Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam znow! w styczniu murarz wycenil mi scianki dzialowe po 12z\m2 a teraz po pol roku chce 25zl\m2. Tlumaczy sie, ze musial podniesc pensje pracownikom. Tylko ze oni dostali po 2zl\h wiecej niz w zeszlym roku tzn. pomocnik z 5zl na 7zl, natomiast murarz z 10 na 12zl. Pytanie skad wzielo sie to 25zl\m2??? czy oni liczyc nie potrafia? poza tym tlumaczy sie, ze taka budowa jak moja jest gdzies robiona za 50 000 zl, a ja u niego zaplacilem tylko 30 000zl. To my jestesmy winni tych cen bo sie na nie zgadzamy. czy to jest normalna sytuacja???

pozdr. Fred

Witam,

mam pytanie czy w stan zero wchodza posadzki ??

podpisalem z wykonawcami umowe na wykonanie stanu zero teraz nie wiem czy posadzki to element stanu zero czy to juz dodatkowa robota

pozdrawiam

rozumiem ze chodzi o chudziak a nie o posadzki? tak czy inaczej to wszystko zalezy co bylo ustalone na poczatku bo jedni robia stan zero z chudziakiem a inni nie chociaz zazwyczaj robia z chudziakiem. Na przyszlosci najlepiej wziac od wykonawcy pelne zestawienie prac ktore wchodza w dany etap

Witam znow! w styczniu murarz wycenil mi scianki dzialowe po 12z\m2 a teraz po pol roku chce 25zl\m2. Tlumaczy sie, ze musial podniesc pensje pracownikom. Tylko ze oni dostali po 2zl\h wiecej niz w zeszlym roku tzn. pomocnik z 5zl na 7zl, natomiast murarz z 10 na 12zl. Pytanie skad wzielo sie to 25zl\m2??? czy oni liczyc nie potrafia?

Jakby nie potrafili to byś płacił tyle samo cały czas. Nie wiem skąd dane, że podwyższył o 2 zł/h, pomijam sprawę netto/brutto. To podwyższenie wynagrodzenie za h dla pracownika, nie musi się liniowo przekładać na cenę za m2. Bo jeden może w godzinę zrobić 1m2 inny 2 a jeszcze inny 0,5.

Ja mam umowę na cały stan surowy otwarty bez dachu, dogadaliśmy się co do ceny, za każdy etap i mam to na piśmie. W takim momencie ceny się już nie zmienią (w każdym razie jest mniejsza szansa). Ile w tym za działówki nie ma znaczenia, nawet nie liczyłem ile wychodzi za m2, ważna jest dla mnie całość (za jedno mniej, za inne więcej)

poza tym tlumaczy sie, ze taka budowa jak moja jest gdzies robiona za 50 000 zl, a ja u niego zaplacilem tylko 30 000zl. To my jestesmy winni tych cen bo sie na nie zgadzamy. czy to jest normalna sytuacja???

Jak najbardziej zgodna z gospodarką rynkową oraz prawem popytu i podaży. Zawsze możesz zmienić wykonawcę ...

dzieki, czyli rozumiem ze "domyslnie" w stanie zero przyjete jest wylanie chudziaka, bo posadzki na gotowo to juz inna sprawa ??

Może inaczje, co innego chudziak, co innego wylewka, co innego posadzka. Domyślnie w stanie zero zazwyczaj jest chudziak ale nie musi, szczegóły powinny być na ofercie/umowie/czymkolwiek spisane.

Witam

Sytuacja powoli robi się krytyczna, jakieś fatum prześladuje nasz dach.

Kolejny cieśla naobiecywał nam złote góry, przykręcił dwie murłaty we wtorek i zniknął z budowy, telefonów nie odbiera, także obcych.

20 lipca mamy zamówiony montaż drzwi i okien, 23 mają wejść tynkarze, elektryk pracuje, a dachu nie ma. Do 20 lipca dach powinien być przynajmniej ofoliowany.

W związku z tym zwracam się z uprzejmą prośbą do forumowiczów o informacje o namiary cieśli, który a/ jest normalny b/ może wcisnąć dodatkową robotę.

Jeśli ktoś, jakimś cudem, mógłby nam pomóc byłbym zobowiązany.

Witam znow! w styczniu murarz wycenil mi scianki dzialowe po 12z\m2 a teraz po pol roku chce 25zl\m2. Tlumaczy sie, ze musial podniesc pensje pracownikom. Tylko ze oni dostali po 2zl\h wiecej niz w zeszlym roku tzn. pomocnik z 5zl na 7zl, natomiast murarz z 10 na 12zl. Pytanie skad wzielo sie to 25zl\m2??? czy oni liczyc nie potrafia?

