Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

tak własnie sie u mnie zakończyło - z taśmą, z Nekli ;-)

i zaczęli zwozić te 300 ton piachu.... mam nadzieję że działka wystarczy żeby to wysypać :lol:

ad. kierownika - myślę, że to dobra cena

btw - ile płacicie kierownikom? jak Wam się z nimi "żyje"?

A dla czego te 300 ton piachu składujesz na działce? Podnosisz poziom czy jak? Bo jeżeli to chcesz potem wrzucać do wykopu, to lepiej od razu do niego catepilarem wwozić. Ja tak robiłam.

Mój kierownik 6000 "brutto brutto" czyli umowa zlecenie i ja jako zleceniodawca odprowadzam wszystkie składki i zaliczkę na podatek dochodowy. Wiem, że są tańsi, ale zależy kto czego oczekuje. Mój faktycznie jest na telefon.

Szukam bardzo rzetelnego wykonawcę kuchni. Stolarza z zacięciem artystycznym. Jeżeli z czystym sercem możecie kogos polecić, to bardzo proszę.

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A dla czego te 300 ton piachu składujesz na działce? Podnosisz poziom czy jak? Bo jeżeli to chcesz potem wrzucać do wykopu, to lepiej od razu do niego catepilarem wwozić. Ja tak robiłam.

nie podnoszę, mam 1,4o m do wyrównania fundamentu do poziomu drogi (obniżony teren). Docelowo cały teren będzie trzeba podnieść, ale te 300 ton to narazie TYLKO fundamenty........ (wrzuciłam dzisiaj fotki na dziennik budowy)

a na działce bo to 20 wywrotek, gość zwozi je dzisiaj i jutro, a CATa mamy zamówionego na poniedziałek (z wywrotki nie da się wsypać od razu do środka - tak ułożony teren) :-(

dla tych co mają lub będą mieli kominy systemowe

czym wykanczacie ??

ja chciałem płytką klinkierowa ale ponoc odpada nawet jak jest dobrze zrobiona :(

Mam Zapel-a. Wykańczam tynkiem w kolorze elewacji. Tak mam w projekcie i tego planuję się trzymać. Na żywo widziałam, że architekt ma rację - bo taki komin komponuje się z całym domem. Nie ma chyba nic gorszego jak mieszanie różnych materiałów wykończeniowych dla architektury domu. Jeżeli ktoś ma elementy klinkierowe, to jak najbardziej klinkierowe płytki czy podobne stosowane na elewacji są ok, ale ja nie mam nic klinkierowego i żadnej okładziny kamiennej, więc alternatywy za bardzo nie ma. No ale są osoby, które "mają to gdzieś" i robią tak "jak wszyscy" 8)

Gość hubx

czym wykanczacie ??

ja chciałem płytką klinkierowa ale ponoc odpada nawet jak jest dobrze zrobiona :(

Witaj

Ja mam komin plewy wykończony klinkierem.

Murarze zazbroili i wylali płyte poniżej linii dachu i murowali dalej z klinkieru

btw - ile płacicie kierownikom? jak Wam się z nimi "żyje"?

my placimy 3000 i tez jest na telefon, sam zreszta wpada co kilka dni na budowe, potem sam do nas dzwoni, ze sprawdzil, co i jak. Naprawde godny polecenia czlowiek.

Ja płacę za wizytę...

Nie wiem czy to dobrze, ale 200 za wizytę to nie jest dużo...

Sam kierownik chce być na budowie 2x: zobaczyć zbrojenie ław i stropu.

Pozostałe wizyty wg mojego uznania. Dla mnie to jest super rozwiązanie.

czym wykanczacie ??

Misiak, ja mam klinkierem połówkowym zrobione, bezpośrednio na kształtkach keramzytowych wyżej wymurowali z tych właśnie połówek. Wygląda ładnie no i tak samo jak drugi komin z cegły pełnowymiarowej.

http://img63.imageshack.us/img63/1323/kominft4.png

W rzeczywistości stoi prosto :lol: fotka jakaś koślawa z panoramy wyszła :roll:

Misiak, ja mam klinkierem połówkowym zrobione, bezpośrednio na kształtkach keramzytowych wyżej wymurowali z tych właśnie połówek. Wygląda ładnie no i tak samo jak drugi komin z cegły pełnowymiarowej.

http://img63.imageshack.us/img63/1323/kominft4.png

W rzeczywistości stoi prosto :lol: fotka jakaś koślawa z panoramy wyszła :roll:

No i to jest Misiak rozwiązanie dla Ciebie.

Mice, nie masz większej tej foty?

czy ktoś z Was orientuje sie ile m3 wchodzi na tonę piasku (pospółki)? mam nieodparte wrażenie że gość od piasku chce mnie oszukać :-(

mam do zasypania 150 m2 powierzchni, wysokie na 1,4 m, co daje 210 m3. Ile to piasku? Majstry mówiły że na m3 wchodzi 1,5 tony, co dawałoby potrzebę 315 ton pospółki. A Pan piaskowy stwierdził że to absolutnie nie tak i sugeruje przyjąć przelicznik "2" albo nawet "z zapasem", co dawało by grubo ponad 400 ton..........

kto ma rację?

czy ktoś z Was orientuje sie ile m3 wchodzi na tonę piasku (pospółki)? mam nieodparte wrażenie że gość od piasku chce mnie oszukać :-(

mam do zasypania 150 m2 powierzchni, wysokie na 1,4 m, co daje 210 m3. Ile to piasku? Majstry mówiły że na m3 wchodzi 1,5 tony, co dawałoby potrzebę 315 ton pospółki. A Pan piaskowy stwierdził że to absolutnie nie tak i sugeruje przyjąć przelicznik "2" albo nawet "z zapasem", co dawało by grubo ponad 400 ton..........

kto ma rację?

nikt :D liczy się ok 1,8. Ale wszystko zależy jak ubiją, ile osiądzie grunt w miejscu gdzie będziesz sypać i ile zgubią po drodze ...