Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

btw - dzisiaj zostałam specem od agregatów (nie ma to jak zalana świeca....) :lol: jakby ktoś potrzebował polecam swoje usługi 8)

jak długo załatwialiście prąd na działkę? w sumie woda jest - może jakąś elektrownie wodna postawię? :lol:

Cały stan surowy bez dachu zrobiłem na agregacie i jak zaczną sięproblemy ze sprzętem to masakra, jeżdzenie wte i we wte ...

No i koszty budowy na agregacie są spore.

A czekałem 14 miesięcy :lol:

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

na agregacie to zależy jakim i na jak długo (zasada= im dłużej tym taniej)

my "jedziemy" na 3fazowym (do betoniarki), pięć dni, 90 zł za dobę, 500 zł kaucja (po 5 dobach schodzą do 75 zł za dobę)

zajrzyj na http://www.ramirent.pl

ale np. w Kostrzynie za taki sam sprzęt chcieli 140 zł za dobę - więc raczej spora różnica..... wiem, że tez im dłużej tym taniej

zależy co chcesz robić (czyli jaki agregat), no i na jak długo

my nie czekamy na prąd, chcemy przykryć w tym roku, więc moglibyśmy sie przypadkiem nie doczekać :lol:

Marzinie i Misiaku pytacie o grunt i geologa w obrębie Rokietnicy. Zam dobrze te tereny i mogę powiedzeć że jest tam jak wszędzie -mozaika. Sš torfy ale raczej płytkie tak więc jeœli się na nie natrafi trzeba się przez nie przekopać. Głębiej zalega najczęœciej glina. Zasadniczo jest taki układ Humus, glina (a raczej piasek gliniasty) i pod tym paisek. Czasami trafia się od razu piasek. Rada pokopać dziury i zobaczyć co jest.

Oj to zalezy gdzie :Wciornastku..... Zmysłowo przeważnie piaski,centrum Rokietnicy glińska i to ciężkie ale zdarzają się też miejscami piaski

,osiedle przy drodze na Sobotę gliny piaszczyste.Torfy występują tylko na "szlaku" starych wytopnień polodowcowych,głównie na początku rokietnicy od strony kiekrza/starzyny/ i drodze w kierunku torów PKP

Na osiedlu Parkowym z kolei pod humusem są ciemnozabarwione piaski mylone często z torfami,co przy niezbyt zorientowanych kierownikach budowy kazało inwestorom troszku dopłacić do wymiany gruntów... :) a niepotrzebnie bo to zwykłe ciemne i ciemnoszare piaski o naprawde minimalnej zawartości OM ....

Cały stan surowy bez dachu zrobiłem na agregacie i jak zaczną się problemy ze sprzętem to masakra, jeżdzenie wte i we wte ...

skąd brałeś agregat? kasowali Cię coś za "naprawy"?

Agregat brałem z 2 miejsc w zależności gdzie mnie zastała awaria aktualnego :wink:

Za naprawy oczywiście kasowali, na szczęscie podstawowy agregat miałem za free więc w sumie naprawy i wypożyczenia kosztowały z 1000 pln na tym etapie.

Aha nie radzę kupować "made in china" w marketach, moc podawana na tabliczkach musi być podzielona przez 2 lub 3 ... też przerobiłem :-?

Marzinie i Misiaku pytacie o grunt i geologa w obrębie Rokietnicy. Zam dobrze te tereny i mogę powiedzeć że jest tam jak wszędzie -mozaika. Sš torfy ale raczej płytkie tak więc jeœli się na nie natrafi trzeba się przez nie przekopać. Głębiej zalega najczęœciej glina. Zasadniczo jest taki układ Humus, glina (a raczej piasek gliniasty) i pod tym paisek. Czasami trafia się od razu piasek. Rada pokopać dziury i zobaczyć co jest.

Oj to zalezy gdzie :Wciornastku..... Zmysłowo przeważnie piaski,centrum Rokietnicy glińska i to ciężkie ale zdarzają się też miejscami piaski

,osiedle przy drodze na Sobotę gliny piaszczyste.Torfy występują tylko na "szlaku" starych wytopnień polodowcowych,głównie na początku rokietnicy od strony kiekrza/starzyny/ i drodze w kierunku torów PKP

Na osiedlu Parkowym z kolei pod humusem są ciemnozabarwione piaski mylone często z torfami,co przy niezbyt zorientowanych kierownikach budowy kazało inwestorom troszku dopłacić do wymiany gruntów... :) a niepotrzebnie bo to zwykłe ciemne i ciemnoszare piaski o naprawde minimalnej zawartości OM ....

Jednym słowem mozaika. A z tym ciemnym piaskiem to ciekawostka warta rozpowszechnienia.

Jednym słowem mozaika. A z tym ciemnym piaskiem to ciekawostka warta rozpowszechnienia.

No fakt,mozaika,mogłem się tak nie rozpisywać :):):):):):):)

Rozpowszechniać to może i nie ma co,bo mniej wprawne oko może nie rozróżnić tych piasków od torfów na tym osiedlu,które występują, ale tylko w rejonie końca rowu przydrożnego wzdłuż drogi "od kościoła".... :):)

Witam wszystkich bujących w okolicach poznania. Sam staję przed misją jaką jest budowa domu, i tak naprawdę biurokracja mnie rozbraja, za pomiarami geodety czekam juz 3 tydzień, a w tym roku chciałem wykopać i zalać fundamenty ale jak tak dalej pójdzie to nie wiem czy zdąże cokolwiek zrobić. Tak przy okazji mam pytanie bo opinie słyszzalem rózne czy zebrać czarną ziemie przed czy po wykopaniu i zalaniu fundamentów?? I jeszcze jedno pytanko czy wie ktoś gdzie można tanio kupić blaszak najlepiej w okolicy swarzędza. Z góry dziękuję za info i pzdr dla wszystkich

Witam wszystkich bujących w okolicach poznania. Sam staję przed misją jaką jest budowa domu, i tak naprawdę biurokracja mnie rozbraja, za pomiarami geodety czekam juz 3 tydzień, a w tym roku chciałem wykopać i zalać fundamenty ale jak tak dalej pójdzie to nie wiem czy zdąże cokolwiek zrobić. Tak przy okazji mam pytanie bo opinie słyszzalem rózne czy zebrać czarną ziemie przed czy po wykopaniu i zalaniu fundamentów?? I jeszcze jedno pytanko czy wie ktoś gdzie można tanio kupić blaszak najlepiej w okolicy swarzędza. Z góry dziękuję za info i pzdr dla wszystkich

musisz humus zciagnac za pomoca Cat-a (ok. 75zl\h - p. Czajka z Paczkowa 602 444 057, facet tez wyznacza budynek). A gdzie sie budujesz? ja w Jasinie ul. Malwowa od Cmentarnej. pozdr. fred

do humusu + nakreślenia budynku okolice Swarzędza zadzwoń też 0607675923

(ja buduję koło Biskupic i nie było problemu z umówieniem)

geodetę też umawiałam praktycznie z dnia na dzień (zajrzyj do mojego dziennika :lol: )

od decyzji o budowie 27.08 (tego roku :lol: ) mamy już prawie "zero", a chcemy w tym roku zadaszyc i jak się nie wydarzy jakiś megakataklizm to nie widzę powodu z którego miałoby się nie udać ;-)

btw - gdzie budujesz?

Buduje sie w Gowarzewie - 5 km od Swarzędza, kierownikiem budowy i osobą która załatwia mi geodetę jest pan Gronowski z paczkowa, zaliczke na geodete juz dalem wiec nie moge zmienic ale dzieki za informacje, cat-a załetwie wlasnie z Paczkowa cena podobna.PZDR

Buduje sie w Gowarzewie - 5 km od Swarzędza, kierownikiem budowy i osobą która załatwia mi geodetę jest pan Gronowski z paczkowa, zaliczke na geodete juz dalem wiec nie moge zmienic ale dzieki za informacje, cat-a załetwie wlasnie z Paczkowa cena podobna.PZDR

Tez jest u mnie kierownikiem bud. i on tez zalatwial mi usuniecie humusu oraz wyznaczenie budynku przez geodete. Czy on tez buduje Tobie?

Witam Was,

Potrzebuję PILNIE sprawdzone ekipy od ocieplenia, w zasadzie na już, bo fachowiec wystawił moją Mamę do wiatru. Materiał kupiony, styropian leży a ten chu.. napisał łaskawie SMS-a, że nie przyjdzie bo jego pracownicy pojechali za lepszym chlebem. A 2 dni temu jeszcze wszystko było umówione :roll: :roll: :roll: Chyba kupili bilety na jakie,ś last minute :evil: Szkoda gadać... Oj życzę "takim" fachowcom i Wam przy okazji :wink: , żeby przyszedł DÓŁ budowlany...

A tym czasem niestety bardzo potrzebuję namiarów na ekipy ociepleniowe i bardzo z góry dziękuję. Z budowlanym pozdrowieniem :cry:

Na chwile obecną pomaga mi w załatwieniu pozwolenia, ekipe budowlaną załatwiam z okolic jarocina nie wiem jeszcze ile bedą chcieli za wymurowanie domu, Gronowski też ma mi zrobić kosztorys ale mysle ze jego oferta będzie mniej korzystna.