Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

Umowę podpisać, oczywiście jeżeli się z nią zgadzasz. Zlecić wykonanie projektu, a następnie podobnie jak w przypadku budowy domu, starasz się o pozwolenie na budowę sieci gazowej. Po uzyskaniu pozwolenia i jego uprawomocnieniu przystępujesz do wykonania odcinka sieci od granicy działki to Twojej chałupy włącznie z postawieniem skrzynki. Dlatego już teraz trzeba działać.

jedna poprawka (może wyglądać na mało istotną ale jednak...)

nie sieć tylko instalacja - jak podzwonić po biurach projektowych i pytać o sieć to będzie już na wstępie niedogadanie o co chodzi :)

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzialke mamy w Suchym Lesie k. Poznania. Pow. użytkowa 155,80 m/kw + 29 m garaz. Projekt Malwa po zmianach.

http://www.archipelag.pl/projekty-domow/lista/?Kind=1&List=Details&Name=malwa

Dom poszerzylismy robiac dwustanowiskowy garaz. Rozpoczecie prac planujemy na wiosne 2008r. Poszukujemy firmy z Poznania lub okolic na wykonanie stanu surowego zamknietego, ktora zajmie sie wszystkim (zakup materialow itd.). Moze ktos ma namiar na sprawdzona firme, ktora moglby polecic. [/url]

nie sieć tylko instalacja - jak podzwonić po biurach projektowych i pytać o sieć to będzie już na wstępie niedogadanie o co chodzi :)

Racja, racja. Fachowców trzeba słuchać. Instalacja a nie sieć.

Borówki - informacji jest już więcej, ale żeby podać Wam jakiś konkret, trzeba chwilę nad tym przysiąść i policzyć. Ja nie mam na to siły, baaa, nie mam siły samemu sobie piliczyć ile mam kupić styropianu.... Musicie przeorać troszkę forum.

scooby - znam projektanta instalacji gazowych. jjsod :D

Teraz ja pytam:

Znacie oprócz Atlasa, Bolixa i Weber-terranova, kreisel, baumit innych producentów tynków elewacyjnych?

Cześć !

Scooby...

Brałem beton z Dory na ławy i na strop. Beton pierwsza klasa i nigdzie nie było tego typu kamieni. Podbeton też jest ważny, żeby beton z pompy czy taśmy nie podrywał ziemi i się z nią nie mieszał.

Zbrojenie też masakra.

...a przy okazji ,nie potrzebuje ktoś keramzytu termoblok 24 - 6 palet od Muchy ?

Umowę podpisać, oczywiście jeżeli się z nią zgadzasz. Zlecić wykonanie projektu, a następnie podobnie jak w przypadku budowy domu, starasz się o pozwolenie na budowę sieci gazowej. Po uzyskaniu pozwolenia i jego uprawomocnieniu przystępujesz do wykonania odcinka sieci od granicy działki to Twojej chałupy włącznie z postawieniem skrzynki. Dlatego już teraz trzeba działać.

No właśnie, jak to jest z tym projektem instalacji gazowej, bo jesteśmy na tym samym etapie. Znalazłam projektanta i po ocenie projektu stwierdził, że nie potrzebny nam jego projekt bo takowy już jest w oryginalnym projekcie domu i jeśli jest na nim pieczątka Starostwa to jest ważny. i nie wiem czy faktycznie tak jest bo nie chciałabym się później zdziwić przy pozwoleniu na budowe że mam nie kompletne dokumenty lub przy odbiorze.

pozdrawiam

Beata

Cześć !

Scooby...

Brałem beton z Dory na ławy i na strop. Beton pierwsza klasa i nigdzie nie było tego typu kamieni. Podbeton też jest ważny, żeby beton z pompy czy taśmy nie podrywał ziemi i się z nią nie mieszał.

Zbrojenie też masakra.

...a przy okazji ,nie potrzebuje ktoś keramzytu termoblok 24 - 6 palet od Muchy ?

dzieki za info, wiem ze byki troszke zrobili ale jesli chodzi o podbeton to nie zawsze musi byc, u mnie podloze pod lawami to czysty zwir...i ponoc nie musial byc... a ludzie robia nawet tak ze bez podbetonu a jak zalewaja lawy to b20 wypycha wode z law bo taki maja grunt... wiec u mnie nie jest najgorze... i juz wiele sie nasluchalem.... a tak naprawde to budowa to nie salon pieknosci trzymac sie bedzie napewno bo mieszkam w domu bez fundamentow a sciany na kamieniach ...nic sie nie dzieje tylko elewacja pekla w jednym miejscu (laczenie starej czesci domu z dobudowaba nowa)

i przynajmniej zaoszczedzilem pare zl na podbetonie....(tylko nie piszcie ale stracisz w przyszlosci:p)

Wazne ze z usmiechem i do przodu i bez "przesadyzmu"

a ile kosztowal wasz projekt instalacji gazowej?

No właśnie, jak to jest z tym projektem instalacji gazowej, bo jesteśmy na tym samym etapie. Znalazłam projektanta i po ocenie projektu stwierdził, że nie potrzebny nam jego projekt bo takowy już jest w oryginalnym projekcie domu i jeśli jest na nim pieczątka Starostwa to jest ważny. i nie wiem czy faktycznie tak jest bo nie chciałabym się później zdziwić przy pozwoleniu na budowe że mam nie kompletne dokumenty lub przy odbiorze.

pozdrawiam

Beata

jeśli we wniosku o pozwolenie na budowę było wpisane również że oprócz domu jeszcze chcesz dostać pozwolenie na budowę instalacji gazowej to się zgadza (sprawdź na co masz pozwolenie - czy tylko na budowę domu czy jeszcze na coś...)

Nowy temacik :wink:

Elewacja

Ktoś z Was już do tego podchodził? Mam cały tydzień na kupienie styropianu, klejów, i innych dupereli, ale to problemem nie jest. Większy kłopot z tynkiem:

mineralny

akrylowy

silikatowy

Tia, właśnie się przymierzam do tego tematu :roll:

A. też nie wiem co wybrać

B. wszystko to pic na wodę, najwyżej 2-3 lata dłużej wytrzyma bez malowania czy podklejania

Ciekawe, ale ja jestem za silikonowym, barwionym w masie, a tego nie wymieniacie. Dlaczego?

Zapytałem na Wlkp, rzucę i tutaj :

Ktoś stosował może styropian Styropoz-u lub coś słyszał na + lub - o nich ? Strona biedna, na forum w zasadzie nic nie ma, w sieci też nie

Mam ofertę na ocieplenie ścian tylko nie wiem czy to dobry materiał czy nie.

Kurcze, czort ich wie, co oni za jedni. Warto może sprawdzić jak długo są na rynku. Choć przyznam się, że ja na posadzki kupiłem styropian jeszcze mniej znanego producenta, z Międzychodu. I nic nie sprawdzałem :roll:

Ja używałam Styropozu EPS-100 na posadzki - nie mam nic do zarzucenia.

Witam wszystkich

I tu pytanko, skoro pojawił się temat elewacji, czy ktoś się orientował w temacie naturalnego kamienia elewacyjnego, chodzi mi o żółty piaskowiec i granit, dosyć dużo tego potrzebuje więc cena m znaczenie. Znalazłem w Poznaniu firmę Maxi z tymi materiałami, ale wydaje mi się że taniej by było znaleźć jakiś kamieniołom i przywieść to z południa, wdzięczny będę za wskazówki.

Przy okazji, cy ktoś miał styczność z All-Pro z Obornik, Pan Witucki, pompy ciepła i inne instalacje?

Pozdrawiam

Łukasz

Dawno tu nie zaglądałam , bo już mieszkamy, ale szukamy namiarów na wykonawcę podbitki . Jezeli macie kogoś , dajcie znać.

A jeśli ktoś chce skorzystać z namiarów na dobrą ekipę do ocieplania + tynki zewnętrzne to chętnie się podzielę. młoda ekipa polecona przez forumowicza arka-geodetę, za co jeszcze raz mu dziękuję. BARDZO solidne chłopaki, terminowe, sensowne cenowe i same naj.robią też tynki wewnętrzne ,ocieplenie poddasza , ale u mnie robili ocieplenie , tynk zewn., i kilka innych drobnych wykończeniówek. jeśli chcecie zobaczyć jak robią zapraszam , okolice kicina -puszcza zielonka.

są naprawde rzetelni, gdzieś spod obornik , ale dojeżdżają wszędzie. tylko z terminami krucho, ale może ktoś sobie skorzysta.

namiary:ARTUR LIBERSKI 601 168 111

pozdrawiam budujących , byle do przodu :lol:

Asiulkaa, Pan Artur Liberski wystawił nas do wiatru niestety. Umawiałam się z nim jeszcze wiosną tego roku, a kiedy przyszedł termin rozpoczęcia prac, najpierw tygodniami nas zwodził, a później powiedział, że wcale nie zacznie :( . Mamy przez niego spore opóźnienie.

planujemy na wiosne 2008r.

Jeśli finansowo daliyście radę, proponowałbym wylanie ław, zrobienie ścian fund. i zasypanie fund. Przez zimę ładnie się Wam ubije a i wcześniej będziecie mogli ruszyć przed osobami, które startują na wiosnę od zera. I przede wszystkim macie większy zapas czasu, gdyby coś się opózniało.

Ja zaczynałem na wiosnę od zera, gdybym mógł, zrobiłbym inaczej teraz.

Nowy temacik :wink:

Elewacja

Ktoś z Was już do tego podchodził? Mam cały tydzień na kupienie styropianu, klejów, i innych dupereli, ale to problemem nie jest. Większy kłopot z tynkiem:

mineralny

akrylowy

silikatowy

Tia, właśnie się przymierzam do tego tematu :roll:

A. też nie wiem co wybrać

B. wszystko to pic na wodę, najwyżej 2-3 lata dłużej wytrzyma bez malowania czy podklejania

Ciekawe, ale ja jestem za silikonowym, barwionym w masie, a tego nie wymieniacie. Dlaczego?

Marzin tam je też wymienił niżej jako pkt d) ale ich nie zacytowałem :wink:

Ja używałam Styropozu EPS-100 na posadzki - nie mam nic do zarzucenia.

Dzięki za info :wink:

Styropozem eps 100 ja ocieplam fundamenty tak apropo.

a wlasnie jaka gruboscia macie ocieplone fundamenty bo ja 10...i moze dla jednych to za duzo ale dom bedzie ocieplony 15 wiec nie bedzie takiego duzego skoku cokołu

ale ten Styropoz to ok czy nie, bo tego już nie napisałeś :lol:

ja mam 12 na fundamentach, 15 będzie na elewacji. U Ciebie te 5cm nie robi żadnej różnicy w kwestii "skoku cokołu".

Rozpoczecie prac planujemy na wiosne 2008r. Poszukujemy firmy z Poznania lub okolic na wykonanie stanu surowego zamknietego, ktora zajmie sie wszystkim (zakup materialow itd.). Moze ktos ma namiar na sprawdzona firme, ktora moglby polecic. [/url]

No to jeśli "wszystkim" to z czystym sumieniem mogę "moich" polecić. http://www.investdom.com.pl póki co się spisują; choć oczywiście trzeba się pogodzić z tym że za to "wszystkim" w zależności od firmy dokładasz 20-30% kosztów w stos. do budowy a la "Zosia Samosia" :wink:

Rozpoczecie prac planujemy na wiosne 2008r. Poszukujemy firmy z Poznania lub okolic na wykonanie stanu surowego zamknietego, ktora zajmie sie wszystkim (zakup materialow itd.). Moze ktos ma namiar na sprawdzona firme, ktora moglby polecic. [/url]

No to jeśli "wszystkim" to z czystym sumieniem mogę "moich" polecić. http://www.investdom.com.pl póki co się spisują; choć oczywiście trzeba się pogodzić z tym że za to "wszystkim" w zależności od firmy dokładasz 20-30% kosztów w stos. do budowy a la "Zosia Samosia" :wink:

Mogę polecić "mojego" wykonawcę. Ciągnie naszą budowę od samego początku. Nie muszę się martwić o materiały, terminy. Super układ...

Janusz Ceranka 605 552 631

Może ma wolne terminy na wiosnę

pozdrawiam

atka