Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanko? kupiłem cegłe a budowe zaczynam na wiosne w związku z tym cegła będzie przez zime leżeć na świerzym powietrzu z góry nie jest zabezpieczona folią, moje pytanie czy trzeba przykryc ją tak żeby nie zamokła? cegła jest ceramiczna więc czy jest taka potrzeba z góry dziękuję za wszelkie porady i pzdr

Przykryj tę cegłę .

.Folia nie kosztuje majątku a po co ma cegła namakać :o)

Pozdrawiam :D

A tak na poważnie to w PLEWIE poinformowali mnie ze obecnie czapa do komina 32x50 kosztowac bedzie około 300 netto, a może nawet lekko ponad :evil: :evil: wydaje mi sie ze jest to bandycka cena, chociaz może się mylę ... :oops:

I ja coś tak płaciłem... Wieczorem zajrzę do f-ry.

Na f-rze ma cenę za cały system kominowy. Bez rozbicia na detale.

aniazpoznania

nie martw się - ważne, żeby wszędzie był równy kąt nachylenia. A co kierownik budowy na to? Żebyś tylko nie miała problemów z odbiorem.....

pozdrawiam i trzymaj się

Kierowniczka budowy kazała domurwać szczytowe ścianki, wiec mam nadzieję, że będzie OK, ale nie przyszedł jeszcze dekarz ( :evil: ) i nie wiem na razie jak to będzie wyglądało finalnie (martwię się trochę o wygląd tych krotkich kawałków krokwi - 60cm wystających pod kątem - poza obrys domu :( - wolałabym porządny duży okap.

Witam

W jaki sposób zakończyliści komin systemowy, chdzi mi o czapę.

Czy: wylewaliście płytę betonową, robiliscie czapę z blachy, montowaliście gotową czapę (chociaz np w PLEWIE kosztuje ona majątek), czy jakaś obróbka z klinkieru (tak to przynajmneij wygląda na Waszych zdjęciach).

ja tez nie kupowałem bo szkoda kasy

moje majstry zalepili gore tylko do spalin czapka zostala a bokami bedzie zasysane powietrze (po wskazówkach Mice )

byleś i nie obejrzałeś :(

także poszukuje gotowych wkładów (pustaków) do

kanałów wentylacyjnych .

Mam w cenie 5.20zł szt na metr 4szt wieć 1m kosztuje 20.80-czy to jest dużo?

Zapytaj jeszcze tu: "CEGIEŁKA" Mrowino-Zmysłowo tel. 0-61 847 69 21

kupowal ktos moze ostatnio cement I? Jezeli tak to poprosze o namiar gdzie mozna taki kupic i w jakiej cenie.

Gdy ja szukałam to najtańszy był w Nadstadze w Obornikach paleta 588 brutto

tel. 0-61 29 70 723, 29 61 303. Być może, że od tego czasu staniał :roll:

maciejowy

a możesz przybliżyć jeszcze, co to za listwy? Ta taśma jest taka perforowana, ale co z tą listwą? (muszę się jeszcze tego uczyć.... :cry: )

witam

jak te listwy wyglądają (podobne) pokazane jest w instrukcji z Brasa do jakiej Marzin link podał. Ja korzystałem z tej właśnie instrukcji a listwy kupiłem na allegro razem z taśmą

LISTWA WYKOŃCZENIOWA ALUMINIOWA

Materiał: aluminium o grubości 0,58 mm pokryte farbą poliestrową,

lakierowana powłoka zabezpieczona jest dodatkowo

folią polipropylenową, usuwaną podczas montażu listwy

Wymiary: długość listwy 1000 mm

szerokość listwy 85 mm

CENA 6 zł/szt

tel. 0602 770 694

[email protected]

A tak na marginesie chyle czoło MARZIN przed tobą. Czytałem twój dziennik i pisałeś że masz dosyć już dachu. Też sam robiłem (w zasadzie robię bo kończę) i tez na niego dłużej nie mogę patrzeć - zbyt to czasochłonne. Samą dachówkę się fajnie układa, ale te przygotowania i obróbki okien czy kominów mogą doprowadzić człowieka do furii.

Dla tych co dach sami robią :WIELKI SZACUNECZEK

maciejowy

a możesz przybliżyć jeszcze, co to za listwy? Ta taśma jest taka perforowana, ale co z tą listwą? (muszę się jeszcze tego uczyć.... :cry: )

odnośnie jeszcze listw wykończeniowych:

nieżałowć silikonu a w zasadzie takiej masy uszczelniającej. Jest to takie specjalne mazidło które można właśnie stosować na dachówki i do przyklejania papy czy gontów. Pakowane jest w takich samych tubkach jak silikony. Wciskać to mazidło między komin a ta listwę wykończeniwą, tak żeby woda nie dostała sie pod taśmę.

Jeżeli będzie to dobrze uszczelnione i nie podziurawisz taśmy nie ma prawa przeciekać.

A tak na marginesie chyle czoło MARZIN przed tobą. Czytałem twój dziennik i pisałeś że masz dosyć już dachu. Też sam robiłem (w zasadzie robię bo kończę) i tez na niego dłużej nie mogę patrzeć - zbyt to czasochłonne. Samą dachówkę się fajnie układa, ale te przygotowania i obróbki okien czy kominów mogą doprowadzić człowieka do furii.

Dla tych co dach sami robią :WIELKI SZACUNECZEK

Zapodaj jakieś foty Twojej roboty. Najlepiej na bla, bla, bla.

Mam pytanko? kupiłem cegłe a budowe zaczynam na wiosne w związku z tym cegła będzie przez zime leżeć na świerzym powietrzu z góry nie jest zabezpieczona folią, moje pytanie czy trzeba przykryc ją tak żeby nie zamokła? cegła jest ceramiczna więc czy jest taka potrzeba z góry dziękuję za wszelkie porady i pzdr

Przykryj tę cegłę .

.Folia nie kosztuje majątku a po co ma cegła namakać :o)

Pozdrawiam :D

Dzięki za radę chyba tak zrobię

pzdr :)

Witam wszystkich forumowiczów! W przyszłym roku zaczynamy budowę wymarzonego domku pod Poznaniem :) i poszukuję jakiegoś godnego zaufania kierownika budowy... Sami nie bardzo się znamy :( Czy macie może kogoś do polecenia? Budowa będzie w Stęszewie.