Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Juz wyjasniam:

Było zasypane pospołka a wczesniej zostalą rozlozona kanaliza... I teraz w pospolce jest kopana ława(dziura) pod komin. I jest ona glebokosci 70cm a na głebokosci 30cm przechodzi przez srodek rura od kanalizy. i jak zostanie to zalane betonem i bedzie on wysychal czy nic sie z nia nie stanie?

mam nadzieje ze dobrze objasnilęm sytlacje:p

1. tak nie powinno być zrobione, ale skoro już jest to trzeba zaradzić

2. wg sztuki budowlanej i przepisów powinna być rura osłonowa na tym odcinku rury który bedzie zalewany (instalator powinien wiedzieć o co chodzi - tyle że na rurę "w ciągu" trudno założyć - ale może coś wymyśli

3. jeśli komin będzie murowany a nie systemowy to radzę zazbroić ławę nad rurą chociaż trochę lepiej niż w innych miejscach (chyba że zbrojenie jest już porządne w założeniach...)

Scooby - a co na to Twój kierownik budowy?

Naprawdę nie można sie przebić przez fundament w innym miejscu? Trzeba przeprowadzac przez komin?

Ja mam komin murowany, więc ława była mocno zbrojona i z betonu B20, a następnie bloczki - no i wszystko oczywiści powiązane - fundament pod całym domeme tworzy całość. U Ciebie z tego co rozumiem to fundament pod komin to "odrębny byt", a rura będzie przechodziła przez zbrojenie czy bloczki betonowe?

Zapytaj koniecznie kierownika budowy jak to rozwiązać bo jest to niezła zagwostka, a on się w końcu pod tym podpisze.

Kierbud bedzie i zobaczymy co powie.

Ja tez mam komin murowany.

Tylko ze ława pod komin jest wyzej niz ławy pod dom tak jak pisalem wczesniej. A rury mozna było poprowadzic inaczej tylko nikt o tym nie myslael wtedy.

A ja mowilęm im zeby zrobili ławe tak jak pod całoscia domu i na to bloczki...wtedy by widzieli przynajmniej gdzie bedzie komin i by teraz nie bylo problemu!

brachol, ja nigdzie nie widziałam parapetów zewnętrznych drewnianych :roll:

Taras drewniany OK, ale parapet? Wiem, że np. teak nie nasiąka tak wodą...ale drewniany parapet? Czy to tylko dla mnie dziwne rozwiązanie?

a w domach goralskich w Zakopanym? tam sporo domow ma drewniane parapety przynajmniej tych drewnianych

brachol, ja nigdzie nie widziałam parapetów zewnętrznych drewnianych :roll:

Taras drewniany OK, ale parapet? Wiem, że np. teak nie nasiąka tak wodą...ale drewniany parapet? Czy to tylko dla mnie dziwne rozwiązanie?

a w domach goralskich w Zakopanem? tam sporo domow ma drewniane parapety przynajmniej tych drewnianych

Zrobiłem rozeznanie, i weźmiemy parapety aluminiowe bez żadnego koloru. Powleczone jedynie powłoką ochronną. Znalazłęm kilka namiarów:

Producent Helopal

Punkty sprzedaży

POZNAŃ, "ABA" Sp. z o.o., Strzeszyńska 30, 061 656-71-90

POZNAŃ, GRAF S.C., os. Przyjaźni 13 S, 61 822 66 54

POZNAŃ, MIROX SP.Z O.O., GÓRECKA 104, 61 830-35-11

POZNAŃ, MIROX SP. Z O.O., Harcerska 10, 61 878-03-16

POZNAŃ, OKNA A.P., Górecka 31, 061/830-36-10

POZNAŃ, P.P.H.STOLAR Sp.j., Hetmańska 13, 604 906790

POZNAŃ, P.W. AREX, Bosa 6/4 (róg Głogowskiej), 61 66 33 545

POZNAŃ, PROBUS GM, Niedziałkowskiego 1, 61 833-20-31

POZNAŃ, THERMOFASADA-ZACHÓD TADEUSZ GNIAZDOWSKI, Górecka 31, 61 663-28-48

POZNAŃ, ZPHU TONTOR- KALISZ, Rolna 3, 61 872 06 93

SUCHY LAS, P.P.H.U. "BEREŹNICKI", Szkółkarska 92, 061/652-12-24

Parapety Pietrucha

61-008 POZNAŃ

ul. Św. Wincentego 13

ul. Sw. Wincentego 10

tel. (061)887-90-50

fax (061)852-34-17

[email protected]

ZAKŁAD PRODUKCJI PARAPETÓW

PPHU "RDM"

RAFAŁ MARKOWSKI

SOWINKI 64

62-050 MOSINA

TEL (061) 81-92-327

FAX (061) 81-36-789

To już wiem dlaczego nie widziałam drewnianych parapetów!! Nigdy nie byłam w Zakopanem :D

Z tak na serio - widziałeś kiedyś drewniane parapety zewnętrzne w domu murowanym?

szczerze powiedziawszy to nei przygladalem sie jak na razie parapetom bo nie doszedlem do tego etapu i mam jeszcze daleko wiec nie widzialem drewnianych w domach murowanych ale uwazam ze da sie takie zrobic i wcale nie beda nasiakaly woda jakos szczegolnie no ale poza tym musza jeszcze pasowac do reszty domu

No marzin widze ze parapety w akcji. ale jak to wszystko obdzwonic i poszukac tych najtanszych to i tak rachunek za telefon zrowna nam cene z pierwszym z brzegu parapetem (chodzi o cene)

u mnie stan zero juz wysycha:p i znowu kilka byków , ale do poprawy wiec ok.

a jak wyszlo z kominem to mozna zobaczyc w dzienniku.

No marzin widze ze parapety w akcji. ale jak to wszystko obdzwonic i poszukac tych najtanszych to i tak rachunek za telefon zrowna nam cene z pierwszym z brzegu parapetem (chodzi o cene)

Scooby, ja nie szukam najtaniej, tylko tam gdzie mają od ręki i porządne. Potrzebuję dwa parapety na okna 120 i dwa małe na okna 60-ki. Przy takich ilościach szkoda zachodu żeby gdziś dostać złotówkę taniej.

Pytanko:

Znacie jakieś miejsca, gdzie mają parapety od ręki?

Szukam aluminiowych.

W kwestii parapetów

Mam zewnętrzne parapety z płytek z Paradyża pod kolor dachu. Koszt płytek zależy od szerokości parapetu i obraca się w granicach 4-8 zł za szt przy szerokości płytki +/_10-13 cm. Tak więc dla klasycznego okna 150 cm szerokiego to koszt +/- 50-70 zł za okno + robocizna tj. przyklejenie płytek.

Za to wewnątrz domu granity. Koszt zależnie od rodzaju granitu od ok 500 zł wzwyż za m kw. Oczywiście można tańsze za nawet 200 zł z chińskiego granitu na allegro.