Jakby nie potrafili to byś płacił tyle samo cały czas. Nie wiem skąd dane, że podwyższył o 2 zł/h, pomijam sprawę netto/brutto. To podwyższenie wynagrodzenie za h dla pracownika, nie musi się liniowo przekładać na cenę za m2. Bo jeden może w godzinę zrobić 1m2 inny 2 a jeszcze inny 0,5.

Ja mam umowę na cały stan surowy otwarty bez dachu, dogadaliśmy się co do ceny, za każdy etap i mam to na piśmie. W takim momencie ceny się już nie zmienią (w każdym razie jest mniejsza szansa). Ile w tym za działówki nie ma znaczenia, nawet nie liczyłem ile wychodzi za m2, ważna jest dla mnie całość (za jedno mniej, za inne więcej)

Lepiej sprawdz swoja umowe i poczekaj az skoncza twoja budowe a okaze sie jaki tez bystry jestes. Kazdemu sie wiele wydaje, a jak widze tobie zbyt wiele.

Jak najbardziej zgodna z gospodarką rynkową oraz prawem popytu i podaży. Zawsze możesz zmienić wykonawcę ...

Zmienic wykonawce? zartujesz a kto obecnie ma wolne terminy? tylko papracze!!!

Nie żartuję tylko odpowiadam na Twojego posta. Jeśli komuś nie podoba się cena oraz sposób podejścia wykonawcy to należy go zmienić. Narzekasz na cenę i podejście i piszesz, że to nasza wina bo zgadzamy się na ich warunki. To się postaw i się nie zgadzaj inaczej nie widzę sensu pisania takich postów, chyba, że na forum ekonomicznym lub psychologicznym.

Lepiej sprawdz swoja umowe i poczekaj az skoncza twoja budowe a okaze sie jaki tez bystry jestes. Kazdemu sie wiele wydaje, a jak widze tobie zbyt wiele.

za tydzień kończą więc wiele się nie zmieni, to raz.

Po drugie rozprawki psychologiczne zostaw sobie na inne forum, to jest forum budowlane.

Po trzecie, że bystry jestem to wiem, Mama mi tak często mówi :lol:

Zmienic wykonawce? zartujesz a kto obecnie ma wolne terminy? tylko papracze!!!

Nie żartuję tylko odpowiadam na Twojego posta. Jeśli komuś nie podoba się cena oraz sposób podejścia wykonawcy to należy go zmienić. Narzekasz na cenę i podejście i piszesz, że to nasza wina bo zgadzamy się na ich warunki. To się postaw i się nie zgadzaj inaczej nie widzę sensu pisania takich postów, chyba, że na forum ekonomicznym lub psychologicznym.

Po pierwsze, jesli chcesz komus dawac rade lub odpisywac to zastanow sie czy potrafisz (patrz twoja wypowiedz odnosnie nie liniowego wzrostu ceny m2)

Po drugie ty tu nie ustalasz regul i jesli uwazasz nie ktore posty za bezsensowne to przynajmniej nie wymadrzaj sie!!!

za tydzień kończą więc wiele się nie zmieni, to raz.

Po drugie rozprawki psychologiczne zostaw sobie na inne forum, to jest forum budowlane.

Po trzecie, że bystry jestem to wiem, Mama mi tak często mówi :lol:

jesli nie potrafisz rozroznic zwyklego info od rozprawki psychologicznej to raczej twoja mama tez bystra nie jest!!!

Czy ktoś z Was zdecydował się na REKUPERATOR ???

Ja się zdecydowałem, a co tam ?

A jakoś mnie tak cena za to ustrojstwo zaskoczyła mocno - 20-30 tys. :o :roll:

Zanim zapytam Cię o cokolwiek najpierw poczytam trochę o rekuperatorach (żebyś nie musiał mnie do parteru sprowadzać :lol: :wink: i linków do odpowiedzi wklejać :lol: ), bo póki co to jestem zielona.

A swoją drogą nie myślałam, że to tyle kosztuje...

A jakoś mnie tak cena za to ustrojstwo zaskoczyła mocno - 20-30 tys. :o :roll:

Podobnie jak w całej budowlance, firmy od reku i instalacji poświrowały również :roll:

Zanim zapytam Cię o cokolwiek najpierw poczytam trochę o rekuperatorach (żebyś nie musiał mnie do parteru sprowadzać :lol: :wink: i linków do odpowiedzi wklejać :lol: ), bo póki co to jestem zielona.

jaloska, no co Ty :o Przecież ja pomagam jak mogę :D

Dawaj pytania, to spróbuję odpowiedzieć (o ile będę wiedział ...) albo dam gotowe linki :wink: