Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

pisaliscie kiedys o rynnach (przyznam sie ze teraz naprawde nie chce mi sie tego szukac ) iktory producent byl wedlug was najlepszy?

mój ciesla mówi ze kaczmarek i uchwyty chce co 60cm montowac (ale pamietam ze radziliscie co 50: p)

Tu zdania jak zauważyłem są bardzo podzielone. W umowie miałem Waviny, założyli mi z rozpędu Nicolle, i z inspektorem (który nie lubi Nicolli) kazaliśmy zdejmować i ładować Waviny. A wg dekarza Nicolle są najfajniejsze, podobno najlepiej rzymają kolor...

50 cm - to chyba standard.

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tu zdania jak zauważyłem są bardzo podzielone. W umowie miałem Waviny, założyli mi z rozpędu Nicolle, i z inspektorem (który nie lubi Nicolli) kazaliśmy zdejmować i ładować Waviny. A wg dekarza Nicolle są najfajniejsze, podobno najlepiej rzymają kolor...

50 cm - to chyba standard.

ale myślę że większość jest na nie dla Nicolle ;)

tez miałem w wycenie ale babka odradzała podobnie jak paru dekarzy lacznie z tymi obecnymi - bardzo słabe uchwyty i cienki materiał przez co bardziej sie gną

ja miałem do wyboru kaczmarek albo wawin wybralem wawin bo kolor mi bardziej odpowiadał i znalazłem dość tani sklepik w samym buku naprzeciwko fabryki wawin ;) zrobili mi taniej niż nicoll ;-)

ok co do jakosci to wavin i kaczmarek góra no ok.

a co do okien? mam 3 wyceny

"lazur"drutex na iglo 5clasic plus rolety i montaz 16 600

"sapmont"VEKA PERFECTLINE PÓŁLICO rolety plus montaz 19.612,31

"oknamaj" Trocal nature 11 511

Rehau 12 292

Aluplast400 10 683

plus klamkisecustic

okucie maco

plus dokazdych profili firmy oknamaj rolety 5 713

wszytskie okna zloty dąb obustronie.

co myslicie o tych cenach i profilach? czekam jeszcze za wycena oknoplastu....

Rehau 12 292

Aluplast400 10 683

plus klamkisecustic

okucie maco

ja wybrałem okna thermoplastu

bo co z tego ze profil veki jest niby dobry jak pan zdzisiu zgrzewa go w garażu i potrafi to zpintolic ;-)

większość mniejszych i większych firm robi na tych właśnie profilach z importu bo są tańsze i niby dobre ( a tu działa już dobrze marketing samej veki : autobusy, forum itp...) ludzie się pytają o profil veka wiec robią na tych głównie profilach ;-)

gostek z thermoplastu tez miał taka opcję na vece lub na thermoplascie

wybrałem to drugie bo mój szwagier ma okna thermoplastu juz chyba z 10 lat

i nic sie nie dzieje z kolorem, z funkcjonalnością, terhmoplast wklada okucia winkhaus firma istnieje w polsce od 89 roku za czym idzie juz doświadczenie

i małe prawdopodobieństwo ze zniknie po paru latach a daje gwarę na profile (białe) 10 lat !

no i jeszcze jedna rożnica miedy veka a thermoplastem mają o pare cm niższe ramy przez co jest wiecej szyby ładniej i deliktaniej to wygląda (przykładałem profil veci perfekt line i royala 2 thermoplastu )

a i nie ma tych otworów do wentylacji jak weka widocznych tylko sa komory od spodu

to tyle ;-)

Właśnie nadrabiam zaległości forumowe w pisaniu :)

Na początek dziękuje Mice, Anusik, Aniazpoznania, za opinie o okuciach. Jestem już po wyborze okien i po długiej walce padło na Oknoplast z Gniezna (faktycznie, jak pisała wcześniej na forum lidka87, w Gnieźnie są lepsze ceny niż w Poznaniu).

Rehau 12 292

Aluplast400 10 683

plus klamkisecustic

okucie maco

Scooby, z którego oknoplastu? Bo z tego co pisałeś w wątku jesiennym to miałeś na myśli http://www.oknoplast.pl. Zobacz jeszcze http://www.oknoplast.com.pl i nie tylko salon firmowy na Góreckiej, ale także Technikę Okienną z Gniezna.

Ponadto chciałem polecić bardzo dobry namiar na cieślę: Zbigniew Zandecki

Telefon: 509 911 422

http://www.zandecki.eu

230 m2 dachu zrobione profesjonalnie w dwa i pół dnia, mocna ekipa i dach prosty jak mało kiedy. Zdjęcia za chwilę w dzienniku :).

