale jestem twarda: nie dam zarobić tym krwiopijcom i nie kupie cegły za 2zł! Ciągle mam nadzieję że upoluję gdzieś taniej. W piątek byla w Leroyu za 1,29 zł ale jak na drugi dzień pojechałam to już jej nie było :cry:

tez moglem kupic taniej cegle alc później okazało sie ze to kl100 a nie 150

ja mam salon 20 m 2 wiec jest maly na kominek mialem miec komin na 70 cm dlugi i szeroki na 44 cm

plewy ma wymiary 36 na 36 a z pojedyncza wentylacja 50 na 36

wiec mam o wiele mniejszy komin niz murowany !!!

sprawdz to !

jak chcesz wkład wsunąć w głąb komina ?

komin systemowy tez możesz postawić np. od wysokości 1 m

ja robie tak z wentylacja ze dopiero stawiam od pietra

namiary poszly na priva

Zadzwon tu 602 70 89 35 lub (62) 721 68 68 - to jest hurtownia bud. w Kozminie Wlkp. ostatnio mieli cegle z dostawa do Swarzedza za 1.40 zl.

pozdr. Fred

Dziś kolejny maleńki etap drogi do własnego domu za nami - MAMY POZWOLNIE NA BUADOWĘ!

Dopiero teraz zaczną się schody....

Bloczki mamy zamówione na pierwszy tydzień lipca - ciekawe ile wtedy będą kosztować :-?

Jestem laikiem w sprawie budowy i mam wielką nadzieję, że wesprzecie nas doświadczeniem i radą.

I chciałam jeszcze napisać, że wiem, że o wielu rzeczach już sporo było napisane na naszym forum, ale lektura 60 stron to ładnych kilka godzin czytania a nie zawsze jest na to czas (najczęściej go nie ma), a na forum nie ma wyszukiwarki, która odnajdzie szukane słowo na np. 43 stronie wątku, który liczy 100 stron (chyba, że ja nie umiem z wyszukiwarki korzystać), więc obiecuję najpierw szukać potem pytać. Mam nadzieję, że nie będę uciążliwa (ani mój mąż, który czasami gościnnie pojawia się pod moim nickiem). :wink:

No i żeby nie być gołosłowną nie będę pytac tylko sama spróbuję poszukać studniarza :wink:

Ps. Straaasznie się cieszę! :D