Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

skąd braliście więżbę dachową? Potrzebuję mniej więcej na wrzesień.parę miejsc juz obszedłem, ale w tym temacie od przybytku głowa nie boli. Bardzo będę wdzięczny za jakiekolwiek namiary.

Mąż Jaloski

JA mam więźbę z tartaku Łoża (to tam gdzie Misiak).

Hi,

wiem , że większość ma już ten etap za sobą, ale proszę o opinię nt. ceny drewna na więźbę. Mój cieśla podał mi cenę 820 PLN netto za m3. To chyba TROCHĘ dużo - napiszcie co o tym sądzicie?

T.

ja biore od nich >TU<

cena 750 netto z transportem do poznania

Poza tym ostatnio na forum była dyskusja - chyba wyłapałem wszystko:

Ja zamawaiełm tutaj za 750netto, z dowozem, bez rozładunku niestety, można bez fatury http://www.wiezba-dachowa.pl/ dostawa była w ciagu 10 dni, nie są tak obłożeni jak tartaki w wielkopolsce, myślę, że byliby nawet skłonni do negocjacji gdyby zamawiane było więcej drewna

czasem nie bierzcie drwna z Kościana! Do mnie przyjechało w piątek (po 3 miesiącach oczekiwania) i tak jak przyjechało, tak odjechało.

1 krokiew (14 x 14) złamała się przy rozładunku, kolejna zlamała się przy załadunku. :o

a może i tak lepiej, że nie na dachu.... :-?

Słuchajcie, akurat jestem leśnikiem z wykształcenia, fakt że nie pracuję w zawodzie.

tak z innej beczki: piszę w imieniu męża, który aktualnie "walczy" na budowie.

on też jest leśnikiem :roll: pracuje jakby w zawodzie, bo na uczelni. co do jakości drewna, to ma takie samo zdanie jak ty.

nasza więźba czeka w tartaku w Pecnej już kilka miesięcy leży sobie i się sezonuje :o

To z forum, większość niestety bez nr tel. Trzeba doszukać.

Przybecki z Lubonia

Tartak Gadkach

Witar Gądki k/Poznania tel. 0-61 817 12 36

Tina Gniezno

Wox Vitar Rawicz

http://www.drewno.rokietnica.pl

tartak Zębowo

tartak Komorniki

tartak Jan

tartak Jawor ul. Lutycka

tartaki mazurskie ul. Starołęcka 31

Tartak w gądkach(prywatny)są dwa.650 netto.

jak jedziesz do PN to przed wiaduktem w prawo i jeszcze raz w prawo ok 100 m i w lewo i po prawej stronie.Tartak ELDREW tel-061/8171402

Tartak Hurt-drew

jasin,ul. wrzesińska 124

swarzedz

kom 602 748 277

820 netto

Więżba za 700 zł netto /m3 tel 601 577 304 . Cena bez transportu Tartak - Szczepankowo

http://www.tartak.pl/kontakt.php

Mazurskie Składy Drewna na Sarołęce biorą za więźbę 750 - impregnowana, docięta, nie doliczają za bele i krokwie poyżej 6mb jeżeli jest ich nie dużo i z dowozem na plac budowy i dźwigiem pod sam budynek.

HEj wincek witam cie serdecznie :)

i na poczatek pytanko, moze znasz kierbuda jakiegos? Albo nie ktos inny naisze jakis namiar bo musze sie pilnie skonsultowac , bo mój mowi mi ze zmiana dachu z 30 na 35stopni i sciana kolankowa z 0 na 25cm w zadnym wypadku nie wchodzi w gre jak nie ma tak wprojekcie :|

a buduje gospodarczo juz podjelęm decyzje....i dam rade teraz to tylko kwestia kilku koncowych papierkow. a pozniej juz wieksze pojecie i pojdzie z górki, trzeba byc optymista :D

scooby, do Ciebie chyba nic nie dociera :evil:

1. Wysil się i wpisz w google "istotne zmiany w projekcie" pierwszy link :

http://dom.gazeta.pl/prawo/1,65547,3395751.html, przy takim podejściu będziesz miał problem z kolorem rury pcv i też będzisz pytał na forum czy musi być szara czy nie może być sraczkowata

2. Skoro masz kierownika i on mówi, że nie można to się tego trzymaj, od tego masz właśnie jego i chylę czoło przed kolesiem, że się postawił inwestorowi (bez względu na sedno i czy ma rację czy nie, bo tutaj ważne co mówią przepisy)

3. Myślisz, że obcy kierownik budowy za darmo będzie Tobie rad udzielał ?

4. Jak nie wierzysz swojemu KB to go zmień, komuś musisz wierzyć jak się zupełnie nie znasz na budowlance (a nie znasz się nawet w promilu)

5 I na koniec, czy Ty zawsze liczysz tylko na innych a nie dążysz sam do pobrudzenia łapek i poświęcenia czasu, no cholera mnie bierze ... wszyscy mają Ci pomóc a Ty nawet 5min nie poświęcisz na czytanie ... dlaczego ma Tobie napisać coś co wiem po ponad roku czytania wszystkiego łącznie z normami i przepisami (przed rozpoczęciem budowy) skoro Tobie się nie chce ?

po pierwsze budowlanka to nie tylko formalnosci a z tym mam tak jak i inni najwiecej problemów obecniei nie pisz ze nie znam sie nawet ani troche na niej.

a w odpowiedzi na 5 pkt. to chociazby chodzi o zycliwosc. Forum jest po to by sobie pomagac a skoro jestes "nerowym" uzytkownikiem (byc moze zły dzien w pracy") to zachowaj to dla siebie a nie piszesz ze nie pomozesz bo tobie nikt nie pomogl i rok musiales czytac po to zeby dowiedziec sie tego co ja w 5min bo poprostu zapytalem sie.

Dzieki za namiary na kierbuda aleon ma przez caly czas tel wylonczony:| moge jeszcze dokogos innego? Zalezy mi na godnym polecenia co zmieni dach z 30 na 35st. (czytajac doszedlem do tego ze prawnie o 5 stopni mozna nachylenie dachu zmienc).

HEj wincek witam cie serdecznie :)

i na poczatek pytanko, moze znasz kierbuda jakiegos? Albo nie ktos inny naisze jakis namiar bo musze sie pilnie skonsultowac , bo mój mowi mi ze zmiana dachu z 30 na 35stopni i sciana kolankowa z 0 na 25cm w zadnym wypadku nie wchodzi w gre jak nie ma tak wprojekcie :|

a buduje gospodarczo juz podjelęm decyzje....i dam rade teraz to tylko kwestia kilku koncowych papierkow. a pozniej juz wieksze pojecie i pojdzie z górki, trzeba byc optymista :D

Taka zmiana w projekcie nie może być chyba zatwierdzona jedynie przez kierownika budowy. Tylko się tak wydaje, że to żaden problem, ale każda zmiana na tym poziomie istotności pociąga za sobą konieczność dokonywania kolejnych zmian. Na przykład może się nie zgrywać położenie komina z nowymi elementami więźby dachowej, czy też konieczne może być dostawianie jakichś dodatkowych filarków, czy wzmocnień. Takie zmiany to raczej robota dla architekta a nie kierbuda. Tak mi się przynajmniej wydaje.

No i jest jeszcze nadzór budowlany.

Mąż jaloski

Jeżeli dysponujecie namiarami na kopaczy studni to BARDZO PROSZĘ. Pamiętam, że te namiary pojawiały się już kiedyś na forum , ale nie mam siły przeszukać tych 68 stron wstecz. Ile wogóle kosztuje kopanie 1 metra ? T.

Tomcus zatem jeszcze raz :) Pan Franek z Golęczewa 503 969 100 - polecam, złoty człowiek, i różdżką namierzy (w promocji - za fri) - w latach zaawanasowany, w namierzaniu wody bezbłędny - a na dodatek jeszcze dorzuci parę fajnych historii z Dawnych Czasów :wink:

1.0 dla CHF to dzisiaj baaardzo fajna marza.

Tomcus, zależy od wielkości kredytu, ale kiedy mowa o równowartości kilkuset tysięcy pelenów to żadna rewelacja. I jeszcze jedno - naprawdę można ostro ponegocjować strasząc jeden bank drugim. I zejść znacznie poniżej marży "w promocji". I jeszcze jedno - w DB nie trzeba przedstawiać żadnych faktur :wink: A, i nie ma żadnych dodatkowych ubezpieczeń. Ups, dosyć tego, jeszcze ktoś pomyśli żem pracownik tego banku :roll:

A tak, żeby się przedstawić to jesteśmy z okolic Kościana i Leszna. Zaczęliśmy wiosną tego roku. Może jest ktoś z tych samych stron? :wink:

Witamy bliskich sasiadow

My budujemy sie w poblizu Pecnej mamy jakies nascie km do Kosciana a poza tym to jestem rodowita Leszczynianka...z Poznania (obecnie) :D :D :D

I podobnie zastartowalismy wiosna tego roku ale juz ze stanem surowym

Gdzie dokladniej sie budujecie ?

Czy ktoś zamawiał ostatnio dach w WASZymDachu? Buduję się w Komornikach i do tej firmy jest mi najbliżej...

Czytałem o kłopotach jednej z forumowiczek z tą firmą, ale reszta była chyba zadowolona.

Może polecicie mi jakąś inną firmę do porównania?

A ściany rosną...

zamowilismy dach w tej firmie w najblizszy piatek ma byc przywieziony i rozpakowany u nas-

na tym etapie nie mamy uwag zobaczymy po sprawdzeniu wszystkiego na miejscu

Witaj domhub,

my budujemy w Śmiglu (tu też pracujemy), to w przeciwnym kierunku od Kościan niż Pecna, ale rzeczywiście niedaleko. A w Lesznie teraz mieszkamy, chociaż dopiero od roku. Tak naprawdę to Wielkopolanie z nas napływowi, ale bardzo nam się tu podoba i myślę, że po 11 przeprowadzkach tu właśnie osiądziemy na stałe. :D

Uwaga na firmę EURO-DOM, 61-615 Poznań, ul. Słubicka 16. Jest przedstawicielstwem firmy o tej samej nazwie z Warszawy. Zrobili mi za niskie o 20cm drzwi tarasowe. Nie uznają reklamacji, odkładają telefony, próbują zastraszyć i zrzucić winą na mnie. Złożyli propozycję zabicia powstałego otworu dechami. Centrala z Warszawy odpowiada arogancko, szef rzuca słuchawką albo nie odbiera telefonów.

Ja znowu o tej mojej nieszczęsnej studni. Obdzwoniłem studniarzy - DZIĘKI ZA NAMIARY - i mam raczej kiepskie perspektywy. Po pierwsze w grę wchodzi tylko studnia kopana bo warstwa gliny może mieć nawet do 100 m więc wiercenie nie ma sensu. W przypadku studni kopanej po pierwsze studniarze mają bardzo odległe terminy ( ja potrzebuję wodę na budowę , a budowa rusza za miesiąc), po drugie po wykopaniu takiej 5 metrowej studni będę miał 20 ton gilny na działce z którą nie bardzo wiem co mam zrobić , no i po trzecie ciągle chodzi mi po głowie perspektywa tego , że ktoś może wpaść do tej studni ...

Zastanawiam się jednak nad wykorzystaniiem tego nieudanego odwiertu. Mam dziurę o średnicy 20 cm i głębokości 5 m. Lustro wody na poziomie 2-5 -3 m. No i zastanawiam się czy nie mogłbym w tą dziurę wsadzić jakiejś rury zakończonej filtrem, u góry zainstalowałbym abisynkę i może trochę wody bym mógł z tego wyciągać. Wszystko łądnie pięknie tylko kompletnie nie wiem jak się za to zabrać. Jaka to powinna być rura, gdzie kupić ten filtr i siatkę miedzianą. Do tej abisynki muszę podłączyć jakąś węższą rurę i końcówkę jej zanurzyć w wodzie w tej grubej rurze? Czy mogę gdzieś na necie znaleźć opis jak zrobić tą rurę z filtrem i jak podłączyć abisynkę?

P.S.

