ROBSON68 24.09.2007 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 mam tanio krokwie na zbyciu może ktoś poszukuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vidence 24.09.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 WitamCzy ktoś budował z firmą A.Trafas z Połajewa (Wielkopolska). Nie znalazłam żadnej wzmianki ani na białej ani na czarnej liście. Podobno są specjalistami od dachów (tak się przynajmniej reklamują) ale trafiłam tylko na taki post:http://forum.muratordom.pl/latajacy-creaton-w-kropki,t97679.htmCzy ktoś ma inne (lepsze) doświadczenia z tą firmą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muriel 24.09.2007 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 A ja tam dalej wałkuję temat tynków. Bo muszę kurde. ... Ktoś z Was rozglądał się może gdzie to można dostać. W fajnych cenach oczywiście spróbuj u Chemika (http://www.chemik.com.pl) - ma wszystko i dobrze doradza, a nawet jeśli tam nie kupisz, to można "pomacać" - na Kopaninie w Poznaniu jest Centrala hurtowni *** czy ktoś z Was ma/korzysta/korzystał/zamierza korzystać z pieca retorowego na pelety? bo okazuje sie że gazu jednak u nas nie bedzie i nasz wybór padł na taki właśnie piec. szukam doświadczeń/rad/informacji odnośnie samego rodzaju tego typu ogrzewania i miejsc gdzie można za rozsądne pieniądze kupić pelety z góry dzięki z info *** ps. mamy stan zero w górę idziemy z keramzytu od muchy, ale to jeszcze kilka dni *** odnośnie alarmu - posty powyżej - my mamy obecnie Satela CA10 + czujniki "triplex", które teoretycznie nie łapią zwierząt do 20 kg, a mamy królika miniaturkę który brykając w klatce potrafi załaczyć wyjkę..... jak znajdziecie coś co faktycznie nie reaguje do 20 kg dajcie znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 24.09.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 No z garażem to serio bylo....czujke dualna mozna zamontowac nie tylko w garazu ale one sa o wiiele drozsze. I ogolnie montuje sie je w pomieszczeniach o szybkich zmianach temperatur typu garaz kotłownia...albo w jakis altankach gdzie moga byc podmuchy wiatru...Kontaktrony sa jedynym stosownym rozwiazaniem na zwierzeta ale nie na zlodzieje . i tak jak mówie czujki pet na kota nie działaja moze na psa tak bo one poprostu widza od pewnej wysokosci i nic pozatym.muriel a ni chcesz miec na ogrodku zbiornika z gazem i poprostu co jakis czas go napelniac? zbiornik moze byc nawet montowany pod pow ziemi i wydaje mi sie ze jest to o wiele wygodniejsze niz piec na palety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muriel 24.09.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 muriel a ni chcesz miec na ogrodku zbiornika z gazem i poprostu co jakis czas go napelniac? zbiornik moze byc nawet montowany pod pow ziemi i wydaje mi sie ze jest to o wiele wygodniejsze niz piec na palety... wiesz, tak planowaliśmy jeszcze tydzień temu...... ale w zeszłym tygodniu podnieśli ceny gazu o jakieś 30%, co oznacza zaje....gigantyczny wzrost cen per zbiornik i piec po prostu zaczął sie bardziej opłacać..... poza tym taka może dziwna argumentacja - ale ja sie panicznie boję gazu/ognia (wiesz, baby mają takie tam swoje różne..... ) i ten wzrost cen był ekonomicznym bodźcem do zwiekszenia mojego komfortu psychicznego bo ten piec to jest taki sprytny, że tylko mu wrzucasz te pelety i na tydzień możesz zapomnieć...... teoretycznie. Dlatego pytam czy ktoś ma bardziej praktyczne doświadczenia..... btw. jak tam Twoja ekipa i kierbud? lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 24.09.2007 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 hmm poki co ławy wysychaly przez ten tydzien a dzis mialy byc fundamenty z bloczkow robione...mialy byc.bo w niedziele popoludniu dzwoni murarz i ze nie da rady z piaskiem bo maja tylko wanny i ze nie wjada wanna do mnie na działke bo za mały wjazd i za waska ulica...powiedzialem dobra. .dzis rano o 7zamówiłem i o 8.30 byl juz piasek. koles z dabrowy powiedzial ze 4osiowym jezdzi sie gorzej niz wanna bo wanna sie lamie i mozna ladnie wjechac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyrgon 24.09.2007 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 czy ktoś z Was ma/korzysta/korzystał/zamierza korzystać z pieca retorowego na pelety? bo okazuje sie że gazu jednak u nas nie bedzie i nasz wybór padł na taki właśnie piec. szukam doświadczeń/rad/informacji odnośnie samego rodzaju tego typu ogrzewania i miejsc gdzie można za rozsądne pieniądze kupić pelety My jakiś czas temu wałkowaliśmy ten temat bo mamy ten sam problem. Jest kilka wątków na Forum o peletach, np. - http://forum.muratordom.pl/kotly-na-pellety-co-o-tym-sadzicie,t21322-300.htm?highlight=pelet Streszczając efekt naszych dłuugich rozważań - daliśmy sobie spokój bo zbyt wiele było kontrowersji. Najtrudniej było... znaleźć kogoś kto ma kocioł na pelety w domku jednorodzinnym. Co innego w gospodarstwie gdzie jest dostęp do paliwa np. owsa. Co do oszczędności na peletach -ich ceny też mogą pójść w górę (jako sprzedawca pelet pierwsze co bym zrobił po podzyżce cen gazu to podniesienie cen na pelety). No i koszt inwestycji w piec - bez porównania większy przy peletach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martuszek 24.09.2007 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 A ja tam dalej wałkuję temat tynków. Bo muszę kurde. Po przewałkowaniu problemu i przekopaniu forum wyszło że: dobra chemia budowlana to Caparol, STO, Kabe, Huma, Relius, średnia to Baumit, Terranova, Ceresit, syf to Fast, Kreisel, Atlas, Bolix Tynk kupię silikonowy, barwiony w masie, baranek. (...) Ktoś z Was rozglądał się może gdzie to można dostać. W fajnych cenach oczywiście No to się cieszę, że wybrałeś tę opcję ! Caparol jest na Szarych Szeregów (Podolany) - od siebie musisz jechać przez Sobotę do ul. Obornickiej i prosto przez Suchy Las, na zjeździe z wiaduktu w prawo - dojedziesz do Szarych Szeregów. Jest tu tez kilka domów tynkowanych Caparolem kilka lat temu i nic się nie dzieje z kolorem. Jak będziesz w Caparolu to podjedź do mnie na budowę - zapraszam (z Szarych Szeregów w Marciniaka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 24.09.2007 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 A ja tam dalej wałkuję temat tynków. Bo muszę kurde. Ktoś z Was rozglądał się może gdzie to można dostać. W fajnych cenach oczywiście Ja się rozglądam ale jakoś wszędzie w tit drogo ... A cenowo jak ta górna półka wygląda ? Ponoć faktycznie w Chemiku ceny niezłe ale przede wszystkim na Kreisel-a ztcw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 24.09.2007 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2007 A nie lepiej poprostu ubezpieczyć, ja tak zrobiłem i się niczym nie martwiłem a koszt prawie żaden. Napewno skuteczniejsze niż jakieś alarmy znajomemu pomimo alarmu wymontowali wszystkie okna i musiał kupić a tak to chociaż dostałby z ubezpieczenia. A bo alarm to jedno a ubezpieczenie to drugie i powinny być oba Alarm ma działać odstraszająco, wiadomo, że jak będa chcieli to i tak wjadą do środka i tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 25.09.2007 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 dokładnie alarm ma byc tylko wizualnym odstraszeniem. w bankach to sa allarmy ale zupelnie innej pólki. ale uwazam ze w kazdym domu powinien byc bo to przynajmniej odstraszy dzieci wlamywaczy. a taki rasowy złodziej co upatrzy sobie dom to alarm nic nie pomozea co do kotła na palety to słyszalem ze zaden projekt domu nie jest przystosowany do niego i trzeba powiekszac kotlownie bo on potrzebuje duzo miejsca i jeszcze miejce na palety....a gaz znowu w gore:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 25.09.2007 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 czy ktoś z Was ma/korzysta/korzystał/zamierza korzystać z pieca retorowego na pelety? bo okazuje sie że gazu jednak u nas nie bedzie i nasz wybór padł na taki właśnie piec. szukam doświadczeń/rad/informacji odnośnie samego rodzaju tego typu ogrzewania i miejsc gdzie można za rozsądne pieniądze kupić pelety My jakiś czas temu wałkowaliśmy ten temat bo mamy ten sam problem. Jest kilka wątków na Forum o peletach, np. - http://forum.muratordom.pl/kotly-na-pellety-co-o-tym-sadzicie,t21322-300.htm?highlight=pelet Streszczając efekt naszych dłuugich rozważań - daliśmy sobie spokój bo zbyt wiele było kontrowersji. Najtrudniej było... znaleźć kogoś kto ma kocioł na pelety w domku jednorodzinnym. Co innego w gospodarstwie gdzie jest dostęp do paliwa np. owsa. Co do oszczędności na peletach -ich ceny też mogą pójść w górę (jako sprzedawca pelet pierwsze co bym zrobił po podzyżce cen gazu to podniesienie cen na pelety). No i koszt inwestycji w piec - bez porównania większy przy peletach. Poczytaj dziennik Pyrgona. Wybraliśmy tą samą opcję z tym że u mnie zbiornik na gaz już stoi i niebawem będzie zatankowany. Do tego mam kominek z płaszczem wodnym (obniżenie kosztów grzania z przyjemnym razem). Wybrałam Gaspol gdzie nie płacisz za cały baniak tylko za aktualne zużycie gazu. Firma Gaspol ma jeszcze inne plusy jak bardzo miła szybka i dobra obsługa. Jak dotąd jestem bardzo zadowolona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBSON68 25.09.2007 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Do mnie właśnie dziś przyjeżdzają z Gaspolu zobaczymy co zaproponują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBSON68 25.09.2007 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Wciornastek mozesz powiedzieć coś o kosztach w Gaspolu (butla,instalacja i jak wygląda umowa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 25.09.2007 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 No to się cieszę, że wybrałeś tę opcję ! Caparol jest na Szarych Szeregów (Podolany) - od siebie musisz jechać przez Sobotę do ul. Obornickiej i prosto przez Suchy Las, na zjeździe z wiaduktu w prawo - dojedziesz do Szarych Szeregów. Jest tu tez kilka domów tynkowanych Caparolem kilka lat temu i nic się nie dzieje z kolorem. Jak będziesz w Caparolu to podjedź do mnie na budowę - zapraszam (z Szarych Szeregów w Marciniaka). Ja też się cieszę. Wczoraj obdzwaniałem wszystkie miejsca, gdzie można dostać interesujące mnie produkty, ale każdy pracuje od 8-16. Ja też. Więc kiszka. Muszę to załtawić telefonicznie. A na budowę i tak przyjadę. Prędzej czy później Ja się rozglądam ale jakoś wszędzie w tit drogo ... A cenowo jak ta górna półka wygląda ? Ponoć faktycznie w Chemiku ceny niezłe ale przede wszystkim na Kreisel-a ztcw. Górna półka mnie osłabiła. Właśnie dostałem pierwszą kompleksową wycenę wszystkich materiałów łącznie ze styropianem. Powierzchnia: 150 m2, koszt 11177 zł I do tego jeszcze robocizna. I nie pamiętam ile ustaliłem. Pytałem kiedyś o to na forum, i nie potrafię teraz tego odnaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 25.09.2007 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Ja się rozglądam ale jakoś wszędzie w tit drogo ... A cenowo jak ta górna półka wygląda ? Ponoć faktycznie w Chemiku ceny niezłe ale przede wszystkim na Kreisel-a ztcw. Górna półka mnie osłabiła. Właśnie dostałem pierwszą kompleksową wycenę wszystkich materiałów łącznie ze styropianem. Powierzchnia: 150 m2, koszt 11177 zł I do tego jeszcze robocizna. I nie pamiętam ile ustaliłem. Pytałem kiedyś o to na forum, i nie potrafię teraz tego odnaleźć. Ja też czekam na wycenę to wrzucę tutaj, aczkolwiek raczej będzie to klasa średnia/niższa bo i m2 mam jakby ciut więcej Najwyżej będę malował co 5 latek elewację Ceny za robociznę to min. 45pln brutto z tych z którymi rozmawiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 25.09.2007 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 u mnie własnie muruja sciany fundamentowe. a wy tu straszycie cenami elewacji :| naprawde nie wiedzialemze to takie drogie jest:| ja narazie tym sie za bardzo nie interesuje bo duzo innych spraw na glowie ale orientacyjnie mozecie podac ile kosztuje m2 niskiej/sredniej/wysokiej klasy tynku? styropian to mniej wiecej wiem. i 45robocizna za m2? ulalai moim zdaniem zy sie mieszka blisko ulicy czy nie to i tak tynk sie pobrudzi bardzo szybko jak bedzie slabej jakosci. a najszybciej czesc polnocna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 25.09.2007 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Ja też czekam na wycenę to wrzucę tutaj, aczkolwiek raczej będzie to klasa średnia/niższa bo i m2 mam jakby ciut więcej Najwyżej będę malował co 5 latek elewację Kurcze, dostałem następną wycenę. Ale szczegóły będę pisał w dzienniku. Nie wiem, czy czasami nie zmięknę. Kwoty zaczynają robić się kosmiczne. Rozmawiałem z facetem z Caparola. Z 11 tysięcy można zaoszczędzić ok 2 tys robiąc tynk mineralny i malując go farbą silikonową. Z tym, że malowanie mozliwe dopiero po 5 dniach. Ceny za robociznę to min. 45pln brutto z tych z którymi rozmawiałem. To ja wspóczuję tym, co landary wybudowali.... Skoro przy tych cenach u mnie wyjdzie ok 17 tyś Fakt, na razie porwałem się na najdroższych producentów. Ciekawe jak to cenowo będzie z Terranova. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 25.09.2007 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Wciornastek mozesz powiedzieć coś o kosztach w Gaspolu (butla,instalacja i jak wygląda umowa) Koszty to butla i piec oraz instalacja zewnętrzna i wewnętrzna - w sumie 4 tys. Działka Gaspolu to dostarczenie projektów na obie instalacje, przywiezienie butli, zrobienie instalacji powieszenie pieca i podłączenie do gazu, odbiory gazowe Moja działka - dostarczenie mapki do celów projektowych i rzutu domu, zaniesienie papierów do Starostwa, odbiór ze starostwa i zgłoszenie w Dozorze budowlanym oraz kierbud od gazu na instalacje wewnętrzną, podłczenienie do CO i komina, zrobienie fundamentu pod butlę i wykopu na rurę i uziemienie. W cenie jest po 10 m instalacji wewn i zewn, piec Vissmana Vitopend 100. Cena za dzierżawe 30,20 na miesiąc, cena gazu 7,09 za m3. Jak dotąd jestem zadowolona po pierwsze bardzo punktualni, po drugie profesjonalne wykonanie projektów (po 10 dniach pozwolenie na bud gotowe), po trzecie nie doliczyli kasy za dodatkowe metry inst. wewn. Czekam teraz na pierwsze tankowanie i uruchomienie pieca przez Wissmana. Jak chcesz znać inne szczegóły to możesz przyjechać obluknąć i zobaczyć też umowę. Zresztą pewnie też bedziesz rozmawiał z p. Budzyńskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 25.09.2007 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 robil ktos z was kanał w garazu? ja sie zastanawiam mam 24h .i czy wiecie jak to jest z podatkiem na garaż? bo slyszalem ze sie placi wiecej niz za dom.i jak to sie ma do garazu z domem, a do garazu wolnostojacego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts