Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

jaloska, no co Ty :o Przecież ja pomagam jak mogę :D

jasne

Dawaj pytania, to spróbuję odpowiedzieć (o ile będę wiedział ...) albo dam gotowe linki :wink:

Poczekaj, podpytam męża.

Oto i mąż sam osobiście zapyta :lol:

Czy opłaca się inwestować w tę Rehau'oską rurę. Ona ma ponoć jakieś ekstra właściwości przeciwbakteryjne, jest szczelniejsza i lepiej przewodzi ciepło. Ale na ile to jest faktyczna korzyść, a na ile pic na wodę?

Na razie byłem w rekuperatorach.pl, bo tylko tę firmę łatwo zlokalizowałem. Czy są jeszcze jakieś profesjonalne firmy, które możnaby zapytać o cenę?

Na co zwracać uwagę przy wyborze reku - % sprawności, czy pobór prądu, a może poziom hałasu, czy też poziom automatyki? Co jest najważniejsze?

No i podstawowe pytanie - na ile może być taniej?

Przed wyceną chyba tyle pytań?

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oto i mąż sam osobiście zapyta :lol:

Witam męża :wink:

1. Czy opłaca się inwestować w tę Rehau'oską rurę. Ona ma ponoć jakieś ekstra właściwości przeciwbakteryjne, jest szczelniejsza i lepiej przewodzi ciepło. Ale na ile to jest faktyczna korzyść, a na ile pic na wodę?

2. Na razie byłem w rekuperatorach.pl, bo tylko tę firmę łatwo zlokalizowałem. Czy są jeszcze jakieś profesjonalne firmy, które możnaby zapytać o cenę?

3. Na co zwracać uwagę przy wyborze reku - % sprawności, czy pobór prądu, a może poziom hałasu, czy też poziom automatyki? Co jest najważniejsze?

4. No i podstawowe pytanie - na ile może być taniej?

5. Przed wyceną chyba tyle pytań?

Pozwoliłem sobie ponumerować, żeby było łatwiej odpowiadać :)

ad.1. Wg mnie nie ale to tylko moje zdanie. Ze szczelnością to pic na wodę, nie widziałem rur pcv które raz dobrze ułożone ciekły

ad.2. Zadzwońcie do Bartosza, oni mają w pobliżu ekipy sprzedająco-montujące, w razie "w" skombinuję namiar na jedną

ad.3. Generalnie na wszystko, moje podejście takie : jak najmniej bajerów, nie potrzebuję 98% sprawności itp. ma być tanio w utrzymaniu i cicho, w związku z czym robię sam 8)

ad.4. wszystko zależy od tego ile samemu się zrobi i na ile full bajer kupisz, wg mnie spokojnie poniżej 15k pln (bez gwc) powinno się zejść nawet kupując wszystko gotowe + projekt i najwyżej montując samemu

ad.5. kto wie :lol:

Witam

Sytuacja powoli robi się krytyczna, jakieś fatum prześladuje nasz dach.

Kolejny cieśla naobiecywał nam złote góry, przykręcił dwie murłaty we wtorek i zniknął z budowy, telefonów nie odbiera, także obcych.

20 lipca mamy zamówiony montaż drzwi i okien, 23 mają wejść tynkarze, elektryk pracuje, a dachu nie ma. Do 20 lipca dach powinien być przynajmniej ofoliowany.

W związku z tym zwracam się z uprzejmą prośbą do forumowiczów o informacje o namiary cieśli, który a/ jest normalny b/ może wcisnąć dodatkową robotę.

Jeśli ktoś, jakimś cudem, mógłby nam pomóc byłbym zobowiązany.

witam gdzie budujesz? mogę porozmawiać z moją super brygadą zawsze mają jakieś sensowne wyjście

Witam

Kolejny cieśla naobiecywał nam złote góry, przykręcił dwie murłaty we wtorek i zniknął z budowy, telefonów nie odbiera, także obcych.