230 m2 dachu zrobione profesjonalnie w dwa i pół dnia, mocna ekipa i dach prosty jak mało kiedy. Zdjęcia za chwilę w dzienniku :).

mozna sie dowiedziec jaka cena na uslugi?

Ktoś doradzi gdzie szukać wewnętrzne parapety z konglomeratu? Chodzi mi o punkt, gdzie jest duży wybór i sprawnie działają, bo w przypadku dwóch parapetów o ceny nie ma sensy pytać, gdzie najtaniej.

Scooby - kiedy przymierzałem się do okien, to czytałem dość fajne forum dla ludzi z tej branży. Nie znalazłem tam za wiele dobrych słów o Drutexie i tym ich własnym profilu. Niestety nie pamiętam co to jest za forum. Nie napalaj się za bardzo na ilości komór i najlepszą za tą ilość cenę. Raczej pójdź, podobnie jak Misiak, w kierunku producentów, którzy bazują na profilach znanych od lat. Drutex - fabryka duża, ale to Iglo, to konstrukcja od niedawna na rynku. Niech zrobią Ci wycenę na innym profilu. Pchają Iglo, bo na tym jest największa marża. Polecam przedstawiciela Drutexu w Górze k/Tranowa Podgórnego. Fajnie się z nimi rozmawiało. Namiary na stronce Drutex.

P.s. Swoją drogą, to jak można fabrykę robiącą okna, nazwać DRUTEX :roll:

Mam ich drewniane okna, ale nie mogę patrzeć na ten napis.

mówicie drutex to zle:|

hmm a wkurzam sie ze niekturzy pomniejszaja mi okna:/ mam np wymiar okna 2100 szerokosc na 1200wysokosc i np drutex ma typowe 2065 na 1135 i polowka jedna ma 1060 a druga 1005 wiec polówka polówce nie rowna:

a sapmont zrobil idealne takie jakie potrzebuje... a okna maj 1032 n 10333 i powaznie sie zastanawiam nad wyborem firmy okna mja, i profil REHAu chyba :| co wy na to?

mozna sie dowiedziec jaka cena na uslugi?

całość 8000 PLN w tym 300 PLN dźwig, 1000 materiały, reszta to robocizna.

mówicie drutex to zle:|

hmm a wkurzam sie ze niekturzy pomniejszaja mi okna:/ mam np wymiar okna 2100 szerokosc na 1200wysokosc i np drutex ma typowe 2065 na 1135 i polowka jedna ma 1060 a druga 1005 wiec polówka polówce nie rowna:

a sapmont zrobil idealne takie jakie potrzebuje... a okna maj 1032 n 10333 i powaznie sie zastanawiam nad wyborem firmy okna mja, i profil REHAu chyba :| co wy na to?

Scooby, ja też zamówiłam Drutexu, nie mam jeszcze zamontowanych. Firma, która mi je sprzedaje ma tez MS okna, które są droższe, ale poleca Drutex (i Oknoplast z Krakowa mimo, że go nie prowadzi).

Co do profilu Drutex oglądalam u nich Iglo oraz Aluplast, który dotychczas używali - wyglądają prawie identycznie, Iglo ma trochę grubsze ścianki z plastiku (czyli, że ponoć lepsze).

Co do wymiarów - to 2100 x 1200mm to wymiar okna czy otworu na okno? Okno jest zawsze mniejsze od otworu - może dlatego wyceniają Tobie mniejszy wymiar?

Mam pytanko: czy nie ma ktoś namiarów na ekipę budowlaną wolną na kilka dni? Chodzi o postawienie ścianek działowych (100m2) jakieś dwa dni + ewentualnie zaszalowanie, uzbrojenie i wylanie schodów? Bo moi murarze się nie śpieszą (mieli zrobić do końca września dom "pod cieślę" i z tego sie wywiązali), a teraz mają pilniejsze prace :(. A elektryk czeka, instalator czeka. Chyba zaraz się sam zabiorę za murowanie ścianek. Tylko ze schodami sobie nie poradzę :).

Wiem, że jest taki dziwny okres, że każdy stara się zdążyć przed zimą, ale może akurat u kogoś skończyli, albo jest ktoś wolny :). Łudzę się, ale co szkodzi zapytać :p.

Poszukuję płytkarza...nie muszę dodawać, że z terminem na ten rok :oops: :lol: Pozdrawiam

Jak może być na grudzień, to proszę bardzo:

Marian Pacyna

mistrz murarski kafelkowanie sufity podwieszane gładzie gipsowe

Czerwonak

061 652 64 09 po 18

Jeszcze kilka dni temu miał termin na grudzień...

Pozdrawiam