Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa zaczynajacych wiosna 2007 - Wielkopolska

misiak

Recommended Posts

W tym tygodniu przekonałem się , że nie można sobie odpuszczać ciągłego sprawdzania i porównywania cen w róznych miejscach. Kiedyś ktoś mi powiedział , ze z czasem nie będę już sprawdzał każdego gwoździa czy aby gdzieś taniej nie kupię.

W tym tygodniu miałem taki młyn (tyle różnych rzeczy musiałem kupić lub zorganizować na budowę) że kupując pręty gwintowane do wieńca odpuściłem sobie rozeznanie i kupiłem po prostu w hurtowni stali gdzie często kupuję elementy stalowe. Wcześniej kupowałem coś w V-Budzie gdzie mam stały rabat i w zasadzie po pierwszych dziesięciu zakupach już nie porównuję cen bo zawsze są korzystne. Tym razem w V-budzie niem mieli prętów gwintowanych i facet doradził mi STALBUD w Przeźmierowie. Pojechałem i kupiłem. nie chciało mi się już jeździć i sprawdzać cen gdzie indziej tym bardziej, że czułem się już tam stałym klientem (chociaż Pani odmówiła udzielenia mi rabatu). Stwierdziłem, że pewnie ceny wszędzie podobne, a na tych 20 prętach nie powinienem "popłynąć". No i wziąłem 20 prętów 1-metrowych fi16 po 18,5 pln za sztukę. razem 370 PLN. Trochę dużo - pomyślałem Przyjechałem do biura, podzwoniłem, posprawdzałem. Takie same w LEROYu od ręki po 8,5 PLN, na aukcji znalazłem po 6 zł (ale muszę dodać 33 zł za transport), w osiedlowej hurtowni w prowincjonalnym miasteczku skąd pochodzę 7,22 PLN za sztukę (czyli ok 144 PLN za całosć). Szlag mnie trafił :evil: :evil: :evil: . Pojechałem zwróciłem te pręty w STALBUDzie i odebrałem kasę. Okazało się jeszcze , że skasowali mnie za fi 20 zamiast za fi 16 które kupiłem. Z ciekawości zapytałem po ile mają te fi 16 - po około 14 PLN.

Zadzowniłem do ojca żeby mi kupiłe te pręty w tej hurtowni na osiedlu. Zapłaciłem 144,4 PLN. Generalnie z zapłaconych 360 PLN odzyskałem 225,6 PLN. Teraz już wiem, że ŻADNYCH tematów nie mozna sobie odpuszczać bo w skali całej budowy można NIEŹLE POPŁYNĄĆ :x :o :-? :D .

T.

• Odpowiedzi 7,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam,

No właśnie już nie mają bo jeden chłopak miał wypadek i niestety...... :( nadal szukam dekarzy. Zakrzewianka możesz podac swoich?

pozdrawiam

Beata

Myślę, że ZAKRZEWIANKI dekarze Ci niestety nie pomogą :oops: . Z tego co wiem to Bogdan jest tak zawalony robotą, że nawet nie odbiera telefonów których nie zna. Ja mam ich umówionych na początek listopada i juz wiem , że najprawdopodobniej będzie poslizg :cry: ...

T.

Pyrgon, jak już będziesz miał kominek wrzuć proszę fotkę.

:o No, do tego jeszcze parę miesięcy....

A na jakim etapie jesteś, że rozglądasz się za kominkiem, a zrobisz go za parę miesięcy?

W tym tygodniu zamknę stan surowy i zastanawiam się kiedy kupić kominek (już wybrałam :) i zacząć zapraszac ekipy kominkowe po obmiar i wycenę...

Witam,

Na pewno ktoś z Was w II połowie 2007 robił takie prace jak tynki, elewacje, ocieplenie poddasza, sufity podwieszane. Możecie napisać w jakich cenach to robiliście.

