Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

Może ktoś coś poradzi.

Rano było u mnie -2 stopnie C. Mam świeży strop nad garażem, do tego dojdzie za parę dni strop nad częścią mieszkalną. Najprawdopodobniej nie uda mi się zadaszyć domu w tym roku. I co teraz? Przykrywać ten strop? Co może się stać jeśli go nie przykryję, woda i mróz go rozwali??? :roll:

Może jeszcze jakiś pomysł? :roll:

Ze spokojem, dobrze okryć strop folią i zrobić lekki okap, żeby nie padało od góry na ściany. Nic się nie stanie jeśli woda nie dostanie się bezpośrednio. Jeśli się go nie przykryje to może być niezbyt miło jak często będzie zmiana stanu skupienia wody odbywała się wewnątrz betonu/bloczków/pustaków. Okrytemu to nie grozi.

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Ze względów oszczędnościowych część instalacji elektrycznej typu gniazdka czy oświetlenie planuję rozprowadzić samodzielnie.

Powiedzcie mi więc, gdzie warto albo trzeba zastosować peszle do rozprowadzania instalacji i prowadzić je po podłodze, a kiedy nie warto ich stosować i prowadzić kable bez osłony.

Co można zakryć na amen przy tynkowaniu, a do których puszek / połączeń powinien być zawsze dostęp.

Pozdrawiam

generalnie jak już dajesz peszle to dawaj wszędzie na podłodze. Przynajmniej przy zalewaniu posadzek nic nie uszkodzą. Na ścianach albo w bruzdach albo bez.

Witam ponownie! dziekuje za dotychczas uzyskane namiary na ekipy. Od poniedzialku wchodza robic tynki (Radek-polecany na forum) i w zwiazku z tym mam pytanie: co robicie z puszkami do elektryki? czy zostawiacie luzne aby tynkarze umocowali? czy zamykacie z polaczonymi kablami aby na to przyszedl tynk? czy zostawiacie tylko dziure z kablami aby pozniej samemu wstawic puszke i zamkniecie? czy zakrycie do puszek musza byc widoczne? chyba nie wyglada to ciekawie, kiedy mamy w pokoju kilka koleczek.

Z gory dziekuje za odpowiedzi, pozdr. Fred

Witam !

Nam też tynki będzie robić P.Radek, ale dopiero w listopadzie. Czy możemy przyjechać zobaczyć efekty ?

Z góry dziękuję

Aga

U nas wchodzi w poniedzialek, choc jeszcze wszystko nie jest gotowe. Mozesz podjechac zobaczyc w nastepnym tygodniu. No chyba ze chcialabys aby u Was klad pierwszy tynki. Mozemy sie wymienic terminami jesli jestescie juz gotowi. U nas zaczyna od 15.10.

Pozdr. Fred (zapraszam zobaczyc efekty tynkowania)

Dzięki , na pewno przyjedziemy, a co do tynków u nas to my czekamy za oknami (17 X), elektryk kończy i jeszcze instalacja wodna, grzewcza itp , więc niestety pozostaje nam listopad.

Pozdrawiam. Aga

Forumowicze, pomocy.(...)

Jest kupa z tymi szkiełkami. Nie może być takie sobie zwykłe szkiełko. Różnica temp np +20 w domu i -20 na zewnątrz (nie mam wiatrołapu) będzie powodować kondesowanie pary wodnej i wiecie jak to będzie po jakimś czasie. Dlatego musi być szyba zespolona, najlepiej z próżnią w środku. W ostateczności damy dwie szybki. Dzwoniłem do Urzędowskiego, ściemniłem że mam ich drzwi tylko potłókły mi się te okienka. Niestety nie można ich dostać oddzielnie, tylko z całym kasetonem.... Głupota przysięgam.

No i szukam dalej. Mam już kilka namiarów, ale nie pogardzę następnymi. :p

Marzin Patrzę sobie już 3 dzień w Twoje posty o drzwiach i tak sobie myślę, że powinieneś dać minimum! szybę P4 - jak nie lepszą - bo Ci ktoś szybkę wywali i do chaty wejdzie - a do tego szkło jakieś ornamentowe, albo lustrzane albo cos takiego, żeby światło sie załamywało i widoczność ograniczało. Przeciez nie możesz w drzwi wejściowe wstawiac zwykłej szybki. Na pewno jakieś wypełnienie gazem powinno być z uwagi na termoprzepuszczalność tego okienka. Ważne też jakie okucia i zabezpieczenia Ci ten stolarz do drzwi proponuje, bo to że są tańsze to jedno, ale to nie są drzwi wewnętrzne, żeby jedynie na ich urodzie poprzestawać. Rozumiem, że robi Ci takie jak prototyp od Urzędowskiego, ale poza wyglądem na ile technicznie do prototypu będą zbliżone? Nic o tym nie piszesz, a cena to jest drugie a nie pierwsze kryterium w przypadku zabezpieczeń. Poważna sprawa Marzinku z tymi drzwiami.

