Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

Wciornastek

ale nie wiem, po co się tak denerwujesz.

Różnica w kosztach jest, sprawa chyba raczej oczywista :wink:

20 - 30 minut to do rozgrzania kaloryferów, a gdzie ciepełko w domu?

I jeszcze a propos budmy: akurat byli tam i producenci, i handlujący kominkami z płaszczami wodnymi.

A i tak najważniejszy jest w tym momencie cel, dla którego stawia się kominek. Jeżeli ktoś chce mieć kotłownie w salonie - no przecież nikt mu nie zabroni :D

Pozdrawiam serdecznie

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No i tu jest cały problem. Jedni nazywają to kotłownią w salonie, inni uważają że salon bez kominka to kicha. Jest też trzecia opcja. Lenistwo. Ja kominka nie chiałem, bo i tak w nim palił nie będę. Palenia w piecach, kominkach ma po dziurki w nosie.

Budować przewód kominowy, kupić kominek, potem go ładnie obudowac to kilka ładnych tysiączków. Szkoda kasy, żeby go uzyć raz na ruski rok...

A i tak najważniejszy jest w tym momencie cel, dla którego stawia się kominek. Jeżeli ktoś chce mieć kotłownie w salonie - no przecież nikt mu nie zabroni :D

Ja właśnie chciałbym za wszelką cenę uniknąć tej salonowej kotłowni - więc pewnie będę palił okazjonalnie.

W takim przypadku kominek z płaszczem się po prostu nie opłaca i zdecydowałem sie na DGP, które zamierzam zrobić tanim kosztem.

Wciornastek

ale nie wiem, po co się tak denerwujesz.

Różnica w kosztach jest, sprawa chyba raczej oczywista :wink:

20 - 30 minut to do rozgrzania kaloryferów, a gdzie ciepełko w domu?

I jeszcze a propos budmy: akurat byli tam i producenci, i handlujący kominkami z płaszczami wodnymi.

Pozdrawiam serdecznie

Ależ kochanie kto tu mówi o nerwach :wink: :wink: tak jak mówiłam zależy od tego jak leży :wink: :D :D

Co do ciepełka to hmm.... muszę sama do kogoś się udać i fakt ciepłego nadmuchu od razu skontrolować - serio myślę że trochę w tym "od razu" jest przesady ale coż "każda sroka swój ogon chwali" i nie ma w tym nic złego

A co do kotłowni w salonie cóś w tym jest ale...........te romantyczne chwile z małżonkem, szampan perli się w keiliszku, skóra przed kominkem hm, hm... :oops: :oops:

Wróćmy do rzeczywistości p szczerze mój małż uwielbia palić w kominku :D

Witam.

Mam w projekcie Kanał wentylacyjno-dymowe SCHIEDEL-RONDO PLUS16+W/20+W czy ktos może z tego systemu, ale słyszałem ze te systemy sa bardzo drogie.Czy mozecie mi poleciec zastepcze za tańsze!

Z góry dzieki.

Ja mam Plewa, ale są jeszcze:

- Bolesławiec

- Leier

- Presto

- Zapel

- Icopal

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=108650&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=&sid=7236609b0c77074a504666fa957808ed

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=100830&highlight=&sid=62d447c69dcc4b3bad732995e98f2094

http://forum.muratordom.pl/komin-systemowy-czy-murowany,t8816-60.htm

No i szukać, szukać, szukać! :wink:

Widzę, że moje pytanie wywołało ciekawą dyskusję :) Nie jest moim celem osądzenie co lepsze: DPG czy aquakominek, bo wybór należy do każdego z nas z osobna. W jednym przypadku decydyjemy się na zapach palonego drewna (co może być atrakcyjne) i smugi dymu na ścianach przy wywiewnikach (a to już nie koniecznie) - w drugim to "kotłownia w salonie". Każdy niech skalkuluje co woli :) Co do obecnosci kominka w moim domu ja nie mam watpliwości - musi być!! A skoro musi być :lol: to niech pełni również funcję grzewczą skoro może... Zdecydowałam się na kominek z płaszczem wodnym głównie z tego powodu, że przy korzystaniu z pieca gazowego chciałabym mieć dodatkowe źródło ciepła. A że kominek tak czy owak był w planach to aquakominek z automatyką współdziałający z piecem gazowym wydaje mi się, w naszym przypadku, dobrym rozwiązaniem (po wypaleniu się kominka automatycznie załącza się piec gazowy). Czy ktoś z Was ma w planach podobną instalację?

Czy ktoś z Was ma może kominek Edilkamin, Ulrich albo Arysto?

Ja jestem zainteresowana kominkiem Edilkamin z płaszczem wodnym Acquatondo 26kW.

Majania, ja będę miała taką instalację - kominek wodny i piec na gaz ziemny.

Poważnie się zastanawiam nad wyborem wkładu - Edilkamin Aquatondo 34kw, Ulrich aquafire ai34 - wyglądają tak samo na zdjęciach lub Arysto - polska firma - obejrzyj na http://www.arysto.com.pl

Chcę kominek narożny więc mam te trzy do wyboru.

Nie słyszałam natomiast żadnych opinii o żadnej z tych marek - poza tym,że Edilkamin jest drogi :(

Słyszałaś coś więcej?

A że kominek tak czy owak był w planach to aquakominek z automatyką współdziałający z piecem gazowym wydaje mi się, w naszym przypadku, dobrym rozwiązaniem (po wypaleniu się kominka automatycznie załącza się piec gazowy). Czy ktoś z Was ma w planach podobną instalację?

Majania tak jak pisałam mam tego typu rozwiązanie ale z kominkiem Makrioterm 18 Kw. Zapraszam możesz zobaczyć, bo z tego co wiem w zasadzie wszytkie kominki niezależnie od marki mają podobne roziwązania techniczne.

Na Forum jest "Klub użytkowników kominków z płaszczem wodnym" - tam poszperaj bo wydaje mi się że ktoś pisał właśnie o Aquatondo.

Dla mnie aquakominek to wygoda ale ta instalacja...to mnie troszke zniecheca. A DGP wydaje sie konstrukcja mniej skomplikowana. i nie piszczcie zee DGP bedzie murzył sciany to przeciez nie jest stary piec kaflowy...

a co do tynków to nie polecam takich wypadow rozpoznawczych....

Sam jezdzilem ale to z przymusu(taka praca) i sama wizyta na budowie podczac tynkowania to brudna robota:p

Wciornastek - dzięki za pdopowiedź odnośnie klubu - też sobie poczytam :)

A odnośnie "murzenia" DGP - to nie chodzi o murzenie sadzą, tylko z tego co wiem, to wokół kratki z ciepłym powietrzem zbiera się więcej kurzu i stąd ewentualne murzenie.

Dla mnie przeciwko DGP przemawia też fakt, że nawiewane powietrze jest bardzo suche, a mam problemy z suchością skóry. Z tych samych powodów odradzałabym DGP osobom noszącym szkłą kontaktowe.

Ale nie jest moim celem wywoływanie tu dyskusji podobne do tej jaka miała ostatnio miejsce :wink:

Juz wyjasniam:

Było zasypane pospołka a wczesniej zostalą rozlozona kanaliza... I teraz w pospolce jest kopana ława(dziura) pod komin. I jest ona glebokosci 70cm a na głebokosci 30cm przechodzi przez srodek rura od kanalizy. i jak zostanie to zalane betonem i bedzie on wysychal czy nic sie z nia nie stanie?

mam nadzieje ze dobrze objasnilęm sytlacje:p

Scooby - obejrzałam Twoje zdjecia z budowy i nie zauważyłam niczego co wyglądałoby na fundament pod komin (taki jaki ja miałam).

A w góle to dziwi mnie, że masz mieć rury tak nisko w grucie :o U mnie przekuwali się przez fundament - tyle starczyło żeby był wystarczający spadek do szamba.

A wracając do Twojego pytania to beton B10 nie uszkodzi rur.

Juz wyjasniam:

Było zasypane pospołka a wczesniej zostalą rozlozona kanaliza... I teraz w pospolce jest kopana ława(dziura) pod komin. I jest ona glebokosci 70cm a na głebokosci 30cm przechodzi przez srodek rura od kanalizy. i jak zostanie to zalane betonem i bedzie on wysychal czy nic sie z nia nie stanie?

mam nadzieje ze dobrze objasnilęm sytlacje:p

Scooby - w projekcie masz rurę kanalizacyjną przechodzącą przez fundament na komin? Czy ta rura wchodzi potem w któryś kanał komina?

U mnie fundament pod komin lali razem z resztą ławy, a potem murowali bloczkami razem z resztą fundamentu - dziwi mnie że u Ciebie robią to osobno...

Ponadto u mnie fundament robili z betonu B20, a Ty pytasz o B10..