majania 30.09.2007 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Kominki z płaszczem wodnym - czy już ktoś z Was przerabiał ten "problem" ? Apropos instalacji c.o. po raz kolejny miło mnie zaskoczył asortyment (szczególnie ceny) proponowany przez firmę Hydrotech. Grzejnik kanałowy np. kosztował ~1 tys. mniej niż w innych firmach i był dostępnu od ręki. Z tego co widzę to ceny komników wystawianych na allegro przez tą firme też są atrakcyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 30.09.2007 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 witam poszukuje ekipy do wykonania dachu, moi ciesle uciekli:( Dach 340 m2, lukarny - wiezba, deskowanie, papa, dachowka, okna dachowe i podbitka - robota od zaraz jezeli macie kogos sensownego prosze o namiary. pozdr Witolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 30.09.2007 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Mam okna drewniane i wstawiane były przed tynkowaniem. Wiem że powinny być po, ale nic im nie jest. A z myciem nie było problemu. Zresztą nawet za bardzo nie uwalili. witam poszukuje ekipy do wykonania dachu, moi ciesle uciekli:( Dach 340 m2, lukarny - wiezba, deskowanie, papa, dachowka, okna dachowe i podbitka - robota od zaraz jezeli macie kogos sensownego prosze o namiary. Współczuję sytuacji. Ja polecić mogę tego: Sławek Toporek 606 454 118. A czy jest teraz wolny.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 30.09.2007 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Słuchajcie, czy ktoś z was robił u siebie tynk maszynowy cementowo-wapienny. Chodzi mi oczywiście o koszty robocizny i materiały. Może macie kogoś godnego polecenia? Będę wdzięczna za wszelkie informacje. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakrzewianka 30.09.2007 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 majania z kominkiem z płaszczem wodnym to jest niestety taki problem, że de facto powstaje kotłownia w salonie. To jest po prostu ładnie obudowany piec c.o. - jest wpięty w instalajcę. Zawsze warto sobie najpierw zadać pytanie, w jakim celu chcemy inastlować kominek. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 30.09.2007 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Mice a jaką firmę wybrałeś? w sensie dostawcy ? Firma nazywa się Karen Ale nie są z Poznania tylko z Wronek. Mice a co budujesz pasywny ze dziake wybieraes pod tym kątem Tak jak napisałem, staram się 5 litrowy, a co wyjdzie to zobaczymy. Trochę nowinek wrzucam ale pasywnego z naszymi budowlańcami się nie da, nie potrafią utrzymać reżimu technologicznego. Gdybym miał rok urlopu zbudowałbym sam ale nie mam na to czasu I tak wszystko co jest związane z jakąkolwiek instalacją będę robił sam, niektóre urządzenia również ale widząc jak robią ekipy wiem, że u nas nie da się uniknąć mostków termicznych więc nie ma sensu rzucać się na dom pasywny z założenia. Policz sobie programem o któym napisałem, będziesz wiedział co i jak jest ważne. A temat jest rzeka, przed rozpoczęciem budowy rok rozpracowywałem tematy związane z budownictwem energooszczednym i urządzeniamia "wspomagającymi". Stąd ustawienie domu i działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martuszek 30.09.2007 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Mice a jaką firmę wybrałeś? w sensie dostawcy ? Firma nazywa się Karen Ale nie są z Poznania tylko z Wronek. Mice Oczywiście, że nie interesuje mnie dostawca - tylko producent.... Nawet "blondynki" poważnie traktują budowę, w tym wydatki na okna No więc? Bo bardzo tajemniczy jesteś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 30.09.2007 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 aniazpoznania dzieki za rade tez tak wlasnie chialem zrobic no prawie bo okna chce na samoym koncu a co oni ci mówia ze nie maja kontroli temperatury:| a po co to:| a tynki robi sie przed c.o.? U nas instalator chce wejść na chwilę przed tynkowaniem przygotować sobie podprowadzenia do grzejników. Instalację w podłodze dalej poprowadzi po otynkowaniu ścian. Ekipy tynkujące nie patrzą pod nogi i mogą dużo zniszczyć - nawet znajomy prowadzący firmę tynkującą maszynowo to potwierdza. Ja zamówiłam okna plastikowe, dlatego montuję przed tynkowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 30.09.2007 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Ania, a czy twój znajomy kładzie też maszynowo tynki cementowo-wapienne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 30.09.2007 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Słuchajcie, czy ktoś z was robił u siebie tynk maszynowy cementowo-wapienny. Chodzi mi oczywiście o koszty robocizny i materiały. Może macie kogoś godnego polecenia? Będę wdzięczna za wszelkie informacje. Pzdr. Czandra Zrobię tynki cementowo wapienne w garażu i kotłowni - ponoć nie chłoną tak zapachów i są dużo twardsze (mimo, że "brzydsze") Ma kosztowac ponoć 3 zł więcej niż gipsowy (surowiec jest droższy) czyli w naszym przypadku 29pln za metr kwadratowy. Nie mogę jeszcze nikogo polecić - dopiero mi zrobią więc będę mogła coś powiedzieć w listopadzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 30.09.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Ania, dzięki za szybką odpowiedź. Bardziej zależało mi na sprawdzeniu jaki to może być koszt, chociaż dobra ekipa też by się przydała. W perspektywie mam nakładanie tynku ręcznie przez moja obecną ekipę, ale po tempie ich prac doszliśmy do wniosku, iż nie jest to najlepszy pomysł. Podobno sam gipsowy tynk nie jest zbyt trwały. Cementowy wystarczy tylko wygładzić gipsem i też będzie równiutki. Ale jak rozumiem, w domu robicie gipsowy. Co o nim sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzoo 30.09.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Kominki z płaszczem wodnym - czy już ktoś z Was przerabiał ten "problem" ? Zaczynam gryźć ten temat - ponoć dużo bardziej trwałe są kominki z wkładem żeliwnym, niż stalowym. Co dalej - będziem gryźć, ale to dopiero zimą bo ogrzewanie dopiero na wiosnę będziem montować. Tzn. nie ja osobiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzoo 30.09.2007 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 A tymczasem chyba się złamaliśmy - będziemy deskować zamiast kłaść folię. Niby cena wyższa ALE - chcemy mieć nadbitkę a nie podbitkę. W tym momencie podbitki już nie trza I w związku z tym - jakie deski boazeryjne, za ile i gdzie w Poznaniu lub okolicach? Decyzja musi być szybka - więźba przybywa niebawem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 30.09.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 w sensie dostawcy ? Firma nazywa się Karen Ale nie są z Poznania tylko z Wronek. Mice Oczywiście, że nie interesuje mnie dostawca - tylko producent.... Nawet "blondynki" poważnie traktują budowę, w tym wydatki na okna No więc? Bo bardzo tajemniczy jesteś W sumie serio spytałem, ale może to przez to, że 3/4 dnia spędziłem u siebie na dachu szlifując krokwie i się nawdychałem pyłu Okna na profilu Veki Perfectline 5 komorowe i okucia Winkhaus, szyby k=1,0. Bez bajerów i rowerów. Okna składane przez firmę Sapmont. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 30.09.2007 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Czandra - zgadłaś w domu będzie gipsowy kładzony maszynowo. Maszynowy gipsowy jest ponoć trochę twardszy niż gipsowy kładzony ręcznie. Wiadomo, że cementowo wapienny potem gipsowany jest twardszy y trwalszy, ale...gipsowanie naszego domu ma trwać 2-3 tygodnie. Nie wyobrażam sobie kładzenia 2-3 tygodnie cementowo-wapiennego, a potem 3-4 tygodnie gipsowania ręcznego - no i ta kasa!!! Wiem, że wybieram niedoskonałą opcję, ale dla mnie to wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 30.09.2007 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 A tymczasem chyba się złamaliśmy - będziemy deskować zamiast kłaść folię. Niby cena wyższa ALE - chcemy mieć nadbitkę a nie podbitkę. W tym momencie podbitki już nie trza I w związku z tym - jakie deski boazeryjne, za ile i gdzie w Poznaniu lub okolicach? O boazerii było ciut wyżej, ale co ma deskowanie do nadbitki ja mam membranę i nadbitkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 30.09.2007 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 My swoje deski braliśmy z okolic Kościana - ok. 40 km od Poznania. Cena 750 netto za m3, impregnowane. Transport był po naszej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzoo 30.09.2007 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 A tymczasem chyba się złamaliśmy - będziemy deskować zamiast kłaść folię. Niby cena wyższa ALE - chcemy mieć nadbitkę a nie podbitkę. W tym momencie podbitki już nie trza I w związku z tym - jakie deski boazeryjne, za ile i gdzie w Poznaniu lub okolicach? O boazerii było ciut wyżej, ale co ma deskowanie do nadbitki ja mam membranę i nadbitkę. Nadbitka - dla mnie to deskowanie pod okapem i szczytami poza obrysem domu - widoczne z zewnątrz strugane i lakierowane. No chyba że pomyliłem nazwy. A na pozostałej części dachu - deskowanie. I na to wszystko papa. Jeśli coś niezgodnie z prawidłami - poprawcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejc 30.09.2007 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Okna na profilu Veki Perfectline 5 komorowe i okucia Winkhaus, szyby k=1,0. Bez bajerów i rowerów. Okna składane przez firmę Sapmont. A możesz uchylić rąbka tajemnicy dlaczego Sapmont? Czy wysyłałeś zapytanie ofertowe do wszystkich przedstawicieli Veki? Bo ja też szukam Veki pięciokomorowej i zauważyłem, że Oknoplast Kraków także robi na Vece. I dostałem oferty od 20191PLN (Technika Okienna Gniezno), następnie Bereźnicki, Dako, Defor i na końcu salon firmowy Oknoplastu w Poznaniu (26500PLN). Do Sapmontu też wysłałem, ale milczą (jak dzwoniłem to powiedzieli, że w przyszłym tygodniu wiec czekam). A może miał ktoś doświadczenia z w/w firmami i może polecić albo nie polecić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 30.09.2007 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Kominki z płaszczem wodnym - czy już ktoś z Was przerabiał ten "problem" ? ja przerabiałem przez chwilkę dla mnie bez sensu, oprócz przytoczonej kotłowoni w salonie i kominka 3x większego niż ja bym chciał to żeby miał sens musiałbym jednak bywać dosyć często w domu, żeby dołożyć do "pieca". Wiem, że są kominki trzymające nawet po 8h ale mimo wszystko w domu nie ma mnie 10h min i kto wtedy dołoży ? No i też jednak automatyka w kominku wymaga elektryki (wiem, można dołożyć UPS-a) a kominek z elektryką to już nie jest romantyczny No i na koniec cena, jakieś 10k minimum no sorry ale przy w miarę energooszczędnym domu szybko toto się nie zwróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts