Marzin 14.06.2007 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Scooby poproś o 10% rabat i bedzie ok . Jezeli będą u ciebie robic sławetne Bartki to muruja ok ale trzeba miec na wszystko oko no i sprzatania po nich sporo A u Ciebie też robili??? U Scoobiego z miejsca widać, ze wycena od Bartka....zewnącz, wewnącz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 14.06.2007 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 U Scoobiego z miejsca widać, ze wycena od Bartka....zewnącz, wewnącz... albo moi po prostu bartek przekazał im moja wycene jak mi zrobil i teraz pewnie na tym bazują scooby wiesz tak naprawde nie da sie porównać np. z moja czy innych przeciez budujemy rozne domy ! mysle ze cena na te czasy jest do przyjecia oczywiscie mozesz szukac taniej ale moze sie okazac ze ci tani nic swojego nie maja i bedziesz latal pozniej po wypożyczalniach za sprzętem albo nadrobia na towarze mysle ze spokojnie mozesz dac cene netto Dzięki ! Nam dopiero ruszyli z murami( jedna warstwa + narożniki) Wszystko wskazuje na to ze się pożegnamy, chcą dużo kasy a tempo mają wolne. Szukam namiarów na ekipe która to ewntualnie dokończy. A tak przy okazji jakie mogą być odchylenia w podbetonie ? no wlasnie widze ze tempo maja wolne przeciez razem zaczynalismy -7 maja moi jeszcze pare dni i maja koniec ! jutro zalewaja schody pozniej wieniec pod murłate i filary ! o co chodzi z tym podbetonem ? mysle ze nie ma co sie stresowac bo przeciez przychodzi styropian + posadzka Misiak mamy twojego kierownika ,jest ok sumienny i nie daje odwalic fuszerki ale to raczej sam musisz pilnowac wykonawców i roboty.... U nas np. cement znów nie przykryty A co z kierownikiem coś nie tak u Ciebie ? niby dziadek sie zna i duzo gada ale troche sie rozczarowałem myslalem ze kierbud to powinien chociaż od czasu do czadu w projekt spojrzeć a nie rutynowo sprawdzac czy wience sa dobrze zrobione ja myslelm ze wparuje na budowe i wyrywkowo sprawdzi piony, przekatne itp.. musialem to sam sobie posprawdzać z pomoca Marzina to ja przez moja ciekawosc i dociekliwosc co chwile pod nos podstawiam projekt i pytam sie czy aby napewno tak ma byc i czy tak robia majstry - troche to dziwne ! oni tylko kase chca zadnego wysiłku Mice jak daleko jestes ? u mie kolanokowa gotowa zebra pionowe przygotowane do zalania razem z wiencem pod murlate a odnosnie wiecna pod murlate jakiej grubosci macie bo ja tylko 11 cm i 2 pret f12 na moje i majstrow troche malo ale sie wqrwi.... i powiedzialem ze maja robic zgodnie z projektem wrazie co to projektantowi sie oberwie ! a teraz pytanko do wszystkich z naszej grupy moze jakies spotkanie ?? gril/ognisko itp... co do terminu i miejsca mozemy sie zgadac moge zaproponowac ciekwe miejsce np. w rokietnicy jest gospodarstwo agroturystyczne co maja dosc spora altanke na lace przy stawie z duzym murowanym grilem ( w zeszlym roku bylem tam na imprezie bylo sporo ludzi i klimacik ciekawy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga_pn 14.06.2007 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 Od dzisiaj nie mamy ekipy ... ... i spraw Panie abyśmy drugiej takiej nie dostali. (dla zainteresowanych podam nazwe na priv) Potrzebujemy ekipy która wymuruje nam sciany, połozy strop i zrobi schody + kominy. Jeżeli macie jakieś namiary to podajcie, będziemy wdzięczni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENA I ROB 14.06.2007 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 A my niedawno wróciliśmy z budowy (mężulek dzwoni do mnie o 22.30 i pyta czy nie przejechałbym zobaczyc co tam zdziałali nasze majstry).U nas obecnie na placu działają dwie ekipy( murarze i cieśle) a jak wiadomo bardzo tego nie lubią. Póki co żyją i nawet sie dogadują....... Misiak co do wieńca to my w projekcie mieliśmy 9 cm i niestety wszyscy mówili że to za mało bo nie będzie gdzie utopic szpilek pod murłatę a nie wszędzie występują rdzenie w których można je zagłębic ze cieśla dobijając krokwie (gwożdzie do tego to są wielkie) odparzy wieniec od muru.... ,nawet Kiero (Dziadek bronił prace z technologi betonów) stwierdził że to wymiar naprawde minimalny i na krawędzi ryzyka ściane kol mamy na 1,2 m wysoką więc wylali dużo.......grubszy i zazbroili go na 4 x fi 12 i jest ok. Ciekawa jestem czy ty w swoim projekcie masz słupy podpierające kalenicę bo domy mamy z tej samej pracowni Archon. My mamy dwa wielkie słupy 16x16 podpierające kalenicę i dwa mniejsze pod daszkiem na klatce schodowej.Mamy problem jak schowac te słupy w ściance działowej murowanej z Bk 12 cm .... RENA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENA I ROB 15.06.2007 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Czesc Misiak Widzę że ostro jedziesz na swoich majstrach a raczej pniesz sie do góry z inwestycją. Odnosnie kiera : Dziadkowi daję się wygadac w drodze na budowe czasem pochłoniety wspomnieniami i własciwie naprowadzony dogłebnie i doładnie zreferuje zagadnienia cie interesujące Kontakt z nim zacząłem od wizyty i pokazania dokumentacji oraz prośby o przeliczenie stali na fundamenty itd . potem jak sie dogadalismy dziadek robił kosztorys pod kredyt w banku Jego na budowie interesuje przede wszystkim konstrukcja wykonanie prac ( spoiny zbrojenie przewiązania ilosc warstw cegły pod stropem - my nie mamy obrzeży wokół wieńca ) w czasie pierwszej wizyty sprawdzał głebokośc ław wzgl zera i dokładnosc wykonanego przez Bartków zbrojen wymiary i przekątne to twoja (nasza) broszka wszak to tyczy geodeta a murarz jedynie się do tego dokłada sprawdzając w trakcie swojej pracy. Kiero sprawdza zgodnośc pracy ze sztuką budowlaną Unas wyrysował Bartkowi nowy wieniec i jego zazbrojenie, a wcześniej zbrojenie balkonu tego el brakowało w dokumentacji. jest ok wg mnie pozdrawiam Rob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENA I ROB 15.06.2007 00:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Jeszcze jedno kiero ma u siebie nasz drugi egzemlarz dokumentacji dwa razy to sprawdzałem tel do kiera szybkie pytanko odnosnie detalu na stronie np 21 w rys A mijaja 3 min i miałem referowaną odpowiedz żeby natrzec rogów Bartkowi bezposrednio na placu budowy w trakcie zle wykonanej roboty tez dobry sposób nie? Aprzeciez twoje majstry to kumple moich Bylibysmy tez zainteresowani wywołany tematem grilla? czyto raczej temat na bla bla? Rob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 15.06.2007 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 a teraz pytanko do wszystkich z naszej grupy moze jakies spotkanie ?? gril/ognisko itp... co do terminu i miejsca mozemy sie zgadac moge zaproponowac ciekwe miejsce np. w rokietnicy jest gospodarstwo agroturystyczne co maja dosc spora altanke na lace przy stawie z duzym murowanym grilem ( w zeszlym roku bylem tam na imprezie bylo sporo ludzi i klimacik ciekawy ) W końcu jakaś konstruktywna propozycja. proponuję z tematem przeskoczyć na bla,bla,bla! Jestem oczywiście ZA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natus 15.06.2007 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 dzięki za info nt pustaków werntylacyjnych- niby ktoś mi załatwił za 4,70,ale dziś do potwierdzenia. Spotkanie jak najbardziej, ustalmy tylko termin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBSON68 15.06.2007 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Witam doświadczonych forumowiczów, chcę położyć podłogi z desek jesionowych na legarach, znacie namiary na dostawców z okolic Poznania??? Z góry dziękuję bas W Pozku nie opłaca się kupować. Najlepiej sprowdzić z Podlasia lub Bieszczad. Poszukaj firmy Drew-ex mają dobre ceny Z tego co widze w ich cenniku to ceny mają wyższe niż Ardi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 15.06.2007 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 czołem mam pytanie czy ktoś z was orientuje się jaka jest dzisiaj cena 1 m2 (robocizna + materiał) tynki wew - gipsowetynki zew z ociepleniem (styro 15 cm)posadzka musze jakoś się przygotować finansowo... bedę wdzięczny za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 15.06.2007 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 witam poszukuje piachu na zasypanie fundamentow tzw. pospółka. Bede wdzieczny za jakis kontakt - oczywiscie w dobrej cenie:) Witolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 15.06.2007 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 przegladajac storne archona od ktorego mam projekt zauważyłem ze dali nowa wycene dla mojego domku na 2007 rok ciekawe jak to sie pokryje z moimi wydatkami na ta chwile wydalem juz jakies 100-110 tys a jeszcze dach przede mną to jakies jescze min 30 tys Koszt budynku o standardowym wyposażeniu "pod klucz" dla rozwiązania podstawowego w poziomie cen IIkwartał 2007r wg średnich "Jednostkowych Cen i Stawek Robót Budowlanych i Instalacyjnych" (ceny nie zawierają podatku VAT) : Data wykonania kosztorysu: IIkwartał 2007r Roboty budowlane: 274.400,00 zł Roboty instalacyjne*: 43.900,00 zł Ogółem - całkowity koszt budowy: 318.300,00 zł netto ... w tym stan surowy zamknięty: 162.450,00 zł ... w tym stan surowy otwarty: 139.350,00 zł ... w tym roboty wykończeniowe: 135.000,00 zł *Koszt robót instalacyjnych ustalono wskaźnikowo w wysokości 16% kosztów robót budowlanych. Jest to koszt wszystkich instalacji bez możliwości rozpisania ich na poszczególne branże. Podane powyżej koszty przewidują wykonanie robót systemem zleconym przez przedsiębiorstwo budowlane. Koszt ten ulegnie obniżeniu przy wykonawstwie systemem gospodarczym, w zależności od wielkości własnego wkładu pracy i użytych materiałów. Rozkład kosztów: ROBOCIZNA: 84.100,00 zł MATERIAŁY: 181.640,00 zł SPRZĘT: 8.620,00 zł ROBOTY BUDOWLANE: 274.400,00 zł Zestawienie materiałów budowlanych - pobierz plik MS Excel. Najlepiej kliknij na link prawym klawiszem myszy i wybierz opcje "Zapisz element docelowy jako...", po zapisaniu na dysk otwórz plik. Do otwarcia pliku potrzebny jest program Microsoft Excel, przeglądarka plików Microsoft Excel lub OpenOffice Calc (Spreadsheet). Stan pod klucz - zakończony stan budynku, gotowy do użytkowania, zawiera wykończenie całkowite, z tynkami wewnętrznymi, malowaniem, okładzinami z glazurą, podłogami wykończonymi parkietem, panelami bądź terakotą, (zależnie od projektu), stolarką wewnętrzną i zewnętrzną, instalacjami wewnętrznymi wraz z białym montażem. Stan surowy otwarty - budynek o postawionej konstrukcji, bez wykończenia, ze ścianami nieotynkowanymi, bez izolacji cieplnej, bez posadzek, bez stolarki wewnętrznej i zewnętrznej, dach pokryty. Stan surowy zamknięty - stan surowy otwarty + stolarka zewnętrzna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 15.06.2007 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 tynki zew z ociepleniem (styro 15 cm) Jakieś 40 pln/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 15.06.2007 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Witam doświadczonych forumowiczów, chcę położyć podłogi z desek jesionowych na legarach, znacie namiary na dostawców z okolic Poznania??? Z góry dziękuję bas W Pozku nie opłaca się kupować. Najlepiej sprowdzić z Podlasia lub Bieszczad. Poszukaj firmy Drew-ex mają dobre ceny Z tego co widze w ich cenniku to ceny mają wyższe niż Ardi Pewnie nie ten drewex szukałeś bo są dwa zobacz tu: http://www.drew-ex.pl/index.php?dzial=ceny&id=ceny Dośc nadzwoniłam po róznych wytwórniach i tu ceny zdecydowanie najlepsze do tego nie doliczają za transport. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 15.06.2007 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Wycene mam od pana bartka sekowskiego, to sa te slawne bartki? chyba nie co? slawne bartki to jeszcze robia mi wycene ale powiem ze 2 inne brygady zrobily lepsze wrazenie na mnie. tz ten sekowski i taki adamowicz, ale ciagle czekam na pozostałę wyceny. zaczynam we wrzesniu a pozwolenie jeszcze nie złozone bo dopiero po neidzieli odbieram projekt od adaptacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 15.06.2007 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Wycene mam od pana bartka sekowskiego, to sa te slawne bartki? chyba nie co? slawne bartki to jeszcze robia mi wycene ale powiem ze 2 inne brygady zrobily lepsze wrazenie na mnie. tz ten sekowski i taki adamowicz, ale ciagle czekam na pozostałę wyceny. zaczynam we wrzesniu a pozwolenie jeszcze nie złozone bo dopiero po neidzieli odbieram projekt od adaptacji... Bartki to właśnie Bartek Sękowski. Czyli szefo + kilku kolesi jako pracownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 15.06.2007 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 :| to ja juz sam nie wiem...Najpierw był u mnie kolo co buduje dom Radka- miska,a drugi koles do wyceny to włąsnie pan bartek sekowski, a to wszystko to samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejc 15.06.2007 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 Ciekawa jestem czy ty w swoim projekcie masz słupy podpierające kalenicę bo domy mamy z tej samej pracowni Archon. My mamy dwa wielkie słupy 16x16 podpierające kalenicę i dwa mniejsze pod daszkiem na klatce schodowej.Mamy problem jak schowac te słupy w ściance działowej murowanej z Bk 12 cm .... RENA Witaj, także mamy projekt z Archonu i także mamy słupy, ale nie dwa ale cztery (!). Też mamy problem z ich schowaniem w ścianie działkowej o grubości 12 cm - zastanawiamy się nad zamianą tych drewnianych słupów na jakieś cieńsze stalowe. Stal ma większą wytrzymałość i chyba mogą te słupy być cieńsze. Jedyny problem, że taki słup będzie pracował osobno w stosunku do ściany i pewnie i tak na ścianie będzie widać po jakimś czasie pęknięcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 15.06.2007 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 :| to ja juz sam nie wiem... Najpierw był u mnie kolo co buduje dom Radka- miska, a drugi koles do wyceny to włąsnie pan bartek sekowski, a to wszystko to samo? moi to inna ekipa damiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 15.06.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 aaa czyli wszystko ok nie pomylilem sie? tylko nie wiem dlazcego myslalem ze ty masz bartki:p wsumie bartki konkretne mi sie wydawaly a damian to tak niezabardzo, chodzi o ogólne wrazenie. ale chyba wybiore tego trzeciego tak czy siak:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts