Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

scooby Zamek na św. Marcinie jest z piaskowca, nie z jasnego klinkieru. Piaskowiec wymaga jednak cyklicznego oczyszczania, bo śniadzieje (dlkatego tyle rusztowań tam stało jak go oczyszczali z tej czerni...) Jest jednak bardzo praktyczne rozwiązanie i do kupienia w Leroyu - płyki imitujące kamień, w tym piaskowiec. Sprawdziły się na elewacji mojego starego domu. Fajna sprawa i godna rozważenia. A dom masz ładny - trzymaj się tego kamienia w projekcie i słupa w "kamieniu". Muriel dobrze Ci radzi.

hej!

wiecie może, gdzie tanio (rzecz jasna :D) kupię deski potrzebne do deskowania dachu?

dzięki i pozdrawiam!

Witam

Ja kupowałam w Kobylnicy niedaleko Sawrzędza 600 zł/kubik, jak znajdę namiar to prześle

pozdrawiam

Beata

dzięki, brzmi nieźle, czekam więc... :D

Więc podaje 609134034 i mała poprawka kubik kosztuje 550zł netto ale można dogadać się bez faktury. Z tego co wiem to deski mają od ręki dzisiaj jeszcze domawiałam kubik i po godzince od telefonu deski były już na działeczce.

Nadal szukam namiarów na dobrego i niedrogiego architekta od wew instalacji gazowej

pozdrawiam

Beata

Martuszek dziekuje bardzo za rade i pochwałe domku :p

piszac o zamku mialem wlasnie na mysli ten kamien w leroy. ale nie ten w ksztalcie prostokąta tylko ten o nieregularnym ksztalcie... ale metr jednego radzaju byl nawet po 90zl ale mi sie nawet ten tanszy podobał. I tez wole piaskowiec od klinkieru a twoja rada i muriel jeszcze bardziej mnie przekonaly. ewentualnie komin tez z tego?

a tak apropo to dzis u mnie kopali zbroili i zalewali lawy...ale jak juz pisałem wczesniej kierbud nie mogl przyjechac wrr.. i wydaje mi sie zepare bykow zrobili

np wykusz:

http://www.vegas.neostrada.pl/murator/16.jpg

i druga grucha miała momentami kamienisty b20.

http://www.vegas.neostrada.pl/murator/19.jpg

Kubik po 280zł i tasma 10zł za kubik. Normalnie?

Zapraszam do dziennika

. Kubik po 280zł i tasma 10zł za kubik. Normalnie?

Kurcze Scooby ten B20 z kamlotami to rzeczywiście przegięcie. No ja aż takich kamlotów nie miałam a i tak zadzwoniłam do Smirnowa i narobiłam rabanu - teraz już beton cudeńko mi przysyłają.....

a cena juz patrze - 250 netto (b20 + tasma)

Mojego kierbuda na zalewaniu też nie było, ale był przed odebrac zbrojenia.

a ja do "dora" nawet nie zadzwoniłem kur....! i kirbud tez mnie wkurzyl bo dzis wyjatkowo nie mogl podjechac, i zbrojenia nie odebrał i nawet nie widzial czym zalewaja... i zadnego podbetonu nie zrobili...no to ale mam najwazniejsza czesc domu!!! wrrr bo jak to mowia podstawa sa fundamenty...

a cena moja to 230netto a 280 to brutto.

scoob pokazałam to paru osobom i wiesz co? nikt by za to nie zapłacił......

masz nie podsypane (suchy beton), "niezezbrojone" zbrojenie - znaczy nie połączone, może pękać - cholera, mogli to chociaż drutem powiązać..., beton lipa...... btw - skąd ten beton? nadaje się na czarną listę.....

fuszerę Ci odstawili moim zdaniem :-(

ale może to tylko moje zdanie (i moich majstrów w sumie...)

masz z nimi umowę? jakaś gwarancja czy coś? ja sobie w umowach wpisałam 1) kontrole kierownika 2) płatność dopiero po akceptacji kierownika

narazie (odpukać) wszytsko gra....

ale jak masz umowę to ja bym sie biła - przynajmniej o kasę, bo skuć już przecież nie skują..... ale pilnuj ich dalej

trzymam kciuki

a sie etraz zdenerwowalem!!!! na kierownika ze nie mogl byc a cholera place, na wykonawcow i na beton. ja sie na tym nie znam ale pirwsza grucha byla ok druga taka kamienista to mowie

- dlaczego tyle kamieni .

-a bo tak zawsze jest

-w tej pierwszej tak przeciez nie było

-a bo teraz z tasmy i one tak wyskakuja...

a zbrojenie to wszedzie mam polaczone tylko w wykuszu tak slabo zrobione...bo sie spieszyli bo juz grucha byla... ale foty mam wiec jak kierownik zobaczy to pewnie im cos powie

ate kamienie to tylko w jednym narozniku tak wyszły ale jak lali to widzialem ze byly tez w innych miejscach tylko sa pod spodem.

ale wkurzylem sie etraz niezle!!!!

a beton z buku heh majster ich polecil i zamowil!!!! i własnie tez sie dziwilem dlaczego nie ma podbetonu -ponoc dobry grunt mam...

Scooby, troszkę luziku. Nie stresuj się za bardzo kupką kamieni. Ja też miałem beton z Dory i teraz, kiedy trzeba było już czasami kuć np wieniec, to stwierdziłem że od nich jest najbardziej twardy. Jak dobrze walniesz młotkiem to dosłownie w oczach pokażą się gwiazdki. A te zbrojenie przy wykuszu, też ujdzie, ważne że pręty dość dobrze na siebie zachodzą. Fakt, powinny być ze sobą powiązane.

Weź wrzuć tutaj rzut fundamentów, okolice wykuszu.

P.s. A Tobie nie buduje czasami Bartek S. ?

Poszukuję namiarów na ekipy ocieplające poddasze + położeni GK i płytkarzy... Help... - najlepiej sprawdzeni i polecani :wink:

A mi już robią :D Ale nie żebym się cieszył, że Ty masz problem.... :( Namiarów podawał nie będę, bo następne wolne terminy ma na przyszły rok, coś kole lipca :o

Ale tutaj lista samych polecanych gości od GK. Obdzwaniałem ich kiedy ja szukałem:

Erwin 788 236 385

Piotr 509 472 639

Artur 601 168 111

Roman 885 832 673

Rozrzut cenowy od 32 - 50zł/m2

Scooby, troszkę luziku. Nie stresuj się za bardzo kupką kamieni. Ja też miałem beton z Dory i teraz, kiedy trzeba było już czasami kuć np wieniec, to stwierdziłem że od nich jest najbardziej twardy. Jak dobrze walniesz młotkiem to dosłownie w oczach pokażą się gwiazdki. A te zbrojenie przy wykuszu, też ujdzie, ważne że pręty dość dobrze na siebie zachodzą. Fakt, powinny być ze sobą powiązane.

Podzielam zdanie Marcina. To nie są jakieś straszne uchybienia...

Przecież dopiero zaczynasz, to są pierwsze prace...

Jak będziesz się tak denerwował to kto będzie mieszkał w Twoim domku? :wink:

Gratuluję rozpoczęcia i pozdrawiam! :D

Witam,

czy mozecie mi powiedziec ile placiliscie za polozenie komina wystajacego poza polac dachu ? mi powiedzieli 1.5zl / za 1x cegle klinkierowa. troche mnie to zdziwilo bo bo cena kominow do dachu to 20zl m2 co daje za sztuke 0.40gr ;/

pozdrawiam

Ja nie płaciłem osobno, była kwota za kominy i tyle.

Scooby

przyłączam się do osób uspokajających :D

Dora to bardzo dobry beton - brałam od nich cały czas. Ze stropu też wymiatałam kamienie (ale zalewany mialam potężnym B25).

W sprawie podbetonu: mój kierbud powiedział, że oczywiście że lepiej, gdyby był. Ale my budowaliśmy na takim piachu, że stwierdził, że mniej szkodliwy jest brak podbetonu niż wymieszanie betonu z tym piachem (jak na plaży, mówię Ci).

W sprawie wiązania: ważne, żeby razem 'trzymało". Mój kierbud był przy zalewaniu. Zauważył jedno miejsce "nie polączone" i po prostu dołożył tam 3 pręty i stwierdził, że teraz będzie w porządku.

Nie przejmuj się, ja też w trakcie budowy kilka rzeczy musiałam odpuścić - przynajmniej tak mi się wydawało. A teraz stwierdzam, że i tak mam zbudowany dom chyba najlepiej na osiedlu (równo w pionie i w poziomie co do milimetra :wink: ).

Pozdrawiam serdecznie i gratuluję początku

Zakrzwianka