20 lipca mamy zamówiony montaż drzwi i okien, 23 mają wejść tynkarze, elektryk pracuje, a dachu nie ma. Do 20 lipca dach powinien być przynajmniej ofoliowany.

W związku z tym zwracam się z uprzejmą prośbą do forumowiczów o informacje o namiary cieśli, który a/ jest normalny b/ może wcisnąć dodatkową robotę.

witam gdzie budujesz? mogę porozmawiać z moją super brygadą zawsze mają jakieś sensowne wyjście

Dzieki za dobre chęci. Poszło na priv.

Witam

Nie wiem, czy ma wolne terminy, ale koleś skromny, uczciwy i terminowy.

Sławek 606 454 118

Witam

Nie wiem, czy ma wolne terminy, ale koleś skromny, uczciwy i terminowy.

Sławek 606 454 118

Nie da rady, już teraz ma chłopaków rozdzielonych na trzy budowy :(

dzięki za informacje

Ty również? Jakiego producenta masz "kera"?

Od Muchy....z Rokietnicy...pustaki OK choc maja kiepski transport i sa co do stropu niesłowni...to tak na goraco uwagi...

O dzięki, już dochodzimy z tymi pustakami Muchy do poziomu stropu; nie grzeszą przesadną równością, a z transportem akurat nie było problemu.

Witam

Chciałbym w przyszłości zrobić samodzielnie kilka ścianek i zabudów z polkami z plyt kartonowo gipsowych.

Niby wydaje mi się, że wiem jak się to robi, ale jednak mam kilka wątpliwości.

W związku z tym, czy ktos ma moze jakies schematy, rysunki czy adresy stron internetowych, gdzie jest napisane jak sie robi cos takiego.

Będę wdzięczny

Pozdrawiam

Witam

Chciałbym w przyszłości zrobić samodzielnie kilka ścianek i zabudów z polkami z plyt kartonowo gipsowych.

W związku z tym, czy ktos ma moze jakies schematy, rysunki czy adresy stron internetowych, gdzie jest napisane jak sie robi cos takiego.

Znalazłem to w niecałą minutkę ...

http://www.rigips.pl/strony/biblioteka/03_etapy_zabudowy/02_sciany_dzialowe/

http://www.knauf.pl/cms_media/abk/ABK_Montaz_sciany_dzialowej.pdf

Mam zbędną kozę do ogrzewania domu, jeśli ktoś planuje prace wewnętrzne jesienią/zimą to szczerze polecam. Oprócz tego drzwi o szer. 110cm wraz z ościeżnicą oraz drzwi 80 wraz z ościeznicą ( ta wymaga jednak wyprostowania). Jak najbardziej nadają się do zabezpieczenia domu w trakcie budowy.

Witam

Znalazłem to w niecałą minutkę ...

http://www.rigips.pl/strony/biblioteka/03_etapy_zabudowy/02_sciany_dzialowe/

http://www.knauf.pl/cms_media/abk/ABK_Montaz_sciany_dzialowej.pdf

Akurat te adresy wpadły w moje ręce wcześniej :wink:

Na nich opieram swoją dotychczasową wiedzę teoretyczną i wyobrażenie o stawianiu ścianek.

Jednak nie ma tam mowy o fikuśnych ściankach z półeczkami i zakamarkami, a o takie właśnie mi chodzi. Różnica jest niewielka, ale sposób skutecznego i trwałego łączenia poprzecznych belek, tworzących półki jest dla mnie małą niewiadomą :)

Do wszystkich budujących myślących o oszczędnościach, jeśli chodzi o ścianki działowe, to kolega polecił mi niedawno system Ortha http://www.vg-orth.pl/index.php?cat=338

Płyty gipsowe na pióro/wpust, 3 sztuki na m2, nie trzeba tynkować, można wieszać szafki. Wychodzi sporo taniej niż murowane i g-k wypełnione wełną. Idealne na ścianki, które nie dzielą np. dwóch sypialni. Planuję sam z kolegą się pobawić w klejenie.