Dostałem wycenę na początek 2008 i trudno mi oszacować czy gość chce zedrzeć czy jest ok.

Tynki (na gotowo – robocizna + materiał) = 28 pln/m2

Elewacja (robocizna – położenie styropianu, klej, siatka i tynk) = 65 pln/m2

Ocieplenie poddasza:

Położenie wełny do 20 cm (robocizna)= 8-12 pln/m2

Płyta k-g (robocizna – stelaż, płyta, siatka na łączeniach, zagipsowane i zatarte łączenia) = 28-32 pln/m2

Szpachlowanie = 6 pln/m2

Malowanie = 3 pln/m2

Jak ktoś z Was robił takie prace w ciągu ostatnich 3m albo jest już dogadany na najbliższe miesiące – dajcie znać. Jak macie fajnego wykonawce – wrzućcie mi też na PRV.

Jeżeli ktoś z Was robił podłogówkę – dajcie też znać ile wyszło Was za 1 m2. Dostałem ofertę na 170 pln/m2 + dodatkowo rozdzielacze. Coś mi się wydaje ta cena strasznie przesadzona. Dobry wykonawca też mile widziany.

Pozdr,

DOmelus

Witam,

Na pewno ktoś z Was w II połowie 2007 robił takie prace jak tynki, elewacje, ocieplenie poddasza, sufity podwieszane. Możecie napisać w jakich cenach to robiliście.

Dostałem wycenę na początek 2008 i trudno mi oszacować czy gość chce zedrzeć czy jest ok.

Ocieplenie poddasza:

Płyta k-g (robocizna – stelaż, płyta, siatka na łączeniach, zagipsowane i zatarte łączenia) = 28-32 pln/m2

Szpachlowanie = 6 pln/m2

Malowanie = 3 pln/m2

Jak ktoś z Was robił takie prace w ciągu ostatnich 3m albo jest już dogadany na najbliższe miesiące – dajcie znać. Jak macie fajnego wykonawce – wrzućcie mi też na PRV.

Jeżeli ktoś z Was robił podłogówkę – dajcie też znać ile wyszło Was za 1 m2. Dostałem ofertę na 170 pln/m2 + dodatkowo rozdzielacze. Coś mi się wydaje ta cena strasznie przesadzona. Dobry wykonawca też mile widziany.

Pozdr,

DOmelus

Ja płaciłem 25zł/m2 (lipiec 2007)

Cena kosmos! Ja właśnie jestem na tym etapie. Jutro kończą elewację. Cena za ten sam zestaw prac 30zł/m2 Jest to tanio, nawet bardzo tanio, ale normalnie ceny oscylują w granicach 40/45 zł/m2

Ja za ocieplenie+stelaż+płyty(podwójnie)+szpachlowanie 32zł/m2. Jak robiłem rozeznanie to ceny chodziły w granicach 35-55zł/m2

Szpachlowanie- cena jest dobra

Malowanie nie wiem, bo będę robił to sam.

Podłogówka, u mnie materiały to ok 120 zł/m2, ale w tej cenie jest rozdzielacz, który z szawką kosztował ponad 1300 złotych. Wszystko TECE.

witam,

No właśnie już nie mają bo jeden chłopak miał wypadek i niestety...... :( nadal szukam dekarzy. Zakrzewianka możesz podac swoich?

pozdrawiam

Beata

Myślę, że ZAKRZEWIANKI dekarze Ci niestety nie pomogą :oops: . Z tego co wiem to Bogdan jest tak zawalony robotą, że nawet nie odbiera telefonów których nie zna. Ja mam ich umówionych na początek listopada i juz wiem , że najprawdopodobniej będzie poslizg :cry: ...

T.

No telefon odebrał ale terminy nieciekawe :( Może jeszcze ktoś ma sprawdzoną ekipe dekarzy? Takie to przykre jak wszystko się wali :( A miało być tak pięknie.....

pozdrawiam

Beata

A ja dalej o armaturze. Dziś zakupiłem. Polecam te dwa kontakty:

http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=4660024 - tutaj kupiłem

http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=4961480 - tutaj też mieli fajne ceny.

Podpisuję się :)

Ja zamawiałam 2 kibelki i wannę z tego drugiego namiaru - Łazienka-Netto - bardzo dobre ceny.

A kafle kupuję u Felix, wystawia też na Allegro, ma sklep na Os. Tysiąclecia, kiedyś polecała go Iga 9.

Sylwia

Witam

Jaka jest obecnie stawka za położenie cegieł klinkierowych.

Mój majster stwierdził, że chce 2,5 zł / szt.

Wychodzi za m2 około 125-150.

Wydaje mi się ze to strasznie dużo, ale czy rzeczywiście.......??

jak za duzo to muruj sam :D

a powaznie to zazwyczaj za klinkier fachowcy brali tyle ile kosztowala srednio jedna cegla

Witam

Jaka jest obecnie stawka za położenie cegieł klinkierowych.

Mój majster stwierdził, że chce 2,5 zł / szt.

Wychodzi za m2 około 125-150.

Wydaje mi się ze to strasznie dużo, ale czy rzeczywiście.......??

jak za duzo to muruj sam :D

a powaznie to zazwyczaj za klinkier fachowcy brali tyle ile kosztowala srednio jedna cegla

Ja się zetknąłem z ceną 3 zł za szt. co zresztą wychodzi na to samo co Brachol napisał.

A ja dalej o armaturze. Dziś zakupiłem. Polecam te dwa kontakty:

http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=4660024 - tutaj kupiłem

http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=4961480 - tutaj też mieli fajne ceny.

Podpisuję się :)

Ja zamawiałam 2 kibelki i wannę z tego drugiego namiaru - Łazienka-Netto - bardzo dobre ceny.

A kafle kupuję u Felix, wystawia też na Allegro, ma sklep na Os. Tysiąclecia, kiedyś polecała go Iga 9.

Sylwia

witam serdecznie mój biedny komp wrócił z serwisu i ja natychmiast wracam na forum co do łazienki netto gorąco polecam ja brałam wszystko łącznie z bateriami mili kompetentni ludzie.pisaliście o płytkarzach muszę bardzo pochwalić pana wojtka nam robił 2 łazienki,teraz czekamy na pralnio-kotłownie ma wejść w listopadzie.P.WOJTEK złota rączka wszystko potrafi a łazienki mam takie śliczne pojechał z nami po płytki doradził to naprawdę super gość podaję nr tel.507-116-875.pozdrawiam serdecznie jak rozpakuję wszystkie kartony(kiedy to będzie) częściej będę na forum :roll:

Mam problem natury technicznej: jak (czym) mogę wyciąć otwory w stalowej rurze? Mam rurę fi 200 i potrzebuję dołączyć do niej kilka rur fi 125. W tym celu muszę wyciąć w niej otwory i za ch... nie wiem jak :roll: Ma ktoś jakiś pomysł?

pomysły mam 3 :

- palnik acetylenowy (idzię pięknie :wink: )

- nawierić otwory i ciąć piłką do metalu

- nawiercić otwory i ciąć mechanicznie (czy to małą szlifierką, czy też czymś innym)

- palnik acetylenowy (idzię pięknie :wink: )

khe khe... a nie zabiję się tym? :o

- nawiercić otwory i ciąć mechanicznie (czy to małą szlifierką, czy też czymś innym)

A gdzie te otwory nawiercić żeby się dobrze (w ładne kółko) cięło?

Palnik jak palnik, lekko grzeje, poparzenia 2 stopina w sekundę robi :lol:

A otwory nawiercasz w jednym miejscu a resztę piłką. Ale to trzeba zrobić tak żeby jedno na drugie pasowało czyli obie rury nacinasz w taką "łezkę" czy jak to tam nazwać.