Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

A ja jeszcze raz zapytam o kogoś od ocieplenia i płyt GK

zapytam moich macherów bo ich robota jak narazie zapowiada się dobrze :lol: robią dokładnie i starannie (jak widzę ich robotę to się cieszę że nie robimy tego etapu sami)

zrobili już "ruszty" do płtyt GK i wygląda ok :wink:

dodam że są od mojego generalnego wykonawcy więc muszę poprosić o namiary.

pozdrawiam

atka

ps. jutro wkleję fotki :roll:

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam takiego który świetnie kładzie płyty KG ale niestety nie pracuje z wełną bo ma gigantyczne uczulenie :cry:

na samą płytę to na pewno godny polecenia.

Kurcze, szkoda.... :(

Ja mam kogos naprawde dobrego. Wlasnie konczy szpachlowac. Ile masz metrow i na kiedy potrzebujesz? No i gdize jest budowa? bo chlopak jest z Mosiny.

wincek - no to będziemy sąsiadami! :) (mro-wi-no, mro-wi-no! :wink:)

nie wiem tylko o rzut jakim beretem (z jak długą antenką :lol: ), bo coś nie mogę się odnaleźć na tej mapie... to znaczy nie się... ani mnię... (przybliżenie za małe... :wink: ), tylko jakiegoś punktu orientacyjnego... na przykłąd kościoła...

gdzie jest? :roll:

hehe - antenka byle jaka. wazne, zeby moher byl! :D

moja ulica ma juz nazwe, choc narazie to jezdza po niej tylko koparki (nie liczac koni z sasiedniego gospodarstwa agroturystycznego) : Szafirkowa.

Trasa na Rostworowo/Zydowo, za torami jest osiedle Zielony Lasek.

czyli dokladnie z drugiej strony aglomeracji, hehe

polecam dokladna mape: http://rokietnica.pl/d/rokietnica.pdf

plusy sa takie, ze mamy praktycznie wszystkie media (gaz niebawem) i spokojna okolice. ale za te drogi trzeba bedzie sie zabrac (kupą, mości panowie! i panie :) )

no. a jak dam rade, to dygne dzisiaj mapke calej grupy...

Witajcie :)

Niniejszym zglaszam swoj akces do tej jakze "budujacej" grupy :D

Do tej pory bylem tylko czytelnikiem forum Muratora, ale przyszedl czas na bardziej aktywne uczestnictwo. Zwlaszcza, ze wyszlismy juz dobre pare metrow nad ziemie i najciekawsze przed nami :roll:

Budujemy ze znajomym blizniaka w Rokietnicy, 2 x 140m. kw.

Do stanu deweloperskiego mamy generalnego wykonawce, pozniej zacznie sie zabawa. Wedlug planu wnetrza zaczynamy robic jakos w listopadzie. Jesli tylko dociagnam nam gaz do tego czasu, bo inaczej to moze byc ciezko zima...

A! Bardzo zaluje, ze wczesniej tu nie trafilem... Ostatnia grupowa impreza w Rokietnicy byla rzut beretem (nawet bez antenki) od naszej budowy! :(

Ale nic - mam nadzieje, ze jeszcze to nadrobimy!

Bede mial niebawem kilka pytan technicznych to wrzuce tu projekty...

Tymczasem zapraszam na moja mala stronke (na "dobry poczatek") ze zdjeciami z budowy i okolicy:

http://www.rokietnica.org

Pozdrawiam wszystkich!

no witam "sasiada"

myślę ze jak byles na budowie to na pewno poczułeś zapach kiełbachy z grila ;-)

bo z okna twojego prawie widac stawek ;-)

Żeby bardziej wszystko zagmatwać, to dodam tylko, że drugi wariant również jest dopuszczalny - najpier geodeta a potem zdjęcie humusu :) Trzeba tylko paliki "odsunąć" na zewnątrz o 1,5 - 2 metry. No i mieć budynek taki, żeby osie nie biegły co metr, ale żeby między palikami było wystarczająco dużo miejsca żeby koparka wjechała ;-)

