Zakrzewianka 01.10.2007 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Wciornastek ale nie wiem, po co się tak denerwujesz. Różnica w kosztach jest, sprawa chyba raczej oczywista 20 - 30 minut to do rozgrzania kaloryferów, a gdzie ciepełko w domu? I jeszcze a propos budmy: akurat byli tam i producenci, i handlujący kominkami z płaszczami wodnymi. A i tak najważniejszy jest w tym momencie cel, dla którego stawia się kominek. Jeżeli ktoś chce mieć kotłownie w salonie - no przecież nikt mu nie zabroni Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 01.10.2007 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 No i tu jest cały problem. Jedni nazywają to kotłownią w salonie, inni uważają że salon bez kominka to kicha. Jest też trzecia opcja. Lenistwo. Ja kominka nie chiałem, bo i tak w nim palił nie będę. Palenia w piecach, kominkach ma po dziurki w nosie.Budować przewód kominowy, kupić kominek, potem go ładnie obudowac to kilka ładnych tysiączków. Szkoda kasy, żeby go uzyć raz na ruski rok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 01.10.2007 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 A i tak najważniejszy jest w tym momencie cel, dla którego stawia się kominek. Jeżeli ktoś chce mieć kotłownie w salonie - no przecież nikt mu nie zabroni Ja właśnie chciałbym za wszelką cenę uniknąć tej salonowej kotłowni - więc pewnie będę palił okazjonalnie. W takim przypadku kominek z płaszczem się po prostu nie opłaca i zdecydowałem sie na DGP, które zamierzam zrobić tanim kosztem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 01.10.2007 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Wciornastek ale nie wiem, po co się tak denerwujesz. Różnica w kosztach jest, sprawa chyba raczej oczywista 20 - 30 minut to do rozgrzania kaloryferów, a gdzie ciepełko w domu? I jeszcze a propos budmy: akurat byli tam i producenci, i handlujący kominkami z płaszczami wodnymi. A i tak najważniejszy jest w tym momencie cel, dla którego stawia się kominek. Jeżeli ktoś chce mieć kotłownie w salonie - no przecież nikt mu nie zabroni Pozdrawiam serdecznie Ależ kochanie kto tu mówi o nerwach tak jak mówiłam zależy od tego jak leży Co do ciepełka to hmm.... muszę sama do kogoś się udać i fakt ciepłego nadmuchu od razu skontrolować - serio myślę że trochę w tym "od razu" jest przesady ale coż "każda sroka swój ogon chwali" i nie ma w tym nic złego A co do kotłowni w salonie cóś w tym jest ale...........te romantyczne chwile z małżonkem, szampan perli się w keiliszku, skóra przed kominkem hm, hm... Wróćmy do rzeczywistości p szczerze mój małż uwielbia palić w kominku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryz 01.10.2007 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Witam.Mam w projekcie Kanał wentylacyjno-dymowe SCHIEDEL-RONDO PLUS16+W/20+W czy ktos może z tego systemu, ale słyszałem ze te systemy sa bardzo drogie.Czy mozecie mi poleciec zastepcze za tańsze!Z góry dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 01.10.2007 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 witam nadal nie znalazlem ekipy do dachu, moi ciesle zdezerterowali:(:( PONAWIAM PROŚBE O EKIPE, JEZELI MACIE KOGOŚ KTO OD RAZU WEJDZIE NA PLAC BUDOWY TO PROSZE O INFO Witolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzin 01.10.2007 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Witam. Mam w projekcie Kanał wentylacyjno-dymowe SCHIEDEL-RONDO PLUS16+W/20+W czy ktos może z tego systemu, ale słyszałem ze te systemy sa bardzo drogie.Czy mozecie mi poleciec zastepcze za tańsze! Z góry dzieki. Ja mam Plewa, ale są jeszcze: - Bolesławiec - Leier - Presto - Zapel - Icopal http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=108650&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=&sid=7236609b0c77074a504666fa957808ed http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=100830&highlight=&sid=62d447c69dcc4b3bad732995e98f2094 http://forum.muratordom.pl/komin-systemowy-czy-murowany,t8816-60.htm No i szukać, szukać, szukać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 01.10.2007 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Wracając do tematu kominka z płaszczem. Ja mam zamiar taki niedługo nabyć Stąd moje pytanie: Czy ktoś z Was ma może kominek Edilkamin, Ulrich albo Arysto? Może słyszeliście opinie innych użytkowników..... Poproszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 01.10.2007 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Widzę, że moje pytanie wywołało ciekawą dyskusję Nie jest moim celem osądzenie co lepsze: DPG czy aquakominek, bo wybór należy do każdego z nas z osobna. W jednym przypadku decydyjemy się na zapach palonego drewna (co może być atrakcyjne) i smugi dymu na ścianach przy wywiewnikach (a to już nie koniecznie) - w drugim to "kotłownia w salonie". Każdy niech skalkuluje co woli Co do obecnosci kominka w moim domu ja nie mam watpliwości - musi być!! A skoro musi być to niech pełni również funcję grzewczą skoro może... Zdecydowałam się na kominek z płaszczem wodnym głównie z tego powodu, że przy korzystaniu z pieca gazowego chciałabym mieć dodatkowe źródło ciepła. A że kominek tak czy owak był w planach to aquakominek z automatyką współdziałający z piecem gazowym wydaje mi się, w naszym przypadku, dobrym rozwiązaniem (po wypaleniu się kominka automatycznie załącza się piec gazowy). Czy ktoś z Was ma w planach podobną instalację? Czy ktoś z Was ma może kominek Edilkamin, Ulrich albo Arysto? Ja jestem zainteresowana kominkiem Edilkamin z płaszczem wodnym Acquatondo 26kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 01.10.2007 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Majania, ja będę miała taką instalację - kominek wodny i piec na gaz ziemny. Poważnie się zastanawiam nad wyborem wkładu - Edilkamin Aquatondo 34kw, Ulrich aquafire ai34 - wyglądają tak samo na zdjęciach lub Arysto - polska firma - obejrzyj na http://www.arysto.com.pl Chcę kominek narożny więc mam te trzy do wyboru. Nie słyszałam natomiast żadnych opinii o żadnej z tych marek - poza tym,że Edilkamin jest drogi Słyszałaś coś więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 01.10.2007 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Ania, dziś rozeznaliśmy temat tynków maszynowych w naszej okolicy i jutro jedziemy obejrzeć efekty "na żywo". Na 99% decydujemy się na taki system. Dodatkowo maszynowo zrobimy posadzkę. Koszt wychodzi odpowiednio 24/m2 za tynk (z materiałem) i 13/m2 robocizna za posadzkę Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 01.10.2007 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2007 Czandra, to będziemy mogły podzielić się wrażeniami z wizjii lokalnych (też się wybieram na oglądanie tynkowania w akcji - być może też nawet jutro i z późniejszego efektu w domach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 02.10.2007 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 A że kominek tak czy owak był w planach to aquakominek z automatyką współdziałający z piecem gazowym wydaje mi się, w naszym przypadku, dobrym rozwiązaniem (po wypaleniu się kominka automatycznie załącza się piec gazowy). Czy ktoś z Was ma w planach podobną instalację? Majania tak jak pisałam mam tego typu rozwiązanie ale z kominkiem Makrioterm 18 Kw. Zapraszam możesz zobaczyć, bo z tego co wiem w zasadzie wszytkie kominki niezależnie od marki mają podobne roziwązania techniczne. Na Forum jest "Klub użytkowników kominków z płaszczem wodnym" - tam poszperaj bo wydaje mi się że ktoś pisał właśnie o Aquatondo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 02.10.2007 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Dla mnie aquakominek to wygoda ale ta instalacja...to mnie troszke zniecheca. A DGP wydaje sie konstrukcja mniej skomplikowana. i nie piszczcie zee DGP bedzie murzył sciany to przeciez nie jest stary piec kaflowy...a co do tynków to nie polecam takich wypadow rozpoznawczych....Sam jezdzilem ale to z przymusu(taka praca) i sama wizyta na budowie podczac tynkowania to brudna robota:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 02.10.2007 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Wciornastek - dzięki za pdopowiedź odnośnie klubu - też sobie poczytam A odnośnie "murzenia" DGP - to nie chodzi o murzenie sadzą, tylko z tego co wiem, to wokół kratki z ciepłym powietrzem zbiera się więcej kurzu i stąd ewentualne murzenie. Dla mnie przeciwko DGP przemawia też fakt, że nawiewane powietrze jest bardzo suche, a mam problemy z suchością skóry. Z tych samych powodów odradzałabym DGP osobom noszącym szkłą kontaktowe. Ale nie jest moim celem wywoływanie tu dyskusji podobne do tej jaka miała ostatnio miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 02.10.2007 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Czy rura kanalizacyjna moze byc zalana betonem b10? bo przechodzi mi przez srodek dziury pod ławe pod komin:| CZy beton jej nie zdusi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 02.10.2007 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Czy rura kanalizacyjna moze byc zalana betonem b10? bo przechodzi mi przez srodek dziury pod ławe pod komin:| CZy beton jej nie zdusi? Zdusić nie zdusi. Ale czemu pod kominem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 02.10.2007 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Juz wyjasniam:Było zasypane pospołka a wczesniej zostalą rozlozona kanaliza... I teraz w pospolce jest kopana ława(dziura) pod komin. I jest ona glebokosci 70cm a na głebokosci 30cm przechodzi przez srodek rura od kanalizy. i jak zostanie to zalane betonem i bedzie on wysychal czy nic sie z nia nie stanie?mam nadzieje ze dobrze objasnilęm sytlacje:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 02.10.2007 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Scooby - obejrzałam Twoje zdjecia z budowy i nie zauważyłam niczego co wyglądałoby na fundament pod komin (taki jaki ja miałam). A w góle to dziwi mnie, że masz mieć rury tak nisko w grucie U mnie przekuwali się przez fundament - tyle starczyło żeby był wystarczający spadek do szamba. A wracając do Twojego pytania to beton B10 nie uszkodzi rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniazpoznania 02.10.2007 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Juz wyjasniam: Było zasypane pospołka a wczesniej zostalą rozlozona kanaliza... I teraz w pospolce jest kopana ława(dziura) pod komin. I jest ona glebokosci 70cm a na głebokosci 30cm przechodzi przez srodek rura od kanalizy. i jak zostanie to zalane betonem i bedzie on wysychal czy nic sie z nia nie stanie? mam nadzieje ze dobrze objasnilęm sytlacje:p Scooby - w projekcie masz rurę kanalizacyjną przechodzącą przez fundament na komin? Czy ta rura wchodzi potem w któryś kanał komina? U mnie fundament pod komin lali razem z resztą ławy, a potem murowali bloczkami razem z resztą fundamentu - dziwi mnie że u Ciebie robią to osobno... Ponadto u mnie fundament robili z betonu B20, a Ty pytasz o B10.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts