Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

Pytanie do Marzina

Czy kupiłes kocioł De Dietricha od kolegi 1950???

Bo ja właśnie jestem na epatie zakupu i kupię albo od Prometeusza albo od 1950.

A poza tym pytanie ogólne do zainteresowanych c.o i c.w.u

Na internecie można kupić duuuuuuużo taniej osprzęt niż u instalatorów ale nie jest łatwo znaleźć instalatora który chce robić na nie swoim osprzęcie. Czy mieliście z tym kiedyś problem? Oczywiście instalatorzy zarabiają swoje na rabatach :( .

pzdr

bas

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na internecie można kupić duuuuuuużo taniej osprzęt niż u instalatorów ale nie jest łatwo znaleźć instalatora który chce robić na nie swoim osprzęcie. Czy mieliście z tym kiedyś problem? Oczywiście instalatorzy zarabiają swoje na rabatach :( .

bas

Zacznę od końca, a Ty byś odpuścił jak mógłbyś zarobić ? Tak z ręką na sercu ?

Z kupowaniem sprzętu jest tak : jeśli masz projekt ze spisem elementów, to kupujesz sam i niby jest ok. A jeśli nie masz spisu to skąd masz wiedzieć co potrzebujesz ? Instalator ma powiedzieć czyli zaprojektować za free ? Przecież spędzi kilka godzin nad tym. Zapłacisz za to ? A jak Ty kupisz wszystko sam i czegoś zabraknie, przywieziesz natychmiast brakujące elementy ? Czy instalator stoi z robotą i czeka ? A może powinien mieć ze sobą magazynek elementów ? Tylko kto mu zapłaci za to co musi wozić na górkę ? A może ma sam pojechać po to co zabrakło ? Tylko kto mu zapłaci za benzynę i czas przejazdu ? A jak jakieś elementy się zepsują to kto odpowiada ? Kto pojedzie wymienić ?

To tak w skrócie, problem jest dosyć złożony :lol:

moze mi ktos przypomniej jaki mam wymiar komin systemowy z firmy Plewa? Chodzi mi o wymiar zewnetrzny. I dodatkowo jeszcze wymiar komina wraz z kominem wentylacyjnym

brachol, a będziesz u siebie na budowie dzisiaj tak koło 19:00 ? To wpadnij do mnie obejrzysz/pomierzysz wszystkie elementy (daleko w końcu nie masz :wink: )

moze mi ktos przypomniej jaki mam wymiar komin systemowy z firmy Plewa? Chodzi mi o wymiar zewnetrzny. I dodatkowo jeszcze wymiar komina wraz z kominem wentylacyjnym

brachol, a będziesz u siebie na budowie dzisiaj tak koło 19:00 ? To wpadnij do mnie obejrzysz/pomierzysz wszystkie elementy (daleko w końcu nie masz :wink: )

dzisiaj juz nie bede bede jutro i w sobote moze wtedy sie jakos spotkamy?

kominy sa rozne !

zwykly komin z wkladem do kominka 16/16 ma rozmiar (taki ja mam ) 36/36 z pojedyncza wentylacja 50/36

do gazowego z zamkniętą komorą spalania 12/12 rozmiar 34/36

wentylacja 2 komorowa 25/36

Pytanie do Marzina

Czy kupiłes kocioł De Dietricha od kolegi 1950???

Bo ja właśnie jestem na epatie zakupu i kupię albo od Prometeusza albo od 1950.

Ja dostałem dobrą cenę od 1950, ale w konsekwencji za te same pieniążki kupiłem kocioł 500 metrów od miejsca mojej pracy.

pzdr

Tak jak pisze Mice problem jest bardziej złożony. Wszystko zależy czy ma sie fajnego instalatora, tak jak np ja :wink:

Kocioł, zasobnik, grzejniki, rozdzielacz podłogówki, i podstawowe drogie materiały kupiłem sam.

Odnośnie serwisu DeDietrich, to jest ich pod dostatkiem, a są tutaj

Co jeszcze mogę dodać, a niestety nie jestem już obiektywny, bo dokonałem wyboru, to to, że kocioł kupiłem u przedstawiciela Viessmanna. Bardzo chciał mi opchnąć ich produkt, ale się nie dałem. Więc kiedy już zamówiłem i zapłaciłem, facet stwierdził, że Dietrich to też dobry kocioł.

Co jeszcze. Jestem zadowolony z obsługi, co w dobie budowlanego boomu nie zdaża się zbyt często.

Witam pierwszy raz w grupie :) - "swojskiej- wielkopolskiej" . Budujemy od tej wiosny ale dom kupilismy w stanie surowym otwartym -bardzo surowym...

wszystko ruszylo i mam nadzieje ze bedzie szlo nadal, poki co nikt nie nawalil- no prawie; mamy juz nowa rearanzacje KSENI z ARchipelagu; postawilismy plot drewniany (slupki klienkierowe juz byly)- sily wlasne- cala rodzina, zamontowalismy bio-oczyszczlanie, wod-kan na parterze, teraz wchodza w sobote: podbetony potem scianki dzialowe, juz kupilismy dach.

Moje drugie pol zaskakuje mnie koniecznoscia wyborow w takim tempie: JUZ MUSZE DECYDOWAC O KOLORZE OKIEN - a ma byc kolor dwustronny WIEC JEDNOCZEŚNIE MUSZE DEcydowac o kolorze KUCHNI - a ja jeszcze nie wiem jaka gdzie i z czego...

CZY MACIE namiary na STOLARZA KTORY PIEKNIE ROBI KUCHNIE - Fachowca KTORY WIE CO ROBI???? MAm pomysly ale brak przekonania do cen z salonow meblowych. :-?

KOLEJNA WYCENA.

65tys robocizna ale

stan surowy z dachem,

sciany zew wew, zalaznie fundamentow podbeon.... dach to dachowka krokwia opierzenie rynny(bez docieplenia)

co o tym sadzicie?

hmm ja juz sam nie wiem:(

scooby, ja Cię proszę, nie pisz tutaj każdej wyceny jaką masz, no przecież tyle razy pisaliśmy już o tym, na co zwracać uwagę, jakie kwoty są sensowne itp. ...

Podejmij męską decyzję ...

Tak wiem nie lubisz mnie :lol: