Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

Witam

U nas bardzo powoli prace budowlane sie poruszają. Szukam obecnie jakiegoś ładnego i wymyślnego komina (z klinkieru). Może ktoś natknął się na jakąś foteczkę, to bardzo proszę. Nie chcę zwykłego, prostego. Dach będzie prosty, to może chociaż komin go ozdobi :D

Pozdrawiam

Sylwia

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Mam problem, pilnie potrzebuje namiarów na dekarzy. Nasi wystawili nas do wiatru i nie przyjeżdzają już czwarty tydzień a co najgorsze zwodzą nas ale mam już dość :evil: Nikomu nie polecam takich fachowców

pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc

Beata

Spróbuj moich - 609 950 070. Mi zrobili ładnie (więźby nie robią tylko sam dach). Powiedz że to od tego z Golęczewa :wink:

Wielkie dzięki Pyrgon. Umówiłam sie z nimi i za dwa tygodnie wchodzą na dach :D Bardzo Ci jestem wdzięczna. Ile osób i jak długo u Ciebie pracowali? Jeśli to nie tajemnica to ile od Ciebie wzieli za metr? Możesz na priv.

Pozdrawiam

Beata

Wielkie dzięki Pyrgon. Umówiłam sie z nimi i za dwa tygodnie wchodzą na dach :D Bardzo Ci jestem wdzięczna. Ile osób i jak długo u Ciebie pracowali? Jeśli to nie tajemnica to ile od Ciebie wzieli za metr? Możesz na priv.

Pozdrawiam

Beata

Fajnie że się namiar przydał! Ile za metr to tajemnica nawet dla mnie :-? buduję z generalnym wykonawcą i rozliczam się za całość budowy.

Robili bodajże we trzech, jakieś 2 tygodnie (folia, łaty, rynny, dachówa)

Powodzenia :lol:

Mam takie pilne pytanie - gdzie, poza Budmarem w baranowie, jest duży wybór klinkieru?

Kupiliśmy dzis u nich klinkier na słupy, ale jak wrócilismy z magazynu po klinkier połowkowy na kominy to okazało się, że mają tyle co kot naplakał i w dodatku w opłakanym stanie. A w fabryce coś się spaliło czy tez cała Bogdanka sie spaliła (?) i podobno przez klika najbliższych miesięcy nie będzie żadenej produkcji (Ecoklinkier).

No i mam zagwozdkę co zrobić z kominem.

Alternatywą zapewne jest poszukanie klinkieru w kolorze dachówki, ale to bardzo trudne, bo mam badzo ciemny brąz.

Podpowiedzcie, proszę, gdzie sie jeszcz udać.

Mam takie pilne pytanie - gdzie, poza Budmarem w baranowie, jest duży wybór klinkieru?

Kupiliśmy dzis u nich klinkier na słupy, ale jak wrócilismy z magazynu po klinkier połowkowy na kominy to okazało się, że mają tyle co kot naplakał i w dodatku w opłakanym stanie. A w fabryce coś się spaliło czy tez cała Bogdanka sie spaliła (?) i podobno przez klika najbliższych miesięcy nie będzie żadenej produkcji (Ecoklinkier).

No i mam zagwozdkę co zrobić z kominem.

Alternatywą zapewne jest poszukanie klinkieru w kolorze dachówki, ale to bardzo trudne, bo mam badzo ciemny brąz.

Podpowiedzcie, proszę, gdzie sie jeszcz udać.

ja tam właśnie kupiłem matrixa połówkę na komin

moj dach tez jest antracytowo-brązowy (ciemny brąz) i dałem matrixa wyglada w miare! ciężko dobrać do dachówki komin a taki sam tez nie może być ;)

Fajnie że się namiar przydał! Ile za metr to tajemnica nawet dla mnie :-? buduję z generalnym wykonawcą i rozliczam się za całość budowy.

Robili bodajże we trzech, jakieś 2 tygodnie (folia, łaty, rynny, dachówa)

Powodzenia :lol:

a u mnie w sobote bedzie jak robia 2 miesiace :( :evil:

przeklinam dzień w którym podpisałem umowę cieślą niby są codziennie w 2-3 osoby ale tempo maja zajeb..........

w umowie zdeklarowali sie "niby z dużym zapasem" ze skończą do końca września

a za chwile koniec października :(

jak opierdzielałem to stwierdzili ze mogą umowę zerwać a ja i tak nie poszukam kogoś innego na dokończenie roboty :(

na tą chwile pozostały im do zrobienia gąsiory z jednej strony i na szczycie

(dwa narożniki robili przez prawie tydzien)rynny i okna dachowe

boje sie czy aby do gwiazdki zrobią :(

jedyne co mi sie udało to murarze obiecali zrobić kominy i ścianki działowe to robią a raczej juz kończą (zapłacone mieli juz za wszystko 3 miesiące temu wiec mogli mnie zwodzić ale tak nie zrobili )

moj dach tez jest antracytowo-brązowy (ciemny brąz) i dałem matrixa wyglada w miare! ciężko dobrać do dachówki komin a taki sam tez nie może być ;)

Misiak, a jaką masz dachówkę? (kolor?)

Ja będę miała bogena innovo 12 granat brylant brąz - kolor gorzkiej czekolady z lekkim połyskiem. No i mam problem, bo czarny wydaje mi się za ciemny a np. silesia wienerbergera za jasna (to bardziej mleczna czekolada). Dlatego chciałam zrobić te kominy w kolorze słupów (carmel melanż z ekoklinkieru) tylko, że materiału brak.

Gdzie kupowałeś klinkier?

Mam jeszcze pytanie co do zaprawy: lepiej kupić od razu zaprawę z kolorem, czy lepiej fugę osobno, zaprawę osobno? Bo te klolorowe zaprawy wyglądają mi na drogie - 30 zł za 30 kilo i dużo trzeba na sztukę - 1 kg. Gdzie kupowałeś zaprawę?

witam

zamierzam zabudować okna garażowe luksferami.

Mam pytanie:

- jakie luksfery wybrać (nie chodzi o estetyke tylko o paramtery),

- ile kosztuja

- jakie sa stawki za ich montaż

- czy możecie kogoś polecic

druga sprawa to komin systemowy schiedla, planuje wykonczenie komina tynkiem, czy ktos tak zrobil? jak wykonczyliscie czape komina może podeslecie jakies fotki.

Witolo

Witam

Gdzie można tanio kupić pręty gwintowane na kotwy ??

W jaki sposób kotwiliście je w wieńcu, ponieważ mój wykonawca mówi ze nie da się ich zagiąć, tak jak jest w projekcie, bo pękają i proponuje śruby z kawałkiem blachy czy kątownika jako podkładką.

ja kupiłem w rokietnicy 1m / 3 zl szt (nie wiem po ile sa teraz)

jak moje majstry je zrobili czy zaginali czy cos tam to nie widziałem mam nadzieje ze dobrze ;)

Misiak, a jaką masz dachówkę? (kolor?)

Ja będę miała bogena innovo 12 granat brylant brąz - kolor gorzkiej czekolady z lekkim połyskiem. No i mam problem, bo czarny wydaje mi się za ciemny a np. silesia wienerbergera za jasna (to bardziej mleczna czekolada). Dlatego chciałam zrobić te kominy w kolorze słupów (carmel melanż z ekoklinkieru) tylko, że materiału brak.

Gdzie kupowałeś klinkier?

Mam jeszcze pytanie co do zaprawy: lepiej kupić od razu zaprawę z kolorem, czy lepiej fugę osobno, zaprawę osobno? Bo te klolorowe zaprawy wyglądają mi na drogie - 30 zł za 30 kilo i dużo trzeba na sztukę - 1 kg. Gdzie kupowałeś zaprawę?

cegle i zaprawe kupowałem z budmar- baranowo (pisalem o tym wyżej ;))

nie miałem czasu i checi jeździć osobno za zaprawa parę zl taniej

ile płaciłem to nie wiem muszę sprawdzić na fv

myślę ze zaprawę odrazu brać w kolorze fugi przy 6 cm szerokości za wiele tej zaprawy nie wychodzi jak jeszcze chcesz fugę to cegła nie będzie miała sie na czym opierać ;-)

kolor pisałem jaki mam ;-)

różnie jak jest słońce to ciemna czekolada jak nie to dachówka robi sie ciemna - prawie ze czarna taki sobie kameleon ;-)

rynny i kominy tez czarne !

a odnośnie elektryki czy cena 21 brutto za kabel YKY 5x10 jest dobra ?

i z ciekawości jakie wielkie rozdzielnice braliście ? bo ja 36

Gość hubx
Witam

W jaki sposób kotwiliście je w wieńcu, ponieważ mój wykonawca mówi ze nie da się ich zagiąć, tak jak jest w projekcie, bo pękają i proponuje śruby z kawałkiem blachy czy kątownika jako podkładką.

Pręty gwintowane to najtaniej w FERRODO na Druskiennickiej, cen nie pamiętam, żeby zakowic to najlepiej przyspawac kawałek płaskownika lub pręta.

Mysle, ze to dobra cena bo w marketach jest on po 41 zl\mb, ja natomiast kupowalem po 23 brutto z malej hurtowni. Odnosnie rozdzielnicy to mam na 42 pola, akurat taka skrzynka byla w tej hurtowni firmy Moeller cena ok.160 zl brutto.

pozdr. Fred

ps. jaka hurtownie do hydrauliki, co i kanalizy polecacie tzn. gdzie najnizsze ceny?

Witam

5,70 zł za 1mb fi14 np. w Obornikach przed mostem po lewo, zgiac sie da (moi zginali ręcznie) i kotwi sie o dolną część strzemiona w wieńcu pod murłatą

Witam

5,70 zł za 1mb fi14 np. w Obornikach przed mostem po lewo, zgiac sie da (moi zginali ręcznie) i kotwi sie o dolną część strzemiona w wieńcu pod murłatą

ja kupowlaem w tej firmie ceny nie pamietam

A gdzie mozna kupic taki tani przewód 5x 10?

i male pytanko do wiosennych:p

pisaliscie kiedys o rynnach (przyznam sie ze teraz naprawde nie chce mi sie tego szukac ) iktory producent byl wedlug was najlepszy?

mój ciesla mówi ze kaczmarek i uchwyty chce co 60cm montowac (ale pamietam ze radziliscie co 50: p)

Mysle, ze to dobra cena bo w marketach jest on po 41 zl\mb, ja natomiast kupowalem po 23 brutto z malej hurtowni. Odnosnie rozdzielnicy to mam na 42 pola, akurat taka skrzynka byla w tej hurtowni firmy Moeller cena ok.160 zl brutto.

pozdr. Fred

A gdzie mozna kupic taki tani przewód 5x 10?

i male pytanko do wiosennych:p

Ja kupowałem wyjątkowo w Speckablach (http://www.speckable.pl) na Strzeleckiej po 20,8 PLN brutto, ale spróbuj w hurtowni na Szczepankowie na Ostrowskiej (zazwyczaj elektrykę tam kupuję): Hurtownia Elektrotechniczna Danuta Skąpska

61-324 Poznań

ul. Ostrowska 499

tel: 0618705372

mi zawsze udaje się mały rabacik tam załatwić :)