Poszukuję keramzytowych kształtek wieńcowych (tudzież: pustaków szalunkowych) do stropu Muchy 23+3cm. Są dostępne do innych stropów, ale ja potrzebuję właśnie takie które mają róznicę pomiędzy tą dłuższą ścianką a tą krótszą dokładnie 26 cm. W V-budzie widziałem takie eLki które mają różnicę 23,5 cm, w Konbecie są takie na strop 24 cm (http://www.konbet.com.pl/oferta/oferta-ksztaltki.htm), ale nie mogę nigdzie namierzyć takich na strop 26 cm.

Może ktoś korzystał z takiego rozwiązania dla stropu Muchy i wie gdzie to dostać ???

T.

Witam

Czy ktoś posiada na dachu Meyer Holsen typ Tandem w kolorze stara czerwień albo w sumie obojętnie jakim. Oferują mi ją na w Poznaniu na Dębcu w Dach-Budzie, ale tam mają wyłożone kilka sztuk.

Bardzo chciałbym zobaczyć ją na żywo na jakimś dachu. Będę wdzięczny za namiary w okolicach Poznania.

Dach 4 spadowy ponad 300 m i zastanawiam się jak ten kształt będzie wyglądał na tym dachu.

Ewentualnie mogą być zdjęcia z dowolnego miejsca w Polsce.

Pozdrawiam

Niestety nie mam.

A odnośnie dachów - dekarz nie chce zrobić mi opierzenia kominów taśmą jaką zamówiłam razem z dachówkami z Nelskampa - tweirdzi, że te taśmy to "gówno" i nie da gwarancji na takie opierzenie :x

Czy ktoś z Was uszczelniał kiedyś dach dookoła komina taką taśmą? (niekoniecznie do dachu Nelskampa - poprostu taśmą kominową) Nie mam ochoty wyrzucać 350zł bo gościowi się nie podoba materaił (albo nie potrafi go dobrze użyć) :evil:

fredblasz - chyba się nie dogadaliśmy. Instalacja przed tynkami być rozprowadzona, w posadzkach najlepiej w peszlach i wszędzie tam gdzie kable będą na wierzchu, np sufit poddasza, strych, więźba. W ścianach można dać kabel w bruzdę i go otynkować. Jak ktoś bardziej ambitny, to też może wpuścić w peszel. Ale większe bruzdy i więcej roboty. Pisząc o dekielkach chodziło mi o tymaczasowe pokrywki, zaślepiające puszki kontaktów/włączników. Innych nie mam, bo wszelkie łączenia odbywały się w tych puszkach. U Ciebie będą podsufitowe, co?

Tomcio B - do każdej puszki powinien być dostęp. Na amen to tylko pręty zbrojeniowe w fundamentach się zalewa. Albo ogólnie: prowizorki robi się na amen :wink:

krys1 - chyba za szybko ten stres, przymrozek był przy gruncie, na wysokości stropu raczej już na plusie. Przy zalewaniu stropu na części mieszkalnej powiedz, żeby dali do betonu dodatki powodujące, że przynajmniej na minus 5 można sobie gwizdać. Drugie info czytaj na priv.

Tynki - mam zrobione przez tych samych majstrów. Cały czas jest opcja żeby to jeszcze gładzić.... :-? Mój majster od wykończeniówki mówi, że takich "porów" zazwyczaj nikt nie akceptuje.

Martuszek - mamy trochę inne podejście do tematów zabezpieczania się, he he. :lol:

No, ale do rzeczy. Nie zakładam alarmów, bezpiecznych okien, szyb Mega Strong XXL. Moje prywatne zdanie jest takie, że jak ktoś chce Ciebie okraść, to to zrobi. Może daltego różnimy się podejściem do tej sprawy, ponieważ ja należę już do grupy tych okradzionych, Nie jeden raz. Szkoda kasy na P2, okucia, alarmy..... W drzwiach wejściowych również.

Zleciłem wykonanie tych drzwi stolarzowi, bo chciałem mieć w domu solidną, rzemieślniczą robotę, a nie mieszaninę plastiku i jakiegoś meranti jak u Urzędowskiego. Tam użycie drewna nie przekracza pewnie 50-ciu %. Jeżeli chodzi o szkiełko, no to logiczne że nie wstawię takiego jak w oknach. Będzie matowe, odcień szkła lekko zielonkawy. Mam już parę namiarów, parwdopodobnie zrobią mi to co chcę i będzie próżnia w środku. Teraz tzreba tylko znaleźć chwilkę czasu, żeby się w te miejsca przejechać.

Brachol - świnto racjo! 8)

Tomcus - da się! Dobudować na budynku policji piętro. Będzie jeszcze bliżej!

lidka87 http://www.cosgan.de/images/smilie/liebe/h030.gif My tacy zabiegani teraz... Oczywiście że zauważyliśmy Twój Comeback!

aniazpoznania - zobacz do mojego dziennika. Zrobiłem opierzenie z takiej właśnie taśmy. Może dlatego, że dachówki kładłem sam i z taśmy było łatwiej. Powiedz dekarzowi, że ma robić i tyle. Na Twoją odpowiedzialność.

witam :( wczoraj napisałam ze wróciłam na forum i co nic myślałam ze krys jakies gratulacje prześle albo marzin a tu nic więc jeśli kogoś to interesuje to my od 10 dni mieszkamy a od wczoraj mamy internet pozdrawiam lidka. :(

Gratulacje, gratulacje gratulacje

Co Lidka zadowolona? :wink: :D

A serio podziel się wrażeniami z mieszkania. Już ogrzewacie domek.

No i jeszcze jak zwykle pytanko ale już ogólne czy ktoś poza Kasią z Domu z Widokiem kupował płytki przez e-płytki? Jakie są ewentualne uwagi ( bo Kasia miała mało pochlebne)?

Jeśli kupowaliście, czy to warto zważyszy na koszty przesyłki?

No i jeszcze jak zwykle pytanko ale już ogólne czy ktoś poza Kasią z Domu z Widokiem kupował płytki przez e-płytki? Jakie są ewentualne uwagi ( bo Kasia miała mało pochlebne)?

Jeśli kupowaliście, czy to warto zważyszy na koszty przesyłki?

Ja rozważałem e-płytki, ale wszystko kupiliśmy na miejscu. Tak to w życiu bywa, że w czasie prac trzeba coś szybko dokupić. Wsiadasz w autko i masz. Tak to u nas było i dalej jest, bo roboty płytkarskie trwają.

witam :( wczoraj napisałam ze wróciłam na forum i co nic myślałam ze krys jakies gratulacje prześle albo marzin a tu nic więc jeśli kogoś to interesuje to my od 10 dni mieszkamy a od wczoraj mamy internet pozdrawiam lidka. :(

Ale plama, przepraszam :oops: No pewnie, że gratulki, ale ja się nie domyśliłam, że ty już na swoim. No teraz to już zazdroszczę.

krys1 - chyba za szybko ten stres, przymrozek był przy gruncie, na wysokości stropu raczej już na plusie. Przy zalewaniu stropu na części mieszkalnej powiedz, żeby dali do betonu dodatki powodujące, że przynajmniej na minus 5 można sobie gwizdać.

Jakie gruntowe??? Mieszkam na 1 piętrze, mój termometr na gruncie nie leżał. Jaki spokój??? Zdenerwowałam się bo myślałam, że mi jeszcze wodomierz walnie. Trzeba go też chyba jakoś zabezpieczyć, nie? 8) Lecę już na priv

Tomcio B - do każdej puszki powinien być dostęp. Na amen to tylko pręty zbrojeniowe w fundamentach się zalewa. Albo ogólnie: prowizorki robi się na amen :wink:

:D :D A co zrobić z puszkami, w których zrobione są rozgałęzienia, bo o takie mi chodziło.

Czy one mogą być przykryte tynkiem, czy raczej ich dekle powinny być cały czas dostępne??

:D :D A co zrobić z puszkami, w których zrobione są rozgałęzienia, bo o takie mi chodziło.

Czy one mogą być przykryte tynkiem, czy raczej ich dekle powinny być cały czas dostępne??

A masz puszki tylko do rozgałęzień ? Nie lepiej zrobić głębsze pod kontaktami/gniazdami ?

A masz puszki tylko do rozgałęzień ? Nie lepiej zrobić głębsze pod kontaktami/gniazdami ?

:) Dzieki Mice

Jest to jakiś pomysł, który sprawdzi sie w kilku miejscach.

Powiedzcie mi, jak można skutecznie zabezpieczyć okna dachowe przed kradzieżą.

Nie wiem czy zdążę zakmnąć dom przed zimą, wiec mam małego stracha.

Czy jedynym zabezpieczeniem jest ich zamontowanie na wiosnę, czy są jakieś inne proste sposoby??