Dlaczego moje posty są zawsze takie długie ? :wink:

Ja znowu o tej mojej nieszczęsnej studni. Obdzwoniłem studniarzy - DZIĘKI ZA NAMIARY - i mam raczej kiepskie perspektywy. Po pierwsze w grę wchodzi tylko studnia kopana bo warstwa gliny może mieć nawet do 100 m więc wiercenie nie ma sensu. W przypadku studni kopanej po pierwsze studniarze mają bardzo odległe terminy ( ja potrzebuję wodę na budowę , a budowa rusza za miesiąc), po drugie po wykopaniu takiej 5 metrowej studni będę miał 20 ton gilny na działce z którą nie bardzo wiem co mam zrobić , no i po trzecie ciągle chodzi mi po głowie perspektywa tego , że ktoś może wpaść do tej studni ...

Zastanawiam się jednak nad wykorzystaniiem tego nieudanego odwiertu. Mam dziurę o średnicy 20 cm i głębokości 5 m. Lustro wody na poziomie 2-5 -3 m.

my mieliśmy podobną sytuację i rozwiązaliśmy to kopiąc catepillarem w dzień zebrania humusu studnię na 3,5m (podobno mogą wykopać do 4,5 -czyli w sumie 10 kręgów) - łącznie z osadzeniem kręgów to jakieś 2h pracy + kręgi

zajrzyj do mojego dziennika :)

teraz budowlańcy jak potrzebują wodę to wieszają pompę ogrodową i woda jest w dowolnych ilościach :) - w rozwiązaniu z wykorzystaniem Twojego odwiertu mogłaby być mała wydajność...

a co do wpadania to żeby spać spokojnie to kup razem z kręgami pokrywę betonową - przez przypadek nikt nie wpadnie ;) żeby było łatwiej przesuwać to są wersje dzielone...

Faktycznie okolica jest urocza :D Dlaczegu uważasz, że nas pogoną? :wink:

:lol:

Nie chce dostac cierpkiego "kuksanca" od innych Forumowiczow ze na sentymentalne wzdychanie do Wielkopolski poludniowej tu nie ma miejsca- poniekad zgadzam sie ze Wielkopolska bla bla bla bylaby lepsza na takie rzeczy ale zobaczylam Twoje wywolanie i ucieszylam sie ze ktos z innej niz "rokietnicka" okolicy sie odezwal- zawsze jakies informacje od najblizej budujacych mozna uzyskac.

A propos korzystaliscie juz z jakiegos tartaku?

Tartak w Pecnej pod nosem ale kto wie moze sa jakies lepsze kolo Smigla?

A propos korzystaliscie juz z jakiegos tartaku?

Tartak w Pecnej pod nosem ale kto wie moze sa jakies lepsze kolo Smigla?

Takie rzeczy załatwia nasz majster, który jest z Kiełczewa k. Kościana. Wiem, że tam zamówił drewno na dach. Miało być już teraz, ale mamy mały poślizg i będzie pewnie pod koniec sierpnia. W garażu więźba też jest z tego samego miejsca i jest ok. Ale jeżeli ty masz tartak tak blisko, to pewnie nie będziesz zainteresowana. My już mamy wpłaconą zaliczkę, zatem nie możemy się wycofać. Na jakim etapie jest wasza budowa?

do Czandra

Takie rzeczy załatwia nasz majster, który jest z Kiełczewa k. Kościana. Wiem, że tam zamówił drewno na dach. Miało być już teraz, ale mamy mały poślizg i będzie pewnie pod koniec sierpnia. W garażu więźba też jest z tego samego miejsca i jest ok. Ale jeżeli ty masz tartak tak blisko, to pewnie nie będziesz zainteresowana. My już mamy wpłaconą zaliczkę, zatem nie możemy się wycofać. Na jakim etapie jest wasza budowa?

wystartowalismy od stanu surowego otwartego z dachem pokrytym papa,

musielismy zabrac sie od zmian projektu wewnatrz budynku -dosyc powaznych- ale sie udalo, mamy odkute i zamurowane w miejscach gdzie byly zmiany, wylany podbeton, wyprowadzone rury kan, zalozona oczyszczlanie - teraz stawiamy scianki dzialowe, za chwile kryjemy dach dachowka i wprawimy okna -juz zamowione- ot tyle, a jak u Was ?