Pozdrawiam

zgadza sie

ja najpierw palikowalem a pozniej humusowalem

tylko ze dalem zapas na koparke

nawet kopalem na 3 m i paliki sie ostaly tylko pare z jednej strony troche ucierpialo bo koparka sie obsunela ;-)

wiec byla drobna poprawka ;-)

scooby polecam tobie jednak brac wykonawce od a-z !!!

a odnosnie PKO BP. nie moge nic zlego powiedziec bo jak na razie jestem :o oczywiscie pozytywnie jakoscia i szybkoscia obslugi !

mi babka liczyla po obecnych cenach dzialek na rynku a nie po takiej co qpilem

wiec nie musialem ubezpieczac wlasnego wkladu bo wystarczylo ;-)

1 transza byla blyskawicznie (ok 15 wniosek i jeszcze tego samego dnia kasa na koncie) i na rzeczoznawce tez nie mogie nic zlego powiedziec wspaniala kobitka - bardzo zyciowa ;-)

no witam "sasiada"

myślę ze jak byles na budowie to na pewno poczułeś zapach kiełbachy z grila ;-) bo z okna twojego prawie widac stawek ;-)

witam witam!

na budowie pewnie nie bylem, bo inaczej juz bym u was byl! ;)

tymczasem wrzucilem wersje testowa zapowiadanej mapki...

http://www.rokietnica.org/wlkp2007/

soooorki wielkie, ale dzisiaj starczylo wegla tylko na czesc polnocno-zachodnia :oops:

za to z pomyslem. po kliknieciu na dana osobe bedzie sie otwierac dziennik budowy lub inna stronka - wedle zyczenia! :D

prosze tylko wszystkich, ktorych na mapce zabraklo (na razie N-W Wlkp.)

lub tych do ktorych liknow nie dodalem o sygnal - bede to regularnie uzupelnial.

tyle na dzisiaj, milej nocy zycze!

HEj wincek witam cie serdecznie :)

i na poczatek pytanko, moze znasz kierbuda jakiegos? Albo nie ktos inny naisze jakis namiar bo musze sie pilnie skonsultowac , bo mój mowi mi ze zmiana dachu z 30 na 35stopni i sciana kolankowa z 0 na 25cm w zadnym wypadku nie wchodzi w gre jak nie ma tak wprojekcie :|

a buduje gospodarczo juz podjelęm decyzje....i dam rade teraz to tylko kwestia kilku koncowych papierkow. a pozniej juz wieksze pojecie i pojdzie z górki, trzeba byc optymista :D

HEj wincek witam cie serdecznie :)

i na poczatek pytanko, moze znasz kierbuda jakiegos? Albo nie ktos inny naisze jakis namiar bo musze sie pilnie skonsultowac , bo mój mowi mi ze zmiana dachu z 30 na 35stopni i sciana kolankowa z 0 na 25cm w zadnym wypadku nie wchodzi w gre jak nie ma tak wprojekcie :|

a buduje gospodarczo juz podjelęm decyzje....i dam rade teraz to tylko kwestia kilku koncowych papierkow. a pozniej juz wieksze pojecie i pojdzie z górki, trzeba byc optymista :D

scooby, do Ciebie chyba nic nie dociera :evil:

1. Wysil się i wpisz w google "istotne zmiany w projekcie" pierwszy link :

http://dom.gazeta.pl/prawo/1,65547,3395751.html, przy takim podejściu będziesz miał problem z kolorem rury pcv i też będzisz pytał na forum czy musi być szara czy nie może być sraczkowata

2. Skoro masz kierownika i on mówi, że nie można to się tego trzymaj, od tego masz właśnie jego i chylę czoło przed kolesiem, że się postawił inwestorowi (bez względu na sedno i czy ma rację czy nie, bo tutaj ważne co mówią przepisy)

3. Myślisz, że obcy kierownik budowy za darmo będzie Tobie rad udzielał ?

4. Jak nie wierzysz swojemu KB to go zmień, komuś musisz wierzyć jak się zupełnie nie znasz na budowlance (a nie znasz się nawet w promilu)

5 I na koniec, czy Ty zawsze liczysz tylko na innych a nie dążysz sam do pobrudzenia łapek i poświęcenia czasu, no cholera mnie bierze ... wszyscy mają Ci pomóc a Ty nawet 5min nie poświęcisz na czytanie ... dlaczego ma Tobie napisać coś co wiem po ponad roku czytania wszystkiego łącznie z normami i przepisami (przed rozpoczęciem budowy) skoro Tobie się nie chce ?

A ja jeszcze raz zapytam o kogoś od ocieplenia i płyt GK

zapytam moich macherów bo ich robota jak narazie zapowiada się dobrze :lol: robią dokładnie i starannie (jak widzę ich robotę to się cieszę że nie robimy tego etapu sami)

zrobili już "ruszty" do płtyt GK i wygląda ok :wink:

dodam że są od mojego generalnego wykonawcy więc muszę poprosić o namiary.

pozdrawiam

atka

No to czekam na namiary!

ps. jutro wkleję fotki :roll:

O własnie! jestem ciekaw pewnych detali.

Ja mam kogos naprawde dobrego. Wlasnie konczy szpachlowac. Ile masz metrow i na kiedy potrzebujesz? No i gdize jest budowa? bo chlopak jest z Mosiny.

Metrów sam nie wiem ile mam, bo jeszcze nie liczyłem. Dach ma 136 mkw powierchni. Od środka będzie mniej oczywiście. Ale i robota prosta jak drut, bo dach dwusapadowy bez żadnych wykuszy czy innych.

Tynki mają zacząć od 6 sierpnia. Zejdzie im z tydzień, czyli ocieplanie wełną mogliby zacząć gdziś od połowy sierpnia, a układanie płyt GK po wyschnęciu tynków, czyli ok koniec sierpnia. Popytasz i dasz znać?

Czekam na phona. Thx.

MAm pytanko co do rury doprowadzającej powietrze pod kominek. Czy robiliście takie doprowadzenie u siebie? W domu będzie normalna wentylacja grawitacyjna i czy jest sens zakładać taką rurę czy ta wentylacja wystarczy, aby w kominku się dobrze paliło ?

W sumie pytanie do "wymiany doświadczeń" ale ja mam rurę do kominka (ale nie będzie grawitacji). Jednak przy grawitacji pamiętaj, że kominek potrzebuje sporo powietrza do spalania i właśnie zimą, będzie wciągać wszelkimi szparami powietrze z zewnątrz.

MAm pytanko co do rury doprowadzającej powietrze pod kominek. Czy robiliście takie doprowadzenie u siebie? W domu będzie normalna wentylacja grawitacyjna i czy jest sens zakładać taką rurę czy ta wentylacja wystarczy, aby w kominku się dobrze paliło ?

Zakładaj zakładaj, mam w domu teraz kominek otwarty (stary przedwojenny dom gdzie ze wzgłędu na piece kaflowe w każdym pokoju komin). Nawet nie zdajesz sobie sprawy jak taki kominek potrafi zassysać powietrze. U nas zaraz reaguje czujka dopływu powietrza w piecu gazowym.

Witam serdecznie i mam pytanie.Ile płaciliscie za wykonanie schodow betonowych ( stawka za 1 stopien).Dziekuje za pomoc ,chce sie zorientowac jakie sa ceny.Mi zawołali 250 zl za robocizne za 1 stopien ! Juz sama nie wiem czy to czasem nie za duzo. Ponadto moze ktos z WAs ma do oddania ziemie na wyrównanie terenu z okolic Rokietnicy,Goleczewo .Budowa jest w Goleczewie ,wiec w gre wchodzi tylko ta okolica.Dziekuje i pozdrawiam